tiistai 21. kesäkuuta 2016

Arvostelu: Kunnon dinosaurus (The Good Dinosaur - 2015)

KUNNON DINOSAURUS

THE GOOD DINOSAUR



Ohjaus: Peter Sohn
Pääosissa: Raymond Ochoa, Jack Bright, Jeffrey Wright, Frances McDormand, Steve Zahn, Peter Sohn, Sam Elliott, Anna Paquin ja John Ratzenberg
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia
Ikäraja: 7

The Good Dinosaur, eli suomalaisittain hölmöltä kuulostava Kunnon dinosaurus on Pixar-animaatioyhtiön 16. elokuva. Vaikka Pixar on osoittanut olevansa yksi parhaimmista elokuvayhtiöistä, joka tekee hittejä hitin perään, tämän leffan teko ei ollut helppo prosessi. Filmiä suunniteltiin jo 2009, mutta sen tarina ei edennyt ja lopulta sen ohjaajaksi tarkoitettu Bob Peterson poistui projektista ja hänet korvattiin Peter Sohnilla. Leffan oli tarkoitus ilmestyä jo 2014, mutta koska käsikirjoituksen teossa ilmeni jatkuvia ongelmia, julkaisua oli pakko viivästyttää. Lopulta teksti saatiin kuitenkin valmiiksi ja Kunnon dinosaurus sai vihdoin ensi-iltansa loppuvuodesta 2015 (Suomessa vasta alkuvuodesta 2016. Itse olen aina pitänyt dinosauruksista ja innostuin, kun näin ensimmäiset luonnokset Pixarin tulevasta dinosauruselokuvasta. Inside Out - mielen sopukoissa (2015) osoitti, että Pixarin toinen kulta-aika olisi alkamassa ja minulla oli todella kovat odotukset Kunnon dinosaurukselle. En kuitenkaan päätynyt katsomaan elokuvaa teattereissa ja lopulta ostinkin sen ilman, että olin kertaakaan nähnyt sitä. Hieman pelokkaana katsoin sen, sillä olin kuullut monelta suunnalta haukkuja. Mutta kyseessä on Pixar ja Pixar on rakkautta... suurimmaksi osaksi.

Maanviljelijädinosauruksen poika Arlo eksyy. Isänsä neuvojen mukaisesti Arlo yrittää löytää takaisin kotiinsa seuraamalla jokea. Hänen mukanaan kulkee ihmispoika Puppe, johon Arlolla ei ole kovin lämpimät välit.

Pääosassa on Arlo, perheensä pienin dinosaurus, jonka tavoitteena on todistaa, että hän pärjäisi rankassa maailmassa ja ansaitsisi merkkinsä perheessään. Arlon äänenä kuullaan Raymond Ochoa, joka hoitaa muuten osansa hienosti, mutta hänen ulvontansa on hieman myötähäpeällistä kuunneltavaa (mikä on tosin tarkoituksena). Muuten hahmo on todella sympaattinen ja liikuttava. Jos teillä on isosiskoa tai -veljeä, niin uskoisin, että Arlon rooli perheessä on hyvin tuttua teille.
     Ihmispoika Pupesta on tehty koirankaltainen muksu, joka voi olla hellyyttävä, mutta silti voi yllättäen käydä kimppuun hampaillaan. Myös Puppeen voi samaistua, sillä hän on monissa tilanteissa se hieman kokeneempi tyyppi, kun taas Arlo ei tiedä yhtään oikeasta maailmasta metsään joutuessaan. Pupen äänenä kuullaan Jack Bright.
     Arlon vanhempia näyttelevät Jeffrey Wright ja Frances McDormand. Vanhemmat eivät ole kovin isossa roolissa, mutta vielä pienemmässä roolissa ovat Arlon sisko Lippe (Maleah Nipay-Padilla) ja veli Jakke (Marcus Scribner).
     Mukana on myös muita dinosauruksia, kuten lentoliskot Tuulispää, Salamainen ja Myräkkä, jotka toimivat elokuvan pahiksina. Jurassic Parkin (1993) ansiosta tyrannosaurus rexit ja velociraptorit ovat yksiä lempidinoistani ja tässä niitä esiintyy myös. Tyrannosauruksia ovat Lissu, Nasse ja Kake, joista on tehty texasilaisia karjankasvattajia. Raptoreita näkee myös yhdessä kohtauksessa.




Elokuva alkaa samoilla kuvilla, mitä ensimmäisessä mainoksessa näytettiin. Asteroidi lentää kohti maata, dinosaurukset syövät rauhassa ja asteroidi lentää ohi. Siitä siirrytäänkin miljoonia vuosia eteenpäin aikaan, jossa dinosaurukset ja ihmiset elävät samanaikaisesti. Ihmiset ovat kuitenkin edelleen luolamiehiä, mutta dinosaurukset ovat oppineet kasvattamaan karjaa, viljelemään maata ja puhumaan ihmisten kieltä, jota kuitenkaan yksikään ihminen ei osaa puhua. Tällaisesta asemoinnista tulee mieleen Ice Age - jäätikön sankarit (Ice Age - 2002), jossa eläimet ovat kehittyneempiä ja ihmiset eivät sano sanaakaan.

Lähtökohdat ovat siis erittäin mielenkiintoiset ja loistava pohja on olemassa. Harmi vain, ettei Kunnon dinosaurus kykene täysin hyödyntämään tarinansa pohjaa. Mainoksissa puhuttiin juuri siitä, miten dinosaurukset ja ihmiset kykenisivät elämään samanaikaisesti, mutta elokuvassa nähdään kunnolla oikeastaan vain yksi ihminen ja Arlon lisäksi satunnaisia dinoja. Elokuva ei hyödynnä myöskään hahmojaan kovin monipuolisesti. Yksittäisenä seikkailuna elokuva on hyvin perinteinen kotiinpaluumatka ja tavallaan toimiva, vaikkei kovin mukaansatempaava. Se on suloinen ja sympaattinen kuten päähenkilönsä, mutta kun näkee elokuvassa potentiaalia paljon laajempaan kertomukseen, Kunnon dinosaurus tuntuu lähinnä vain pintaraapaisulta isommasta kokonaisuudesta. Olisikin mielenkiintoista nähdä elokuvalle jatkoa, joka ei kuitenkaan liity tämän elokuvan hahmoihin, vaan siinä esiteltäisiin uusia asioita saman rakenteen ympärille.




Asia, mistä ei oikeastaan voi sanoa mitään pahaa, on animointi. Elokuva on animoitu aivan täydellisesti. Hahmoista on lähtökohtaisestikin suunniteltu sympaattisia tai Disney-tyylisiä pahiksia, jotka miellyttävät omilla tavoillaan silmää läpikotaisin. Taustat ovat niin aidon näköisiä, että jos niistä ottaisi hahmot pois, niin voisi luulla katselevansa luontodokumenttia. Kaikki vuorista peltoihin ja joesta metsiin on tehty erittäin yksityiskohtaisesti ja se jos mikä on silmäkarkkia. Luulin jo, että Pixarin elokuvassa Urhea (Brave -2012) olisi ollut täydelliset taustat, mutta Kunnon dinosaurus osoittaa, että kaiken aikaa kehitytään vielä lisää. Saa nähdä, miten upeaa materiaalia Pixarilta nähdään viiden vuoden kuluttua.

Elokuvassa on viittauksia myös muihin elokuviin ja asioihin. Näitä viittauksia kutsutaan nimellä "easter eggs" ja ne ovat hyvin käytettyjä Pixarin elokuvissa. Kunnon dinosauruksessa on yllättävän vähän easter eggejä Pixarin elokuvaksi. Jurassic Parkiin viitataan monilla hyvin tutuilla kuvilla. Pixarin tavaramerkit A113, Pizza Planet -auto ja Luxo-pallo ovat tietysti nähtävissä - ensimmäinen kanalan aidassa, toinen avaruudessa asteroidien joukossa ja kolmas kuvassa, jossa Arlon ja Pupen päät vaihtavat paikkaa. Tulevassa Doria etsimässä -leffassa (Finding Dory - 2016) esiintyvä mustekalahahmo Hank näkyy vilaukselta, kun Arlo putoaa veteen.




Blu-rayn kuvanlaatu on täydellinen. Lisämateriaalina Blu-raylla ovat lyhytelokuvat "Sanjay's Super Team" - joka näytettiin elokuvateattereissa ennen Kunnon dinosaurusta - ja "Hide and Seek", kuten myös lyhyitä sekalaisia pätkiä sisältävän osion "Dino Bites". Elokuvan teosta kertovat pätkät "True Lies About Dinosaurs", "Recyclosaurus", "The Filmmakers' Journey", "Every Part of the Dinosaur" ja "Following the T-Rex Trail". Mukana on myös poistettuja kohtauksia ja trailereita.

Yhteenveto: Kunnon dinosaurus on ihan hyvä lasten seikkailuelokuva. Omana seikkailunaan se on tarpeeksi toimiva, mutta se voisi kertoa laajemmin dinosaurusten maailmasta. Liian monet asiat jäävät vain pintaraapaisuiksi ja siten koko leffa tuntuu hieman keskeneräiseltä. Hahmoja voisi hyödyntää paremmin ja toivoisin, että jatkoa olisi luvassa joskus ja että siinä saataisiin esiteltyä paremmin dinojen ja ihmisten yhteistä maailmaa. Arlon ja Pupen ystävyys on hyvin rakennettu ja kummankin kaari tarinan mukana on toimivasti suunniteltu. Animointi on aivan täydellistä, mutta muuten elokuva jättää paljon toivomisen varaan, eikä leffa millään yllä Pixar-yhtiön parhaimmistoon, vaan jää valitettavasti heikoimpien joukkoon. Suosittelen elokuvaa kaikille lastenelokuvien ystäville, kuten myös dinosaurusfaneille. Aikuisten kannattaa varautua siihen, että tämä on enemmän lastenpätkä kuin mestariteos Inside Out.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.6.2016 - Muokattu 7.7.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.moviesmug.com
The Good Dinosaur, 2015, Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti