torstai 14. heinäkuuta 2016

Arvostelu: Ice Age 4: Continental Drift / Mannerten mullistus (2012)

ICE AGE 4: CONTINENTAL DRIFT (2012)

ICE AGE 4: MANNERTEN MULLISTUS



Ohjaus: Steve Martino ja Mike Thurmeier
Pääosissa: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Peter Dinklage, Seann William Scott, Josh Peck, Jennifer Lopez, Keke Palmer, Josh Gad, Chris Wedge, Nick Frost, Aziz Ansari, Kunal Nayyar, Nicki Minaj ja Patrick Stewart
Genre: animaatio, seikkailu, lastenelokuva
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia
Ikäraja: 7

Ice Age 5: Collision Course (2016) on ihan pian nähtävissä, mutta sitä ennen täytyi palata katsomaan Ice Age -sarjan (2002) aiemmat osat. Ice Aget olivat yksiä suosikeistani, kun olin lapsi ja olen innoissani tulevasta lisäyksestä sarjaan.Vielä on yksi osa arvosteltavana ennen uusinta: vuoden 2012 Ice Age 4: Continental Drift, jonka kävin katsomassa elokuvateatterissa, kun se ilmestyi.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Ice Age (2002), Ice Age 2: The Meltdown (2006) ja Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (2009)!

Jyrsiksen hölmöilyn takia mantereet alkavat liikkua, jolloin Mannyn, Sidin, Diegon ja muiden tuttujen hahmojen koti alkaa tuhoutua. Pääkolmikko joutuu erilleen laumastaan ja tekemisiin ryöstelevien merirosvojen kanssa.

Ray Romanon Manny-mammutti on muuttunut takaisin yrmyileväksi, kun hänestä on tullut isä. Itse seikkailun alkaessa hahmosta kuitenkin näkee, että hän tekisi kaikkensa suojellakseen perhettään ja hän onkin lähinnä vain huolissaan, että hänen tyttärensä muuttuisi erilaiseksi kuin hän on tämän kasvattanut.
     John Leguizamon ääninäyttelemä Sid-laiskiainen pysyy samana hölmönä itsenään. Sidin menneisyyttä avataan hieman, kun hänen perheensä nähdään vihdoin. Muu perhe kuitenkin lähtee heti, kun Sidin silmä välttää ja jättää Mummin tämän luokse. Mummi on elokuvan paras lisäys sarjaan. Hänen äänenä kuullaan Wanda Sykes, jonka ääni on saatu täydelliseksi hahmolle. Toivottavasti Mummia nähdään jatkossakin, sillä hän on elokuvan hauskin hahmo.
     Denis Learyn esittämällä sapelihammastiikeri Diegolla menee pasmat sekaisin, kun hän tapaa Jennifer Lopezin ääninäyttelemän Shiran, joka on myös sapelihammastiikeri. Diegon ja Shiran tunteet toisiaan kohtaan vaihtelevat elokuvan aikana. Shira on myös toimiva lisä ja Lopezin ääni sopii hahmolle.
     Queen Latifahin esittämä Ellie on jakamassa äidillisiä neuvojaan hänen ja Mannyn tyttärelle, Kirsikalle (Keke Palmer). Muuten Ellie ei pääse erityisemmin tekemään mitään elokuvassa. Kirsikka on teinityttömammutti, joka on ihastunut hottis-Ethaniin, jota ääninäyttelee laulaja Drake. Kirsikkaan on ihastunut hänen ystävänsä Louis-myyräsika (Josh Gad), mikä tuo toimivaa kolmiodraamaa mukaan, jota ei ole kuitenkaan vedetty liian perinteiseksi. Kirsikan hahmo on aika tyypillinen teini, joka ei oikein tiedä paikkaansa maailmassa tai mikä on oikeasti tärkeää. Elokuvassa nähdään myös pissisteinimammutteja, joista yhtä esittää laulaja Nicki Minaj.
     Crash (Seann William Scott) ja Eddie (Josh Peck) ovat yhä mukana, mutta eivät niin paljoa kuin aiemmin. Hahmot ärsyttävät edelleen, joten on vain hyvä, ettei heitä tarvitse katsoa yhtä kauan kuin edellisissä osissa.
     Pahiksena nähdään Peter Dinklagen ääninäyttelemä kapteeni Koura. Koura on häijy merirosvokapteeni ja saattaa olla jopa Ice Age -sarjan paras pahis. Dinklage on oiva näyttelijä ja hänen äänensä sopii täydellisesti hahmolle. Hänen miehistössään kuullaan paljon tuttuja ääniä, kuten Nick Frost, joka esittää herra Pönö -nimistä hyljettä; Aziz Ansari, joka esittää ylivilkasta Sintti-jänistä; Rebel Wilson, joka esittää Raz-kengurua ja The Big Bang Theorysta (2007-) tuttu Kunal Nayyar, joka esittää Kutkaa, merirosvolaivan lippuna toimivaa mäyrää.
     Chris Wedgen ääninäyttelemä Jyrsis-orava pääsee aarrejahtiin, kun hän löytää merenpohjasta kartan, joka johtaisi suurelle tammenterhoesiintymälle. Jyrsis on Mummin lisäksi elokuvassa hauskinta. Hieman viisaampana oravayksilönä, Ariscratlena, kuullaan Patrick Stewart.

On selkeästi kulunut vuosia edellisen elokuvan tapahtumista, sillä Ice Age 3:ssa vastasyntynyt Kirsikka on jo teini-iässä. Elokuva alkaa jälleen Jyrsiksestä, joka on hieman oppinut, ettei tammenterhoa kannata kaikkialle tökätä. Valitettavasti hänen toimintansa aiheuttaa ketjureaktion, joka alkaa liikuttaa mantereita niihin asemiin, joissa ne ovat nykypäivänä. Alkupätkä on erittäin hauska, ehkä jopa Jyrsiksen paras aloitus. Laattojen liikkuminen vaikuttaa tietenkin muihin päähahmoihin. Manny, Diego ja Sid joutuvat veden varaan suurella jääpalalla, kun taas Ellie, Kirsikka, Crash, Eddie ja muut jäävät maalle. Maalla olevien täytyy lähteä pakoon, sillä toinen mannerlaatta liikkuu hitaasti kohti heitä, litistäen kaiken alleen. Ei kestä kauaa, kun pääkolmikko jo törmää ulapalla merirosvoihin.

Elokuva on samalla sekä selviytymistarina, että pelastamistarina. Manny, Sid ja Diego yrittävät päästä laumansa luokse, joka on pulassa. He onnistuvat kuitenkin suututtamaan kapteeni Kouran niin pahasti, että Koura alkaa jahdata heitä viedäkseen Mannylta pois kaiken tärkeän. Tämä on tarinaltaan ehkä synkin osa Ice Age -sarjassa. Vaikka joitain jännittäviä kohtia löytyy, niin elokuvassa saa silti onneksi myös nauraa paljon. Jyrsiksen ja Mummin outoukset naurattavat, kuten myös vitsit, joita lapset eivät ymmärrä. Mannylla on hauska repliikki, kun hän pelkää, että jonain päivänä hänen tyttärensä hankkisi kärsälävistyksen ja addiktoituisi marjoihin. Vähän erilaisia, mutta silti hyvin samankaltaisia pelkoja on kaikilla vanhemmilla. Mannysta tulee todella vahvasti esille hämmennys siitä, miten hänen pieni vauvelinsa on jo melkein aikuinen. Lapsia naurattavat varmasti marsujen näköiset pienet olennot, joita Koura käyttää orjinaan, rakentaessaan laivaa. Ihan söpöt pienokaiset saattavat kuitenkin helposti ärsyttää ja vanhemmista voi olla myötähäpeällistä katsoa niiden ja Sidin kommunikointia. Lapsille se toimii paremmin.

Ice Age 4 on animoitu todella hienosti. Vesi näyttää usein aidolta, vaikka muuten elokuvassa on edellisten osien tapaan selkeästi tietynlainen tyyli, mitä oikeassa maailmassa ei näkisi. Elokuvan ovat ohjanneet Steve Martino ja Mike Thurmeier, ja he ovat saaneet luotua muun työtiimin kanssa koko perheelle toimivan seikkailuelokuvan. Elokuva on leikattu hyvin ja sen musiikin on säveltänyt John Powell, joka sävelsi myös kahden edellisen elokuvan musiikit. Tässä on kuitenkin valitettavasti sarjan heikoin soundtrack, sillä musiikki ei erityisemmin pääse esille, vaan jää jumputtamaan taustalla. Elokuvassa kuullaan myös mm. The Wantedin kappale "Chasing the Sun" ja näyttelijöiden laulama "We Are". Merirosvoilla on myös ihan hauska musikaalinumero.

Blu-rayn kuvanlaatu on erinomainen. Lisämateriaalina Blu-raylla on kymmenen minuutin kertausvideo siitä, mitä edellisissä osissa on tapahtunut, poistettuja kohtauksia, "Through a Pirate's Spyglass", jossa tutustutaan merirosvoihin ja heidän näyttelijöihin, "Granny and the Stink of Sloths", jossa kerrotaan Mummi-hahmosta, mykkäfilmin kaltainen mainos elokuvalle nimeltä "The Scratist", mainoksia, musiikkia ja "Scrat Got Your Tongue?", jossa kerrotaan Jyrsiksestä. Lisämateriaali sisältää suomenkielisen tekstityksen.

Yhteenveto: Ice Age 4: Continental Drift on oikein mainio lasten seikkailuelokuva. Mummi on loistava lisäys sarjaan ja teini-Kirsikan hahmo toimii. Elokuvassa on hyvät pahikset, ja Diegon ja Shiran juttu on toimiva. Nähdäänköhän seuraavassa osassa vihdoin Sidillä joku mielitietty? Huumori naurattaa ja Jyrsiksellä on oma mielenkiintoinen seikkailunsa. Nyt olen valmis näkemään Ice Age 5: Collision Coursen ja toivon, että taso pysyy yhä samana. En nimittäin halua, että tämä sarja huononisi tai loppuisi vielä.




Kirjoittanut: Joonatan, 8.7.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.aceshowbiz.com
Ice Age 4: Continental Drift, 2012, Twentieth Century Fox Animation, Blue Sky Studios

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti