lauantai 10. syyskuuta 2016

Arvostelu: The Avengers (2012)

THE AVENGERS



Ohjaus: Joss Whedon
Pääosissa: Robert Downey Jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Stellan Skarsgård, Cobie Smulders, Gwyneth Paltrow ja Paul Bettany
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 2 tuntia 23 minuuttia
Ikäraja: 12

2012 oli vihdoin se vuosi, jolloin The Avengers ilmestyi. Viisi elokuvaa oltiin nähty ennen tätä: Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) ja Captain America: The First Avenger (2011), joissa sankarit esiteltiin ja nyt he vihdoin lyöttäytyisivät yhteen, taistellakseen pahaa vastaan. Tämä oli yksi eniten odottamistani elokuvista vuonna 2012. Saattoi olla jopa niin, että ainoa mitä odotin enemmän, oli The Dark Knight Rises (2012). Kävinkin katsomassa elokuvan heti sen ensi-iltapäivänä ja muistan, että silloin Tennispalatsissa oli pisin jono lippukassoille, mitä olen koskaan nähnyt. Nämä kaikki sankarit ja elokuvat ovat osia Marvel Cinematic Universesta (2008-), josta on nähty jo kolmetoista elokuvaa. Nyt kun sarjan uusin elokuva, Doctor Strange (2016), on saamassa ensi-iltansa, oli hyvä katsoa aiemmat osat uudestaan ja arvostella ne. Viimeisimmän elokuvan, Captain America: Civil Warin (2016), olinkin jo arvostellut huhtikuussa, kun se ilmestyi.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä elokuvia Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor ja Captain America: The First Avenger!

Lokin saapuessa Maahan orjuuttamaan ihmiskunnan Tesseraktin ja chitauriarmeijan avustuksella, täytyy Nick Furyn aloittaman projektin toteutua. Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow ja Hawkeye kokoontuvat yhteen Avengers-ryhmäksi, pysäyttääkseen Lokin.

Isoimmassa roolissa elokuvassa on tietysti Robert Downey Jr:n näyttelemä Tony Stark/Iron Man. Stark on vihdoin löytänyt täydellisen tasapainon vakavuuden ja koomisuuden välille ja elelee hyvää elämää yhdessä tyttöystävänsä Pepper Pottsin (Gwyneth Paltrow) kanssa uudessa Stark-tornissaan. Hän saa kuitenkin huomata, ettei olekaan kovin erityinen sankari, tavatessaan muita ryhmän jäseniä, joilla on paljon voimakkaampia kykyjä ilman mitään rautapukuja. Starkilla on yhä joku pakkomielle AC/DC:tä kohtaan ja tässä elokuvassa kuullaan pätkä heidän kappaleestaan "Shoot to Thrill".
     Chris Evansin näyttelemän Steve Rogersin/Captain American kuuluisi olla Avengersin johtajahahmo, mutta tässä häntä ei ole hyödynnetty kovin hyvin. Captain America pääsee yhdessä kohtauksessa onneksi jakamaan ohjeita ryhmälle, mutta siihen se jääkin. Evansin suoritus on kyllä jälleen hyvä ja ongelma löytyykin käsikirjoituksesta. Toinen ongelma hahmossa on, että hänen uusi asunsa on aivan naurettava. Se pyrkii olemaan lähellä sarjakuvaversiota, mutta näyttää lähinnä hölmöltä potkupuvulta.




Chris Hemsworth parantaa suoritustaan Thorina. Vaikka hahmo ei ole vieläkään suosikkini päänelikosta, Thor pääsee näyttämään todelliset voimansa, sillä hän pärjää nyrkkitappelussa Hulkia vastaan. Ei myöskään Iron Man ole kovin kummoinen vastus hänelle.
     Edward Norton tosiaan jostain syystä lähti MCU:sta, jolloin hänelle täytyi löytää korvaaja. Tässä elokuvassa Bruce Bannerina/Hulkina nähdään Mark Ruffalo. Ruffalo ei vielä alussa erityisemmin vakuuta, mutta mitä pidemmälle elokuva kulkee, sitä enemmän hän osoittaa olevansa oiva valinta rooliinsa. Banner tulee mukaan auttamaan tiimiä paikallistamaan Tesseraktin ja Lokin, ei muuttuakseen vihreäksi jättiläiseksi. Tietysti elokuvassa käy kuitenkin pariin otteeseen niin, että Hulk pääsee valloilleen ja murskaamaan.
     Avengers-ryhmään kuuluvat myös Scarlett Johanssonin näyttelemä Natasha Romanoff/Black Widow ja Jeremy Rennerin esittämä Clint Barton/Hawkeye, jotka tuntuvat paikoitellen hieman tarpeettomilta. Kummallakin on ihan hienoja kohtia, mutta hahmot jäävät pahasti päänelikon varjoon. Black Widow pääsee kuitenkin vetämään avaruusoliota turpaan ja Hawkeyelta eivät nuolet tunnu loppuvan kesken.
     Samuel L. Jacksonin näyttelemän Nick Furyn osuus on moninkertaistunut aiempiin elokuviin nähden. Hahmo on keskeisemmässä roolissa ja pääsee pari kertaa jopa toimintaan. Jackson on tuttuun tapaansa erinomainen roolissaan ja sopii hyvin johtajahahmoksi, joka yrittää kasata ryhmän.
     Elokuvan pahiksena nähdään Thorista tuttu Loki, jota esittää Tom Hiddleston. Thorissa en pitänyt hahmosta lähes ollenkaan, mutta tässä hän on sentään siedettävä. Hiddlestonin roolisuoritus on parantunut, eikä hahmo tunnu enää valittavan kaiken aikaa. Silti pahiksena olisi sinänsä voinut olla joku toinenkin, muuttamatta tapahtumia paljoa.
     S.H.I.E.L.D. -agentti Phil Coulson (Clark Gregg) nähdään jälleen ja elokuvassa esitellään uusi agentti nimeltä Maria Hill (Cobie Smulders). Myös Thorista tuttu Erik Selvig (Stellan Skarsgård) ja Iron Manin tekoäly Jarvis (Paul Bettany) ovat mukana elokuvassa.




Tämä on hyvin erilainen supersankarielokuva, kuin mitä aiemmin on nähty. Vaikka supersankaritiimi ei sinänsä ole uusi asia ja ensimmäinen X-Men (2000) ilmestyi yli kymmenen vuotta ennen tätä, niin tässä on silti jotain poikkeuksellista. X-Men on nimittäin kaikille tiedossa tiiminä. Kaikki sen hahmot - Wolverine, Kyklooppi, Storm, jne - yhdistetään aina mielessä kyseiseen ryhmään, mutta The Avengersin hahmot ovat lähtökohtaisesti täysin erilaisista maailmoista. Ensimmäistä kertaa katsojat pääsevät näkemään valkokankaalla, kun nämä suuret sankarit lyöttäytyvät yhteen tuhotakseen pahan. Iron Manilla oli kaksi elokuvaa ennen tätä, ja Hulkilla, Thorilla ja Captain Americalla oli jokaisella omat seikkailunsa. Kaikki ne ovat kuitenkin vääjäämättä johtaneet tähän elokuvaan. Jokaisessa on jollain tapaa pohjustettu tulevia tapahtumia ja jo useamman vuoden fanit ovat päässeet innolla odottamaan, että suosikkisankarit (miinus Spider-Man) nähdään samaan aikaan ruudulla. Aiemmissa elokuvissa ei olla nähty hahmoja vielä yhdessä, joten kuvat joissa sankarit ovat asuissaan keskellä taistelua, aiheuttavat helposti kylmiä väreitä.

Elokuva alkaa Lokin saapumisella Maahan. Loki varastaa Tesseraktin ja tunkeutuu Hawkeyen ja Erik Selvigin mieliin, tehden näistä itselleen avustajia. Tämän seurauksena Nick Fury aloittaa ryhmän kasaamisen. Elokuvan alkupuoli on lähinnä tuttujen sankareiden lyhyttä uudelleenesittelyä ja tiimin kokoamista. Sankarit päätyvät mukaan hieman eri syistä, eivätkä aluksi tule kunnolla toimeen keskenään. Kuitenkin kun maailma on oikeasti vaarassa, on erimielisyydet unohdettava ja Avengersien aika pelastaa kaikki. Elokuvassa ei ole kovin montaa toimintakohtausta. Alussa on yksi lyhyt, mutta seuraavaa saa odottaa pidemmän hetken. Vaikka muuten kokonaisuus toimii hyvin, minua ärsyttää hieman, että Lokin vangitseminen on tavallaan ryövätty The Dark Knightista (2008), mutta isommassa mittakaavassa toteutettuna. Siinä seuraa elokuvan heikoin osio, joka on vähän liian hidastempoinen. Onneksi sen jälkeen alkaa tapahtua kunnolla. SHIELD:n helicarrier-aluksessa käydään tyylikäs taistelu, mutta siinä sankarit eivät vielä osaa puhaltaa yhteen hiileen. Toimintakohtauksen jälkeen ehditään vetää henkeä vain hieman, ennen kuin lopputaistelu alkaa. Ja jösses, mikä lopputaistelu onkaan kyseessä! Aiemmissa MCU-elokuvissa loppuskabailut ovat olleet lähinnä joko heikkoja tai vain ihan kivoja. The Avengersin lähes puolituntisen lopputaistelun ansiosta aiemmat voi antaa anteeksi. New Yorkissa käytävä megamättö on aivan tolkuttoman hieno, tunnelmastaan aina visuaalisuuteensa asti. Kun vihdoin näkee ryhmän kasassa, taistelemassa chitauriarmeijaa vastaan, ei siinä voi katsojana muuta kuin vain hurrata ja kannustaa sankareitaan.




The Avengers on tällä hetkellä kaikkien aikojen viidenneksi eniten rahaa tahkonnut elokuva ja vielä vuonna 2012 se oli kolmannella sijalla. Mikä siitä tekee niin suositun, että se on tienannut yli puolitoistamiljardia dollaria? Ensimmäinen Iron Man ilmestyi neljä vuotta ennen The Avengersia, joten sarjan katsojat ovat jo ehtineet kerätä innostusta tätä elokuvaa varten. Tätä elokuvaa menivät katsomaan Iron Man -fanit, Captain America -fanit, Thor-fanit, Hulk-fanit, sekä tietysti koko tiimin fanit. Näiden lisäksi myös pelkästään elokuvan päänäyttelijät takaavat, että ihmisiä kiinnostaa. Yleisesti supersankarielokuvista pitäville tämä oli tietysti pakko-nähdä-elokuva. Olen myös varma, että jossain on faneja Black Widowille ja Hawkeyelle. Ja vielä näiden lisäksi on ihmisiä, jotka haluavat vain nähdä hulppeata kesäviihdettä, sekä niitä jotka eivät tiedä yhtään mitään koko jutusta, mutta haluavat nähdä sen, koska siitä puhutaan kaikkialla niin paljon. Kovimmat fanit tietysti kävivät katsomassa The Avengersin elokuvateattereissa pariinkin otteeseen tai useamminkin. Buum! Aivan törkeän toimiva kassamagneetti. Itse olen todella suuri supersankarielokuvien fani ja vaikka esimerkiksi Thor ei kuulu suosikkeihini, niin on se vain pirun hienoa nähdä kaikki nämä hahmot yhdessä, luomassa jotain, mitä ei olla ennen nähty. Ihan sama vaikka juoni olisikin äärimmäisen yksinkertainen.

Elokuvan on ohjannut Joss Whedon, jolla on selkeästi ollut vahva visio siitä, miltä sankareiden yhteisseikkailun kuuluu näyttää ja tuntua. Tämä on selkeästi elokuva Marvel-fanilta Marvel-faneille. The Avengers on todellakin se elokuva, mitä on odotettu pitkään ja se mullisti lajityyppiään hienosti. Elokuva olisi voinut helposti mennä vikaan, mutta se on saatu toimimaan erittäin hyvin. Elokuva on kuvattu erinomaisesti, kuten myös leikattu. Ehkä koko elokuvan paras kuva on lähes minuutin mittainen taistelukuva ympäri New Yorkia, jossa näytetään jokainen sankari toiminnassa. Tietysti se on pääosin tehty tietokoneella, mutta silti se on aivan täydellinen. Tehosteet ovat aivan huikeat ja äänimaailma on kiehtova. Etenkin New Yorkin taistelu on näyttävää silmäkarkkia. Elokuva on myös muokattu kirkkaaksi, jolloin kaikki on selkeämpää, mistä minä pidän todella paljon. Ratkaisu ei toimisi kaikissa elokuvissa, mutta tässä se toimii täydellisesti. Elokuvan musiikista vastaa Alan Silvestri ja varsinkin tunnusmusiikki on hieno ja mahtipontinen.




Elokuvasta löytyy tietysti muutamia "easter eggejä", jotka ovat viittauksia muihin elokuviin, hahmoihin, asioihin jne. Tarkkasilmäisimmät katsojat voivat bongata Stan Leen cameon, mutta muuten elokuvassa on vain pieniä vihjeitä, mitä tulevissa MCU-elokuvissa voitaisiin nähdä.

Blu-rayn kuvanlaatu on aivan täydellinen! Yksi parhaista, mitä olen koskaan nähnyt. Lisämateriaalit eivät kuitenkaan ole parhaimmasta päästä. Elokuvan teosta kertoo vain kuusiminuuttinen "A Visual Journey", mutta muuten extrat ovat lähinnä vain poistettuja kohtauksia ja mokaotoksia. Onneksi mukana on sentään lyhytelokuva nimeltä "Item 47".

Yhteenveto: The Avengers on aivan loistava elokuva. Ohjaaja Joss Whedon on tiennyt tasan tarkkaan, millainen sankareiden yhteisseikkailun pitää olla. Vaikka siinä on hidastempoisempi jakso, niin kokonaisuus toimii ja lopputaistelu New Yorkissa on törkeän upea. Downey Jr pääsee tietysti loistamaan Iron Manina, mutta Chris Evansin esittämää Captain Americaa ei ole hyödynnetty kovin hyvin. Hahmon puku on myös aivan naurettava. Hemsworthin suoritus Thorina paranee, kuten myös Hiddlestonin suoritus Lokina. Mark Ruffalo on oiva valinta uudeksi Bruce Banneriksi. Suosittelen elokuvaa ehdottomasti kaikille hahmojen ja supersankarielokuvien faneille, sekä toimintarymistelyjen ystäville. Ottaen huomioon, miten paljon rahaa tämä tienasi, todella monet ovat varmasti jo nähneet sen. The Avengers on jalokivi omassa genressään, vaikkei täydellinen olekaan. Blu-rayn kuvanlaatu on aivan mieletön ja pidän siitä, että kuva näyttää kirkkaalta. Kai mainitsin jo, että lopputaistelu New Yorkissa on hieno? Tämä on MCU:n "Vaihe 1:n" lopetuselokuva ja seuraavana on tiedossa kuusiosainen "Vaihe 2", alkaen elokuvalla Iron Man 3 (2013). Älkää ottako levyä vielä pois, kun lopputekstit alkavat, sillä niiden aikana nähdään kohtaus, joka pohjustaa tulevia elokuvia ja niiden jälkeen nähdään myös lyhyt pätkä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.8.2016
Lähteet: elokuvan tiedot ja juliste www.imdb.com
The Avengers, 2012, Marvel Studios, Paramount Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti