tiistai 26. heinäkuuta 2016

Arvostelu: The Bourne Legacy / Medusan perintö (2012)

THE BOURNE LEGACY (2012)

MEDUSAN PERINTÖ



Ohjaus: Tony Gilroy
Pääosissa: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Zeljko Ivanek, Oscar Isaac ja Scott Glenn
Genre: jännitys, toiminta
Kesto: 2 tuntia 15 minuuttia
Ikäraja: 12

En ole koskaan ollut suuri Bourne-sarjan (2002-) fani. Näin Matt Damonin tähdittämän trilogian (2002-2007) monta vuotta sitten ensimmäisen kerran, enkä erityisemmin perustanut siitä. Vielä vähemmän perustin sarjaa jatkaneesta lisäosaelokuvasta The Bourne Legacy, jonka näin alle kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran. Nyt kun uusi lisäys sarjaan, eli Jason Bourne (2016) on ilmestymässä, täytyi minun vilkaista sarjan aiemmat osat uudestaan muistinvirkistykseksi. Damonin tähdittämät elokuvat paranivat mielestäni, kun ne näki uudestaan, mutta entäpä Jeremy Rennerin tähdittämä lisäosa?

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) ja The Bourne Ultimatum (2007)!

Outcome-ohjelma lopetetaan ja kaikki muut sen agentit tapetaan paitsi Aaron Cross, joka selviytyy ja alkaa selvittää, mistä on kyse.

Kun kahden edellisen osan ohjaaja Paul Greengrass päätti jättää Bourne-sarjan, myös Matt Damon lähti, jolloin hänet päätettiin korvata. Uudeksi tähdeksi valittiin ei-kenenkään-suosikki-Avenger Hawkeye, eli Jeremy Renner. Hän ei kuitenkaan onneksi näyttele itse Jason Bournea, vaan on päärooliin on luotu kokonaan uusi hahmo, nimeltään Aaron Cross. Crossiin ei valitettavasti olla saatu samaa äijähenkeä kuin itse Bourneen ja Rennerin potentiaali tuntuu menevän hukkaan. Ainakin Cross sentään hymyilee enemmän kuin Bourne.
     Uutena naistähtenä on Rachel Weiszin näyttelemä tohtori Marta Shearing. Shearing on erittäin unohdettava hahmo. Ainoa mikä jää mieleen, on että Crossin mukana roikkuu joku naikkonen. Syy ei ole Weiszin, joka tuntuu joutuvansa pidättelemään taitojaan, vaan huonosti kirjoitetun hahmon.
     Myös Edward Norton on saatu mukaan ja hän on se pakollinen takapiru, joka jahtaa päähenkilöä. Nortoninkin potentiaali on hukkaan heitettyä, sillä pääasiassa hän vain istuskelee ja antaa ohjeita muille. Varmaan ihan kivan palkan Norton on kuitenkin tästä tienannut. Nouseva tähti Oscar Isaac nähdään myös alkupuolella nimettömänä agenttina, johon Cross törmää Alaskassa.

Alkupuoli Crossin seurassa vietetään lähinnä kylmässä, lumisessa Alaskassa, jossa erikoisjoukot kouluttautuvat. Elokuva käynnistyy aika hitaasti ja mielenkiintoisinta onkin, että The Bourne Legacyn alku tapahtuu samaan aikaan kuin The Bourne Ultimatumin alku. Simon Rossin kuolema Waterloo-asemalla näytetään uusintana ja Jason Bournesta puhutaan paljon, mutta hahmo ei itse esiinny valokuvaa (joka on yhä täsmälleen sama Matt Damonin nuoruuskuva, jota käytettiin muissakin Bourneissa) enempää elokuvassa. Mitä pidemmälle elokuva kulkee, sitä vähemmän edes mainitaan Bournea, jolloin alkaa miettiä, miksi tämä edes kulkee "The Bourne" nimen alla. Tavallaan voisi sanoa, että onneksi elokuva lopettaa jatkuvan muistuttamisen Damonin hahmosta, sillä vasta silloin se alkaa keskittyä omaan tarinaansa. Harmi vain, että elokuvan tarina ei ole kovin kummoinen tai edes jännittävä. Loppupuolella unohtaa katsovansa Bourne-elokuvaa ja sen muistaakin vasta, kun tuttu Mobyn "Extreme Ways" alkaa soida.

Kertaakaan ei oikeastaan tunnu, että Cross olisi hengenvaarassa ja toimintakohtauksista selvitään hieman liiankin helpolla. Toimintaa ei myöskään ole tarpeeksi, etenkään alussa. Elokuva on erittäin pitkäveteinen ja se alkaa laahata jo ihan alkuminuuteilla. Muutamia hyviä kohtia lukuunottamatta The Bourne Legacy ei jaksa pitää katsojan mielenkiintoa yllä. Se ei ole millään lailla tarpeellinen lisäys sarjaan, joten suosittelen jättämään tämän väliin. Jason Bournen voi aika varmasti mennä katsomaan ilman, että on tätä nähnyt. Itse uskoisin, että tämä on viimeinen kerta (ainakin hyvin pitkään aikaan), kun katson tämän elokuvan.

Koska Paul Greengrass lähti pois projektista, täytyi löytää uusi ohjaaja tilalle ja sen paikan vei edellisten elokuvien käsikirjoittaja Tony Gilroy. Gilroy olisi voinut keskittyä enemmän kirjoittamiseen, jolloin tarinasta olisi voinut tulla parempi ja kompaktimpi paketti, sillä nyt se tuntuu vain hätäiseltä rahan kalastelu -pätkältä, jolla ei ole lähes mitään tekemistä Bourne-elokuvien kanssa. Muutamat vanhat naamat näyttäytyvät, mutta siihen se jää. Kuvaus ei ole onneksi yhtä sekavaa kuin Bourne-trilogiassa, mutta toimintakohtauksissa leikkauksia on yhä tarpeettoman monta. Musiikki jumputtaa taustalla ja aseiden tulituksesta kuuluva meteli toimii, mutta aika latteaksi kaikki jää.

Yhteenveto: Paras sana kuvaamaan The Bourne Legacya on "turha", sillä sitä tämä elokuva todella on. Se on huono ja tylsä, eikä ole millään lailla jännittävä. Ja sanoinko jo, että se on täysin tarpeeton? Näyttelijäntyö on aika heppoista, enkä olisi koskaan uskonut sanovani näin; mutta onneksi Matt Damon palaa takaisin seuraavaan osaan! Toivottavasti Jason Bourne jättää The Bourne Legacyn tapahtumat kokonaan pois sarjasta ja jatkaa siitä, mihin The Bourne Ultimatum jäi. Parasta Legacyssa on ehkä se, että Ultimatum tapahtuu samanaikaisesti. Vaikka olisit sarjan fani, niin jätä tämä suosiolla väliin. Vieläkään ei selitetä, miksi suomennoksissa on sana "Medusa".




Kirjoittanut: Joonatan, 16.7.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.collider.com
The Bourne Legacy, 2012, Universal Pictures, Relativity Media, The Kennedy/Marshall Company, Captivate Entertainment, Dentsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti