sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Arvostelu: Fast & Furious 7 (Furious 7 - 2015)

FAST & FURIOUS 7

FURIOUS 7



Ohjaus: James Wan
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Jason Statham, Nathalie Emmanuel, Kurt Russell, Djimon Hounsou, Dwayne Johnson, Jordana Brewster ja Lucas Black
Genre: toiminta
Kesto: 2 tuntia 17 minuuttia / Extended Edition: 2 tuntia 20 minuuttia
Ikäraja: 12

Kaahailuelokuva Hurjapäät (The Fast and the Furious - 2001) oli hitti, joten sille tehtiin tottakai jatkoa. 2 Fast 2 Furious (2003) ei kuitenkaan ollut kunnon jatko-osa, vaan tuntui lähinnä toisen päähenkilön, Paul Walkerin näyttelemän Brian O'Connerin sooloseikkailulta. Vielä irrallisempi oli Hurjapäät: Tokio Drift (The Fast and the Furious: Tokyo Drift - 2006), joka ei tuntunut liittyvän sarjaan enää mitenkään, vaikka Vin Dieselin näyttelemä Dominic Toretto kävikin kääntymässä ennen lopputekstejä. Vasta sarjan neljäs osa, Fast & Furious (2009), oli kunnon jatko-osa ensimmäisessä osassa alkaneelle tarinalle. Tästä sarja lähti uuteen nousuun ja nousua paransi todella mainio Fast & Furious 5 (Fast Five - 2011). Fast & Furious 6 (2013) oli jälleen vain ihan kiva, mutta sen lopussa saatiin vihdoin yhdistettyä Tokyo Drift muuhun tarinaan mukaan. Elokuvan lopussa tarina jätettiin myös auki, joten jatkoa oli odotettavissa. Sarjan seitsemännen osan teko alkoi jo ennen kuudennen ilmestymistä. Elokuvan tekeminen kuitenkin pysähtyi, kun Paul Walker menehtyi auto-onnettomuudessa, ennen kuvausten päättymistä. Elokuva pistettiin hetkeksi jäihin, mutta lopulta sen työstämistä jatkettiin. Walkerin viimeiset kohtaukset toteutettiin tietokonetehosteiden ja hänen veljiensä, Caleb ja Cody Walkerin avulla. Hänen kuolemansa sai myös kiinnostuksen elokuvaa kohtaan nousemaan. Monet halusivat nähdä, miten hänen kuolemansa olisi ratkaistu elokuvan tarinassa. Furious 7, eli Suomessa yksinkertaisesti Fast & Furious 7, olikin niin tolkuton kassamagneetti, että se on tällä hetkellä kuudenneksi menestynein elokuva yli puolentoista miljardin dollarin tuloillaan! Itse kävin katsomassa elokuvan sen ensi-illassa ja pidin siitä. Nyt kun sarja on saamassa lisäystä elokuvalla Fast & Furious 8 (The Fate of the Furious - 2017), täytyi tietenkin katsoa sarjan aiemmat osat läpi ja arvostella ne. Tämä on viimeinen elokuva ennen tuota tulevaa teosta.

Deckard Shaw kostaa veljensä kohtalon tappamalla Hanin. Dominic Toretto ja hänen tiiminsä päättävät kostaa Deckardille, saaden apua itsensä nimettömänä pitävältä henkilöltä. Domin tiimin täytyy etsiä Jumalan silmä -niminen paikannuslaite, jotta he voivat löytää Shaw'n.

Vin Dieselin näyttelemää johtajahahmo Dominic Torettoa painaa usea asia elokuvan aikana. Hän yrittää saada tyttöystävänsä Lettyn muistamaan asioita heidän yhteisestä menneisyydestään, minkä lisäksi hän on äärimmäisen suuttunut ystävänsä - eli perheenjäsenensä - Hanin (Sung Kang) kuolemasta. Dom on yhä se elokuvan nimen mukainen "raivoisa", joka ei pysähtele turhia, vaan kaahaa vimmaisesti menemään. Elokuvan aikana Dom päätyy tekemään yhä vain hullumpia temppuja autollaan, joista voisi helposti lähteä henki. Vin Diesel on kuitenkin niin äijä, että katsojana uskoo hahmon uhkarohkeimmatkin temppuilut.
     Brian O'Conneria näyttelevä Paul Walker tosiaan menehtyi, kun kuvaukset olivat vielä käynnissä, joten osan ajan leffasta hahmoa näyttelevät eri henkilöt - mukaan lukien hänen veljensä - joiden naamat on korvattu Walkerin kasvoilla. Pääasiassa vaihdosta ei edes huomaa. Joissain kohdissa katsojana voi epäillä, että nyt on kyseessä eri näyttelijä, kun Brian nähdään vain taustoilla, eikä hänen naamaansa näytetä kunnolla, mutta homma toimii kuitenkin koko elokuvan läpi. Brian on alkanut omaksumaan isän roolin ja hänet nähdäänkin leffan alkupuolella esimerkiksi kuljettamassa lastaan kouluun. Kuitenkin hahmo haaveilee toiminnantäytteisen elämän perään ja sitä hän myös tulee saamaan.




Michelle Rodriguez ei edellisen osan tapaan tässäkään erityisemmin vakuuta Lettyna. Vaikka hahmo pääseekin toimintaan mukaan, on Rodriguez niin ilmeetön ja paikoitellen eloton, ettei häntä oikein jaksaisi katsoa. Hahmona Letty on kuitenkin kiinnostava, sillä hän ei vieläkään muista menneisyyttään, mutta silti yrittää kaikkensa ollakseen osa Domin tiimiä.
     Tyrese Gibsonin esittämä moottoriturpa Roman Pearce pääsee jälleen hauskuuttamaan useaan otteeseen elokuvassa. Joko hän yrittää esimerkiksi kiinnittää tehtävän aikana huomion itseensä, jotta muut voivat toimia rauhassa tai hän yrittää päästä antamaan käskyjä. Roman onnistuu kyllä naurattamaan. Gibsonin rento olemus tuo hahmoon juuri oikean tunnelman, etenkin kun tarpeen vaatiessa hän kykenee vakavoitumaan täysin.
     Rap-artisti Ludacriksen näyttelemän Tejin tietokonetaidot pääsevät taas esille ja hän pääsee suunnittelemaan tehtävään tarvittavia välineitä. Vaikka Tej on ihan mielenkiintoinen tapaus, ei hän ole erityisemmin muuttunut elokuvien varrella, minkä tuntuu parhaiten huomaavan tässä elokuvassa, sillä hahmo ei samalla lailla kiinnosta enää. Onneksi yhdessä kohtaa Tej pääsee näyttämään, että osaa myös tapella, jos sille tuulelle sattuu. Ludacris on toimiva roolissaan, kuten aiemminkin.
     Elokuvan pahiksena nähdään Fast & Furious 6:n pahiksen Owen Shaw'n (Luke Evans) häijy veli Deckard Shaw, jota esittää Jason Statham. Deckard on selvästi kouluttautunut kylmäveriseksi ja mainioksi tappajaksi, sillä hän iskee niin nokkelasti ja yllättäen eri paikkoihin. Hahmoon tuodaan lisävaikuttavuutta sillä, että hän pärjää tappelussa järkälemäistä agentti Hobbsia vastaan. Hänet nähdään myös taistelemassa Domia vastaan tyylikkäässä turpaanvedossa. Valitettavasti Statham ei ole mitä parhain näyttelijä, eikä hän tunnu kovin ihmeelliseltä kulkiessaan kaiken aikaa tympääntynyt ilme kasvoillaan paikasta toiseen. Jälleen kerran hahmo on mielenkiintoisempi kuin miten näyttelijä tuo asian esille.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat kahdesta edellisestä osasta tuttu agentti Hobbs (Dwayne Johnson), joka viettää lähes koko pienen ruutuaikansa sairaalassa; Domin sisko/Brianin tyttöystävä Mia Toretto (Jordana Brewster), joka ei paljoa leffassa tee; salaperäinen Mr. Nobody (Kurt Russell), joka auttaa Domin tiimiä; Jumalan silmän luonut hakkeri Ramsey (Nathalie Emmanuel), jota Domin tiimi yrittää suojella; sekä paha Jakande (Djimon Hounsou), joka yrittää saada Jumalan silmän itselleen. Myös Hurjapäät: Tokio Driftin päähenkilö Sean Boswell (Lucas Black) nähdään elokuvassa pikaisesti.




Domin tiimi on jälleen päässyt nauttimaan rauhasta hetkeksi aikaa. Valitettavasti Deckard Shaw ei pidä yhtään siitä, mitä Domin jengi teki hänen veljelleen, joten hän päättää kostoksi listiä heidät kaikki, aloittaen Hanista, jolloin hänen kuolemansa Tokio Driftissa saa uuden selityksen. Dom ja muut eivät tästä tietenkään pidä lainkaan ja kosto elää heidänkin suunnaltaan. Mr. Nobodyn avustuksella he saavat kuulla Jumalan silmä -nimisestä laitteesta, jolla voisi paikantaa kenet tahansa, mistä tahansa. Tiimi päättää saada laitteen luoneen Ramseyn puolelleen, jotta voisivat hyödyntää laitetta löytääkseen Deckardin. Hauskaa onkin se, että minne tahansa tiimi menee jahtaamaan Jumalan silmää, Deckard ilmestyy aina paikalle, jolloin herääkin helposti kysymys, miksei tiimi nappaa Deckardia siinä kohtaa, kun hän on ihan heidän vieressään? Tämä alkaa tuntua täysin hölmöltä siinä kohtaa, kun se tapahtuu jo toista kertaa. Tiedättekö, mikä on "MacGuffin"? Se on Alfred Hitchcockin yleistämä termi esineestä tarinan keskiössä, jolla on todella suuri merkitys hahmoille, mutta joka voi olla täysin yhdentekevä tarinaa seuraaville. Termi yleistyi Hitchcockin elokuvan 39 askelta (The 39 Steps - 1935) myötä. Joskus MacGuffinit ovat ihan toimivia ratkaisuja, mutta joskus ne ovat heikommin toteutettuja juonenkuljetusasioita. Jälkimmäinen on Jumalan silmä. Siitä puhutaan koko elokuvan ajan, mutta loppujen lopuksi sillä ei oikeastaan ole erityisemmin väliä.

Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä elokuva on kokonaisuudessaan erittäin viihdyttävä. Jos edellisen elokuvan suuressa lentokonekohtauksessa tai tankkiosiossa nostettiin panokset korkealle sarjan mahtipontisuudessa, tähän elokuvaan on tietty keksitty vieläkin tyylikkäämpiä juttuja, jotta aiempien osien kohtaukset näyttäisivät lasten leikiltä. Tällä kertaa koko Domin tiimi ajaa autoillaan lentokoneesta ulos ja pudottautuu laskuvarjojen avulla vaaralliselle tielle, minkä lisäksi yksi hahmoista myös kaahaa jyrkänteeltä alas. Jos nämä eivät tunnu vielä tarpeeksi hienoilta, yhdessä kohtauksessa ajetaan pilvenpiirtäjästä toiseen, sinkoutumalla korkealla ikkunasta ulos ja laskeutumalla seuraavan talon ikkunasta sisään. Jos tämäkään ei tunnu vielä erikoiselta, elokuvassa nähdään jopa kaksi kertaa, kun Dom ja Deckard ajavat tietoisesti kovalla vauhdilla toisiaan päin nokkakolarit. Kohdat ovat niin mahtipontisia, että monet voivat kokea ne typerinä ja liian epärealistisina, vaikka jälleen asiat ovat teknisesti mahdollisia. Monet eivät varmaan tiedä, että lentokonekohtaus toteutettiin suurimmaksi osaksi oikeasti. Näyttelijät eivät vain olleet autojen kyydeissä, eivätkä kaikki autot laskeutuneet täysin ehjänä alas. Lopussakin tuntuu huvittavalta, kun Dom ja Deckard ottavat äijämäisesti miehestä mittaa, muiden hahmojen taistellessa eri paikoissa eri tavoin. Myönnän toki useiden kohtien olevan hölmöjä ja aika epäuskottavia, mutta ne ovat mukana niin varmasti ja itseironisesti, että ei voi muuta kuin nauttia.




Toimintakohtaukset ovat tietty tässäkin Fast & Furious -sarjan osassa parasta antia, mutta tällä kertaa myös draamaosuudet toimivat, etenkin kun katsojana jännittää, miten Paul Walkerin kuolema on käsitelty elokuvassa. Yllättävää kyllä, lopun kohtaus, jossa Walkeria muistellaan ja näytetään Brianista pätkiä sarjan edellisistä osista, on toteutettu niin tunteikkaasti ja hienosti, että katsojalle syntyy helposti kylmiä väreitä ja alahuuli saattaa alkaa väpättää. Sarjaa fanittavat machomiehetkin voivat kokea vaikeuksia pitää kyyneleitä sisällään. Elokuvan lopetus on oikeasti kaunis ja vaikkei sarjan kaikki osat olekaan erityisen hyviä elokuvia, on kohtauksen tunteellisuus niin voimakas, että hetken kokee sarjan olevan tärkeämpi osa omaa elämää kuin se todellisuudessa onkaan. Kohtauksesta huomaa, että Walker oli elokuvan tekijöille ja näyttelijöille rakas, etenkin Vin Dieselille, jolle Walker oli oikeasti kuin veli. Surullisuuden lisäksi Fast & Furious 7:ssa on myös paljon huumoria ja hauskoja kohtia. Vaikka leffaa voi pitääkin sarjan hölmöimpänä teoksena, on se kuitenkin sarjan parhaimmistoa ja jopa sarjan toiseksi paras elokuva tunteidensa vuoksi. Asia mitä hieman jää kaipaamaan, on edellisessä osassa kuolleen Hanin tyttöystävän Giselen (Gal Gadot) hautajaiset - hahmoa ei nimittäin muisteta leffassa oikeastaan lainkaan.

Sarjan ohjaus on vaihtunut Justin Linilta kauhuohjaaja James Wanille, joka on aiemmin tehnyt mm. elokuvat Saw (2004), Insidious (2010) ja Kirottu (The Conjuring - 2013). Elokuvasta huomaa ohjaajan vaihtumisen muutamista tyylimuutoksista. Esimerkiksi toimintakohtauksissa käytetään välillä kamerakikkaa, jossa kuva kääntyy ympäri kohteen mukana. Jälkituotannossa, joitain kuvia on hieman nopeutettu parista kohtaa, jotta kuvat rytmittyisivät paremmin musiikin kanssa. Kohdissa, jossa lokaatio vaihtuu, nähdään selkeästi musiikin tahtiin leikattuja kuvia, joissa on hieman musavideohenkeä. Wan on myös selkeästi halunnut tuoda paremmin esille kaikissa sarjan elokuvissa ollutta asiaa, eli vähäpukeisia naisia. Etenkin alun Race Wars -kohtauksessa nähdään todella paljon kuvia juhlivista naisista, joilla ei ole kovin paljoa päällä. Monet feministit voivat aloittaa valittamisen ja pakko sanoa, etten minäkään ole erityisen innoissani ratkaisusta, sillä se todella saa leffan näyttämään seksistisemmältä kuin se todellisuudessa onkaan. Siihenkin kun vielä yhdistää jumputtavan musiikin, niin musavideotunnelma on jälleen läsnä. Pääasiassa elokuva on hyvin kuvattu, eivätkä nopeat leikkaukset erityisemmin häiritse kuin joissain toimintaosioissa. Visuaaliset efektit ovat myös toimivia, vaikka pariin otteeseen huomaa vihreän taustakankaan käytön. Ääniefekteillä tuodaan hienoa lisäystä toimintaan ja kaahailuun. Musiikista vastaa jälleen Brian Tyler, mutta eipä hänen työnsä pääse vieläkään esille kunnolla. Leffassa kuullaan myös kappaleita, kuten DJ Snaken ja Lil Jonin "Turn Down for What", sekä Wiz Khalifan ja Charlie Puthin herkkä mutta voimakas "See You Again".




Elokuvasta on olemassa kolme minuuttia pidempi Extended Edition -versio, joka sisältää hieman pidennettyjä kohtauksia ja joitain vaihdettuja kuvia. Pidennetyt kohdat eivät oikeastaan tuo mitään uutta mukaan, joten on oikeastaan ihan sama, kumman version katsoo.

Blu-rayn kuvanlaatu on hyvä. Lisämateriaalina Blu-raylla on mm. poistettuja kohtauksia, eri stunteista kertovat pätkät "Flying Cars", "Snatch and Grab" ja "Tower Jumps", tappeluista kertova neliosainen "Inside the Fight", autoista kertova "The Cars of Furious", sarjaan liittyvästä huvipuistolaitteesta kertova "Making of Fast & Furious Supercharged", sekä musiikkivideo kappaleelle "See You Again". Yhteensä katsottavaa on varttia vaille kahdeksi tunniksi.

Yhteenveto: Fast & Furious 7 on kaikessa hölmöydessään mainio toimintarymistely. Monet kohdat ovat älyvapaita, mutta mikäs siinä, kun homma toimii? Epäuskottavien stunttien ohella kaikkein hölmöintä on, että kaikkialla, mistä Domin tiimi etsii Jumalan silmää löytääkseen Deckard Shaw'n, Deckard itse ilmestyy paikalle, mutta silti tiimi jatkaa etsimistä, eikä ota pahista heti kiinni. Elokuva on erittäin viihdyttävä, mutta myös yllättävän koskettava, kun lopussa muistellaan Brian O'Connerin näyttelijää Paul Walkeria. Elokuvan lopetus on kaunis ja siihen koko sarjakin voisi päättyä, mutta lisää on kuitenkin tulossa. Uuden ohjaajan James Wanin tyylimuutokset ovat näkyviä ja suurimmaksi osaksi toimivia, vaikka peppukuvia voisi selkeästi olla vähemmän. Jos olet pitänyt sarjan aiemmista osista, kannattaa myös Furious 7 katsoa, sillä se kuuluu sarjan parhaimmistoon. Jos olet taas sitä mieltä, että sarjan osat ovat muuttuneet huonoiksi ja liian epärealistisiksi, kannattaa tämä jättää väliin. Nyt olen valmis Fast & Furious 8:aan ja toivon, että se olisi joko hölmö toimintapätkä, kuten tämä tai kunnon toimintapätkä, kuten Fast & Furious 5. Mainokset eivät ole olleet kovin vakuuttavia, mutta toivon itse elokuvan olevan parempi.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.3.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Furious 7, 2015, Universal Pictures, Media Rights Capital, China Film Co., Original Film, One Race Films, Dentsu Inc., Fuji Television Network, Québec Production Services Tax Credit, Colorado Office of Film, Television & Media, Abu Dhabi Film Commission


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti