Tulevat elokuvat 2023

TULEVAT ELOKUVAT 2023

Hyvää uutta vuotta! Ja samalla myös hyvää syntymäpäivää 7-vuotias Elokuvan taikaa!

Vuosi 2022 on ohi ja on aika ottaa vastaan vuosi 2023 ja sen elokuvatarjonta. Perinteiseen tapaan käyn nyt läpi tämän vuoden elokuvauutuuksia kuukausi kuukaudelta, minkä jälkeen paljastan hieman, mitä muuta on odotettavissa Elokuvan taikaa -sivulla tämän vuoden aikana.

Huomautan tässä kohtaa, että julkaisukuukaudet ovat alustavia ja ne voivat vielä muuttua - kuten varmasti olette parin viime vuoden aikana huomanneet. Kertokaahan alla kommenteissa, mitä näistä leffoista odotatte eniten!TAMMIKUUVuosi 2023 käynnistyy modernin kauhun mestarin, James Wanin tuottamalla kauhuelokuvalla M3GAN. Suhtauduin alun perin skeptisesti tarinaan vinksahtaneella tekoälyllä varustellusta nukesta, mutta leffan sähäkkä traileri valoi toivoa, että kyseessä voisi sittenkin olla ihan menevä kauhupätkä, jolla aloittaa vuosi.
     Tuttuun tapaan osa viime vuoden leffoista rantautuu Suomeen vasta näin alkuvuodesta ja tämä käy tammikuussa La La Landin (2016) ohjanneen Damien Chazellen uutuuselokuvan Babylonin (2022) ja Three Billboards Outside Ebbing, Missourin (2017) ohjanneen Martin McDonaghin uutuuselokuvan The Banshees of Inisherin (2022) kanssa. En pahemmin tiedä kummastakaan leffasta mitään, mutta niiden ohjaajat ja näyttelijäkaarti herättivät välittömästi mielenkiintoni. Babylonista löytyy mm. Brad Pitt ja Margot Robbie, kun taas The Banshees of Inisherinissä McDonagh yhdistää voimansa esikoiselokuvansa Kukkoilijoiden (In Bruges - 2008) päätähtien Colin Farrellin ja Brendan Gleesonin kanssa.HELMIKUUHelmikuu tarjoaa myös pari myöhästyjää, nimittäin Steven Spielbergin uuden elokuvan The Fabelmansin (2022), joka pohjautuu Spielbergin omaan lapsuuteen ja hänen rakastumiseensa elokuviin, sekä Oscar-ennakkosuosikki Tárin (2022), jossa Cate Blanchett esittää saksalaista kapellimestaria. Kun kyse on Spielbergistä ja rakkauskirjeestä elokuvia kohtaan, on The Fabelmans ehdottomasti yksi eniten odottamistani elokuvista tältä vuodelta. Odotan myös mielenkiinnolla Tária, uskoen, että karismaattinen Blanchett tarjoaa intensiivisen roolityön.
     Kuukausi käynnistyy kuitenkin ohjaaja M. Night Shyamalanin uudella filmillä Knock at the Cabin, johon suhtaudun erittäin varautuneena Shyamalanin voimakkaasti ailahtelevan filmografian takia. Parhaimmillaan Shyamalan onnistuu toden teolla, mutta heikoimmillaan hän tekee ilmestymisvuosien surkeimpia tekeleitä. Jännittyneenä käynkin katsomassa, mitä hän tällä kertaa tarjoaa...
     Helmikuussa pääsemme näkemään vuoden ensimmäisen supersankarielokuvan, Ant-Man and the Wasp: Quantumanian, joka käynnistää Marvelin elokuvauniversumin viidennen vaiheen. Vaikka viime vuoden yliampuva Marvel-tarjonta saikin aikaan ähkyn studion tuotoksia kohtaan, odotan silti innolla Ant-Manin kolmatta elokuvaa. Hahmon kaksi aiempaa filmiä ovat olleet mainioita toimintakomedioita ja nyt kolmososassa hänet pistetään Marvel-maailman uutta isoa pahaa, Jonathan Majorsin näyttelemää Kangia vastaan.
     Miesstripparit tekevät paluun valkokankaille, kun Magic Mike's Last Dance tanssii teattereihin helmikuussa. Alun perin Channing Tatumin tähdittämän Magic Mike -trilogian päätösosan oli tarkoitus ilmestyä suoraan HBO Max -palvelussa, mutta sarjan fanien iloksi tekijät päättivät nostaa elokuvan teattereihin asti. Minun taitaa olla vihdoin ja viimein pakko katsoa nämä tanssileffat läpi.
     Guy Ritchie palaa veijarimaisten rikostarinoiden pariin elokuvassa Operation Fortune: Ruse de Guerre, jossa nähdään mm. Jason Statham, Hugh Grant, Aubrey Plaza ja Cary Elwes. Muutaman vuoden takainen The Gentlemen (2019) oli erittäin vekkuli leffa Ritchieltä, mutta vuonna 2021 ilmestynyt Wrath of Man oli turhan raskassoutuinen synkistely, joten toivon, että nimihirviö Operation Fortune: Ruse de Guerre toistaa pikemminkin The Gentlemenin onnistumisia.
     Yksi tämän vuoden villeimmistä elokuvista taitaa olla löyhästi tositapahtumiin pohjautuva Cocaine Bear, jossa nimen mukaisesti karhu saa tassuihinsa kilokaupalla kokaiinia ja lähtee aineen vaikutuksessa kylvämään tuhoa. Mustalla huumorilla, verimätöllä ja yhdellä Ray Liottan viimeisistä roolitöistä höystetty elokuva kuuluukin tapauksiin, joita odotan suurella mielenkiinnolla.
     Yhdysvalloissa helmikuussa ilmestyy myös yksi sosiaalisessa mediassa kohutuimmista elokuvista, kauhutulkinta A. A. Milnen Nalle Puh -kirjasta (Winnie-the-Pooh - 1926), Winnie-the-Pooh: Blood and Honey. Pikkurahalla tehty kauhukomedia voi olla yksi vuoden veikeimmistä ja kieroimmista tapauksista tai totaali pohjanoteeraus, jolla pilataan rakastetut satuhahmot.MAALISKUUMaaliskuussa Sylvester Stallonen tähdittämällä parhaan elokuvan Oscar-voittajalla Rocky (1976) käynnistynyt nyrkkeilyelokuvien sarja saa jatkoa lisäosasarjan kolmososalla Creed III. Stallonea ei enää Rockynä nähdä, mutta Michael B. Jordan toki jatkaa Adonis Creedin osassa. Kyseessä on myös Jordanin debyyttiohjaus, joten odotan mielenkiinnolla, mitä hän on saanut aikaan elokuvan kanssa.
     Huippusuosittu roolipeli Dungeons & Dragons kääntyy jo toista kertaa elokuvamuotoon, kun Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves seikkailee elokuvateattereihin. Itse en ole koskaan pelannut peliä ja vaikka se on edelleen tehtävälistallani, voisin mielelläni jättää leffan väliin, sillä sen traileri näyttää aika kaamealta. Vaikuttaisikin siltä, etteivät pelisarjan fanit välttämättä vieläkään saa ansaitsemaansa filmatisointia.
     DC Comicsin sarjakuviin perustuva supersankarileffa Shazam! (2019) saa maaliskuussa jatkoa leffalla Shazam! Fury of the Gods. Elokuvan oli alun perin tarkoitus ilmestyä jo vuosi sitten, mutta korona, DC:n omistavan Warner Brosin sisäiset muutokset ja muut tekijät siirsivät ensi-iltaa eteenpäin. Itse pidin ykkösosaa kelpo hassutteluna, mutta jatko-osaa odotan silti varautuneena, sillä sen traileri oli mielestäni lähinnä myötähäpeällinen.
     Keanu Reeves pääsee taas kerran toimintaan, kun John Wick: Chapter 4 ilmestyy viimein, yli vuoden lisäodotuksen jälkeen. Kolme aiempaa John Wickiä ovat tarjonneet mahtavia toimintakohtauksia, enkä odota yhtään vähempää nelososalta. Elokuvasarja on saamassa tänä vuonna kaverikseen myös lisäosaleffan Ballerina, jota tähdittää Ana de Armas, sekä televisiosarjan The Continental.
     Viime vuonna ilmestynyt Scream-kauhuleffasarjan hölmösti ihan vain Screamiksi nimetty viides osa oli taloudellinen hitti, joten sille lähdettiin heti tekemään jatkoa. Scream VI:a ei tarvitse kauaa odottaa, sillä se ilmestyy jo vuosi ja kaksi kuukautta myöhemmin. Elokuva on ennakkoon saanut negatiivista palautetta faneilta, sillä Neve Campbell ei enää palaa Sidney Prescottin rooliin, mutta itse olen päätöksestä vain iloinen. Campbell suoriutui edellisosassa niin kehnosti roolistaan, että parempi näin.
     Maaliskuussa ilmestyy myös Hiljainen paikka -elokuvan (A Quiet Place - 2018) käsikirjoittaneen kaksikon Scott Beckin ja Bryan Woodsin scifiseikkailu 65, jossa Adam Driverin näyttelemä Mills löytää itsensä Maasta 65 miljoonan vuoden takaa. Kyseessä on siis selviytymistaistelu dinosaurusten aikakaudella, joka voi olla ihan viihdyttävä tapaus.
     Aiemmin mainittujen myöhästyjien joukkoon liittyy maaliskuussa The Whale, Darren Aronofskyn uutuuselokuva, jota tähdittää paluuta tekevä ysäritähti Brendan Fraser. Aronofsky kiinnostaa aina ja onhan se hienoa päästä näkemään Fraseria pitkästä aikaa valkokankaalla.HUHTIKUUHuhtikuussa nähdään vuoden jo toinen videopeliin perustuva elokuva, nimittäin Nintendon hittipeleihin pohjautuva animaatio The Super Mario Bros. Movie. Visuaalisesti filmi näyttää upealta silmäkarkilta, jonka uskoisi tyydyttävän pelisarjan vannoutuneimpia faneja. Chris Prattin roolittaminen itse Marioksi saa kuitenkin yhä kohottelemaan kulmia. Mario näyttää oikealta, mutta kuulostaa väärältä. Missä korkeaääniset riemunkiljahdukset, jotka kaikki tietävät, vaikka pelit eivät olisikaan tuttuja? Toivottavasti Prattin roolittaminen on elokuvan ainoa kompastuskivi, eikä koko elokuva vajoa kehnojen videopelileffojen pitkän jonon jatkeeksi.
     Magic Mike's Last Dancen tavoin myös uuden Evil Dead -kauhuelokuvan, Evil Dead Risen oli tarkoitus ilmestyä suoraan HBO Maxissa, mutta filmi päätettiin sittenkin tuoda elokuvateattereihin asti. Jes! Olen pitänyt kaikista aiemmista Evil Dead -leffoista (kyllä, jopa vuoden 2013 uudelleenfilmatisoinnista) ja odotan positiivisin mielin tätä viidettä filmiä.TOUKOKUUToukokuussa nähdään Marvelin toinen elokuva vuodelta 2023, nimittäin Guardians of the Galaxy Volume 3, jonka on tarkoitus toimia oman leffasarjansa huipennuksena. Ohjaaja James Gunnin vanhoista twiiteistä johtuneet potkut saivat kaikki huolestumaan suunnilleen vuoden ajaksi Galaksin vartijoiden kolmosleffan tulevaisuudesta. Onneksi Disney ja Marvel tulivat järkiinsä ja pestasivat Gunnin takaisin. Toivon ja uskon, että hän saa aikaiseksi elokuvasarjan ansaitseman finaalin.
     Aivan liian pitkäksi venähtänyt kaahailuleffasarja Fast & Furious saa jatkoa jo kymmenellä elokuvalla Fast X - yhdennellätoista, jos lisäosan Fast & Furious: Hobbs & Shaw'n (2019) laskee mukaan. Viimeistään pari vuotta sitten ilmestynyt Fast & Furious 9 (F9: The Fast Saga - 2021) sai minut menettämään mielenkiintoni elokuvasarjaa kohtaan, eikä minua nappaa yhtään mennä katsomaan kymppileffaa - etenkin kun tiedän tämän olevan vasta ensimmäinen elokuva kaksiosaisesta finaalista.
     Jatkoa saa myös vuoden 2018 komedia Book Club - Väreileviä lukunautintoja (Book Club). Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen ja Candice Bergen tekevät paluun elokuvassa Book Club 2 - The Next Chapter. Ykkösleffa oli mielestäni ihan viihdyttävä, mutten olisi odottanut sille jatkoa. Toivottavasti kirjaintoilijat saavat jatko-osassa parempaa luettavaa kuin E. L. Jamesin kaamean Fifty Shades -trilogian.
     Disneyn animaatioklassikoiden rahan perässä tehdyt näytellyt uudelleenfilmatisoinnit saavat jatkoa uudella Pieni merenneito -elokuvalla (The Little Mermaid). Hans Christian Andersenin kirjaan pohjautuva filmi suututti internetin heti, kun ilmoitettiin, että Ariel-merenneidon osassa nähtäisiin tummaihoinen Halle Bailey. Ihonväristä viis, itse olen vain turhautunut, että Disney tehtailee yhä lisää näitä toinen toistaan sieluttomampia ja sydämettömämpiä uudelleenkierrätyksiä vanhoista klassikoistaan. Myös Peter Pan (1953) saa tänä vuonna uudelleenfilmatisoinnin Peter Pan & Wendy, joka kuitenkin julkaistaan suoraan Disney+ -palvelussa, toisin kuin teatterikierroksen saava Pieni merenneito.KESÄKUUAivan fantastinen animaatioelokuva, Marvelin sarjakuviin perustuva Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia (Spider-Man: Into the Spider-Verse - 2018) saa vihdoin jatkoa elokuvalla Spider-Man: Across the Spider-Verse, jonka on tarkoitus toimia trilogian keskimmäisenä osana. Ensimmäinen osa yllätti minut aivan totaalisesti ja odotan kakkosleffan tarjoavan yhtä vekkulimaisen sekopäistä ja visuaalisesti säväyttävää menoa ja meininkiä.
     Hasbron leluihin perustuva elokuvasarja Transformers saa jatkoa elokuvalla Transformers: Rise of the Beasts. Kyseessä ei kuitenkaan onneksi ole Michael Bayn uusi robottirymistely, vaan jonkin sortin jatko-osa ilahduttavalle Bumblebeelle (2018). Rise of the Beastsin on tarkoitus toimia uuden Transformers-trilogian avausosana, mutta se jää nähtäväksi, kiinnostaako yhä tarpeeksi ihmisiä, jotta leffasarjan jatko olisi vieläkin kannattavaa...
     Jatko-osien ja uudelleenfilmatisointien tulvan keskellä animaatioyhtiö Pixar sentään tekee vielä leffoja uusista ideoista. Kesäkuussa ilmestyy yhtiön uutuusanimaatio Elemental, joka kertoo eri elementtien (tuli, vesi, maa ja ilma) asuttamasta maailmasta, sekä tulen ja veden epätavallisesta rakkaustarinasta. Vaikkei Pixar olekaan tarjonnut vuosiin taattuja täysosumia, odotan silti aina innolla, kun studio ilmoittaa uudesta elokuvasta - vaikken tietäisi mitään sen sisällöstä.
     Kesällä 2023 Harrison Ford palaa viidettä ja näillä näkymin viimeistä kertaa Indiana Jonesin saappaisiin. Viides Indy-leffa Indiana Jones and the Dial of Destiny on ollut tekeillä pitkään ja alkuperäisen trilogian fanit odottavat varmasti jännittyneenä, mitä tällä kertaa on luvassa, nelososa Indiana Jones ja kristallikallon valtakunnan (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - 2008) kummitellessa yhä mielessä. Spielberg on kuitenkin luopunut ohjausvastuusta ja tällä kertaa puikoissa pyörii Loganin (2017) ohjaaja James Mangold. Itse kuulun myös jännittäjiin, jotka toisaalta haluavat nähdä Fordin vielä kerran ikonisena arkeologi-seikkailijana, mutta jotka kuitenkin pelkäävät, että lopputulos tuottaa pettymyksen.
     Omalaatuinen ohjaaja Wes Anderson tarjoaa uuden elokuvansa, Asteroid Cityn kesällä. Itselleni jo pelkän ohjaajan nimen näkeminen saa minut etsimään tietoa, milloin voin ostaa lipun elokuvaan, eikä intoa yhtään laske se, että filmi pitää sisällään kenties vuoden kovimman näyttelijäkattauksen. Tom Hanks, Steve Carell, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Edward Norton, Tilda Swinton, Willem Dafoe, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Jeffrey Wright, Adrien Brody, Liev Schreiber, Matt Dillon ja Jason Schwartzman.
     Kesäkuussa ilmestyy myös isoissa tuotantovaikeuksissa pyörinyt DC:n supersankarileffa The Flash. Tästä maailman nopeimmasta miehestä on yritetty tehdä jo vuosien ajan elokuvaa ja kun sellainen olisi vihdoin tulossa, fanit ovat joutuneet kohtaamaan pettymyksiä toisensa perään. Koronapandemiasta johtuvat siirtelyt tuntuvat kuitenkin pieneltä ongelmalta, kun vertaa siihen, mitä kaikkea elokuvan päätähti Ezra Miller on törttöillyt viime aikoina. Vuonna 2022 Miller oli toistuvasti uutisissa erilaisista rikoksista ja väkivaltaisista purkauksistaan. Monet ovatkin sitä mieltä, että elokuva pitäisi vain kuopata kokonaan ja tehdä uusiksi uuden näyttelijän kanssa. Itse odotan leffaa ristiriitaisin tuntein. Lopulta haluan lähinnä nähdä, kun sekä Ben Affleck että Michael Keaton tekevät elokuvassa paluun Batmanin rooliin!HEINÄKUUHeinäkuussa ilmestyy kenties eniten odottamani elokuva tältä vuodelta, nimittäin Mission: Impossible -elokuvasarjan seitsemäs osa Dead Reckoning Part One. Vaikka olenkin osoittanut turhautumistani jatko-osien loputtomaan tulvaan, tätä jatko-osaa odotan vesi kielellä. Elokuvasarjan edellisosa, Mission: Impossible - Fallout (2018) oli mielestäni sarjansa paras ja odotan innolla, mitä sarjan finaalina toimivan Dead Reckoningin ensimmäinen puolikas tarjoaa. Eli siis, millaisista kiipeleistä huimapäisen Tom Cruisen esittämä agentti Ethan Hunt löytää itsensä tällä kertaa?
     Eniten odottamieni elokuvien kärkikahinoissa taistelee myös suosikkiohjaajani Christopher Nolanin uutuuselokuva, tositapahtumiin pohjautuva Oppenheimer, joka sisältää Asteroid Cityn ohessa vuoden kovimman näyttelijäkaartin. Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, Gary Oldman, Casey Affleck... Odotan innolla, minkälaisen spektaakkelin Nolan on kehitellyt atomipommin isästä... etenkin kun uutisten mukaan hän ei käyttänyt tietokonetehosteita luodakseen atomipommiräjähdyksen elokuvaansa varten. Öh, mitä?
     Yhteen maailman suosituimpaan leluun perustuva näytelty elokuva Barbie nousi nopeasti yhdeksi vuoden puhutuimmista elokuvista. Jopa elokuvan tekijät taisivat hämmästyä, kun lapsien sijaan filmistä innostuivat aikuiset. Itsekin täytyy myöntää, että odotan positiivisin mielin, mitä Margot Robbien ja Ryan Goslingin tähdittämä Barbie-leffa tulee tarjoamaan, etenkin elokuvan veikeän, 2001: Avaruusseikkailu -scifiklassikkoa (2001: A Space Odyssey - 1968) parodioivan ensitrailerin jälkeen.
     Vuoden kolmas, ja Bladen siirryttyä ensi vuoteen, näillä näkymin myös viimeinen Marvelin elokuvauniversumin leffa on The Marvels, jossa Brie Larsonin näyttelemä Captain Marvel yhdistää voimansa Iman Vellanin esittämän Ms. Marvelin kanssa, taistellakseen pahoja voimia vastaan. En odota leffaa mitenkään erityisen innokkaasti, mutta käyn sen toki katsomassa.
     James Wanin käynnistämä kauhuleffasarja Insidious saa kesällä viidennen osan, joka kantaa nimeä Fear the Dark. Elokuvasarjan kolmannen ja neljännen osan lähtiessä omille teilleen, Insidious: Fear the Dark palauttaa keskiöön Patrick Wilsonin, Rose Byrnen ja Ty Simpkinsin esittämän perheen. Näyttelemisen lisäksi Wilson toimii myös elokuvan ohjaajana, tehden leffassa ohjausdebyyttinsä. Kenties eniten elokuvalta odotankin näkeväni, kuinka mainio näyttelijä Wilson pärjää kameran takana.
     Japanin puolella heinäkuussa ilmestyy myös Studio Ghiblin uusi anime-elokuva, itse Hayao Miyazakin ohjaama How Do You Live (君たちはどう生きるか). Miyazakin oli tarkoitus jäädä eläkkeelle vuoden 2013 Tuuli nousee -elokuvan (風立ちぬ) jälkeen, mutta perinteiseen tapaansa hän palaa jälleen tekemään uutta leffaa. Studio Ghiblin viimeisen elokuva, tietokoneanimoitu Aya ja noita (アーヤと魔女 - 2020) oli aivan järkyttävän huono ja varsinainen pohjanoteeraus yleensä laatuelokuvia loihtivalta animeyhtiöltä, mutta uskon, että Miyazakin paluu johtaa uuteen loistoleffaan.ELOKUUElokuussa teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat tekevät paluun valkokankaille animaatioleffassa Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem. Elokuvasta ei ole vielä paljoa tiedossa, ei edes sen näyttelijäkaartia. Odotan ihan positiivisin mielin, mitä kilppareille on tällä kertaa keksitty ja toki, miltä Leonardo, Donatello, Raphael ja Michelangelo tulevat tällä kertaa näyttämään.
     Jason Stathamin tähdittämä haileffa Megalodon (The Meg - 2018) saa jatkoa elokuvalla Meg 2: The Trench. Ykkösleffa oli ihan kiva monsteriraina, mutten kokenut sitä tarpeeksi erityiseksi, jotta sille olisi tarvinnut tehdä jatkoa. Minkäköhän kokoisen kalan Statham saa kakkosleffassa vastaansa?
     Disneyn uudelleenkierrätysinnostus jatkuu elokuussa, kun teattereihin saapuu jo toinen Haunted Mansion -elokuva Disneyn samanniminen huvipuistolaitteen pohjalta. Aiempaa filmatisointia, vuoden 2003 Kummituskartanoa (The Haunted Mansion) tähditti Eddie Murphy ja tällä kertaa elokuvassa nähdään mm. Rosario Dawson, LaKeith Stanfield, Owen Wilson, Winona Ryder, Jared Leto, Danny DeVito ja Jamie Lee Curtis. Elokuva kiinnostaa itseäni oikeastaan vain nimekkään näyttelijäkaartinsa takia.
     Vuoden kolmas videopelielokuva on kaahailupeleihin perustuva Gran Turismo. Pelit eivät ole minulle tuttuja, mutta odotan leffaa ihan positiivisin mielin sen takia, että kyseessä on District 9 -scifielokuvan (2009) ohjaajan Neill Blomkampin ensimmäinen filmi kahdeksaan vuoteen, joka saapuu Suomeen. Chappien (2015) ja tämän välissä Blomkamp ohjasi korona-aikana kauhurainan Demonic (2021), joka jäi kuitenkin pienelle huomiolle ja sai lähinnä negatiivista palautetta.
     Magic Mike's Last Dancen ja Evil Dead Risen tavoin myös DC:n sarjakuviin perustuvan Blue Beetle -elokuvan oli tarkoitus päätyä suoraan HBO Maxiin, mutta tällekin filmille siunattiin lopulta teatterikierros. Blue Beetle ei ole hahmona kovinkaan tunnettu tapaus ja vaikka odotankin ihan kiinnostuneena, mistä onkaan kyse, epäilen, että suuret yleisöt löytävät elokuvan pariin, sillä DC:n parit viimeaikaiset tuotokset Birds of Prey (2020), The Suicide Squad (2021) ja Black Adam (2022) menestyivät aika kehnosti.SYYSKUU


Syyskuu on perinteisten toimintaleffojen fanien juhlaa, sillä samassa kuussa ilmestyy toimintastarojen tähdittämän The Expendables -elokuvasarjan neljäs osa, sekä Denzel Washingtonin tähdittämä The Equalizer 3. Kumpaakin filmiä odotan varautuneena, sillä The Expendables 3 (2014) ja The Equalizer 2 (2018) eivät olleet kovin häävejä teoksia. Neljännessä Expendablesissa nähdään tietty aiemmista osista tutut Sylvester Stallone, Jason Statham, Dolph Lundgren ja Randy Couture, minkä lisäksi mukaan hyppäävät mm. 50 Cent, Megan Fox, Andy García ja Iko Uwais.
     Kirottu-kauhuleffasaaga (The Conjuring - 2013-) saa uuden lisäyksen, kun Kirottu 2:ssa (The Conjuring 2 - 2016) esitelty demoninunna Valak saa jo toisen oman elokuvansa. Vuoden 2018 Nunna-leffa (The Nun) oli kuitenkin niin tönkkö kauhutekele, etten odota kakkososaa oikeastaan yhtään.
     Myös Kenneth Branaghin ohjaamat ja tähdittämät Hercule Poirot -elokuvat saavat jatkoa. Mestarietsivä löytää itsensä tällä kertaa Italiasta elokuvassa A Haunting in Venice, joka pohjautuu Agatha Christien kirjaan Kurpitsajuhla (Hallowe'en Party - 1969). Sivurooleissa nähdään mm. Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill ja Michelle Yeoh. En pahemmin piitannut Idän pikajunan arvoituksesta (Murder on the Orient Express - 2017), mutta Kuolema Niilillä (Death on the Nile - 2022) oli mielestäni oikein kelpo salapoliisileffa, joten katson ihan mielelläni kolmososankin.
LOKAKUU


Lokakuussa Sonyn oma Marvel-maailma, johon kuuluvat Tom Hardyn tähdittämät Venomit (2018-) ja Jared Leton tähdittämä Morbius (2022), laajenee, kun mukaan saapuu oman elokuvansa saava Kraven the Hunter, jota esittää Aaron Taylor-Johnson. Tekijät ovat tosin sanoneet tämän Kravenin olevan eläinten ystävä, joka suojelee niitä ihmisiltä. Öö, mitä? Siis Kraven METSÄSTÄJÄ suojelee eläimiä? Vaikuttaisi siltä, että Sonylla on jo neljäs epäonnistuminen edessään kehnojen Venomien ja surkean Morbiuksen jälkeen.
     Pilattuaan Michael Myersin viimevuotisella Halloween Ends -mätäpaiseella, ohjaaja David Gordon Green on ottanut uudeksi kohteekseen toisen 1970-luvun kauhuklassikon, Manaajan (The Exorcist - 1973). Uusi The Exorcist ei ole uudelleenfilmatisointi, vaan Greenin Halloween-elokuvien tapaan se on jatko-osa alkuperäisklassikolle. Ottaen huomioon, kuinka surkeaksi Greenin Halloweenit muuttuivat loppua kohti, odotan kauhulla, mitä hän aikoo tehdä Manaajan kanssa.
     Halloweenin aikaan on toki tarjolla enemmän kauhupainotteista leffatarjontaa ja uuden The Exorcistin lisäksi lokakuussa ilmestyy Saw-kauhusarjan kymmenes osa Saw X. Sarjan edellinen elokuva Spiral: From the Book of Saw (2021) oli mielestäni positiivinen yllätys varsin kehnoksi vajonneiden aiempien jatko-osien perään. Odotankin mielenkiinnolla, mitä kidutussaagan jo kymmenen osa tulee tarjoamaan.MARRASKUUMarraskuussa on luvassa yksi eniten odottamistani elokuvista, nimittäin mahtavan Dyynin (Dune - 2021) jatko-osa, Dyyni: Osa II (Dune: Part Two). En malta odottaa näkeväni, kuinka Denis Villeneuve vie tämän kaksiosaisen scifimammutin päätökseensä. Tutut näyttelijät palaavat rooleihinsa ja tulokkaina taas nähdään Christopher Walken, Florence Pugh, Léa Seydoux, sekä viimevuotisessa Elvis-elokuvassa (2022) häikäissyt Austin Butler. Dyyni-saaga ei kuitenkaan tähän lopu, sillä HBO Maxiin on tulossa televisiosarja: Dune: The Sisterhood, minkä lisäksi Villeneuve on sanonut olevansa kiinnostunut kääntävänsä myös Dune Messiah -kirjan (1969) elokuvamuotoon, jos Dyyni: Osa II menestyy.
     Kymmenisen vuotta sitten huippusuosittu Suzanne Collinsin kirjoihin perustuva elokuvasarja Nälkäpeli (The Hunger Games - 2012-) saa esiosan, kun Collinsin uutuuskirja Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes - 2020) kääntyy elokuvamuotoon. Pidin kahdesta ensimmäisestä Nälkäpeli-kirjasta ja elokuvasta, mutta koin trilogian päätösosan Matkijanärhen pettymykseksi niin kirjana kuin leffana, eikä minulla ole mielenkiintoa turhalta tuntuvaan esiosaan.
     Turhalta tuntuu myös suosittuihin leluihin perustuvan Trolls-animaatioelokuvasarjan kolmas osa. Ensimmäinen Trolls-elokuva (2016) taitaa olla mielestäni DreamWorksin heikoin animaatioleffa. Kakkososa Trolls: Maailmankiertue (Trolls World Tour - 2020) oli hieman parempi, mutta olisin silti pärjännyt ilman kolmatta elokuvaa. Noh, ehkä lapsikatsojien puolelta löytyy yhä tarpeeksi faneja täyttämään elokuvateatterien penkit.
     Jatko-osien ja uudelleenfilmatisointien välissä Disney pääsee aina välillä myös yllättämään ja marraskuussa onkin luvassa studion uusi alkuperäisideaan pohjautuva animaatioelokuva Wish. En tiedä tarinasta mitään, mutta jo se, että kyseessä on originaalitarina Disneyltä, on tarpeeksi vakuuttamaan minut, että leffa täytyy käydä katsomassa.JOULUKUU


Vuoden lopusta, joulukuulta taas löytyy Roald Dahlin lastenkirjan Jali ja suklaatehtaan (Charlie and the Chocolate Factory - 1964) esiosana toimiva elokuva Wonka. Suklaatehtaan omistajaa, Willy Wonkaa ovat aiemmissa elokuvissa esittäneet Gene Wilder ja Johnny Depp, ja nyt onneaan kokeilee Timothée Chalamet. En erityisemmin odota leffaa, mutta voihan se olla ihan mielenkiintoista nähdä, kuinka nuori Wonka perusti suklaatehtaansa. Elokuvan ohjauksesta vastaa Paul King, jonka Paddington-leffat (2014-2017) ovat olleet valloittavan ihania, joten kenties Wonka pääsee yllättämään.
     Vuoden 2021 Ghostbusters: Afterlife oli tarpeeksi iso hitti, että sille päätettiin heti työstää jatkoa. Joulukuussa ilmestyykin vielä nimeä vailla oleva viides Ghostbusters-elokuva. Ghostbusters: Afterlife oli itselleni varsin positiivinen yllätys ja toivon jatko-osan jatkavan samaan malliin. Tuskinpa alkuperäisen Haamujengi-leffan (Ghostbusters - 1984) tasolle päästään kuitenkaan.
     Elokuvavuoden 2023 huipentaa DC Comicsin sarjakuviin perustuvan Aquaman-elokuvan (2018) jatko-osa Aquaman and the Lost Kingdom. Jason Momoa palaa rooliinsa merten kuninkaana ja monien pettymykseksi paluun tekee myös Amber Heard, fanien monista irtisanomisvetoomuksista huolimatta. Mielestäni ensimmäinen Aquaman-elokuva oli passelia supersankariviihdettä ja odotankin jatko-osaa ihan positiivisin fiiliksin.

Noin, eli sellaista kaikkea ja toki paljon muutakin on tänä vuonna luvassa! Kerroinkin jo muutamia eniten odottamiani leffoja, kuten The Fabelmans, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One ja Oppenheimer, mutta kenties vielä enemmän odotan kaikkia niitä yllättäjiä, joista en vielä tässä kohtaa ole kuullutkaan - erityisesti kun tällä hetkellä tiedossa olevat elokuvat koostuvat pääasiassa jatko-osien tulvasta. Mukaan mahtuu myös elokuvia, kuten Martin Scorsesen uusi leffa, eli Leonardo DiCaprion ja Robert De Niron tähdittämä Killers of the Flower Moon, Ridley Scottin historiallinen uutuus, eli Joaquin Phoenixin tähdittämä Napoleon, kauhuohjaaja Ari Asterin uusi filmi Beau Is Afraid, sekä Beverly Hills kyttä -sarjan (1984-2023) neljäs osa, suoraan Netflixiin päätyvä Beverly Hills Cop: Axel Foley, joilla ei ole vielä ensi-iltapäivää tiedossa.


Uutuuselokuvien lisäksi on totta kai luvassa kosolti arvosteluja vanhemmista elokuvista, jotka viettävät juhlavuosiaan. Loma Roomassa (Roman Holiday - 1953)! Täältä ikuisuuteen (From Here to Eternity - 1953)! Linnut (The Birds - 1963)! Suuri pakoretki (The Great Escape - 1963)! Kleopatra (Cleopatra - 1963)! Uhrijuhla (The Wicker Man - 1973)! Puhallus (The Sting - 1973)! Lohikäärmeen kidassa (Enter the Dragon - 1973)! Videodrome (1973)! Päiväni murmelina (Groundhog Day - 1983)! Vaihtokaupat (Trading Places - 1983)! Scarface - arpinaama (Scarface - 1983)! Schindlerin lista (Schindler's List - 1993)! Uneton Seattlessa (Sleepless in Seattle - 1993)! Last Action Hero (1993)! Lost in Translation (2003)! Rakkautta vain (Love Actually - 2003)! Varjojen valtakunta (Underworld - 2003)! Oldboy (올드보이 - 2003)! Kill Bill: Volume 1 (2003)! The Wolf of Wall Street (2013)! Vangitut (Prisoners - 2013)! 12 Years a Slave (2013)! Ja paljon muuta!


Elokuvien lisäksi tiedossa on myös paljon televisiosarja-arvosteluja. Tässä vuoden alussa on luvassa arvioita sarjoista, joita en ehtinyt arvostelemaan viime vuoden aikana, kuten Warrior Nunin (2020-) kakkoskausi, Emily in Parisin (2020-) kolmoskausi, American Horror Storyn (2011-) yhdestoista kausi, His Dark Materialsin (2019-2022) kolmas kausi, Paradise PD:n (2018-2022) neljäs ja onneksi myös viimeinen kausi, sekä muutamia sarjauutuuksia, kuten The Witcher - Noituri: Verilinja (The Witcher: Blood Origin - 2022), Willow (2022-) ja National Treasure: Edge of History (2022-). Vuoden varrelle tulee mahtumaan varmasti useita uutuuskausia televisiosarjoista, joita olen jo arvioinut, kuten The Mandalorian (2019-), Viikingit: Valhalla (Vikings: Valhalla - 2022-), Simpsonit (The Simpsons - 1989-), Fargo (2014-), What We Do in the Shadows (2019-), Bridgerton (2020-), Loki (2021-), Star Wars: The Bad Batch (2021-), You (2018-), Big Mouth (2017-), Miracle Workers (2019-), Only Murders in the Building (2020-), Succession (2018-), Halo (2022-) ja finaalikaudet sarjoista The Crown (2016-2023), Never Have I Ever (2020-2023) ja Carnival Row (2019-2023). Uutuussarjoina luvassa on mm. hittivideopeliin perustuva The Last of Us (2023-), kasariklassikon animoitu esiosa Gremlins: Secrets of the Mogwai (2023), Marvel-sarjat Echo (2023) ja Secret Invasion (2023), Star Wars -sarjat Ahsoka (2023), The Acolyte (2023) ja Skeleton Crew (2023-), Mike Flanaganin kauhu-uutuus The Fall of the House of Usher (2023), The Boys -sarjan (2019-) lisäosa Gen V (2023-), sekä zombisaagaa jatkavat The Walking Dead: Dead City (2023) ja Daryl Dixon (2023).


Uutuuksien lisäksi seassa on myös paljon vanhempiakin sarjoja. Viime vuonna aloittamani projektit esimerkiksi Archerin (2009-) parissa jatkuvat ja supersankarisarjat Arrow (2012-2020) ja The Flash (2014-) saavat kaverikseen Supergirlin (2015-2021) ja Legends of Tomorrow'n (2016-2022). Käsittelyyn pääsevät myös mm. Black Mirror (2011-), Harley Quinn (2019-), True Detective (2014-), Jack Ryan (2018-), Daredevil (2015-2018), Jessica Jones (2015-2019), Luke Cage (2016-2018) ja Iron Fist (2017-2018), sekä juhlavuosiaan viettävät sarjat House of Cards (2013-2018), Orange is the New Black (2013-2019), Hannibal (2013-2015) ja Sukuvika (Arrested Development - 2003-2019).

Huh huh, kaikenlaista on siis tiedossa! Tähän päälle tulee varmasti muutamia lisätekstejä, kuten perinteinen 24 tunnin elokuvamaraton -spesiaali. Tätä kaikkea odotellessa toivotan kaikille vielä uudestaan hyvää uutta vuotta 2023!Kirjoittanut: Joonatan Porras, 30.12.2022
Lähteet: elokuvien julisteet www.imdb.com ja www.impawards.com
Alun kuva elokuvasta Barbie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti