tiistai 20. huhtikuuta 2021

Arvostelu: Willy's Wonderland (2021)

WILLY'S WONDERLAND



Ohjaus: Kevin Lewis
Pääosissa: Nicolas Cage, Emily Tosta, Beth Grant, David Sheftell, Ric Reitz, Chris Warner, Kai Kadlec, Caylee Cowan, Terayle Hill, Christian Del Grosso ja Jonathan Mercedes
Genre: kauhu, komedia
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia
Ikäraja: 16

Willy's Wonderland on Nicolas Cagen tähdittämä komediallinen kauhuelokuva. Projekti lähti liikkeelle G. O. Parsonsin käsikirjoituksesta, jonka pohjalta hän teki esittelymielessä minuutin mittaisen lyhytelokuvan Wally's Wonderland, jolla hän yritti saada Screen Media Filmsin kiinnostumaan projektista. Studio kuitenkin torjui Parsonsin, joka pisti käsikirjoituksensa internetiin Blood List -sivulle, siinä toivossa, että joku kiinnostuisi siitä ja haluaisi tehdä siitä elokuvan. Itse Nicolas Cage päätyi lukemaan käsikirjoituksen ja piti siitä kovasti. Hän ottikin yhteyttä Parsonsiin, suostuen tuottamaan ja tähdittämään leffaa. Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2020 ja monissa maissa Willy's Wonderland ilmestyi helmikuussa 2021. Suomeen leffa on vasta nyt saapunut myyntiin ja vuokralle, ja olin kiinnostunut näkemään, millaisesta teoksesta on oikein kyse. Vuokrasinkin Willy's Wonderlandin, kun se oli vihdoin mahdollista.

Hiljainen ajelija palkataan ränsistyneen hupitalo Willyn ihmemaan siivoojaksi. Kun mies aloittaa hommansa illalla, hän huomaa pian, että ihmemaan hassulta näyttävät nuket ovatkin verenhimoisia tappajia.




Yhä vain sekopäisempiä rooleja tekevä Nicolas Cage nähdään yksinäisenä sutena, miehenä vailla nimeä, jonka matka tyssääntyy, kun hänen autonsa renkaat puhkeavat kesken ajelun. Hän tekeekin diilin läheisen pikkukaupungin Jedin (Chris Warner) ja Texin (Ric Reitz) kanssa, että nämä korjaavat hänen renkaansa, jos hän siivoaa heille huonossa kunnossa olevan Willyn ihmemaan. Siellä hän päätyykin taistelemaan hengestään elossa olevia nukkeja vastaan, jotka yrittävät tappaa ja syödä hänet. Roolihan on kuin tehty Cagea varten! Minun tavoin moni muukin varmasti kiinnostui nähdä Cage yhdistettynä tähän konseptiin, eikä homma tosiaankaan petä - vaikkakin osalle katsojista voi tulla suurena pettymyksenä, että Cage ei sano sanaakaan koko elokuvan aikana. Jotkut saattavat kokea sen negatiivisena seikkana, ettei Cage pääse ilmaisemaan hahmonsa voimakkaita tunteita repliikein, mutta itse koin sen yllättävänkin toimivaksi tehokeinoksi. Ja jos luulet, ettei Cage voi sekoilla ilman vuorosanoja, olet väärässä.
     Lisäksi elokuvassa nähdään myös Beth Grant kaupungin sheriffinä, David Shaftell apulaissheriffinä, sekä Emily Tosta, Caylee Cowan, Kai Kadlec, Terayle Hill, Christian Del Grosso ja Jonathan Mercedes teinijoukkona, jotka haluavat polttaa Willyn ihmemaan. Näyttelijöiden työ ei ole kovinkaan kummoista ja erityisesti suuri osa teininäyttelijöistä suoriutuu aika kehnosti rooleistaan. Tosta on kuitenkin tarpeeksi mainio poltto-operaation johtajana Livinä.




Siitä asti, kun Willy's Wonderlandin traileri julkaistiin, elokuvaa on verrattu paljon suosittuun Five Nights at Freddy's -videopelisarjaan (2014-). Itse en ole pelejä koskaan pelannut, mutta sen verran mitä niistä tiedän, leffassa ja peleissä on kyllä samankaltaisuuksia. Silti koska olen kokematon pelien saralla, voin tuomita elokuvan puhtaasti vain omana elokuvanaan, ilman vertailua muuhun. Jos täysin rehellisiä ollaan, Willy's Wonderlandia voisi helposti repiä palasiksi ja etsiä sen heikkojen näyttelijäsuoritusten, yksiulotteisten hahmojen ja aika kökön käsikirjoituksen ohesta muitakin vikoja ja ongelmia. Mutta en aio tehdä niin, sillä viihdyin mainiosti filmin parissa. Elokuva on täysin itsetietoisella ja -ironisella asenteella tehty. Tässä ei ole lähdetty tekemään mitään elokuvataiteen eliittiä, vaan täysin puhdasta b-luokan hömppäroskaa ja juuri sellaisena Willy's Wonderland on varsin kelpo raina.

Siitä huolimatta, että Nicolas Cage on päätetty pitää hiljaisena läpi elokuvan, tekijät oikein revittelevät ja herkuttelevat vekkulimaisella konseptillaan, tarjoten juurikin sitä, mitä filmiltä voi odottaa. Se on sekopäinen, se on hauska, se on verinen, se on tyhmä ja paikoitellen hieman jännittäväkin karmivien nukkejen kanssa, joita Cage pääsee vetämään turpaan useaan otteeseen. Löytyy satanistisia rituaaleja ja ihmisten repimistä palasiksi ja kaikki on tehty kieli visusti poskessa. Modernin kulttikalkkunan ainekset ovat kasassa ja on selvää, ettei elokuva todellakaan sovellu kaikille. Willy's Wonderland ei sen kummemmin hillitse iskujaan ja menon pysäyttää oikeastaan vain yksi kohtaus, jossa katsojille täytyy juurta jaksaen selittää, mistä tässä ihmemaassa on tosiasiassa kyse. Kestoa on napakasti vain alle puolitoista tuntia, mikä on hienoa, sillä tekijät tietävät, että tiiviinä hullutteluna homma ei ala toistamaan itseään, eikä aika käy pitkäksi.




Jos jotain elokuvasta pitää erityisesti kehua, niin niitä animatroniikalla toteutettuja nukkeja, jotka hyökkäävät Cagen hahmon kimppuun Willyn ihmemaassa. Ulkonäöltään ne ovat sopiva sekoitus hupsua ja karmivaa, aiheuttaen miellyttävän epämiellyttävää henkeä lähtiessään ihmisten perään. Nukkejen ilmeiden liikehdintä on toteutettu tyylikkäästi ja välillä nukkepuvuissa hikoilleet ihmiset tekevät hyvää työtä. Toteutuksesta herää vahvoja mielikuvia kasarikauhusta, mikä vain lisää leffan viehättävyyttä. Elokuva on kuvattu sujuvasti ja paikoitellen kuvakulmilla lisätään kummallisuuden tunnetta. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot ja äänimaailmakin on rakennettu hyvin Émoin melodioista hilpeästi hyödynnettyihin biiseihin, jotka kuulostavat lastenlauluilta, mutta jos kuuntelee sanoja, on niissä aika synkkää sisältöä.

Yhteenveto: Willy's Wonderland on mainion veikeä, täysin itsetietoisesti ja kieli poskessa tehty b-luokan kauhukomedia. Leffasta kiinnostuneille ja Nicolas Cagea fanittaville se tarjoaa aika lailla sitä mitä voikin odottaa, mutta erikoisuutensa takia teos ei todellakaan sovellu kaikille. Elokuva revittelee pöljällä ideallaan ja tarjoaa yhä vain isommilla kierroksilla käyvää mättöä. Animatroniikalla ja asuilla toteutetut hirviömäiset nuket ovat hassut ja karmivat ilmestykset, joiden hakkaaminen on viihdyttävää seurattavaa. Veri roiskuu ja homma ampuu tyylikkäästi yli. Tekijät osaavat onneksi pitää elokuvan tiiviinä. Liian pitkänä leffa alkaisi menettämään otettaan. Nicolas Cage on tietty aikamoinen vekkuli pääroolissa ja on kiinnostava tehokeino, ettei hän sano sanaakaan koko leffan aikana. Muut näyttelijät eivät ole kummoisia, mutta kenties käppäisyys roolitöissä on juurikin se juttu. Willy's Wonderland on nimittäin täysin anteeksipyytelemätöntä ja häpeilemätöntä roskaa (ja vain hyvässä mielessä), joka kumartelee mainiosti kasarin kulttikauhujen ja kalkkunoiden suuntaan. Ken tietää, ehkä jonain päivänä tämä elokuva nauttii kauhun kulttikalkkunan suosiosta.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 19.4.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Willy's Wonderland, 2021, JD Entertainment, Landafar Entertainment, Landmark Studio Group, Saturn Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti