maanantai 21. maaliskuuta 2016

Arvostelu: Edge of Tomorrow (2014)

EDGE OF TOMORROW (2014)Ohjaus: Doug Liman
Pääosissa: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson ja Noah Taylor
Genre: scifi, toiminta
Kesto: 1 tunti 53 minuuttia
Ikäraja: 12

Vaikka kyseessä onkin Tom Cruisen tähdittämä scifielokuva, niin en mennyt katsomaan Edge of Tomorrowia elokuvateattereihin, kun se ilmestyi keväällä 2014. Kesällä minulle tuli kaksi tilaisuutta mennä katsomaan se, mutta kumpanakin kertana päädyin katsomaan muuta - ensimmäisellä kerralla elokuvan Maleficent (2014) ja toisella kerralla elokuvan Snowpiercer (2013). Maleficentin kohdalla ärsytti oikeasti, että valintana olikin se elokuva, eikä Edge of Tomorrow. Syksyllä 2014, kun Edge of Tomorrow oli ilmestynyt myyntiin, niin kävin vuokraamassa sen Makuunista. Olin positiivisesti yllättynyt, sillä en osannut odottaa niinkin toimivaa pätkää. Samana jouluna sain elokuvan kokoelmaani Blu-raylla.

Majuri William Cage pakotetaan sotatantereelle Ranskan rannikolle taistelemaan avaruusolioita vastaan. Tapettuaan alfamatkijaolion, Cage huomaa, että hänelle on tullut kyky aloittaa sama päivä uudestaan aina kuoltuaan. Hän lyöttäytyy yhteen kersantti Rita "Full Metal Bitch" Vertaskin kanssa, löytääkseen ratkaisun sodan lopettamiseksi.

Tom Cruise ei ole maailman parhaimpia näyttelijöitä, mutta hänessä on aina ollut karismaa toimintastarana. Edge of Tomorrowissa Cruise esittää majuri Cagea, joka ei halua joutua sotimaan ja vetää osan hyvin. Pelkuri hahmo, joka päättää kuitenkin yrittää kaikkensa pelastaakseen muut, on aina mielenkiintoinen tyyppi ja Cruise sopii osaan.
     Emily Blunt todistaa olevansa kova mimmi Rita Vertaskina, mätkiessään avaruusolioita palasiksi miekallaan. Hän pystyy vakuuttavasti esittämään hahmoa, jota muut sotilaat ihailevat ja kunnioittavat.
     Elokuvassa on valitettavasti mukana Bill Paxton, joka esittää vääpeli Farellia. Paxton on aina ollut erittäin ärsyttävä ja häntä on hieman vaikea katsoa tässäkin elokuvassa. Onneksi Paxtonin rooli ei ole suuri.
     Brendan Gleeson on mukana pienessä roolissa kenraali Brighamina. Elokuvassa esiintyy myös paljon stereotypisiä sotilashahmoja, jotka eivät ole kovin muistettavia. Pääosin Edge of Tomorrow pyörii vain Cagen ja Vertaskin ympärillä.

Avaruusoliot hyökkäävät nykyään Maapallolle elokuvissa ja televisiosarjoissa lähestulkoon joka vuosi. Miten samaan genreen voi tuoda jotain uutta? Ottamalla Bill Murrayn tähdittämä elokuva Groundhog Day (1993) ja lisäämällä se mukaan. William Cage joutuu käymään samaa päivää läpi uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Itse päiviä katsoja ei näe kuin noin 25, mutta puheista päätellen Cage on elänyt saman päivän ehkä jopa yli 100 kertaa tai enemmän. Groundhog Day + avaruusoliot + Tom Cruise on mielenkiintoinen ja toimiva yhdistelmä. Etenkin ensimmäisellä katsomiskerralla oli jännittävää ja paikoitellen myös hauskaa seurata saman päivän toistumista yhä uudestaan. Kliseitäkin on totta kai mukana, kuten että alussa kaaosta ja tapahtumia esitellään uutiskuvien muodossa.

Ja koska avaruusolioelokuvia tulee todella paljon, niin on myös mielenkiintoista nähdä, millaisia uudenlaisia olentoja Hollywoodissa kehitellään. Edge of Tomorrowin avaruusoliot, joista käytetään nimeä "matkijat", ovat hieman sekavan näköisiä lonkeromörköjä. Tavallisten matkijoiden joukossa on alfaolentoja, joiden tappamisella saa mystisesti käyttöönsä voiman muuttaa aikaa, johon kykenee matkijoiden johtoaivo, eli omega. Matkijat ovat erittäin nopeita ja niitä näkyy elokuvassa useita, joten toimintaa on mukana paljon. Taistelu Ranskan rannalla on upeasti toteutettu ja katsojalle on hienoa, että taistelua näytetään läpi elokuvan, eikä se silti käy tylsäksi.

Kuten arvata saattaa, niin tehosteet elokuvassa ovat erittäin tyylikkäitä. Lentävät sota-alukset ja taistelukohdat näyttävät hienoilta. Edge of Tomorrow on kuvattu ja leikattu taidokkaasti. Myös puvustus - varsinkin sotilaiden huipputeknologiset puvut - ja lavastus ovat hyvin toteutettuja. Juoni kulkee hyvällä temmolla eteenpäin, eikä elokuva tunnu läheskään kaksituntiselta. Elokuvan ohjaaja Doug Liman on tunnettu elokuvista The Bourne Identity (2002), Mr. & Mrs. Smith (2005) ja Jumper (2008), ja Edge of Tomorrow on hänen ensimmäinen ison luokan scifielokuva. Liman on hoitanut homman tyylillä ja elokuva pysyy hyvin kasassa.

Blu-rayn kuvanlaatu on erinomainen. Taistelukohtaukset näyttävät upealta teräväpiirtona. Lisämateriaalina elokuvassa on poistettuja kohtauksia ja elokuvan tekoa käsittelevät pätkät "Operation Downfall" (joka sisältää rannan taistelusta kertovat osiot "Operation Downfall: Adrenaline Cut" ja "Storming the Beach"), "Weapons of the Future", "Creatures Not of This World" ja yli 40-minuuttinen "On the Edge with Doug Liman".

SPOILER! -mietteitä elokuvasta:
- Loppua kohti ei ole enää niin uskottavaa, että Vertaski on tuntenut Cagen vain pari päivää ja että he tutustuisivat joka kertaa uudestaan.
- Jännä juttu, että aurinko nousee tunnelmallisesti juuri, kun lopputaistelu on päättynyt...
- Elokuvan ihan loppu on aika outo, enkä ole vieläkään löytänyt järkevää selitystä, miten elokuvan loppu on mahdollinen. Elokuvan nähneet ymmärtävät, mitä tarkoitan.

Yhteenveto: Edge of Tomorrow on oiva valinta illan toimintaelokuvaksi. Se ei ole päätähuimaava seikkailu, mutta onnistunut scifipätkä. Tom Cruise ja Emily Blunt puhaltavat hyvin yhteen hiileen tappaessaan matkijoita. Elokuva on todella viihdyttävä ja sen jaksaa helposti katsoa uudelleen. Jotkut kohtaukset voivat olla liian jännittäviä lapsille, mutta siinä ei kuitenkaan ole paljoa haitallista materiaalia. Lopputaistelusta tulee hieman mieleen Pacific Rim (2013), joka on hieman häiritsevää. Lopputaistelu tapahtuu pimeässä, eli jos ruudulta haluaa nähdä kunnolla, niin elokuva kannattaa katsoa hämärässä. Pakko sanoa, että hieman ärsyttää, etten nähnyt Edge of Tomorrowia elokuvateattereissa 3D:nä.
Kirjoittanut: Joonatan, 21.3.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.heyuguys.com
Edge of Tomorrow, 2014, Warner Bros. Entertainment Inc, Village Roadshow Films

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti