TV-sarja: BoJack Horseman, kausi 1 (2014)

BOJACK HORSEMAN - KAUSI 1



Luoja: Raphael Bob-Waksberg
Pääosissa: Will Arnett, Aaron Paul, Amy Sedaris, Alison Brie, Paul F. Tompkins, Patton Oswalt, Rachel Bloom, Kristen Schaal, Wendie Malick, Stanley Tucci, Margo Martindale, Olivia Wilde, Chris Cox, J. K. Simmons, Cedric Yarbrough, Adam Conover, Judy Greer, Aisha Tyler, Chris Parnell, Melissa Leo, Anjelica Huston, Naomi Watts, Wallace Shawn, Ken Jeong, Keegan-Michael Key ja John Krasinski
Genre: animaatio, komedia, draama
Jaksomäärä: 12 + Jouluspesiaali
Jakson kesto: noin 25 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 28 minuuttia
Ikäraja: 16

BoJack Horseman on Raphael Bob-Waksbergin luoma animaatiokomediasarja. Bob-Waksberg keksi sarjan idean, yrittäessään myydä aiempia ideoitaan eri kanaville. Hän oli muuttanut asumaan ystävänsä hulppeaan taloon Hollywoodissa ja kun hän eräänä iltana katseli parvekkeelta hohdokasta kaupunkia, hän tunsi samanaikaisesti olevansa maailman huipulla ja totaalisen yksinäinen. Tästä syntyi idea sarjan päähenkilöön ja Bob-Waksberg ryhtyi kirjoittamaan sen ympärille vekkulia tarinaa. Hän pyysi vanhaa tuttuaan, piirtäjä Lisa Hanawaltia luonnostelemaan hänelle ihmismäisen hevosen, joka tähdittäisi aluksi työnimellä "BoJack the Depressed Talking Horse" -kulkenutta sarjaa. Bob-Waksberg tapasi Tornante Companyn tuottaja Steven A. Cohenin ja johtaja Michael Eisnerin, jotka innostuivat ideasta ja yhdessä he saivat suoratoistopalveluaan tuolloin vasta aloittelevan Netflixin tarttumaan projektiin. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, animointi käynnistyi ja lopulta BoJack Horsemanin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä 22. elokuuta 2014 - tasan kymmenen vuotta sitten! Sarja sai aluksi ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta, mutta nousi suosituksi katsojien keskuudessa. Itse olin pohtinut BoJack Horsemanin katselua jo jonkin aikaa, erityisesti vuonna 2020, kun sarja sai viimeisen tuotantokautensa. Kun huomasin sarjan täyttävän nyt kymmenen vuotta, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen ja pistin BoJack Horsemanin pyörimään.

1990-luvun hittikomediasarjan tähti BoJack Horseman on enää pelkkä entinen kuuluisuus, joka hukuttaa murheensa alkoholin ja kyynisen sarkasmin avulla. BoJack päättää yrittää nostaa itsensä takaisin pinnalle, pestaamalla haamukirjailijan työstämään hänestä elämäkertakirjan.




BoJack Horsemanin keskiössä on tietty sarjan nimikkohahmo, antropomorfinen hevonen BoJack Horseman (äänenä Will Arnett), joka tähditti 1990-luvulla suursuosittua "Horsin' Around" -tilannekomediasarjaa, mutta joka ei ole sen jälkeen onnistunut pitämään suosiotaan yllä. Vuosien varrella BoJack on turvautunut päihteisiin ja aiemmin niin innokkaasta ja optimistisesta näyttelijästä on muovautunut tympeä ja sarkastinen mulkero, joka peittää huonoa itsetuntoaan kohtelemalla muita keljusti. Hahmo on toisaalta törkeä kusipää, mutta BoJackista huomaa nopeasti pitävänsä. Hänen nihilistisessä maailmankuvassa on jotain samaistuttavaa ja kun jaksojen varrella hahmon pintaa ryhdytään kuorimaan ja paljastamaan, mikä tekee BoJackista sellaisen kuin hän on, hahmo muuttuu kaiken aikaa tykättävämmäksi.
     Muita merkittäviä hahmoja sarjan ensimmäisellä kaudella ovat muun muassa BoJackin kotona lojuva ihminen Todd (Aaron Paul), BoJackin managerikissa Princess Carolyn (Amy Sedaris), BoJackista elämäkertakirjaa työstämään rupeava haamukirjailija, ihminen Diane (Alison Brie), sekä tämän koirapoikaystävä Mr. Peanutbutter (Paul F. Tompkins), jolla oli oma tilannekomediasarjansa, minkä takia BoJack ei hänestä piittaa yhtään. Kauden varrella kuullaan myös pienissä rooleissa aika isojakin tähtiä, kuten J. K. Simmons, Patton Oswalt, Stanley Tucci, Olivia Wilde, Anjelica Huston, Naomi Watts, Ken Jeong, Keegan-Michael Key ja John Krasinski. Sivuhahmotkin ovat mainioita. Todd-kämppis voi aluksi ärsyttää, mutta häneenkin tykästyy enemmän kauden edetessä.




BoJack Horseman osoittautui erittäin lystikkääksi animaatiokomediasarjaksi ja jo muutaman jakson jälkeen minua harmitti, etten ollut älynnyt katsoa sarjaa vielä silloin, kun sitä tehtiin muutama vuosi takaperin. Sen lisäksi, että sarjan vekkuli maailma rinnakkain elävien ihmisten ja ihmismäisten eläinten kanssa kiehtoo välittömästi, avauskausi tarjoaa useita hauskoja hetkiä ja kuvioita, jotka vievät mukavasti mennessään. Vajaan puolen tunnin mittaiset jaksot kulkevat pääasiassa vauhdilla ja niitä tuijottaa helposti useammankin peräkkäin. Sekaan mahtuu joitain hieman latteampia jaksoja, jotka eivät ole yhtä hupaisia tai kertomuksiltaan yhtä kiinnostavia kuin muut, mutta pääasiassa meno on oikein mainiota ja kausi oikeastaan vain paranee edetessään.

Kuten kenties pystyikin jo päättelemään, vaikka kyseessä on puhuvilla eläimillä varusteltu animaatiosarja, BoJack Horseman ei todellakaan ole mitään koko perheen kivaa hassuttelua. Sen huumoriin liittyy paljon aikuisten juttuja seksistä päihteisiin. Tällaisia toki näkee monissa aikuisten animaatiosarjoissa, jotka yhdistelevät ronskia komediaa hassunnäköisiin hahmoihin ja mielikuvituksellisen pöljiin maailmoihin. BoJack Horseman erottuu kuitenkin edukseen, sarjan käsitellessä edetessään yhä vain enemmän ja kypsemmin päähenkilönsä monia ongelmia. Törkyturpainen hassuttelu saa usein väistyä, kun tekijät haluavat tosissaan syventyä BoJackin elämän traagisempiin puoliin. Hahmon alkoholismi ja masennus eivät ole vain aiheita vitseille, vaan sarjalla tuntuu jopa olevan jotain sanottavaakin näistä jutuista. Parissa kohtaa liikutaan yllättävänkin melankolisissa vesissä ja vähitellen BoJackin täytyy ihan oikeasti kohdata väärät tekonsa, pohtia omaa toimintaansa ja tunnustaa virheensä.




Tuotantokauden kahdentoista jakson lisäksi tekijät työstivät myös jouluteemaisen spesiaalijakson, joka julkaistiin Netflixissä joulukuussa 2014. Tässä, Sabrina's Christmas Wish -nimisessä erityisjaksossa BoJack ja Todd päätyvät viettämään joulua katsomalla "Horsin' Around" -sarjaan tehtyä samannimistä jouluspesiaalia. Ykköskauden loppupään tapaan myös tämä erityisjakso syventyy onnistuneesti BoJackin sisäisiin vaikeuksiin ja vaikkei kyseessä olekaan mikään lämmin ja ratkiriemukas joulun julistus, spesiaali onnistuu silti nostamaan hymyä huulille tietyllä lämmöllään.

BoJack Horsemanin visuaalinen tyyli on varsin vekkuli. Sarjan luojan Raphael Bob-Waksbergin piirtäjätuttu Lisa Hanawalt suunnitteli sarjan visuaalisen ilmeen - joskin vasta pidemmän suostuttelun jälkeen. Lastenkirjan kuvittanut Hanawalt oli ollut uupunut työstään, eikä aluksi halunnut heti ottaa uutta projektia vastuulleen. Bob-Waksberg ja kumppanit kokeilivat muita piirtäjiä, mutta eivät olleet tyytyväisiä heidän jälkeensä, jolloin Hanawaltia kalasteltiin uudelleen mukaan sarjaan ja lopulta tämä suostui. Hänen jälkensä on mainio ja hän on luonut hassun maailman täynnä kummallisen näköisiä ihmisten ja eläinten yhdistelmiä. Hänen luonnostelmiensa pohjalta animaattorit ovat herättäneet kuvat tosissaan eloon. Sarja on mukavan värikäs ja tietyssä pelkistettävyydessäänkin yksityiskohtainen. Patrick Carneyn ja Ralph Carneyn säveltämä tunnusmusiikki on mainio, toimien hyvin BoJackin elämää lyhyesti kuvaavan intron kera. Vielä parempi taitaa kuitenkin olla lopputekstien aikana kuultava, Grouploven esittämä Back in the '90s -laulu, joka jää herkästi soimaan päässä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 29.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
BoJack Horseman, Yhdysvallat, 2014-2020, Netflix, Tornante Company, ShadowMachine, Moris Talent Hunt


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti