torstai 24. maaliskuuta 2016

Arvostelu: X-Men Origins: Wolverine (2009)

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (2009)Ohjaus: Gavin Hood
Pääosissa: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Will.i.am, Lynn Collins, Kevin Durand, Dominic Monaghan, Taylor Kitsch, Daniel Henney ja Ryan Reynolds
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia
Ikäraja: 12

X-Men -elokuvien arvostelut jatkuvat! X-Men Origins: Wolverine oli ensimmäinen Marvel-sarjakuviin perustuva elokuva, johon minulla oli ikää mennä katsomaan. Olin tietenkin innoissani, enkä silloin huomannut vielä - pieni ja viaton lapsi kun olin - että elokuvassa oli jotain vikana. Eilen pyysin X-Men Origins: Wolverinen lainaan ystävältäni ja katsoin sen illalla pitkän tauon jälkeen.

X-Men Origins: Wolverine kertoo, miten Loganista tuli Wolverine. William Stryker pestaa Loganin ja hänen veljensä Victorin salaiseen operaatioon. Operaation todellisen luonteen paljastuessa Logan päättää lähteä ryhmästä. Hän löytää uuden elämän ja naisen nimeltä Kayla. Victor tappaa Kaylan ja Logan päättää lähteä kostoreissulle, johon apua tarjoaa pahat mielessä oleva Stryker.

Elokuvan parhaan suorituksen vetää Hugh Jackman. Jackman ei ole kummoinen näyttelijä, mutta Wolverinea hän osaisi esittää nukkuessaankin. Wolverine karjuu lähes koko elokuvan ajan, mikä nuorempana tuntui siistiltä, mutta nykyään se on lähinnä koomista ja paikoitellen ärsyttävää. Toisaalta Jackmanin roolisuoritus on vahvimmillaan, kun hän esittää raivoa täynnä olevaa Wolverinea. Draamakohtauksissa häntä on hiukan outoa katsoa.
     Liev Schreiber esittää Victor Creediä (tai siis Sabretoothia), joka on tässä elokuvassa Wolverinen veli, toisin kuin elokuvassa X-Men (2000). Schreiberin veto pahiksena on hyvä, mutta hahmo ei ole mitä mielenkiintoisin.
     Danny Hustonin nuori William Stryker on toimiva ratkaisu. Hustonissa ei kuitenkaan ole samanlaista vaaran tuntua kuin X-Men 2:sessa (2003) Brian Coxin esittämässä Strykerissa.
     Mukaan sarjaan on tullut odotetut mutantit Deadpool ja Gambit... ja voi Marvel, minkä teit...
Ryan Reynoldsin esittämä Wade Wilson/Deadpool on pilattu aivan täysin elokuvassa. Alussa hahmo toimii, kun hän on kunnon hölisijä kahden miekkansa kanssa. SPOILER! Mutta kun hahmo ilmestyy takaisin lopussa ja hänelle on annettu nimi Deadpool, niin fanit pettyvät erittäin pahasti: Deadpool on nimittäin ilman paitaa kävelevä heppu, jonka suu on ommeltu kiinni; jolta tulee käsien sisältä kaksi miekkaa; joka ampuu lasersäteitä silmistään ja joka kykenee teleporttaamaan. 20th Century Fox, mitä teillä oli mielessä, kun päädyitte tähän ratkaisuun?! Onneksi yhtiö ja Reynolds pelastivat hahmon tänä vuonna elokuvassa Deadpool (2016).
     Gambit voisi olla toimiva hahmo, jos rooliin ei olisi valittu Taylor Kitschiä. Onneksi hahmon osuus ei ole iso, eikä Kitschiä joudu katsomaan kauaa. Jos Gambitin oma elokuva joskus ilmestyy, niin toivon, että huhuttu Channing Tatum vetäisi osan tyylillä, jotta hahmo nousisi paremmin suuren yleisön tietoisuuteen.
     Wolverinen tytsykkää Kayla Silverfoxia näyttelee Lynn Collins, joka on lähes ilmeetön elokuvassa. Vain yhdessä kohtauksessa hän näyttää kunnolla tunteita kasvoillaan.
     Mukana myös muita, unohdettavia mutantteja, kuten John Wraith (Will.i.am), Fred Dukes (Kevin Durand), Chris Bradley (The Lord of the Rings -trilogian Dominic Monaghan) ja agentti Zero (Daniel Henney), jotka varmaan vain kovimmat fanit tietävät. Sarjaan tuli mukaan vihdoin myös Emma Frost, joka ei pääse valitettavasti oikeuksiinsa elokuvassa. SPOILER! Elokuvassa esiintyvät myös lyhyesti Scott Summers, eli Kyklooppi (Tim Pocock) ja professori Xavier (Patrick Stewart), joista jälkimmäisen cameota voikin odottaa. Stan Leeta ei elokuvassa nähdä.

Elokuva alkaa toimivasti. Alussa ollaan vuodessa 1845, jolloin Logan ja Victor olivat vielä lapsia. Alkutekstien aikana näytetään tyylikäs pätkä, jossa veljekset taistelevat eri sodissa. Myös Strykerin tiimin operaatio on toimiva kohtaus, mutta kun Logan eroaa ryhmästä, niin elokuva lähtee alamäkeen. 6 vuotta myöhemmin Wolverine pilkkoo puita jossain metsässä ja kuuntelee, kun hänen tyttöystävänsä selittää tarinaa kuusta, Kuekuatsheusta ja kujeilijasta, mistä Logan nappaa nimen "Wolverine". Kun elokuvassa alkaa taas tapahtua jotain - eli kun Logan ja Victor mätkivät toisiaan turpaan - niin kohtaus on hätäisesti leikattu. Adamantiumkynsien mukaan ilmaantumista odottaa, mutta kun Wolverine ne vihdoin saa, niin katsoja joutuu taas pettymään, sillä ne on tehty kömpelösti digitaalisina. Pakko kuitenkin sanoa, että elokuvassa on pari kohtaa, joille voi hymähtää huvittuneena ja vaikka Deadpool on pilattu, niin lopputaistelu on ihan viihdyttävä - vaikka kohtauksessa käytetyn green screen -taustan erottaa selvästi.

Tehosteet elokuvassa ovat heikentyneet vuosien varrella huimasti ja elokuva on vasta hieman alle 7 vuotta vanha. Digikynnet näyttävät huonoilta, green screenin erottaa selvästi, helikopterit näyttävät feikeiltä, ja yksi kaameimmista kohdista on, kun Wolverine pilkkoo hullun lailla paloportaikkoa kynsillään ja portaikosta vaan katoaa osia jonnekin. Pari räjähdystä on toteutettu hienosti, mutta siihen se oikeastaan jääkin.

Kuvaus X-Men Origins: Wolverinessa on kuitenkin hyvää suurimmaksi osaksi. Toimintakohtauksissa heiluva kamera ja hätiköivä leikkaus on hieman häiritsevä ratkaisu. Musiikki on läpikotaisin toimivaa ja tunnusmusiikki on hyvä, vaikkei mieleenpainuva. Suurimmat ongelmat elokuvassa onkin sisältöpuolella, enkä tiedä oliko kyseessä sellainen tapaus, että yhtiö määräsi, millainen elokuvasta pitäisi tulla, vai eivätkö käsikirjoittajat David Benioff ja Skip Woods osanneet kirjoittaa hyvää kokonaisuutta. Elokuva ei myöskään mene täysin alkuperäisen X-Men -trilogian mukaan ja tekijät olisivat voineet katsoa X-Men 2:sen uudestaan, jotta tukikohta jossa Wolverine saa kyntensä, olisi samanlainen kuin kyseisessä elokuvassa näytetty paikka.

Yhteenveto: X-Men Origins: Wolverine on aika turha lisäys X-Men -sarjaan. Katsojana toivoisi, että kun kyseessä on niin suuri hahmo kuin Wolverine, niin hahmon omaan elokuvaan panostettaisiin enemmän. Onneksi vuonna 2013 saimme elokuvan The Wolverine. Jos pidät alkuperäisestä trilogiasta, niin tulet mitä luultavimmin pettymään tämän elokuvan kanssa. Tosifanit kuitenkin varmasti omistavat elokuvan, jotta heidän X-Men -kokoelmansa olisi täydellinen. Deadpool saatiin tänä vuonna pelastettua, joten toivottavasti myös Gambit saadaan jossain kohtaa. Lopputeksteissä tulee kaksi kohtausta, yksi lopputekstien alussa ja yksi ihan lopussa.
Kirjoittanut: Joonatan, 24.3.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.comicvine.com
X-Men Origins: Wolverine, 2009, 20th Century Fox Film Corporation, Dune Entertainment

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti