TV-sarja: BoJack Horseman, kausi 4 (2017)

BOJACK HORSEMAN - KAUSI 4



Luoja: Raphael Bob-Waksberg
Pääosissa: Will Arnett, Amy Sedaris, Alison Brie, Aaron Paul, Paul F. Tompkins, Aparna Nancherla, Wendie Malick, Sharon Horgan, Andre Braugher, Lake Bell, Matthew Broderick, Jane Krakowski, Hannibal Buress, Raúl Esparza, Kimiko Glenn, Jessica Biel, Rami Malek, Colman Domingo, Lin-Manuel Miranda, Natalie Morales, Kristen Bell, Paul Giamatti ja Vincent D'Onofrio
Genre: animaatio, komedia, draama
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: noin 26 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 12 minuuttia
Ikäraja: 16

Raphael Bob-Waksbergin luoma animoitu komediasarja BoJack Horseman nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixin suoratoistopalvelussa loppukesästä 2014. Toinen ja kolmas kausi pitivät suosiota yllä, joten jatkoa oli luvassa vieläkin lisää. Ääninäyttelijät palasivat nauhoittamaan repliikkinsä, animointiprosessi käynnistyi ja lopulta BoJack Horsemanin neljäs tuotantokausi julkaistiin Netflixissä syyskuussa 2017. Kausi keräsi korkeat katsojaluvut ja runsaasti kehuja kriitikoilta. Kausi sai myös parhaan animaatio-ohjelman Annie-ehdokkuuden. Itse olin jo pitkään pohtinut BoJack Horsemanin katselua, etenkin vuonna 2020, kun sarja päättyi. Kun huomasin sarjan täyttävän tänä vuonna kymmenen vuotta, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin todella paljon sarjan kolmesta ensimmäisestä kaudesta, joten aloitin neloskauden katselun innokkain odotuksin.

BoJack Horseman on jättänyt Hollywoon taakseen, mutta kaikki muuttuu, kun hänen potentiaalinen tyttärensä Hollyhock saapuu koputtelemaan ovelle.




BoJack Horsemanin tutut hahmot tekevät jälleen paluun, lähtien tietty itse nimikkohahmosta. Kolmoskauden päätteeksi masentunut BoJack (äänenä Will Arnett) päätti jättää Hollywoon ja julkkiselämän taakseen ja yrittääkin nyt kokeilla hiljaiseloa äitinsä mökillä, kaukana vanhoista tutuistaan. Kausien varrella BoJackista on muovautunut yhä vain kiinnostavampi ja monisävyisempi hahmo, joka herättää monenlaisia tunteita edelleen. Uusia puolia avautuu, kun kaudella esitellään nuori Hollyhock-hevostyttö (Aparna Nancherla), joka saattaa hyvinkin olla BoJackin tytär. Hollyhock on oiva lisäys tarinaan ja hahmosta saadaan muutakin irti kuin vain hänen potentiaalinen sukulaisuutensa päähenkilön kanssa.
     Hollywoossa muut tutut hahmot päätyvät omiin kommelluksiinsa. BoJackille vihoitteleva Todd (Aaron Paul) nousee vahingossa muoti-ikoniksi ja hänellä on uusi bisnesidea, naisille tarkoitetun taksipalvelun mentyä mönkään. BoJackin manageri Princess Carolyn (Amy Sedaris) etsii elämälleen ja uralleen uutta suuntaa, kun taas Mr. Peanutbutter (Paul F. Tompkins) päätyy kokeilemaan onneaan politiikan saralla, asettuessaan ehdolle kuvernööriksi. Hänen tyttöystävänsä Diane (Alison Brie) sen sijaan on uusissa hommissa nettilehdellä, johon ei kuitenkaan toivota ihan niin syvällistä sisältöä kuin millaista Diane haluaisi kirjoittaa. Sivuhahmoja hyödynnetään pääasiassa onnistuneesti ja etenkin Mr. Peanutbutterin ja Dianen suhteesta saadaan paljon hyvää draamaa ja komediaa irti. Toddin inspiroima muotivillitys on hauska jatkuva vitsi läpi kauden, mutta sen sijaan hänen uusi bisnesideansa tuntuu lähinnä tuulesta temmatulta täytteeltä, jotta hahmolla olisi edes jotain tekemistä.




Pidin BoJack Horsemanin kahta ensimmäistä tuotantokautta todella hyvinä, mutta vasta kolmas kausi teki minuun oikeasti suuren vaikutuksen tunteikkuudellaan, syvyydellään, temaattisella rikkaudellaan, mielikuvituksellisuudellaan ja hauskuudellaan. Kolmoskausi oli erinomainen ja vain kasvatti intoani sarjaa kohtaan. Odotukseni neloskautta olivat totta kai siis suuret. Harmillisesti neljäs kausi ei ihan yllä kolmoskauden huikeisiin korkeuksiin, mutta on se silti vahva lisäys tähän mahtavaan animaatiosarjaan, josta alkaa muodostua yksi ehdottomista suosikeistani lajityypissään. Neljäs kausi pitää sisällään tutut BoJack-jutut monipuolisesta huumorista aina yhtä yllättävän väkevään henkilödraamaan, joka onnistuu parhaimmillaan riipaisemaan syvältä. Kyseessä ei ole ihan yhtä kouraiseva kokemus kuin edellinen kausi, mutta pari jaksoa neloskaudella saavat kyllä tunteikkaaksi kotisohvalla, sarjalle poikkeuksellisesti jopa positiivisessa mielessä.

Hollyhockiin liittyvän päätarinan ja muiden hahmojen bisnesideoiden ja kuvernöörikampanjojen ohessa kausi pitää sisällään monenlaista muutakin menoa ja meininkiä, ja kaudella syvennytään aiempaa enemmän BoJackin suvun historiaan. Jotkut jaksoista ovat todella hauskoja, toisissa taas on lähinnä kiinnostavaa seurata, mihin juonikuviot eskaloituvat. Sekaan on heitetty nasevaa yhteiskuntasatiiria esimerkiksi Yhdysvaltojen pöljistä aselaeista. Ja aina kun vähiten odottaa, draamapuoli pääsee iskemään lujaa. Kauden huippuhetkiä ovat Toddin päivään keskittyvä hysteerisen hauska kolmas jakso ja kuudes jakso, jossa pääsemme näkemään visuaalisin keinoin BoJackin vaikeaa ja sekavahkoa ajatuksenjuoksua, johon takuulla moni esimerkiksi masennuksen kanssa kamppaileva voi jollain tavalla samaistua.




Tuotantokauden ohjaajat leikittelevät jälleen ihailtavasti eri tunteilla ja tasapainottelevat taidokkaasti komedian ja draaman välillä. Sarjan animaatiojälki pysyy ennallaan mukavan vekkulina. Hahmot näyttävät hupsuilta omilta itseltään ja liikkuvat pääasiassa ihan sulavasti. BoJackin päänsisäiset visuaalit ovat erityisen veikeästi piirretyt. Taustoille on upotettu hassuja lisävitsejä. Kausi on myös miellyttävän värikäs. Jesse Novakin säveltämät musiikit tunnelmoivat kivasti taustalla ja niin tunnusmusiikki kuin lopputekstien Back in the 90's -kappale ovat aivan mahtavat.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
BoJack Horseman, Yhdysvallat, 2014-2020, Netflix, Tornante Company, ShadowMachine, Moris Talent Hunt


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti