Jouluspesiaali: Lego Star Wars Holiday Special (2020)

LEGO STAR WARS HOLIDAY SPECIALOhjaus: Ken Cunningham
Pääosissa: Helen Sadler, Omar Miller, Jake Green, Tom Kane, Matt Sloan, Trevor Devall, Eric Bauza, James Arnold Taylor, Matthew Wood, Matt Lanter, AJ Locascio, Ben Prendergast, Anthony Daniels, Kelly Marie Tran ja Billy Dee Williams
Genre: animaatio, seikkailu, scifi, komedia
Kesto: 47 minuuttia
Ikäraja: 6

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

Hyvää joulua kaikille lukijoille! Viime jouluna päätin arvostella Tähtien sota -saagan (Star Wars - 1977-) pahamaineisen jouluspesiaalin Star Wars Holiday Special (1978), joten kun huomasin loppusyksystä, että Lucasfilm työsti uutta, Lego-teemaista jouluspesiaalia, tiesin heti, että minun pitää arvostella se tälle joululle. Lego Star Wars Holiday Special on ollut jo jonkin aikaa Lucasfilmillä suunnittelun alla. Aluksi koko homma lähti liikkeelle lähinnä vitsailusta, kunnes tuotantotiimi päätti oikeasti ryhtyä tekemään spesiaalia. Marraskuussa Lego Star Wars Holiday Special julkaistiin Disney+ -suoratoistopalvelussa ja katsoin sen heti ilmestymisviikolla - olenhan niin suuri Tähtien sota -fani kuin myös suuri Legojen fani. Monet teistä eivät tätä luultavasti tiedä, mutta kodistani löytyy hurja määrä Tähtien sota -Legoja!

Ensimmäisen ritarikunnan tuhouduttua Rey yrittää kouluttaa Finnistä uutta jediritaria, muttei tunnu onnistuvan siinä. Kun muut valmistautuvat juhlimaan elämänpäivää Chewbaccan perheen kanssa, Rey lähtee etsimään muinaista jeditemppeliä, mistä hän päätyy uudenlaiseen seikkailuun halki aikojen.
Vaikka Lego Star Wars Holiday Special lähteekin käyntiin viimevuotisen Star Wars: The Rise of Skywalkerin (2019) tapahtumien jälkeen ja keskiössä ovat leffan tutut hahmot Rey (äänenä Helen Sadler), Finn (Omar Miller), Poe (Jake Green), Chewbacca, Rose Tico (elokuvissa hahmoa näytellyt Kelly Marie Tran), droidit BB-8, D-O, R2-D2 ja C-3PO (Anthony Daniels), sekä Lando Calrissian (itse Billy Dee Williams), sen aikamatkustustarina tarjoaa tekijöille mahdollisuuden hyödyntää hahmoja koko Tähtien sota -saagan varrelta. Seikkailunsa aikana Rey tapaakin mm. niin nuoren Luke Skywalkerin (Eric Bauza), eri-ikäiset Obi-Wan Kenobit (Star Wars: The Clone Wars -animaatiosarjassakin, 2008-2020, hahmoa ääninäytellyt James Arnold Taylor), jedipadawan Anakin Skywalkerin (The Clone Warsissa hahmoa esittänyt Matt Lanter) ja Darth Vaderin (Matt Sloan), sekä pahan keisari Palpatinen (Trevor Devall). Hassua kyllä, spesiaali ei huomioi lainkaan, että Rey paljastettiin Palpatinen lapsenlapseksi The Rise of Skywalkerissa. Myös jedimestarit Qui-Gon Jinn ja Mace Windu, jalaton Darth Maul ja jopa uuden The Mandalorian -sarjan (2019-) nimikkohahmo vauva-Yodan kera käyvät piipahtamassa. Yodasta puheenollen, Tom Kanen ääninäyttelemä vihreä jedimestari toimii tämän jouluisen sadun kertojaäänenä.
Tähtien sodan faneille riittääkin siis paljon bongailtavaa pitkin Lego Star Wars Holiday Specialin. Sen lisäksi, että pääsemme näkemään eri elokuvista tuttujen hahmojen kohtaavan toisensa, pääsemme myös palaamaan tuttuihin tapahtumiin saagan varrelta. Kuolemantähden taistelu, lapsi-Anakinin rakettirekikilpailu, Anakinin ja Obi-Wanin kamppailu Mustafar-laavaplaneetalla, lumisen Hothin taisto, toisen Kuolemantähden taistelu... kolmen vartin mittainen spesiaali hyppii ajasta toiseen aikamoista vauhtia ja ensimmäisellä katselulla menee varmasti juttuja ohi tarkkaavaisemmaltakin katsojalta. Juonentapainen on vain löyhä kehys siihen, että tekijät voivat häpeilemättä kosiskella fanien nostalgiannälkäisyyttä ja siinä he totta vie onnistuvat. Vaikka lapset voivatkin innostua Lego-versioiden seikkailusta ja naureskella pöhkölle hassuttelulle, kohderyhmä on kuitenkin vanhemmat fanit, joista osa ei välttämättä edes kehtaa myöntää katsoneensa Lego Star Wars Holiday Specialia ihan tohkeissaan.

Vaikka spesiaali onkin häpeilemätön faninostalgiatuote, mikä on julkaistu ennen joulua lähinnä lisäämään lelumyyntiä ja saamaan ihmisiä katsomaan Tähtien sodat uudestaan Disney+ -palvelusta, on kyseessä silti oudon onnistunut teos. Suuri osa onnistumisesta syntyy spesiaalin tekijöiden selvästä rakkaudesta saagaa kohtaan. Rakkaus ei kuitenkaan ole sokeaa, vaan spesiaalin kautta tekijät pitävät hauskaa kaikenlaisen saagan varrella tapahtuneen kustannuksella. Vuosikymmenten varrella fanien kautta esiin nousseet jutut ja meemit ovat varmasti mukana, oli kyseessä sitten ikuinen kumpi-ampui-ensin -kysymys tai eri-ikäisten Obi-Wanien kohtaaminen "hello there" -tervehdyksen kera. Darth Vader pyörittelee silmiään kypäränsä alla, kun näkee Kylo Renin maskin ja tuhahtaa sarkastisesti, että "onpas omaperäinen". Meemiksi noussut Ben "Swolo" on tietty mukana. Useista Kuolemantähdistä tehdään pilkkaa ja Tähtien sota: Episodi I - Pimeään uhkaan (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace - 1999) päästessä hahmot kysyvät tylsistyneenä "ketä muka kiinnostaa joku kauppasaarto?". Tutut repliikit "I have a bad feeling about this" ja "It's a trap" saadaan totta kai mahdutettua mukaan.
Kenties kaikkein parasta Lego Star Wars Holiday Specialissa on sen selvä sanoma siitä, että itse kukin Tähtien sota -fani löytää omat ongelmansa saagasta, mutta sen sijaan, että toksiseksi muuttunut fanikunta haukkuisi toisiaan, voisimme yhdessä heittää rentoa läppää saagan erilaisista pöhköyksistä ja silti tiedostaa, että päivän päätteeksi me kaikki rakastamme tätä saagaa. Erityisesti tämä tulee esille siitä, kuinka spesiaali hyödyntää pahamaineista Star Wars Holiday Specialia. Neljän vuosikymmenen ajan se on toiminut saagan häpeäpilkkuna, mutta tässä Lego-spesiaalissa tekijät nostavat sen uudestaan esille, todeten, että "joo, onhan tämä kökkö, mutta mitä sitten?" Star Wars Holiday Special on vuosikymmenten varrella kerännyt oman rakastavan fanikuntansa. Kenties sen höpsö Elämän päivä -juhla on sittenkin sitä, mitä saaga ja fanikunta kaipaavat tällä hetkellä. Tai sitten ei. Tähtien sota -fanien pitäisi olla yhtä suurta perhettä, kuten Chewbacca ja hänen karvaturrisukunsa.

Spesiaalin animaatiolaatu on lähes erinomaista. Vain parissa kohtaa taustat näyttävät nopeasti toteutetuilta, mutta muuten visuaaliseen ilmeeseen on todella panostettu. Lähikuvista voi huomata kulumaa Lego-palikoiden pinnalta ja mukana on pienenpieniä yksityiskohtia. Valoja ja värejä käytetään vaikuttavasti ja eri materiaaleista tehtyjen palikoiden kiiltoa hyödynnetään tyylikkäästi. Äänimaailma pitää tietty sisällään tutut äänitehosteet valomiekoista avaruusalusten pauhuun. Musiikeissa hyödynnetään niin John Williamsin ikonisia Tähtien sota -sävelmiä kuin myös Ludwig Göranssonin The Mandalorian -teemaa. Käsikirjoittajat ovat saaneet ahdettua 47-minuuttisen spesiaalin täyteen kaikenlaisia viittauksia ja hupaisuuksia. Kaiken seikkailun ja kohelluksen keskelle ohjaajat saavat tuotua lämminhenkistä joulumieltäkin. Tai siis Elämän päivän mieltä.
Yhteenveto: Lego Star Wars Holiday Special on yllättävänkin onnistunut animaatiolyhäri. Nopealta vilkaisulta se vaikuttaa pelkältä lelumyynnin nostatusyritykseltä joulusesongin alla, sekä faneja kosiskelevalta nostalgiamatkalta ja vaikka se onkin molempia, on se silti jotain enemmänkin. Kyseessä on varsinainen Tähtien sodan juhla, missä saagan kaikenlaisia eri osia rakastavat ja vihaavat fanit voivat kokoontua yhteen ja naureskella yhdessä saagan monenlaisille vaiheille. Ikonisiksi muovautuneet meemit ovat tietty kaikki mukana. Erilaisia viittauksia heitetään kolmen vartin keston aikana niin valtava määrä, ettei ihme, jos osa menee ensimmäisellä katselulla ohi. Fanit riemastuvat pitkin spesiaalia ja naureskelevat monenlaisille oivalluksille. Animaatiojälkikin on erittäin mainiota, joten spesiaalia katsoo oikein mielellään. Siitä löytyy mukavaa joulun henkeä, sekä selvää sanomaa siitä, että fanikunnan kannattaisi jättää kaikenlainen turha toksisuus taakseen. Se on ihan ok, jos tykkää esiosatrilogiasta. Se on ihan ok, jos tykkää uudesta trilogiasta. Sekin on ok, jos tykkää vanhasta Star Wars Holiday Specialista! Loppujen lopuksi aika lailla kaikki Lego Star Wars Holiday Specialia katsomaan päätyneet tykkäävät Tähtien sodasta jossain muodossa - myös Legoina! En varmasti ole ainoa aikuinen, joka Joulupukille kirjoittaessaan toivoo yhä Tähtien sota -Legoja... enhän?
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.11.2020
Lähteet: tiedot www.imdb.com ja juliste www.impawards.com
Lego Star Wars Holiday Special, 2020, Lucasfilm, The LEGO Group, Atomic Cartoons


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti