Tapahtuma: Hoth-Con 2017

HOTH-CON 2017


Kulttuuriareena Gloria  -  2. ja 3. joulukuuta 2017

Hoth-Con on Head Hunter Storen järjestämä Star Wars -tapahtuma. Vuonna 1977 alkanut Star Wars on yksi maailman isoimmista ja suosituimmista elokuvasarjoista, joten ei ihme, että sen pohjalta on luotu huima määrä erilaisia tapahtumia. Suomessa sellaista ei tainnut kuitenkaan olla ennen vuotta 2015, kun kaikenlaisia oheistuotteita myyvän Head Hunter Storen pitäjä Dean Clayton järjesti Hoth-Conin. Hoth-Con oli niin suosittu, että vuonna 2016 tapahtuma kesti kahden päivän ajan. Suosio jatkui, joten kahden päivän Hoth-Con oli tiedossa tänäkin vuonna. Itse kävin tapahtumassa kaksi vuotta sitten ja olin erittäin innoissani, että Suomessa järjestettiin jotain sellaista! Viime vuonna Hoth-Con jäi minulta väliin, mikä harmitti hieman, sillä sinne oli saatu vieraaksi Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Backissa (1980) ja Star Wars: Episode VI - Return of the Jedissä (1983) Boba Fett -palkkionmetsästäjää näytellyt Jeremy Bulloch. Tänä vuonna sain tapahtumaan ihan kutsun, joten menin erittäin mielelläni. Olin Hoth-Conissa kuitenkin vain sunnuntaina, sillä lauantaina minulla oli muuta menoa.

Ensiksi on pakko mainita pari pettymystä, sillä tapahtumasta puuttui pari asiaa, joista pidin kovasti vuonna 2015. Ensinnäkin toivoin todella paljon, että "Star Wars: Battlefront II" -pelin (2017) juuri ilmestyttyä sitä olisi päässyt kokeilemaan, kuten vuonna 2015 pääsi testaamaan ensimmäistä "Star Wars: Battlefrontia" (2015). Minua harmittikin suuresti, ettei siihen ollut mahdollisuutta. Pelin olisi voinut kyllä ostaa tapahtumasta, mutta se oli siellä paljon kalliimpi kuin kaupasta ostettuna. Toiseksi olisin halunnut nähdä samanlaisen pienoismallin kuin vuonna 2015. Silloin isolle pöydälle oli nimittäin rakennettu suuri pienoismalli Hothin taistelusta (mikä tietty sopi täydellisesti tapahtuman nimeen), jonka yksityiskohtia ei voinut olla ihailematta. Nämä kaksi asiaa minua harmittivat aina välillä päivän aikana, mutta ne eivät kuitenkaan pilanneet tunnelmaa.

(Tapahtuman vieraat tyylikkäinä patsaina)

Hoth-Conissa ei sinänsä ollut kovin paljoa tekemistä. Siellä oli yksittäisiä hetkiä, jolloin lavalla tapahtui jotain (niistä vähän myöhemmin), mutta muuten tilan kiersi ympäri ensimmäisen viiden minuutin aikana ja tavallaan kaikki nähtävyydet oli nähty. Tapahtuma järjestettiin jälleen Gloriassa Helsingin keskustassa, mikä on kyllä oiva paikka tällaisille jutuille, mutta samalla se oli myös jotenkin ahdas. Silti en voi sanoa, että minulla olisi ollut kertaakaan tylsää. Olin siellä ystäväni kanssa, joka teki töitä siellä, minkä lisäksi paikalla oli hänen toinen kaverinsa, jonka kanssa juttelin välillä. Tein myös uusia tuttavuuksia. Tapasin erään elokuvaintoilijan, jota olen seurannut jo pidemmän aikaa Instagramissa, minkä lisäksi pääsin tapaamaan tämänkertaiset vieraat: Paul Blaken, joka näytteli vihreää Greedo-oliota Star Wars: Episode IV - A New Hopessa (1977) ja Femi Taylorin, joka esitti vihreää Oola-tanssijaa Return of the Jedissä. Tayloria vain kättelin, mutta Blaken kanssa pääsin ihan kunnolla juttelemaan ja hän jopa näytti meille aidon call sheetin (paperi, johon merkataan mitä tapahtuu missä ja milloin kuvauspäivänä) hänen työpäivästään alkuperäisen Star Warsin parissa! Joskus kaukaisessa tulevaisuudessa voin sitten kehuskella lapselleni A New Hopen kuuluisan kantiinakohtauksen aikana, että olen tavannut tuon näyttelijän.
"Vau iskä, tapasitko sä Han Solon?!"
"Ei kun tuon vihreän avaruusmörön..."

(Call sheet elokuvan Star Wars: Episode IV - A New Hope -kuvauksista)

Sunnuntain tapahtuma alkoi "Raatteen tie" -nimisen sarjakuvan (2017) esittelyllä. Sarjakuvan käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari ja piirtäjä Hannu Lukkarinen nousivat lavalle kertomaan teoksestaan. Star Warsiin "Raatteen tie" ei tosin liity millään lailla, vaan se kertoo talvisodassa käydystä Raatteen tien taistelusta vuonna 1940. Ennen esittelyään kaksikko näytti Lehtosaaren ohjaaman dokumentin taistelusta, mikä muuttui sujuvasti sarjakuvan traileriksi (enpä ole sellaista ennen nähnyt). Esittely oli ihan mielenkiintoinen, mutta samalla en voinut olla ajattelematta, miten tämä liittyi Star Warsiin? Lauantaina tapahtuma oli alkanut vastaavalla esittelyllä suomalaisesta supersankarielokuva Rendelistä (2017), jossa oli ollut paikalla näyttelijöitä ja tekijöitä kuten ohjaaja Jesse Haaja. Tarkoituksena oli varmaan mainostaa vähän jotain suomalaista Star Warsin ohessa. Eniten "Raatteen tie" -sarjakuvan esittelyssä pidin taustalla näkyvistä piirroksista, jotka oli otettu sarjakuvan sivuilta. Niistä tuli hieman mieleen Frank Millerin "Sin City" -sarjisten (1992-2005) tyyli, mutta Lukkarinen oli saanut mukaan omaakin henkeä.

("Raatteen tie" -sarjiksen piirtäjä Hannu Lukkarinen ja kirjoittaja Pekka Lehtosaari)

Toisena tilaisuutena nähtiin intergalaktinen muotinäytös, jossa Star Wars -fanit nousivat lavalle pukeutuneina omatekemiinsä asuihin, jotka olivat pääasiassa erittäin hienoja. Varsinainen asukilpailu oli lauantaina, mutta minulle riitti se, että sain hetken ihailla fanien innostunutta työtä. Lavalle nousi lähes kaikenikäisiä faneja, mikä viestii oivallisesti siitä, miten Star Wars on kaikenikäisten juttu, eikä vain nuorten. Jotkut olivat tehneet asunsa suoraan elokuvien, sarjakuvien tai pelien pohjalta, kun taas jotkut olivat kehitelleet ihan omia hahmojaan. Omaksi suosikikseni nousi kekseliäs Imperiumin stormtrooperin ja Friday the 13th -elokuvasarjan (1980-2009) Jason Voorhees -murhaajan yhdistelmä. Tämän asun oli keksinyt aiemmin mainitsemani henkilö, jonka tiesin jo Instagramista entuudestaan. Hän kertoi, että hänen hahmonsa asuu Endorin-metsäkuussa, missä hän metsästää ja syö ewok-nallekarhuja. Muotinäytöksestä jäi kuitenkin parhaiten mieleen se hetki, kun lavalle asteli fani Greedo-asussa, jolloin Greedon näyttelijä Paul Blake juoksi lavalle, jotta he olisivat päässeet yhteiskuvaan. Harmillisesti faniparan naamari taisi peittää liikaa näkyvyyttä, jolloin hän ehti jo astella pois. Voi ei! Lopuksi kaikki nousivat lavalle yhdessä ja poseerasivat yleisölle, jotka ottivat innokkaasti kuvia. Intergalaktisen muotinäytöksen aikana ihmisiä näytti olevan eniten paikalla.

(Intergalaktisesta muotinäytöksestä löytyi mm. jedejä, sithejä, palkkionmetsästäjiä ja avaruusolioita)

Päivän huipennus oli Paul Blaken Q&A, jossa fanit saivat esittää hänelle kysymyksiä, joihin hän vastasi erittäin mielellään. Yksikään vastaus ei jäänyt vain yhteen lauseeseen, vaan hän jaksoi höpöttää pidemmän aikaa. Ennen kysymyksiä hän nousi kuitenkin ylös tuolistaan ja päätti heti vastata kahteen kysymykseen, joita häneltä kysytään jatkuvasti: miten hän päätyi mukaan Star Warsiin ja kumpi ampui ensin? Jälkimmäinen liittyy tietty Star Wars: Episode IV - A New Hopen kohtaukseen, jossa Greedo tulee kyselemään Han Solon rahojen perään. Kohtauksen lopussa (SPOILER, jos et ole leffaa nähnyt) Han Solo ampuu Greedon, mutta vuosien varrella elokuva on julkaistu uudestaan ja uudestaan, jolloin ohjaaja George Lucas on jatkuvasti tehnyt pieniä muutoksia. Lucas on esimerkiksi muutellut sitä, ampuiko Greedo sittenkin juuri ennen Han Soloa, mikä on saanut fanit kyselemään, kumpi oikeasti ampui ensin? Star Warsiin Blake taas päätyi tuttunsa Anthony Danielsin kautta, joka esitti elokuvissa C-3PO -droidia. Ensimmäisenä kuvauspäivänään Blake ei tiennyt, mistä koko hommassa oli kyse ja hän oli päättänyt kysäistä eräältä nuorelta mieheltä kupin kahvia odotellessaan. Tämä nuori mies osoittautui itse George Lucasiksi!

(Paul "Greedo" Blake)

Faneilta löytyi onneksi paljon muutakin kysyttävää, kunhan ensin riitti uskallusta puhua englanniksi. Blakelta kysyttiin esimerkiksi, näkeekö hän muita Star Wars -näyttelijöitä usein? Siitä hän vitsaili, että Han Soloa näyttelevän Harrison Fordin hän näkee joka toinen päivä, kun Ford saapuu hänen talolleen kysymään rahaa tai ruokaa, ja säälin takia Blake päästää hänet joskus sisään. Sitten Blake vakavoitui ja totesi, ettei ole nähnyt Fordia varmaan kymmeneen vuoteen. Alkuperäisen Star Wars -trilogian pääsankari Luke Skywalkeria esittävän Mark Hamillin hän näkee usein erilaisissa tapahtumissa. Blakelta udeltiin myös hänen tietoaan Greedo-leluista, johon hän sanoi, että siitä asiasta fanit tietävät varmasti eniten. Lempi Star Wars -elokuvakseen Blake paljasti yllättäen uuden Rogue One: A Star Wars Storyn (2016), sen sisältämän tunnelman takia. Kun häneltä kysyttiin, missä hän oli ensimmäisen Star Warsin ilmestyessä teattereihin vuonna 1977, Blake kertoi olleensa matkalla vaimonsa kanssa ja että vasta kuullessaan ihmisten puheita siellä, hän tajusi kuinka isoksi Star Wars olisi nousemassa. Itse en kysynyt Blakelta Q&A-tilaisuudessa mitään, sillä olin ehtinyt jo aiemmin esittää kysymykseni, joka oli: "Oletko koskaan kyllästynyt Star Warsiin?" Siihen hän vastasi, että ei, sillä hän rakastaa scifiä. Ainoa asia mikä häntä ärsyttää, on juurikin "kumpi ampui ensin?" -kysymys, mutta sen hyväksi puoleksi hän totesi, että siksi juuri hänet tunnetaan niin hyvin ja hän pääsee tällaisiin tapahtumiin.

(Veera Pirilän hienot taideteokset tapahtuman vieraiden hahmoista, Oolasta ja Greedosta)

Ohjelmistossa olisi ollut myös paneeleita yläkerrassa, mutta niihin en osallistunut. Niissä esiteltiin cosplayn maailmaa eli fanien pukeutumista eri hahmoiksi, vanhoja Star Wars -minisarjakuvia joita pystyi lukemaan sanomalehdistä, sekä Laura Luotolan kirjoittamaa The Sphere -trilogiaa, jonka ensimmäinen osa julkaistiin viime vuonna. Yläkerrassa näytettiin myös tunnin mittainen "lyhyt"elokuva "Under the Radar: The Mike Edmonds Story", joka kertoi Mike Edmondsin elämästä ja urasta. Sitäkään en nähnyt, mutta kävin kuitenkin pariin otteeseen yläkerrassa ihastelemassa Veera Pirilän tekemiä, todella upeita Star Wars -aiheisia maalauksia. Yläkerrasta sai myös ostettua ruokaa ja juomia. Huomasin samantien listalta Hoth Dogit, mikä oli mielestäni todella hauska ja kekseliään nerokas idea! Innoissani ostinkin sellaisen, mutta into laski heti, kun tajusin mitä olin saanut: kuivan sämpylän, jonka välissä oli mauton nakki ja päällä hieman ketsuppia. Enpä siis kokeillut Tatooine Tacoja tai Tauntaun-piirasta, enkä todellakaan elokuvista tuttua sinistä maitoa, joka vaikutti hieman epäilyttävältä... Se tosin johtui lähinnä siitä, että olen aika nirso ja todella epäileväinen uusien ruokien kanssa.

(Fanitavaraa Head Hunter Storen myyntipisteellä)

Eri tilaisuuksien lisäksi alakerrasta löytyi myös fanitavaraa myyviä pöytiä. Oli pelejä, kirjoja, paitoja, mukeja, toimintafiguureja, patsaita, pehmoleluja, legoja, valomiekkoja, Darth Vaderin kypärää, lasinalusia, purkkeja, sun muuta hauskaa. Alakerrassa oli myös tatuointipiste, mutta sinne en uskaltanut mennä, sekä Star Wars -aiheinen flipperi, mikä oli valitettavasti rikki koko päivän ajan. Suuri harmi, sillä olisin halunnut kokeilla sitä. Itselleni Hoth-Conista lähti mukaan pari legohahmoa, jotka ystäväni hankki minulle aikaisina joululahjoina. Ne olivat iso Rancor-hirviö ja sen omistaja Star Wars: Episode VI - Return of the Jedistä. Ystäväni kaveri osti Femi Taylorin esittämästä Oolasta tehdyn legohahmon, mikä innosti ystävääni nappaamaan Rancorin ja Oolan meiltä, ja vei ne Taylorin luokse ja esitti niiden avulla, kuinka (SPOILER) Rancor hotki Oolan kitaansa, mikä jäi lapsiystävällisyyden takia itse filmistä pois. Me nauroimme, Taylor ei.

(Star Wars -flipperi ja Darth Vader)

Itse hankin Hoth-Conista todella kauan haaveilemani BB-8 -droidin Star Wars: The Force Awakensista (2015). Minulta löytyi sellainen jo legona, tyynynä ja Pop Vinyl -hahmona, mutta kaikkein eniten olen haaveillut kauko-ohjattavasta sellaisesta, joka oikeasti liikkuu. Olin todella iloinen, kun sain sellaisen noin 60 euron alennuksella(!!) ja heti kotiin päästyäni minun oli pakko päästä leikkimään sillä. Ja sehän oli aivan mahtava! Oloni oli kuin pienellä lapsella, kun ohjasin BB-8:n rullaamaan ympäri huonetta. Minua ei edes häirinnyt se, kuinka paljon se päästi erilaisia piippauksia ja ääniä. Hieman kyllä säikähdin, sillä välillä se liikkuu ja päästää ääntä, vaikkei ohjaimeen edes koske... Jossain kohtaa äänet tietty alkoivat ärsyttämään, jolloin aloin nopeasti etsimään pois päältä -kytkintä. Outoa kyllä, sellaista ei ollut. Jopa tyttöystäväni innostui BB-8:sta ja halusi kokeilla sen ohjaamista. Hänen kissansa taas oli täysin eri mieltä. Harmi, etten ottanut kuvaa sillä hetkellä, kun katti näki droidin, sillä sitä ilmettä ei olisi voinut tulkita mitenkään muuten kuin: "MIKÄ VITTU TUO ON?!"

(Kauko-ohjattava BB-8, sekä Rancor-hirviö ja sen omistaja legoina)

Kaikkein parhaiten Hoth-Conista mukaan lähti kuitenkin hyvä mieli. Tapahtuma sai loistavasti Star Wars -tunnelman päälle ja todella pisti minut tajuamaan, että Star Wars: The Last Jedin (2017) ensi-ilta on ensi viikolla! Hieman kyllä harmitti, etten nähnyt lauantain tilaisuuksia, kuten Femi Taylorin Q&A-hetkeä. Ensi vuonna Hoth-Con kestää vain päivän, ja toivon olevani silloin vapaa ja että minut huolitaan sinne silloinkin. Hoth-Conin lisäksi tiedossa on myös Hoth-Con Night, jossa näytetään Star Wars -elokuvia, kesällä järjestettävä Endor-Con, joka pidetään Glorian sijaan Pasilan Messukeskuksessa, sekä vielä nimetön tapahtuma, joka järjestetään Tampereella. Jos olette siis Star Wars -faneja kuten minä, suosittelen todella lämpimästi käymään jossain näistä tapahtumista tai vaikka kaikissa niissä, sillä on äärimmäisen loistavaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään Suomessakin. Toivottavasti jossain niistä olisi mahdollisuus pelata "Star Wars: Battlefrontia" ja nähdä hienoja pienoismalleja. Innolla jään myös odottamaan, ketkä ensi vuonna saadaan vieraiksi...

Isot kiitokset vielä Dean Claytonille tapahtuman järjestämisestä ja minun kutsumisestani, josta kiitos kuuluu myös ystävälleni!

Kirjoittanut: Joonatan Porras, 5.12.2017
Kuvat: Joonatan
Hoth-Con -juliste: Dean Clayton, Head Hunter Store

(Tämä Yoda on selkeästi viihtynyt Mos Eisleyn kanttiinassa...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti