perjantai 23. joulukuuta 2016

Arvostelu: The Nightmare Before Christmas / Painajainen ennen joulua (1993)

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993)

PAINAJAINEN ENNEN JOULUAOhjaus: Henry Selick
Pääosissa: Chris Sarandon, Danny Elfman, Catherine O'Hara, William Hickey, Glenn Shadix, Edward Ivory ja Ken Page
Genre: jouluelokuva, animaatio, musikaali, kauhu
Kesto: 1 tunti 16 minuuttia
Ikäraja: 12

Joulu lähestyy ja näin aatonaatoksi keksin tehdä arvostelun elokuvalle, jonka nimi yksinään voisi viitata aikaan juuri ennen jouluaattoa: The Nightmare Before Christmas, eli suomalaisittain Painajainen ennen joulua. Näin elokuvan ensimmäisen kerran jo mitä luultavimmin ennen kuin edes aloitin koulun, eli yli kymmenen vuotta sitten. The Nightmare Before Christmas on yksi ainoista jouluelokuvista, jotka olen katsonut lähes joka jouluna ja silti se jaksaa yhä vain riemastuttaa.

Jack-luuranko eksyy Joulukaupunkiin ja päättää tuoda joulun omaan Halloweenkaupunkiinsa...

Chris Sarandon ääninäyttelee Jack Skellingtonia, joka on elävä luuranko ja Halloweenkaupungin kuningas. Jack on kaupunkilaisten idoli ja he tekisivät vaikka mitä hänen eteensä. Joka vuosi Jack esiintyy halloweenjuhlassa kurpitsakuninkaana ja vaikka hän on suosittu, Jack kokee, että hänen elämästään puuttuu paljon. Hän ei varmasti olisi arvannut, että joulu on se, mikä tekisi hänestä kokonaisemman. Hahmo on hyvin mietitty ja onkin hienoa, että joulusta tulee niin paha pakkomielle hänelle, ettei hän yhtään mieti jonkin voivan mennä pieleen. Välillä hahmo on hauska, välillä jopa suloinen ja välillä karmiva. Jackin hihitysnauru on aivan loistava! Sarandonin ääni sopii hyvin Jackille. Kun Jack laulaa, hahmon äänenä kuullaan säveltäjä Danny Elfman. Jackilla on koira - tai no koiran haamu - nimeltä Zero.
     Catherine O'Hara esittää Sallya, Frankensteinin hirviön kaltaista naista, joka on kasattu kuolleiden ruumiinosista. Sally on ihastunut Jackiin ja seuraileekin tätä usein. Hänen ongelmanaan on hänet kasannut, pyörätuolissa kulkeva, ilkeä tohtori Finkelstein (William Hickey), joka ei aio antaa Sallylle vapautta, jonka Sally haluaisi. Sally yrittää jatkuvasti myrkyttää tohtori Finkelsteinin, jotta voisi karata, mutta yritykset tuntuvat joka kerran epäonnistuvan jollain lailla. Onkin outoa, miksi tohtori Finkelstein edelleen luottaa Sallyyn. Sekä O'Hara että Hickey suoriutuvat rooleistaan mainiosti.
     Halloweenkaupungin pormestari (Glenn Shadix) on jokseenkin säälittävä tapaus, joka yrittää esittää tärkeää herraa, mutta joka ei mitenkään pärjäisi ilman Jackia. Hahmo on hyvä viittaus siihen, miten johtajahahmot yleensä tarvitsevat tuen taustalleen, sekä johtajien kaksinaamaisuuteen ja pormestarilla onkin kirjaimellisesti kaksi naamaa, joista toinen on aina vuoronperään takaraivona. Shadixin roolisuoritus on parhaimmillaan pormestarin valitellessa. Elokuvassa kuullaan myös Edward Ivory joulupukkina ja Ken Page pahana Oogie Boogiena. Halloweenkaupungissa esiintyy edellä mainittujen lisäksi vampyyreita, ihmissusia, noitia, kummituksia, luurankoja, mörköjä, sekä kaikenlaisia muitakin hirviöitä.

Joka vuosi Halloweenkaupungissa järjestetään suuret halloweenjuhlat, joiden jälkeen loput kolmesataakuusikymmentäneljä päivää vuodesta käytetään seuraavien juhlien valmisteluihin. Hahmot siis elävät ja hengittävät pelkkää halloweenia. Muille tämä tuntuu toimivan, paitsi juhlan sankarille, eli Jackille, joka lähteekin etsimään jotain muuta metsästä ja törmää mystiseen oveen. Ovi johdattaa hänet Joulukaupunkiin, josta Jack löytää itselleen uuden tarkoituksen. Hän esittelee joulun idean Halloweenkaupungin asukkaille, jotka innostuvat, vaikka eivät ymmärräkään, mikä joulun merkitys on. Asukkaat alkavat Jackin johdolla luomaan itselleen joulua.

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä, mikä elokuvan aikana tai sen jälkeen tulee mieleen, on: "Onko tämä halloween- vai jouluelokuva?" The Nightmare Before Christmas tapahtuu pääasiassa synkässä Halloweenkaupungissa, mutta koska jouluteema on vahvasti läsnä, katsojalle voi olla vaikea yhdistää elokuvaa vain toiseen juhlista. Aiemmin mielsin tämän jouluelokuvaksi, sillä se on näytetty televisiosta useana jouluna, mutta nykyään minusta tuntuu, että se kuuluu katsoa halloweenin ja joulun välissä, lämmittelynä joululle. Elokuvan suurimmille faneille ei varmaan koidu tällaista ongelmaa, sillä he rakastavat The Nightmare Before Christmasia niin paljon, että voivat katsoa sen sekä halloweenina että jouluna. Halloween- ja jouluteema kulkevat täydellisesti käsi kädessä, eivätkä häiritse toisiaan kertaakaan elokuvan aikana. Teemojen yhdistelmä on tehty niinkin hienosti, että se voi saada katsojan ihmettelemään ja se onkin elokuvan vahvin asia.

Elokuva on tehty nukkeanimaationa ja pakko sanoa, että vielä kolmentoista vuodenkin jälkeen animointi näyttää todella hyvältä. Välillä pitää jopa hämmästellä, miten jotkut asiat ovat toteutettu. Vaikka kyseessä on animaatio, niin perheen pienimmille en tätä suosittelisi. The Nightmare Before Christmas voi nimittäin olla lapsien mielestä todella karmiva, sillä jotkut kohdat näyttävät omastakin mielestäni hieman epämiellyttäviltä ja ahdistavilta, vaikka olen nähnyt paljon pahempaakin. Leffan voi tavallaan mieltää lasten kauhuelokuvaksi, joka voi olla hurja, mutta josta löytyy asioita, joista lapset voivat helposti innostua. Suosittelen näyttämään tämän, jos tiedätte lapsen olevan valmis hieman rankempiin elokuviin. Kovin pelottavasta elokuvasta ei kuitenkaan ole kysymys, mutta siinä on useita painostavia kohtia, jotka saattavat olla lapsille liikaa. Silti omasta mielestäni kyseessä on jokseenkin jopa kaunis elokuva. Siinä näytetään, miten liiallinen innostus voi koitua tuhoksi ja kuinka voi itse rikkoa sen, mitä arvostaa ja rakastaa.

The Nightmare Before Christmas on musikaali, joten siinä lauletaan paljon. Musikaalit eivät yleisesti kuulu suosikkeihini, mutta tässä lähes kaikki laulut toimivat, joten valituksen aihetta ei oikeastaan löydy. Pari kappaletta ovat heikompia, mutta ne voi katsoa sormien läpi, sillä avauskappale "This is Halloween" ja Joulukaupungin löytämiskipale "What's This?" ovat todella mainioita ja voin vannoa, että toinen niistä jää loppupäiväksi soimaan päässä. Itselläni kummatkin soivat vuorotellen vielä seuraavanakin päivänä. Myös "Oogie Boogie's Song" ja "Town Meeting Song" ovat todella hyviä, ja soundtrack on yleisesti erinomainen. Sävellyksistä vastaa Danny Elfman, joka on tehnyt hienoa työtä musiikkien kanssa.

Vaikka useimmat niin luulevat ja vaikka julisteissa lukeekin "Tim Burton's The Nightmare Before Christmas", niin elokuvaa ei ole ohjannut Tim Burton, vaan Henry Selick. Burton kirjoitti vuonna 1982 runon, johon elokuva perustuu, joten sen takia julisteissa lukee, että kyseessä olisi hänen elokuvansa. Burton on myös toiminut tuottajana elokuvassa. Ei mikään ihme kuitenkaan, että monet luulevat kyseessä olevan hänen elokuvansa, sillä The Nightmare Before Christmas on niin Tim Burtonia kuin vain voi olla. Ensinnäkin elokuva on juurikin nukkeanimaatio, eikä piirretty tai tietokoneella toteutettu. Sen lisäksi Halloweenkaupungissa on samaa synkkyyttä kuin Burtonin elokuvissa yleensä, joka on tietysti taidokkaassa kontrastissa värikkään Joulukaupungin kanssa. Ulkomuodoissa on samanlaista tyyliä kuin Burtonin piirustuksissa yleensäkin. Vielä kun yhdistää juttuun mukaan Danny Elfmanin musiikit, niin elokuva on ehtaa Burtonia... ilman, että se on Burtonin ohjaama. Elokuva on kuvattu ja leikattu hyvin. Äänitehosteilla on tuotu toimivasti lisäystä mukaan.

Blu-rayn kuvanlaatu on oikein mainio. Lisämateriaalina Blu-raylla on kuusiosainen "The Making of Tim Burton's The Nightmare Before Christmas", lyhytelokuvat "Vincent" ja "Frankenweenie", poistettuja kohtauksia, esittelyjä elokuvan maailmoista, mainoksia, sekä Jackin "Haunted Mansion Holiday Tour", jossa esitellään Disneylandissa sijaitsevaa, elokuvaan perustuvaa kauhutaloa. Mukana on myös Tim Burtonin alkuperäinen "The Nightmare Before Christmas" -runo legendaarisen Christopher Leen lukemana.

Yhteenveto: The Nightmare Before Christmas on todella oiva elokuva halloweenin ja joulun väliselle ajalle. Sen kaksi erilaista teemaa toimivat täydellisesti yhdessä. Mielestäni kaiken synkkyyden keskellä kyseessä on jollain tapaa kaunis elokuva. Jack Skellington on hyvin mietitty päähenkilö. Nukkeanimaatio on huikean hienosti toteutettua. Danny Elfmanin säveltämät musiikit ovat erittäin hyviä ja musikaaliosuudet toimivat pääosin loistavasti. Joko "This is Halloween" tai "What's This?" tulee soimaan elokuvan jälkeen päässä. Aion ehdottomasti katsoa tämän vielä todella monta kertaa uudestaan, ehkä jopa joka vuonna ennen joulua tästä lähtien. Suosittelen kaikkia katsomaan tämän. Perheen pienimmille se on luultavasti liian pelottava. Se on samalla sekä joulu- että halloweenelokuva, jolloin se poikkeaa hyvin muista halloween- ja jouluelokuvista. The Nightmare Before Christmas kuuluu ehdottomasti joulusuosikkeihini.
Kirjoittanut: Joonatan, 27.11.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.vaultcraft.net
The Nightmare Before Christmas, 1993, Touchstone Pictures, Skellington Productions Inc., Tim Burton Productions, Walt Disney Pictures

2 kommenttia:

  1. Näin elokuvan ensimmäisen kerran koskus 7 vuotiaana ja pelkäsin sitä silloin, mutta samalla olin lumoutunut tästä animaatiotyylistä. Pari vuotta myöhemmin rakastuin tähän täysin ja nykyään katson joka vuosi Halloweenaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään kun omistan Blu-rayn niin uskoisin että katson elokuvan vuosittain marraskuun lopussa tai joulukuun alussa!

      Poista