maanantai 21. maaliskuuta 2016

Arvostelu: District 9 (2009)

DISTRICT 9 (2009)Ohjaus: Neill Blomkamp
Pääosissa: Sharlto Copley, Jason Cope, David James, Eugene Khumbanyiwa ja Louis Minnaar
Genre: scifi, toiminta
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia
Ikäraja: 16

District 9 tuli ainakin omasta mielestäni vähän puskista. En muista nähneeni lähes ollenkaan mainontaa elokuvalle ja ensimmäinen kosketukseni taisi olla Empire-lehden aukeamalla ollut kuva elokuvan oliosta. Kun minulle vihdoin näytettiin kyseinen elokuva, niin pakko sanoa, että olin todella vaikuttunut.

20 vuotta sitten avaruusalus laskeutui Johannesburgin ylle. Aluksessa olleet oliot, joita alettiin kutsua rapumiehiksi, vietiin slummialueelle, nimeltä "alue 9". Multi-National United -yhtiö aloittaa operaation, jossa rapumiehet siirretään kauas ihmisten lähettyviltä ja operaatiota kentällä johtaa Wikus van de Merwe. Onnettomuuden sattuessa Wikus alkaa hitaasti muuttaa muotoaan ja hänestä tulee etsintäkuulutettu, minkä takia hän joutuu lähtemään pakomatkalle.

Sharlto Copley on loistava valinta elokuvan pääosaan Wikus van de Merweksi. Hän tuo hahmossaan hyvin esille paniikin, kun häntä jahtaa yhtäkkiä sama yhtiö, jolle hän aiemmin työskenteli. Hänen pelkonsa muodonmuutostaan kohtaan on myös hyvin näytelty. Hahmossa on toimivana lisäyksenä se, että hän yrittää ajaa omaa etuaan, eikä ole perinteikäs "puhdas hyvis". Copleyn aksentti toimii Wikusilla.
     Rapumiehistä isoimmassa roolissa on hauskasti nimetty Christopher Johnson. Vaikka rapumiehellä onkin isompi suunnitelma taustalla, niin hän on myös huolehtiva isähahmo ja hänestä alkaa välittää katsojana nopeasti. Christopher Johnsonia esittää Jason Cope, joka esittää myös yhtä haastateltavista elokuvassa.
     David Jamesin esittämä Koobus on hyvä pahishahmo, joka tuntuu vihaavan kaikkea ja kaikkia. Koobus nauttii rapumiesten tappamisesta ja James on uskottava roolissaan.
     Ongelmia Wikusille tuottaa myös nigerialaisten jengi, johtajanaan Eugene Khumbanyiwan esittämä Obesandjo. Obesandjo on mielenkiintoinen ja häijy hahmo. Hän on kylmän rauhallinen, mutta silti erittäin uhkaava.

Rapumiesten design ja toteutus on huikea. Pienen budjetin elokuvaksi tehosteet ovat hyvin tehtyjä ja etenkin rapumiehet näyttävät uskottavilta ja hienoilta. Osa rapumiehistä käyttää ihmisten vaatteita, mikä näyttää joidenkin kohdalla todella koomiselta. Rapumiesten puhe kuulostaa erikoiselta naksutukselta ja outoa elokuvassa on, että ihmiset ja rapumiehet kommunikoivat toisilleen eri kielillä, mutta he kuitenkin ymmärtävät toisiaan. Omalla tavallaan rapumiehet ovat hellyyttäviä, mutta ne näyttävät myös vaarallisilta, minkälaisiksi niitä myös kuvaillaan.

Vaikka District 9 on avaruusolioelokuva, niin siinä on selkeästi tuotu esille slummien huonoja oloja ja viittauksia siihen, että ulkopuoliset ja maahanmuuttajat koetaan pelottavana ja pahana asiana. Teemat elokuvassa ovat hyvin erilaisia kuin muissa scifileffoissa, mikä tekeekin District 9:stä merkkiteoksen omassa lajityypissään. E.T. - The Extra-Terrestrial (1982) käsittelee erilaisuuden hyväksymistä avaruusolioiden muodossa, mutta District 9 vie koko jutun uudelle tasolle.

Elokuvan alkupuoli tuntuu dokumentilta, mikä on kiinnostava lähtökohta. Alussa on 20 vuotta vanhoja uutiskuvia avaruusaluksen laskeutumisesta, joista päästään operaation alkuun. District 9 muuttuu sulavasti dokumentaarisuudesta täysin fiktiiviseen elokuvaan, kun juoni kulkee eteenpäin. Mukana elokuvassa on haastatteluja ihmisiltä, jotka ovat mukana keksityissä yhtiöissä. Haastateltavat kertovat alussa rapumiehistä ja lopussa elokuvan tapahtumista. Elokuvan lopetus tuntuu siltä, että katsoisikin tositarinaan perustuvaa elokuvaa. Loppu on myös erilainen ja surullinen.

District 9 on erittäin raaka elokuva. Nigerialaiset uskovat, että rapumiesten voimat saa syömällä niiden lihaa, mikä johtaa siihen, että rapumiehiä pilkotaan ruuaksi. Irtoraajojen lisäksi elokuvassa lentää veri ja ihmisiä räjähtää. Muutakin ällöttävää tapahtuu elokuvassa. Vaikka Wikusin muodonmuutos on hyvin toteutettu, niin sen maskeeraus näyttää jopa kuvottavalta. Myös roskien keskellä asuvat rapumiehet voivat olla vaikeaa katsottavaa joillekin. En suosittele syömään elokuvan aikana, sillä siinä näytetään paljon asioita, mitkä voivat viedä ruokahalun. Elokuvassa myös kiroillaan erittäin paljon. Tässä K16-ikäraja on hyvä päätös - pakko kuitenkin sanoa, etten ollut vielä 16, kun näin elokuvan ensimmäisen kerran...

Ohjaaja Neill Blomkamp on selkeästi tiennyt, mitä tekee. Elokuvan maailma on karu, mutta silti vangitseva. Harvoin näkee scifielokuvaa, joka vaikuttaa melkein todelta. District 9 herättää monenlaisia tunteita katsojassa, mikä on varmasti yksi syy, miksi elokuva on niin kehuttu. Tarinaa ja käsikirjoitusta on selvästi hiottu kauan ja lopputulos on upea.

Elokuva on kuvattu hyvin. Välillä kamera heiluu, mutta dokumenttia muistuttavassa leffassa se ei edes häiritse. Alun uutiskuvat ovat laadultaan selkeästi heikompia, mutta muuten kokonaisuus on visuaalisesti hieno. Lavasteet ja maskeeraus ovat täydellisiä. Leikkaus on sujuvaa ja äänitehosteet vaikuttavia. Musiikki elokuvassa on myös hyvää.

Blu-rayn kuvanlaatu on todella hyvä. Elokuvassa ei tule erikseen valikkoa, kun levyn laittaa sisään, vaan asetukset joutuu määrittämään elokuvan aikana. Elokuvan loputtua tulee valikko lisämateriaalille, jota on yhteensä lähes 2 tuntia. Extroina on poistettujen kohtausten (joita on paljon) lisäksi pätkät: "Alien Agendan" kolme osaa "Chapter 1: Envisioning District 9", "Chapter 2: Shooting District 9" ja "Chapter 3: Refining District 9", ja "Metamorphisis: The Transformation of Wikus", "Innovation: The Acting and Improvisation of District 9", "Conception & Design: Creating the World of District 9" ja "Alien Generation: The Visual Effects of District 9".

Yhteenveto: District 9 on yksi parhaista scifielokuvista, mitä on ikinä tehty. Kun jo luuli, ettei genreen enää mitään uutta keksittäisi, niin paikalle ilmestyi Blomkamp ensimmäisen pitkän elokuvansa kanssa ja sai katsojien suut loksahtamaan auki. Toivoisin, että voisin kokea ensimmäisen näkemiskerran uudestaan, sillä muistan, kuinka häkeltynyt olin. Scifielokuvien faneille District 9 on pakkohankinta. Jos on kiinnostusta genreen tai koet, että olet jo nähnyt kaikki perinteiset avaruusoliopätkät, niin District 9 saa sinut jälleen innostumaan aiheesta. Se on myös niitä elokuvia, joille toivoo, ettei koskaan tulisi jatkoa, jottei ole vaaraa, että upea tarina menisi pilalle. Harmi, etteivät Blomkampin muut scifielokuvat olleet enää yhtä ihmeellisiä, mutta niistä lisää sitten myöhemmin...
Kirjoittanut: Joonatan, 21.3.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.aliexpress.com
District 9, 2009, TriStar Pictures

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti