maanantai 21. maaliskuuta 2016

Arvostelu: District 9 (2009)

DISTRICT 9Ohjaus: Neill Blomkamp
Pääosissa: Sharlto Copley, Jason Cope, David James, Eugene Khumbanyiwa ja Louis Minnaar
Genre: scifi, toiminta
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia
Ikäraja: 16

District 9 on ohjaaja Neill Blomkampin esikoiselokuva. Se perustuu Blomkampin lyhytleffaan "Alive in Joburg" vuodelta 2006. Blomkamp ja Taru sormusten herrasta -trilogian (The Lord of the Rings - 2001-2003) ohjaaja Peter Jackson olivat pitkään suunnitelleet tekevänsä elokuvan "Halo"-pelisarjan pohjalta (2001-), mutta projekti ei edennyt. Kaksikko halusi kuitenkin tehdä yhteisen scifielokuvan, jolloin Blomkamp ehdotti, että he tekisivätkin pitkän filmatisoinnin lyhytelokuvastaan. He alkoivat suunnittelemaan leffaa ja lopulta District 9 näki päivänvalon elokuussa 2009. Filmi oli yllätysmenestys, mitä scififanit ja kriitikot rakastivat. Elokuva voitti useita palkintoja ja oli jopa ehdolla parhaan elokuvan Oscar-palkinnosta! Kuten monelle muulle, myös itselleni District 9 tuli täysin puskista. En muista nähneeni ollenkaan mainontaa leffasta ja kuulin siitä vasta, kun serkkuni ehdotti, että katsoisimme sen. Olin aluksi hieman epäileväinen, mutta lopulta elokuva teki minuun suuren vaikutuksen ja olen katsonut sen useasti uudestaan. Ja koska olen vuosien varrella huomannut, että monet eivät ole kuulleetkaan koko elokuvasta, päätin kirjoittaa siitä arvostelun, jotta saisin mahdollisimman monta katsomaan tämän huikean scifin mestariteoksen.

20 vuotta sitten avaruusalus laskeutui Johannesburgin ylle. Aluksessa olleet oliot, joita alettiin kutsua rapumiehiksi, vietiin slummialueelle, nimeltä "alue 9". MNU-yhtiö aloittaa operaation, jossa rapumiehet siirretään kauas ihmisten lähettyviltä. Operaation aikana johtaja Wikus van de Merwelle käy kuitenkin onnettomuus, minkä takia hän alkaa hitaasti muuttaa muotoaan ja MNU alkaa jahtaamaan häntä läpi alue 9:n.

Sharlto Copley on loistava valinta elokuvan pääosaan Wikus van de Merweksi. Hän tuo hahmossaan hyvin esille paniikin, kun häntä jahtaa yhtäkkiä sama yhtiö, jolle hän aiemmin työskenteli. Hänen pelkonsa muodonmuutostaan kohtaan on myös erinomaisesti näytelty. Hahmossa on toimivana lisäyksenä se, että hän yrittää ajaa omaa etuaan, eikä ole perinteinen "puhdas hyvis". Aluksi Wikus ei vaikuta kaikista fiksuimmalta eikä todellakaan kovimmalta tapaukselta, mutta tarinan kulkiessa eteenpäin hänen täytyy muuttaa itseään henkisesti selvitäkseen tilanteesta. Copleyn vahva aksentti toimii Wikusilla hyvin.
     Rapumiehistä isoimmassa roolissa on hauskasti nimetty Christopher Johnson. Oikeasta, kenen avaruusolion nimi on "Christopher Johnson"? Vaikka rapumiehellä onkin isompi suunnitelma taustalla, hän on myös huolehtiva isähahmo ja hänestä alkaa välittää katsojana nopeasti. Hahmosta tehdään hienosti inhimmillisempi kuin monista ihmishahmoista, jolloin hän on samaistuttavampi. Tavallaan olio on jopa pidettävämpi ja samaistuttavampi kuin Wikus. Christopher Johnsonia esittää Jason Cope, joka esittää myös yhtä haastateltavista elokuvassa.
     David Jamesin esittämä Koobus on hyvä pahishahmo, joka tuntuu vihaavan kaikkea ja kaikkia. Koobus nauttii rapumiesten tappamisesta ja James on uskottava roolissaan.
     Ongelmia Wikusille tuottaa myös nigerialaisten jengi, johtajanaan Eugene Khumbanyiwan esittämä Obesandjo. Obesandjo on mielenkiintoinen ja häijy hahmo. Hän on kylmän rauhallinen, mutta silti erittäin uhkaava ja Kumbanyiwan sopii osaan täydellisesti.
District 9 ei todellakaan ole mikään perinteinen alienelokuva. Sen kertoo jo se, että avaruusalus laskeutuukin Afrikkaan eikä Yhdysvaltoihin. On myös hienoa, että tällä kertaa olennot eivät halua vallata maailmaa, vaan he eivät vain kykene lähtemään pois. Muutenkin kyseessä on todella poikkeava teos ja juuri sen takia se on niin erityinen ja vaikuttava. Elokuvan alkupuoli tuntuu dokumentilta, mikä on hyvin kiehtova lähtökohta. Alussa on muka 20 vuotta vanhoja uutiskuvia avaruusaluksen laskeutumisesta, joista päästään operaation alkuun. Uutiskuvat ja dokumentaarisuus saa elokuvan tuntumaan jopa hämmästyttävän realistiselta ja useaan otteeseen ajattelin, että jos avaruusalus laskeutuisi Maahan ja huipputeknologialla varustetut olennot asutettaisiin slummiin, tapahtumat voisivat mennä juuri niin kuin tässä leffassa. Todellisuuden tuntua tuo mukaan erilaiset haastattelut ihmisiltä, jotka kertovat mielipiteitään olennoista ja operaatiosta. Hieman ennen puolta väliä elokuva kuitenkin muuttuu dokumentista sulavasti tavallisemmaksi filmiksi ja kertoo tarinaansa perinteisemmin. Lopussa dokumentaarisuutta lisätään kuitenkin taas, jotta hurja lopputaistelukin saataisiin tuntumaan todelliselta. Loppu on hienosti erilainen ja jopa yllättävän koskettava.

Vaikka District 9 on scifielokuva, siinä on selkeästi tuotu esille tosielämän slummien huonoja oloja ja viittauksia siihen, että ulkopuoliset ja maahanmuuttajat koetaan pelottavana ja pahana asiana. Teemat elokuvassa ovat hyvin erilaisia kuin muissa scifileffoissa, mikä tekeekin District 9:stä merkkiteoksen omassa lajityypissään. Jo E.T. the Extra-Terrestrial (1982) käsittelee erilaisuuden hyväksymistä avaruusolioiden muodossa, mutta District 9 vie koko jutun uudelle tasolle. Kyseessä on myös erittäin raaka elokuva, eikä filmi todellakaan säästele katsojaansa karuudessa. Esimerkiksi nigerialaiset uskovat, että rapumiesten voimat saa syömällä niiden lihaa, mikä johtaa siihen, että rapumiehiä pilkotaan ruuaksi. Irtoraajojen lisäksi elokuvassa lentää veri ja ihmisiä räjähtelee. Muutakin ällöttävää tapahtuu elokuvassa. En siis suosittele syömään leffan aikana, sillä siinä näytetään paljon asioita, mitkä voivat viedä ruokahalun. Tässä K16-ikäraja on hyvä päätös, vaikkakin on pakko sanoa, etten ollut vielä 16, kun näin elokuvan ensimmäisen kerran...
Ohjaaja Neill Blomkamp on selkeästi tiennyt mitä tekee ja kyseessä on aivan uskomaton esikoistyö. Elokuvan maailma on äärimmäisen kurja, mutta silti vangitseva. Harvoin näkee scifielokuvaa, mikä vaikuttaa näin vahvasti todelta. District 9 herättää monenlaisia tunteita katsojassa, mikä on varmasti yksi syy, miksi elokuva on niin kehuttu. Tarinaa ja käsikirjoitusta on selvästi hiottu kauan ja lopputulos todella on upea. Elokuva on myös kuvattu erittäin hyvin. Välillä kamera heiluu, mutta dokumenttia muistuttavassa leffassa se ei edes häiritse. Alun uutiskuvat ovat laadultaan selkeästi heikompia, mutta muuten kokonaisuus on visuaalisesti hieno. Rapumiesten toteutus on huikea. Pienen budjetin elokuvaksi tehosteet ovat erinomaisesti tehtyjä ja ne näyttävät yhä upeilta. Lavasteet ja maskeeraus ovat täydellisiä. Etenkin Wikuksen muodonmuutos on jopa kuvottavasti toteutettu. Leikkaus on sujuvaa ja äänimaailma on hienosti suunniteltu aina rapumiesten naksuttavasta puheesta taisteluääniin. Musiikki elokuvassa on myös loistavaa ja se tuo hienosti mukaan afrikkalaista tunnetta.

Blu-rayn kuvanlaatu on todella hyvä. Elokuvassa ei tule erikseen valikkoa, kun levyn laittaa sisään, vaan asetukset joutuu määrittämään elokuvan aikana. Elokuvan loputtua tulee valikko lisämateriaalille, jota on yhteensä lähes 2 tuntia. Extroina on poistettujen kohtausten (joita on paljon) lisäksi pätkät: "Alien Agendan" kolme osaa "Chapter 1: Envisioning District 9", "Chapter 2: Shooting District 9" ja "Chapter 3: Refining District 9", ja "Metamorphisis: The Transformation of Wikus", "Innovation: The Acting and Improvisation of District 9", "Conception & Design: Creating the World of District 9" ja "Alien Generation: The Visual Effects of District 9".

Yhteenveto: District 9 on yksi parhaista scifielokuvista, mitä on ikinä tehty. Kun ehti luulla, ettei genreen enää mitään uutta keksittäisi, paikalle ilmestyi Blomkamp ensimmäisen pitkän elokuvansa kanssa ja sai katsojien suut loksahtamaan auki. Toivoisin, että voisin kokea ensimmäisen näkemiskerran uudestaan, sillä muistan, kuinka häkeltynyt olin. Elokuvan maailma on mestarillisesti luotu, sen tarina on kiehtova, efektit upeita ja kerrontatapa nerokkaan vangitseva. Scifielokuvien faneille District 9 on pakollista katsottavaa, minkä lisäksi suosittelen sitä kaikille, joiden kiinnostus heräsi tästä arvostelusta. Joillekin se saattaa aiheuttaa pahan olon karun kuvastonsa takia, mutta siinä on silti jotain todella kaunista, etenkin filmin lopussa. Monet ovat vuosien aikana toivoneet elokuvalle jatkoa, mutta itse en sitä halua, sillä pelkään, että siten upea tarina pilattaisiin. Harmi, etteivät Blomkampin muut scifielokuvat olleet enää yhtä ihmeellisiä. Puhutaan niistä lisää sitten myöhemmin...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.3.2016 - Muokattu 30.8.2018
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.aliexpress.com
District 9, 2009, TriStar Pictures, Block / Hanson, WingNut Films, Canadian Film or Video Production Tax Credit, Covert Media, Department of Trade and Industry of Africa, Key Creatives, Majority Entertainment, New Zealand Post Digital and Visual Effects Grant, Province of British Columbia Production Services Tax Credit, QED International


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti