maanantai 10. lokakuuta 2016

Arvostelu: Angels & Demons / Enkelit ja demonit (2009)

ANGELS & DEMONS (2009)

ENKELIT JA DEMONIT



Ohjaus: Ron Howard
Pääosissa: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, Pierfrancesco Favino, Armin Mueller-Stahl ja Nikolaj Lie Kaas
Genre: jännitys
Kesto: 2 tuntia 18 minuuttia / Extended Version: 2 tuntia 26 minuuttia
Ikäraja: 12

"Angels & Demons" (2000), eli suomalaisittain "Enkelit ja demonit", on toinen Dan Brownin jonkinlaisen Langdon-kirjasarjan teoksista, joka käännettiin elokuvaksi, "The Da Vinci Coden" (2003) ollessa ensimmäinen. Hassusti kirjat muutettiin elokuviksi eri järjestyksessä kuin miten kirjat olivat ilmestyneet, mutta ratkaisu toimii ihan hyvin, sillä tarinat eivät ole kytköksissä toisiinsa. Jos siis olet miettinyt katsovasi Angels & Demonsin, muttet ole nähnyt The Da Vinci Codea (2006) ja mietit, onko tämä jatko-osa, niin vastaus on, että ei ole. Päähenkilö on kyllä sama molemmissa, mutta muuten ne ovat itsenäisiä tarinoita. Kuitenkin näin elokuvat siinä järjestyksessä, missä ne oli tehty, kun katsoin ne ensimmäistä kertaa; The Da Vinci Coden kesällä 2014 ja Angels & Demonsin alkuvuodesta 2015, kun se tuli televisiosta. Nyt kun kolmas Langdom-kirja on tulossa elokuvana Inferno (2016), täytyi tietysti katsoa sarjan kaksi aiempaa osaa uudestaan ja arvostella ne.

Paavi menehtyy ja maailman kardinaalit kokoontuvat valitsemaan uuden paavin. Neljä kardinaaleista katoaa, Vatikaania kohtaan tehdään pommiuhkaus ja syylliseksi epäillään Illuminati-salaseuraa. Professori Robert Langdon haetaan Vatikaaniin selvittämään tapausta.

Tom Hanks on jälleen aivan huippu pääroolissa Robert Langdonina. Symbologistin rooli sopii Hanksille oivallisesti ja tuntuu kuin hänen olisi helpompaa esittää Langdonia nyt, kun on jo esittänyt häntä yhdessä elokuvassa. Hanks osaa olla erittäin vakuuttava, mikä on yksi tärkeimmistä asioista hahmossa. Vaikka Langdonin puhetta ei välillä ymmärtäisi, niin tapa jolla hän sanoo asiansa, täytyy olla luonteva ja uskottava, jotta katsojana uskoisi, että tämä hahmo todella tietää nämä jutut. Hanksin vahvuutena on juurikin se uskottavuus ja mielestäni hän on yhä täydellinen valinta pääosaan. Langdonilla on muuten hieno Mikki Hiiri -kello.
     Langdonia Vatikaanissa auttaa tohtori Vittoria Vetra, jota näyttelee Ayelet Zurer. Vetra ei ole hahmona erityisen mielenkiintoinen, eikä katsojana saa oikein kiinni siitä, että miten Vetra tietää joitain asioita, kun ottaa huomioon, mitä hahmo tekee työkseen. Zurer kuitenkin suoriutuu osastaan mainiosti.
     Ewan McGregor esittää isä McKenneyta, joka toimii Vatikaanissa camerlengona, eli henkilönä jolle siirtyy suurin valta paavin kuoltua. Aluksi minun oli hieman vaikea ottaa McGregoria tosissaan, kun minulle tuli kaiken aikaa mieleen hänen roolinsa Obi-Wan Kenobina elokuvissa Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) ja Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005). Onneksi totuin hänen rooliinsa tässä jossain kohtaa ja McGregor sai minut vakuuttuneeksi siitä, että on uskon mies, joka yrittää toimia Vatikaanin ja kirkon parhaaksi.
     Stellan Skarsgård näyttelee Vatikaania turvaavan sveitsiläiskaartin komentaja Richteriä. Skarsgård on tuttuun tapaansa hyvä, vaikkei kovin paljoa pääse esille ja välillä hänen hahmonsa ärsyttääkin, sillä hän ei tunnu luottavan Langdonin teorioihin. Elokuvassa nähdään myös Pierfrancesco Favino poliisi Olivettina ja Armin Mueller-Stahl kardinaali Straussina, joka on kardinaaleista isoimmassa roolissa.

Elokuva alkaa paavin kuolemalla, sekä kertojaäänellä joka selittää katsojille, miten Vatikaanissa toimitaan, kun näin käy. Samoihin aikoihin Sveitsissä tehdään antimateriaalikoetta hiukkaskiihdyttimellä. Tohtori Vetra, joka työskentelee Sveitsin tutkimuskeskuksella, huomaa, että yksi antimateriasäiliöistä on varastettu. Jos säiliöstä loppuu akku, tapahtuu räjähdys, eli varas voisi käyttää sitä pommina. Professori Langdon pyydetään Vatikaaniin, kun Illuminatin symboli yhdistetään kardinaalien katoamiseen. Yhdessä hahmot saavat selville, että jonkun on tarkoitus tappaa kardinaalit ja räjäyttää antimateriasäiliön avulla Vatikaani. Langdon ja Vetra huomaavat, että säiliön sijainti liittyy Illuminatin salaisuuteen ja alkavat seurata vihjeitä ympäri Vatikaania ja Roomaa löytääkseen kardinaalit ja säiliön, ennen kuin Vatikaani tuhoutuu.

Tämäkin Langdon-seikkailu koostuu vihjeiden metsästyksestä, sekä ikivanhojen salaisuuksien paljastumisista - joista suuri osa on tosin jälleen luotu tätä tarinaa varten. Vaikka Angels & Demons sisältää samanlaisia asioita kuin The Da Vinci Code, niin se ei kuitenkaan ole samanlainen "aarteenetsintäelokuva". Pidän silti paljon siitä, että kahteen erilaiseen juoneen on saatu niin paljon samankaltaisuuksia. Vaikka antimateriapommi kuulostaa paikoitellen hieman hölmöltä ja tavallaan futuristiselta verrattuna muuhun tarinaan, niin homma toimii silti erittäin hyvin. Elokuva on todella jännittävä ja pitää otteessaan loppuun saakka. Tylsiä kohtia ei oikeastaan ole ja katsojan mielenkiinto saadaan säilymään läpi elokuvan keston. Kun hahmot tajuavat, että kardinaaleja kuolisi tunnin välein, täytyy heidän toimia mahdollisimman nopeasti ja päättelytyö pitää tehdä kiireellä, jolloin on suurempi vaara siihen, että jotain menee pieleen. Paniikin näkee hahmojen kasvoilta ja itsekin huomaa olevansa kuin naulittuna paikoilleen ja haluaa jo päästä näkemään - ei vaan kokemaan - loppuratkaisun. Kuten The Da Vinci Code, myös Angels & Demons pääsee yllättämään monta kertaa kestonsa aikana.

Kirkko ja uskonto ovat tietysti vahvoja teemoja koko elokuvan ajan, minkä voi helposti päätellä elokuvan tapahtumapaikasta. Paikoitellen kirkon toiminta on esitetty erittäin kyseenalaisesti elokuvassa ja välillä heidän toimintansa moraalius tuntuu vaihtelevan siitä, minkä porsaanreiän he löytävät laistaan. Angels & Demons myös esittelee yleisesti pahana pidetyn Illuminatin todellisia puolia ja tarkoitusperiä, sekä kertoo, miksi salaseura toimii niin kuin toimii. Mielestäni on hienoa, että elokuvassa kyseenalaistetaan, kumpi onkin oikeasti se suurempi paha: kirkko vai Illuminati? Kuten The Da Vinci Code, niin myös tämän elokuvan loppupuolelta löytyy hieman hölmöjä asioita, kuten todellinen juoni kaiken taustalla, jossa ei ole paljoa järkeä, kun tarkkaan miettii. Onneksi muuten elokuva toimii niin hienosti, että katsojana voi antaa tuollaisen asian anteeksi.

The Da Vinci Coden tapaan myös Angels & Demonsin on ohjannut Ron Howard. Howard ja Hanks ovat selkeästi hyvä yhdistelmä ja paketti pysyy loistavasti kasassa. Kuvaus ja leikkaus ovat taidokkaasti toteutettuja. Kuvat liikkuvat sujuvasti, eikä heiluvaa käsivarakuvaa oltu erityisemmin käytetty. Lavasteet ovat erittäin upeat ja visuaalisesti elokuva on näyttävä. Katsojana ei joskus edes hahmota, milloin taustana on todellinen Rooma, milloin lavaste ja milloin taas tietokoneella luotu tausta. Äänimaailma on myös hiottu loppuun saakka ja Hans Zimmerin musiikki säestää kokonaisuutta mainiosti. Harmi vain, ettei musiikki jää jälkikäteen erityisemmin mieleen. Elokuvasta on olemassa kahdeksan minuuttia pidempi versio, joka sisältää lisättyjä, sekä pidennettyjä kohtauksia ja joissain kohtaa kuvaa on vaihdettu esimerkiksi laajempaan. Pidennetyssä versiossa on näkyvissä enemmän verta kuin teatteriversiossa.

Blu-rayn kuvanlaatu on oikein mainio. Lisämateriaalina Blu-raylla on pätkät "Writing Angels & Demons", jossa kerrotaan, kuinka kirjaa alettiin siirtämään elokuvaksi ja "Angels & Demons: The Full Story", jossa kerrotaan elokuvan teosta. Mukana on myös mainoksia, sekä "Cinechat"-ominaisuus, jos laitteesta löytyy internetyhteys.

Yhteenveto: Hassusti ajateltuna omasta mielestäni The Da Vinci Coden tarina on mielenkiintoisempi, mutta elokuvana Angels & Demons on parempi kokonaisuus. En muistanut kovin paljoa elokuvasta, kun katsoin sen uudestaan, sillä olin nähnyt sen vain kerran aiemmin lähes puolitoista vuotta sitten. Hanks on yhä todella hyvä pääosassa ja muidenkin suoritukset ovat mainiot. Visuaalisesti kyseessä on hieno elokuva, sillä katsojana ei voi välillä tietää, miten taustat ovat toteutettu. Loppupuolen suuri paljastus on hieman hölmö ja se muuttuu hölmömmäksi, kun sitä miettii tarkemmin, mutta onneksi muu elokuva on niin hieno ja jännittävä, että lopun voi antaa anteeksi. Jos pidit The Da Vinci Codesta, niin suosittelen katsomaan tämänkin. Se ei ole samalla lailla "aarteenetsintäelokuva", mutta siinä on paljon samanlaisia asioita. Jos haluat nähdä erittäin hyvän jännityspätkän, niin kannattaa tämä vilkaista. Angels & Demons nappaa katsojan mukaansa lähes heti alussa ja pitää otteessaan loppuun saakka. Odotan erittäin paljon näkeväni Infernon ja toivon, että taso pysyy samana, vaikka elokuvien ilmestymisien välissä on jopa seitsemän vuotta.




Kirjoittanut: Joonatan, 9.10.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.impawards.com
Angels & Demons, 2009, Columbia Pictures, Imagine Entertainment, Skylark Productions, Panorama Films

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti