Kesäspesiaali: Lego Star Wars Kesäloma (Lego Star Wars Summer Vacation - 2022)

LEGO STAR WARS KESÄLOMA

LEGO STAR WARS SUMMER VACATIONOhjaus: Ken Cunningham
Pääosissa: Omar Miller, Helen Sadler, Jake Green, Kelly Marie Tran, Anthony Daniels, James Arnold Taylor, Yvette Nicole Brown, Kevin Michael Richardson, Dee Bradley Baker, Matt Lanter, Matt Sloan, Trevor Devall, "Weird Al" Yankovic, Shelby Young, Matthew Wood, Eric Bauza, Thomas Lennon, Kyliegh Curran, Paul F. Tompkins ja Billy Dee Williams
Genre: animaatio, komedia, scifi
Kesto: 48 minuuttia
Ikäraja: 7

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

George Lucasin avaruuselokuva Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1977) aloitti valtavan franchisen, jota on laajennettu niin elokuvilla, televisiosarjoilla, animaatioilla, sarjakuvilla, kirjoilla, peleillä kuin muillakin oheistuotteilla, kuten Lego-rakennusleluilla. Jouluna 2020 Disney+ -palveluun lisättiin Lego-palikoista animoitu Tähtien sota -lyhytelokuva Lego Star Wars Holiday Special, joka oli niin suosittu, että sille päätettiin tehdä jatkoa vuotta myöhemmin halloween-teemaisella lyhytanimaatiolla Lego Star Wars Terrifying Tales (2021). Sekin oli suosittu ja seuraavaksi tekijät ryhtyivät työstämään kesäteemaista lyhäriä. Nyt Disney+ -palveluun on ilmestynyt Lego Star Wars Kesäloma. Itse olen suuri Tähtien sota -fani ja rakastan Legoja, omistaen useita Lego Star Wars -settejä edelleen, joten olen mielelläni katsonut näitä lyhytleffoja. Ilahduinkin, kun ilmoitettiin uuden olevan tekeillä ja katsoinkin Lego Star Wars Kesäloman heti julkaisupäivänä.

Finn vie ystävänsä lomamatkalle, ennen kuin kaikki lähtevät omille teilleen ympäri galaksin. Suunnitelmat eivät kuitenkaan suju odotetusti ja pian Finn huomaa olevansa yksin luksus-avaruusjahdilla. Hän kohtaa matkan aikana yllättäviä vieraita, jotka kertovat omista lomakokemuksistaan.
Uudet Lego Star Wars -lyhytanimaatiot ovat seuranneet uusimman Tähtien sota -trilogian hahmoja Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvan (2019) tapahtumien jälkeen. Holiday Specialia tähditti jedi Rey (äänenä Helen Sadler), Terrifying Talesissa seikkaili vastarinnan pilotti Poe Dameron (Jake Green) ja nyt Lego Star Wars Kesäloman päähenkilöksi nostetaan ex-stormtrooper Finn (Omar Miller). Voiman aistiva Finn on aloittanut matkansa padawanina ja hänen on tarkoitus kouluttautua jediksi. Sitä ennen hän haluaa kuitenkin viettää kavereidensa Reyn, Poen, Rosen (Kelly Marie Tran), Chewbaccan, C-3PO:n (Anthony Daniels), R2-D2:n ja BB-8:n kanssa hauskaa ja viedä heidät lomamatkalle Scarif-planeetalle. Finn pidetään innokkaana, millaisena hänet on esitetty aiemmissa Lego Star Wars -lyhäreissä ja on hyvä, että hänet on nyt nostettu parrasvaloihin, joskin hän joutuu antamaan paljon tilaa vieraileville tähdille, jotka kertovat omista lomakokemuksistaan.

Lego Star Wars Holiday Special oli mielestäni lystikäs animaatioseikkailu, joka kuljetti Reytä aikamatkalle halki avaruussaagan. Mahtavista kauhuleffaviittauksistaan huolimatta Lego Star Wars Terrifying Tales jäi hieman vaisuksi, mutta oli sekin ihan viihdyttävä. Lego Star Wars Kesäloma tippuu näiden kahden lyhytelokuvan välimaastoon tasonsa puolesta. Se on kaikenikäisiä Tähtien sodan ja Legon faneja ilahduttava kolmivarttinen, joka ei kuitenkaan pahemmin jää mieleen ja jota ei luultavasti jaksa enää toistamiseen katsoa. Näin kesän loppupäässä se myös tuntuu ilmestyvän pari kuukautta liian myöhään. Julkaisu olisi ollut loogisempaa kesäkuun alussa, kun lapset ovat juuri päässeet kesälomille, eikä vasta nyt, kun koulut ovat taas ärsyttävästi alkamassa.
Terrifying Talesin tavoin Lego Star Wars Kesälomakin pitää sisällään kolme lyhytkertomusta. Ensimmäisessä kerrotaan Obi-Wan Kenobin (James Arnold Taylor) yllättävästä lomapäivästä, hänen vahtiessaan lapsi-Lukea (Eric Bauza) Tatooinella. Kertomusta seuratessa ei voi muuta kuin huvittuneena pohtia, miltä meno olisi näyttänyt, jos se olisi ollut näyteltynä osa vastikään julkaistua Obi-Wan Kenobi -televisiosarjaa (2022). Tarina toimiikin selvästi niin sen kuin myös vuodenvaihteessa ilmestyneen The Book of Boba Fett -sarjan (2021-) lisämarkkinointina. Toisessa tarinassa taas Keisarin (Trevor Devall) valitukseen kyllästynyt Darth Vader (Matt Sloan) vie pomonsa rentoutumaan rantalomalle. Tästä saadaan toki irti vitsiä siitä, kuinka Vader inhoaa hiekkaa, sen ollessa karkeaa, ärsyttävää ja päätyessä joka paikkaan. Myös tämä kertomus viihdyttää, joskin ei yhtä paljon kuin edeltäjänsä, vaikka mukana onkin hilpeä cameo "Weird Al" Yankovicilta.

Tarinat ovatkin toinen toistaan heikompia. Lego Star Wars Kesäloman huipentavassa kertomuksessa Han Solo (Ross Marquand) ja prinsessa Leia (Shelby Young) vievät lapsensa Benin (Matthew Wood), eli tulevan pahis Kylo Renin perhelomalle Endoriin. Seikkailu metsäkuussa on huumoriltaan ja viittauksiltaan jo aika väsähtänyt. Näiden tarinoiden kautta yritetään saada Finn tajuamaan jotain carpe diem -filosofiaa, mutta aika pinnalliseksi hötöksi Lego Star Wars Kesäloma lopulta jää. Lyhyen kestonsa ansiosta sen katsoo sujuvasti ja legoiksi animoidut Tähtien sota -hahmot ilahduttavat aina (turbaanipyyhettä ja "silmänsä" päällä kurkkuviipaletta pitävä BB-8 -droidi on liiankin söpö ilmestys), mutta aika yhdentekevästä pätkästä on lopulta kyse.
Lyhytelokuva on oikein mainiosti animoitu ja visuaalisesti hommaa on mukava katsoa mm. värikkyyden ansiosta. Lego-ukkojen pinnoista löytyy pikkutarkkoja yksityiskohtia (esimerkiksi Darth Vaderin kypärä kiiltää upeasti) ja hahmot liikkuvat vekkulimaisesti. Taustat ovat myös taidokkaasti toteutettuja, eikä lyhäriä ole tehty kiirehtien. Äänimaailma on toki täynnä tuttuja Tähtien sota -soundeja niin efekteissä kuin musiikeissakin. Säveltäjä Michael Kramer on hyödyntänyt useita John Williamsin ikonisia melodioita, kuten myös mahtipontisia kuoroja The Book of Boba Fettistä.

Yhteenveto: Lego Star Wars Kesäloma on kelpo animaatiolyhytelokuva, joka ilahduttaa kaikenikäisiä Lego-palikoiden ja Tähtien sodan faneja edes hieman. Siitä löytyy hauskoja hetkiä, menoa ja meininkiä, sekä kömpelöä yritystä pohdiskella jotain syvällistä. Finnille kerrotut lomatarinat ovat jokainen edeltäjäänsä heikompia, mutta onnistuvat viihdyttämään tarpeeksi passelisti loppuun asti. Obi-Wanin lomairrottelu on pätkistä lystikkäin ja katsoja voi vain toivoa näkevänsä hahmon karaokekohtauksen Mos Eisleyn cantinassa itse Ewan McGregorin esittämänä. Animaatiolaatu on oikein laadukas ja lyhäri on täynnä hienoja visuaalisia yksityiskohtia. Tuttujen Tähtien sota -hahmojen Lego-versioita on ilo seurata, vaikka heidän seikkailunsa eivät aina ihan vakuuttaisikaan. Tuskin nämä uudet Lego Star Wars -lyhytelokuvat tähän jäävät, vaan seuraavaa luultavasti työstetään jo. Jos tekijät jatkavat samalla linjalla ja julkaisevat joka vuosi uuden juhlateemaisen pätkän, onkohan seuraavana sitten tiedossa pääsiäisen viettoa Lego Star Wars -tapaan?
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.8.2022
Lähteet: tiedot www.imdb.com ja juliste www.impawards.com
Lego Star Wars: Summer Vacation, 2022, Lucasfilm, Lucasfilm Animation, Atomic Cartoons, The LEGO Group


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti