TV-sarja: Obi-Wan Kenobi (2022)

OBI-WAN KENOBILuoja: Deborah Chow
Pääosissa: Ewan McGregor, Vivien Lyra Blair, Moses Ingram, Kumail Nanjiani, Rupert Friend, Hayden Christensen, Indira Varma, Sung Kang, Joel Edgerton, Jimmy Smits, Simone Kessell, O'Shea Jackson Jr., Bonnie Piesse, Flea, Benny Safdie, Grant Feely, Temuera Morrison ja James Earl Jones
Genre: scifi, seikkailu, toiminta
Jaksomäärä: 6
Jakson kesto: 38 minuuttia - 55 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 33 minuuttia
Ikäraja: 12

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

George Lucasin avaruusseikkailu Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1977) oli kriitikoiden ja kansan kehuma megamenestys, jonka ympärille rakentui valtava franchise täynnä elokuvia, kirjoja, leluja, pelejä, sarjakuvia ja televisiosarjoja. Kun Disney-yhtiö osti Lucasfilmin ja samalla Tähtien sodan oikeudet ja yhtiö ilmoitti työstävänsä sooloelokuvia leffasarjan tunnetuista hahmoista. Vuonna 2018 yhtiö ilmoitti tekevänsä elokuvan "Obi-Wan: A Star Wars Story", jossa esiosatrilogiassa esiintynyt Ewan McGregor palaisi jedimestari Obi-Wan Kenobin rooliin. Kuitenkin kun Solo: A Star Wars Story (2018) osoittautui taloudelliseksi pettymykseksi, studio muutti suunnitelmiaan leffojen suhteen. Disney+ -suoratoistopalveluun tehdyn The Mandalorian -sarjan (2019-) noustua suureen suosioon, yhtiö päätti muovata Obi-Wan -projektin televisiosarjaksi. Kuvaukset käynnistyivät toukokuussa 2021 ja nyt Obi-Wan Kenobi -sarjan kaikki jaksot on julkaistu Disney+ -palvelussa. Suurena Tähtien sota -fanina innostuin tietty, kun kuulin McGregorin palaavan hahmoksi ja sarjasta muodostuikin yksi eniten odottamistani jutuista tältä vuodelta. Olinkin innoissani, päästessäni katsomaan kaksi ensimmäistä jaksoa ihan elokuvateatterissa ja loput jaksot katsoin kotona heti julkaisupäivien aamuina.

Kymmenen vuotta on kulunut Galaktisen Imperiumin noususta ja jedien häviöstä. Entinen jedimestari Obi-Wan Kenobi piileskelee aavikkoplaneetta Tatooinella, vahtien nuorta Luke Skywalkeria, kun vanha tuttu tarvitsee hänen apuaan.
Ewan McGregor tekee kauan toivotun paluunsa Obi-Wan Kenobin rooliin, esitettyään hahmoa elokuvissa Tähtien sota: Episodi I - Pimeä uhka (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace - 1999), Tähtien sota: Episodi II - Kloonien hyökkäys (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones - 2002) ja Tähtien sota: Episodi III - Sithin kosto (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - 2005). McGregor oli yksi esiosatrilogian kirkkaasti parhaista puolista (moni voisi sanoa, että yksi harvoista hyvistä puolista) ja onkin hienoa nähdä, että hän tekee vielä parempaa työtä roolissa nyt 17 vuotta myöhemmin. McGregor tulkitsee upean tunteikkaasti rikkinäistä jedimestaria, joka kokee suurta tuskaa ja häpeää jedien tuhosta. Obi-Wan on viettänyt viimeiset kymmenen vuotta Tatooinen aavikoilla, vahtien pientä Luke Skywalkeria (Grant Feely). Hän on lähestulkoon irtautunut Voimasta ja hänen valosapelinsakin on ollut haudattuna hiekkaan vuosia. On erittäin mielenkiintoista nähdä, millainen hahmosta on muovautunut Imperiumin vallan alla.
     Paluun tuttuihin rooleihinsa tekevät myös Joel Edgerton ja Bonnie Piesse Luken Owen-setänä ja Beru-tätinä, Jimmy Smits prinsessa Leian (Vivien Lyra Blair) ottoisänä toimivana senaattori Bail Organana, sekä Hayden Christensen ja James Earl Jones itse Darth Vaderina. Star Wars Rebels -animaatiosarjasta (2014-2018) tutut Suurinkvisiittori (Rupert Friend) ja Viides veli (Sung Kang) nähdään ensimmäistä kertaa näytellyssä muodossa ja he saavat mukaansa kunnianhimoisen Kolmannen siskon Revan (Moses Ingram). Muutkin näyttelijät suoriutuvat mainiosti rooleistaan. Ingram tekee hyvää työtä pahana Revana, joka haluaa vimmaisesti löytää ja tappaa Obi-Wanin. Nuori Blair on yllättävänkin hyvä löytö lapsi-Leiaksi, kanavoiden taidokkaasti Carrie Fisherin piikittelevää asennetta. McGregorin paluun lisäksi fanit ovat toki odottaneet myös näkevänsä Christensenin Darth Vaderina, eikä hahmo todellakaan tuota pettymystä. Tämä on Vader hänen priima-aikanaan ja hahmoa hyödynnetään upean uhkaavasti. Ja onpa aivan mahtavaa kuulla James Earl Jonesin jylhää ääntä jälleen!
Obi-Wan Kenobi -sarja ei ihan yltänyt tavoittamaan korkeita odotuksiani, mutta oli se sentään selvästi parempi kuin vuodenvaihteessa ilmestynyt, keskinkertainen The Book of Boba Fett (2021-). Sarjasta löytyy hieman turhauttavia ristiriitoja ja kummallisia ratkaisuja, jotka estävät sitä nousemasta potentiaaliinsa. Yksi isoimmista ongelmista on, että kun sarja tapahtuu Episodi III - Sithin koston ja Episodi IV - Uuden toivon välissä, ei kertomus voi rikkoa Tähtien sodan isompaa tarinaa, vaan sen täytyy mukailla olemassa olevaa jatkumoa. Koska sarjan hahmogalleria koostuu lähes täysin tyypeistä, jotka ovat mukana Uudessa toivossa, ei heidän puolestaan jaksa jännittää, sillä heidän tietää selviävän tiukoistakin paikoista hengissä.

Sarja on täysin selvästi tehty fanien toiveesta nähdä edes vielä yhden kerran McGregor ja Christensen Obi-Wanina ja Darth Vaderina, ihan sama, vaikka tietääkin, että hahmojen mahdollisesta kohtaamisesta kummankin täytyy jollain ihmeellä selvitä hengissä. Sarja on yksi iso fanipalvelus ja sellaisenaan toimiva. Monet toiveet käyvät toteen, mutta paikoitellen on myös hetkiä, joissa tekijät jarruttelevat. Jos tämä nyt piti tehdä, niin olisivat sitten antaneet palaa niin täysillä kuin voivat. Parhaimmillaan Obi-Wan Kenobi -sarja tarjoaa hienoja hetkiä ja fanien tunteisiin isketään toki täysillä, kun sarja esimerkiksi näyttää takaumia esiosatrilogiasta ja pahamaineisesta käsky 66:sta.
Sarjaa varten keksitty tarina on oikein menevä. Se pitää sujuvasti mukanaan ja onnistuu saamaan katsojan odottamaan innolla, mitä seuraavan viikon jaksossa tapahtuu. Kuusi jaksoa on varsin passeli mitta, eikä aika ehdi käydä pitkäksi sarjaa seuratessa. Erityisen iloinen olen siitä, ettei sarja sijoitukaan täysin Tatooinelle, jonka dyynejä on nähty viime aikoina Tähtien sodassa kyllästymiseen asti. Vaikkei hahmojen selviytymisen puolesta oikeastaan jännitä, on seassa silti muutamia oivan tiivistunnelmaisia tilanteita. Huumoria tuodaan hieman Kumail Nanjianin esittämän Haja-hahmon kautta, mutta muuten meno on aika synkistelyä. Toimintakohtaukset ovat parhaimmillaan hienoja ja parissa kohtaa fanin pitää pidätellä riemunkiljahduksiaan. Sitten taas mukana on takaa-ajo, joka vetää vertoja eräälle The Book of Boba Fettin kohtaukselle surkuhupaisuudessaan. Hieman ailahteleva sarja lähtee liikkeelle vakuuttavasti, heikkenee sitten hieman, mutta nostaa tasoaan onneksi taas finaalijaksossaan.

Sarjan ohjauksesta vastaa Deborah Chow, joka oli aiemmin ohjannut pari jaksoa The Mandalorianin ensimmäiseltä tuotantokaudelta, eli Tähtien sota -maailmassa mukanaolo ei ole Chow'lle uusi juttu. Chow hoitaakin ohjaustyön mainiosti, rakentaen tunnelmaa pätevästi ja pitäessään pakettia oivallisesti kasassa, vaikka käsikirjoitustiimin työt eivät aina ylläkään toivotulle tasolle. Obi-Wan Kenobi on myös hyvin kuvattu ja tyylikkäästi valaistu. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat hienot. Välillä sarjaa katsoessa on hauska muistuttaa itselleen, ettei McGregor päässyt tätä ennen näyttelemään Imperiumin stormtroopereiden sun muiden seassa. Erikoistehosteet ovat näyttävät ja äänimaailma on vahvasti rakennettu. Natalie Holtin säveltämät musiikit tunnelmoivat ihan kivasti taustalla, mutta eivät koskaan nouse erityisemmin esille. Isompi pettymys on kuitenkin, että itse John Williamsin työstämä tunnussävelmä sarjalle ei ole mieleenpainuva, toisin kuin säveltäjän monet aiemmat, ikoniset Tähtien sota -melodiat.
Yhteenveto: Obi-Wan Kenobi on erittäin kelpo lisäys alati kasvavaan Tähtien sota -saagaan ja sitäkin parempi fanipalvelus Ewan McGregorin Obi-Wanin ja Hayden Christensenin Anakinin, eli Darth Vaderin kannattajille. Kumpaakin hahmoa hyödynnetään erinomaisesti. McGregor tulkitsee vaikuttavasti rikkinäistä Obi-Wania, joka kokee suurta syyllisyyttä ja kipua Sithin koston tapahtumista. Darth Vader taas onnistuu olemaan hyytävä ilmestys, joka pistää hikipisarat katsojankin ohimoille ollessaan ruudulla. Sivunäyttelijöistä maininnan arvoinen on myös prinsessa Leiaa lapsena esittävä Vivien Lyra Blair, joka on nappivalinta rooliin. Tarina on mainio ja vie sujuvasti mukanaan. Kuusi jaksoa ovat sekä tarpeeksi laaja että tarpeeksi tiivis kesto sarjalle. Kertomuksen ongelmaksi vain koituu, että se on toisaalta aika yhdentekevä, sillä tuttujen hahmojen pitää sarjan päätyttyä periaatteessa palata takaisin niihin asemiin, mistä he sarjan aloittavatkin, jotta suurempi Tähtien sota -jatkumo pysyy kasassa. Tämän takia jännitettä ei löydy, kun tietää tiettyjen hahmojen selviävän ehjin nahoin. Tunnelma on oivallisen synkkä ja toimintakohtaukset ovat pääasiassa oivallisia. Obi-Wanin ja Darth Vaderin kaksintaistelu sarjan lopussa on onneksi odotuksen arvoinen. Teknisiltä ansioiltaankin kyseessä on hyvä sarja. Obi-Wan Kenobi tarjoaa nannaa kovan luokan Tähtien sota -faneille, mutta eipä se kokonaisuutena kovin ihmeellinen ole. Ei sarjaa olisi tarvinnut tehdä, mutta valehtelisin, jos sanoisin, ettenkö olisi ilahtunut näkemään McGregorin ja Christensenin vielä yhden ja kenties viimeisen kerran ikonisissa rooleissaan.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.6.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Obi-Wan Kenobi, Yhdysvallat, 2022, Lucasfilm, Walt Disney Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti