Tapahtuma: Comic Con Finland 2024

COMIC CON FINLAND 2024
Ropecon, Desucon, Tracon, Kibecon ja Popcult ovat monille suomalaisille tuttuja popkulttuuritapahtumia, joissa käydään kohtaamassa omanlaisia hengenheimolaisia, ihastelemassa kävijöiden huikeita asuja ja tuhlaamassa pankkitilejä tyhjäksi. Suomi on kuitenkin vuosikaudet kaivannut ehtaa Comic Conia, näistä tapahtumista tunnetuinta. Vuonna 2024 tämä korjaantui vihdoin.

Itse olen odottanut tapahtumaa innosta piukeana viime keväästä asti, kun huhut Suomen ihka ensimmäisestä Comic Conista alkoivat levitä. Pian asia varmistuikin ja sain onneksi heti ensimmäisten joukossa Early Bird -liput Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävään Heroes Comic Con Finlandiin.

Alun perin lauantaille ja sunnuntaille tarkoitettu tapahtuma laajeni heti lipunmyynnin alettua myös perjantaille, suuren suosion ansiosta. Itse matkasin Tampereelle coneissa käyvien tyttöystäväni ja hänen ystävänsä kanssa jo päivää aiemmin, jotta olisimme perjantaina heti ensimmäisten joukossa tapahtumapaikalla, kun ovet avautuvat.
Comic Conista löytyi vaikka jos mitä puuhattavaa ja ihmeteltävää. Oli paneelikeskusteluja, nimikirjoitussessioita, tanssiesityksiä, valosapeliharjoittelua, tatuointipisteitä, cosplay-paraatia ja onnenpyörien pyörittelyä. Nintendon jättimäiseltä pisteeltä löytyi ainakin kymmenen eri kokoista ruutua (isoimmat olivat koko seinän kokoisia), joilla pystyi pelaamaan vaikkapa Mario Kart 8 Deluxea (2017), Super Mario Bros. Wonderia (2023) ja tuoretta Princess Peach: Showtimea (2024). Pisteellä pääsi myös moikkaamaan itse Mariota ja Luigia.
Elokuvat olivat toki edustettuina tapahtumassa. Finnkino-elokuvateatteriketjun pisteellä pääsi loikoilemaan Luxe-penkeissä ja katselemaan trailereita tulevista leffoista, minkä lisäksi piste mainosti kesällä ilmestyvää Itse ilkimys 4 -elokuvaa (Despicable Me 4 - 2024) keltaisella kätyrimaskotilla, sekä arvonnalla, jossa piti laskea seinältä kätyreiden määrä ja oikein arvanneiden kesken arvotaan vuoden leffaliput.
Heti ovista sisään tullessa vastassa oli Warner Bros. Picturesin piste, jossa mainostettiin pian ilmestyvää Furiosa: A Mad Max Sagaa (2024), sekä loppuvuodesta julkaistavaa Joker: Folie à Deuxia (2024). Furiosan puolella oli mahdollista käydä meikauttamassa itsensä Furiosan kasvomaalauksilla ja pyörittämässä onnenpyörää (josta itse voitin tarran) ja Jokeria taas mainostettiin trailerista tutun vankilakohtauksen kopilla ja ensimmäisestä Joker-leffasta (2019) tutulla portaikolla, jossa voi käydä ottamassa itsestään tanssikuvan.
SF Studios taas mainosti Furiosan kanssa samana päivänä ilmestyvää Karvinen-animaatiota (The Garfield Movie - 2024). Paikalla oli itse Karvinen ja tälläkin pisteellä oli mahdollista pyöräyttää onnenpyörää, josta voitin julisteen elokuvasta.
Messuhalliin sijoitelluista erilaisista kojuista sai ostettua vaikka minkälaista popkulttuuri-liitännäistä tavaraa. Elokuvia, televisiosarjoja, kirjoja, leluja, pehmoleluja, patsaita, julisteita, maalauksia, piirustuksia, paitoja, huppareita, takkeja, pipoja, lippiksiä, naamioita, reppuja, kasseja, lautapelejä, videopelejä, roolipelejä, pyyhkeitä, mattoja, tyynyjä, noppia, pelikortteja, koruja, pinssejä, hiirimattoja, pelikonsoleita, kyniä, penaaleja, lompakoita, juomapulloja, kahvimukeja, tossuja, avaimenperiä, taikasauvoja, termospulloja, lamppuja, tarroja, lasinalusia, magneetteja, postikortteja, miekkoja, mysteerilaatikoita, sekä tietty niitä sarjakuvia.

Minun mukaani Comic Conista lähti Comic Con -paita, Marion hattu (ja ostin Filmikela-sivua kirjoittavalle ystävälleni Luigin hatun), Death Note -mangasta ja -animesta tutun kuoleman, eli shinigamin muistivihko, "I Am Kenough" -pinssi Barbie-elokuvasta (2023), sekä Funko-figuureina Freddy Krueger Painajainen Elm Streetillä -kauhuelokuvasta (A Nightmare on Elm Street - 1984) ja jalkaa syövä karhu Cocaine Bear -leffasta (2023). Ja eipä Comic Conista voi lähteä ostamatta edes yhtä sarjakuvaa, joten Fantasiapeleistä hankin kolmannen pokkarin My Hero Academia -mangasta.
Tapasin tapahtumassa myös useita tuttujani, kuten työkavereitani, sekä muita leffaihmisiä, kuten Totuus elokuvasta -kanavaa YouTubessa pyörittävän Rauli Ylitalon, Elokuvien lumoissa -blogin Elviiran ja Kaitsun leffablogia kirjoittavan Kaitsun.

Monille mielenkiintoisinta antia olivat taatusti Q&A-tilaisuudet, joissa tunnetut näyttelijät saapuivat Suomeen vastaamaan faniensa kysymyksiin. Olin suorastaan yllättynyt, kuinka isonkin luokan nimiä paikalle oli saatu ja jonot olivat usein sen mukaiset.MATTHEW MAHER

Näyttelijä: Our Flag Means Death (2022-2023), Air (2023)
Suomen Comic Con -tapahtuman ensimmäinen näyttelijävieras oli Matthew Maher, joka ei välttämättä sano monille nimenä mitään, mutta jonka moni saattaa tunnistaa kuitenkin naamasta. Pitkään pienempiä rooleja tehnyt Maher nousi monien katsojien suosikiksi merirosvosarjassa Our Flag Means Death, joka monien suureksi harmiksi lopetettiin toisen kauden jälkeen. Paneelissaan Maher myönsi itsekin harmittelevansa lopetuspäätöstä, mutta samalla myös ymmärsi tilanteen laidan. Sarja ei saanut tarpeeksi katsojia, jotta sen teon jatkaminen olisi ollut kannattavaa. Hän kuitenkin totesi, että hänen mielestään tarina saatiin tarpeeksi hyvin kerrottua loppuun asti jo näin.

Maher vieraili Suomessa nyt ihka ensimmäistä kertaa, joten Q&A-paneeleja tapahtuman läpi juontanut tubettaja Miska Haakana päätti toivottaa hänet tervetulleeksi tarjoamalla suomalaista perinneherkkua, salmiakkia. Maher oli yllättynyt salmiakin suolaisuudesta, mutta hetken irvistellen pureskeltuaan hän päätyi pyytämään lisää.

Vaikka salmiakit eivät välttämättä täysin innostaneet, Maher kehui paljon suomalaisia donitseja. Maher oli päivää aiemmin käynyt saunassa ja herkuttelemassa, syömässä poroa ja vierailemassa Näsinneulassa. Tamperelaisten ylpeys, mustamakkara oli kuitenkin jäänyt testaamatta.

Suuri osa Maherin saamista yleisökysymyksistä koski tietty Our Flag Means Death -sarjaa, vaikka eräs myös tiedusteli, kuinka kauan kesti, että hänet maskeerattiin skrull-olennoksi Captain Marvel -elokuvassa (2019)? Kolme ja puoli tuntia.

Our Flag Means Deathin roolitusprosessista Maher avasi, että vaikka hän kävi läpi tavallisen koe-esiintymisprosessin, sarjan tekijät paljastivat Maherin olleen alusta asti heidän mielessään rooliin. Sarjaan valmistauduttiin venereissulla, jossa näyttelijät opettelivat muun muassa solmujen sitomista. Maher koki olevansa hommassa niin huono, että päätti tekevänsä siitä jutun myös hahmolleen, Black Petelle. Näyttelijät saivat kuulemma toteuttaa paljon itseään ja runsas määrä kuvauksista meni improvisoidessa.

Kun Maheria ja samalla sarjaa kiiteltiin sen seksuaalivähemmistöjen representaatiosta, Maher kertoi, että sarjan maailmassa haluttiin unohtaa ajatusmaailma, missä kenenkään täytyisi tulla kaapista ulos oman suuntautumisensa takia. Merirosvohahmot saivat olla, mitä ikinä he ovatkaan, eikä siitä haluttu tehdä mitään numeroa, vaan esittää meno niin normaalina, ettei kukaan juuri olkiaan kohauttaisi tiedolle, että vaikkapa joku mieshahmo harrastaa seksiä toisen mieshahmon kanssa. Tätä Maher toivoi todelliseen maailmaankin, mikä sai yleisöltä suuret suosionosoitukset.NOLAN NORTH

Näyttelijä: Uncharted-pelisarja (2007-2017), Valehtelevat viettelijät (Pretty Little Liars - 2010-2017)
Videopelipuolella suurta innostusta aiheutti Nolan Northin saapuminen Comic Coniin. North on eritoten tunnettu Uncharted-pelien keulakuvana, Nathan Drakena, mutta hän on myös tehnyt runsaan määrän ääninäyttelijätöitä elokuvien ja televisiosarjojen puolella. Vuosien varrella hän on toiminut äänenä muun muassa Teräsmiehelle, Deadpoolille, Kraangille ja Pingviinille, mutta hän on myös näytellyt ihan perinteisissä kuvauksissa Valehtelevat viettelijät -televisiosarjassa. Läpi Q&A-paneelin hän esittelikin näitä hahmojaan ja muutteli ääntään paikalla olleiden fanien riemuksi, usein pyytämättä. Kun eräs paikalla ollut fani kertoi, että on kuullut Northin äänittämän kuolinhuudon satoja kertoja, North paljasti, että hän luuli pitkään oman poikansa olevan huono Unchartedin pelaamisessa, mutta poika totesikin, että hän tykkää kuulla, kun hänen isänsä kuolee.

Myös North oli käymässä Suomessa ensi kertaa, joten hänkin pääsi (tai joutui, miten sen nyt ottaa) maistamaan salmiakkia. Northkin oli yllättynyt karkin suolaisuudesta ja vertasi makua alkoholiin. Kun hänelle paljastettiin, että salmiakkia olisi saatavilla myös alkoholin muodossa, hän riemastui ja pyysi sitä maisteltavaksi seuraavaksi.

Yleisökysymyksissä Northia pyydettiin esimerkiksi kertomaan eri näyttelemistapojen eroista, oli kyse sitten äänityskopissa istumisesta, motion capture -teknologian hyödyntämisestä tai perinteikkäästä näyttelemisestä. Uncharted-peleissä North ja muut eivät vain käyneet lukemassa repliikkejään huoneessa, vaan he esittivät myös hahmojensa liikkeet, jotka taltioitiin koneelle liikkeentunnistimien avulla. North pitää teknologian edelläkävijänä Andy Serkisiä, Taru sormusten herrasta -elokuvista (The Lord of the Rings - 2001-2003) tuttua Klonkkua. North haluaisikin kovasti päästä näyttelemään Serkisin kanssa, mielellään Red Dead Redemption -länkkäripelien (2010-2018) maailmassa.

North kertoi myös, millaista oli korvata Peter Dinklage Destiny-pelin (2014) jatko-osassa. Hän ei halunnut tehdä samaa kuin Dinklage, mutta koki suuria paineita, sillä hän fanittaa Game of Thrones -sarjaa (2011-2019) ja Dinklagen esittämä Tyrion Lannister on Northin suosikkihahmo. Samanlaista haastetta North koki, kun hänet valittiin ääninäyttelemään Iron Mania. Northin mielestä elokuvissa hahmoa esittävä Robert Downey Jr. on niin täydellinen rooliin, että muiden on aika lailla mahdotonta edes jossain määrin olla matkimatta Downey Jr:n tapaa näytellä hahmoa.NATALIA TENA

Näyttelijä: Harry Potter (2001-2011), Game of Thrones
Natalia Tena tunnetaan parhaiten noita Nymphadora Tonksina, jota hän näytteli ensi kertaa elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta (Harry Potter and the Order of the Phoenix - 2007). Vaikka näyttelijä saikin paneelihalliin monisatapäisen joukon faneja ja jotkut joutuivat valitettavasti jäämään nuolemaan näppejään ulkopuolelle, Tena kertoi, että häntä ei juuri tunnisteta julkisilla paikoilla. Kun häneltä siis kysyttiin, miltä tuntuu olla kuuluisa, Tena lähinnä nauroi, sillä hän ei pidä itseään julkimona.

Tenallekin tarjottiin salmiakkia, mutta kyseessä ei ollut naisen ensimmäinen kerta, kun hän maistoi kyseistä karkkia. Tena tuumi, että kaiken logiikan mukaan hänen pitäisi tykätä salmiakista, mutta hänen mielestään se on edelleen aika yököttävä.

Tena oli ollut edellisenä viikonloppuna Ruotsissa vastaavassa Comic Con -tilaisuudessa ja matkustanut sieltä risteilylaivalla Helsinkiin. Hän oli vieraillut Suomenlinnassa, käynyt uimassa ja ihastellut Suomen luontoa. Suomen kieltäkin oli selvästi tullut harjoiteltua, sillä Tena aloitti paneelin sanomalla "hyvää huomenta" ja lopuksi myös kiitti yleisöä suomeksi. Lisäksi hän paljasti kannattavansa Windows95mania voittoon Euroviisuissa. Suomen musiikkipuolella häntä kiinnosti myös Klamydia-yhtye, ihan vain nimen vuoksi.

Yleisökysymyksissä tiedusteltiin muun muassa Natalia Tenan näyttelijäuran alkua. Tena kertoi käyneensä nuorena sisäoppilaitosta ja häntä kiinnosti enemmän musiikin teko. Eräänä iltana hänet oltiin löydetty puskasta tupakalta, mutta rangaistuksen sijaan opettaja patistikin Tenan metsään, missä häntä odotti yllättäen koe-esiintyminen näytelmään. Vähitellen Tena innostui myös näyttelemisestä.

Suuri osa kysymyksistä koski tietty Harry Potteria. Ensimmäisenä kuvauspäivänään Tenan takapuolesta haluttiin ottaa muotti luudanvartta varten, mikä sai naisen kummastelemaan, että mihin hän onkaan lupautunut mukaan. Suuri osa kuvauksista kului odotteluun, että olisi Tenan vuoro olla kameran edessä. Tämän odotteluajan Tena vietti myöhemmin Nymphadora Tonksiin rakastunutta Remus Lupinia näytelleen David Thewlisin kanssa.

Tena tunnusti, ettei etukäteen juuri tiennyt Harry Potterista mitään - lähinnä, että kyseessä oli joku lasten taikajuttuja sisältävä satu. Sarjan massiivinen suosio realisoitui vasta Harry Potter ja Feeniksin killan ensi-illassa, kun häntä vastassa oli tuhansia eri-ikäisiä faneja. Tena paljasti myös, että jos hänen pitäisi valita Harry Potterin ja Game of Thronesin (jossa Tena näytteli Osha-villiä) väliltä, Tena valitsisi Potterin. Lisäksi hän toivoi, että hänet valittaisiin tulevassa HBO Maxin Harry Potter -televisiosarjassa näyttelemään jotakuta Tylypahkan professoreista, mieluiten ennustusta opettavaa Punurmiota.

Muina toiveina Tena kertoi haluavansa päästä näyttelemään Dyynissä (Dune - 2021-), Siilo-sarjassa (2023-), The Boys -sarjassa (2019-), sekä pahista James Bond -elokuvassa. Tena oli jo visioinut pahishahmonsa. Tämä asuisi saunassa ja yrittäisi tappaa kaikki vodkalla. Juontaja Miska Haakana naureskeli, että kyseessä taitaa olla suomalainen hahmo.KIT HARINGTON

Näyttelijä: Game of Thrones, Eternals (2021)
Heti ensimmäisenä täytyy kertoa, että Kit Haringtonin Q&A-paneelikeskustelua koski sääntö, ettei sitä saa taltioida kuvilla tai videoilla. Koska muita vieraita vastaava sääntö ei koskenut, on hyvinkin oletettavaa, että toive on tullut itseltään Haringtonilta tai tämän edustajalta. Ilmoitus tästä sai monet kohottelemaan kulmiaan ja puheet diivamaisesta käytöksestä liikkeelle. Yhteiskuvasta Haringtonin kanssa kun olisi pitänyt maksaa sata euroa.

Kit Harington oli saapunut Suomeen vain Comic Con -tapahtumaa varten. Lentokone laskeutui edellisenä päivänä ja lento lähtisi heti seuraavana päivänä. Harington oli kuitenkin soittanut vaimolleen Rose Leslielle ja sanonut, että heidän pitäisi joskus lomailla Suomessa. Revontulet kiinnostivat miestä kovasti ja hän kyselikin yleisöstä vinkkiä, pitääkö hänen lähteä kaupungista nähdäkseen ne yöllä. Salmiakista Harington ei piitannut lainkaan, vaan sylkäisi karkin lopulta suustaan.

Harington tunnetaan lähinnä Game of Thrones -sarjan Jon Snow'na ja lähes kaikki yleisökysymykset koskivat toki tätä sarjaa ja roolia. Harington vertaili itseään ja Jon Snow'ta, tuumien, että koska niin moni yhdistää näyttelijän ja hahmon toisiinsa, moni varmasti olettaa heidän olevan samanlaiset. Harington näkee itseään hieman Jonissa, sillä Jonin tavoin Harington kertoi painiskelevansa synkkien ajatusten äärellä. Hän pitää hahmossa siitä, ettei tämä ole täysin puhtoinen sankari.

Game of Thrones -aikojaan Harington muisteli lämmöllä. Hän kertoi, kuinka hän opetteli ratsastusta roolia varten ja kuinka taito on tainnut jo unohtua, sillä hän ei ole nähnyt hevosen hevosta sarjan kuvausten päätyttyä. Hän naureskellen myös kertoi pilastaan kanssanäyttelijälleen John Bradleylle. Harington oli pyytänyt eräällä kaudella, että Bradleylle työstettäisiin mahdollisimman naurettava asu. Lopputulos muistutti hovinarrin pukua ja Bradley oli lopulta ollut jopa pettynyt, kun hän sai tietää, ettei pistäisi sitä ylleen.

Epämiellyttävimmäksi kuvauskokemuksekseen Harington paljastaa kuvauspäivät, jolloin oli tarkoitus näytellä lohikäärmeellä ratsastamista. Kun mieheltä kysyttiin suosikkilohikäärmettä, Harington ei valinnut yhtäkään Game of Thronesin tulta hönkivää liskoa, vaan Hampaattoman Näin koulutat lohikäärmeesi -animaatioista (How to Train Your Dragon - 2010-2019), joissa Harington esiintyi ääniroolissa.

Vaikka sarja tunnetaan nykyään yhtenä maailman suosituimmista, ei Harington ollut osannut aavistaa Game of Thronesin menestystä ennakkoon. Häntä oli kiehtonut sarja, saatuaan sen pilottijakson käsikirjoituksen ja innostuttuaan sen erilaisuudesta vaikkapa Taru sormusten herrasta -trilogiaan verrattuna. Sarjan jättisuosio tuli kuitenkin täytenä yllätyksenä ja Harington kertoi, että tämä loi kakkoskautta tehdessä koko porukalle isommat paineet pistää parastaan kehiin.

Koska kuvaaminen ei ollut sallittua, minun täytyi saada joku muisto tästä paneelista, joten päätin pokkana käydä itsekin kysymässä Haringtonilta jotain koko salin edessä. Haringtonin vaimo Rose Leslie näytteli myös Game of Thronesissa, Jon Snow'n rakastamaa villiä Ygritteä. Ygritten lausahdus "You know nothing, Jon Snow" on jäänyt elämään yhtenä sarjan muistettavimpana. Kysyinkin, että heittääkö Leslie kysymystä myös kotona?

"Ei, ei koskaan. Ei edes vitsillä", Harington naurahtaa.

Jon Snow'n ympärille oli pitkään tarkoitus tehdä oma sarjansa, mutta näistä suunnitelmista on nähtävästi luovuttu. Harington ei maininnut tätä projektia sanallakaan, mutta eipä hänellä ollut myöskään tietoa annettavana tulevaisuudestaan Marvelin elokuvauniversumissa. Eternals-elokuvassa hänet nähtiin pienessä roolissa Dane Whitmanina. Harington sanoo, että haluaisi erittäin paljon palata rooliin ja näkisi hahmossa runsaasti potentiaalia, mutta että hänellä ei ole harmainta aavistusta, milloin näin tulisi käymään.

Lopuksi Haringtonilta kysyttiin vielä lempielokuvaa, -kirjaa ja -televisiosarjaa. Lempielokuvakseen Harington paljasti Michael Mannin rikosjännärin Heat - ajojahti (Heat - 1995) ja kirjojen puolesta Harington myönsi olevansa valtavan iso Harry Potter -fani. Hän haastoikin kaikki nimikirjoitusta myöhemmin hakevat keksimään kaikista vaikeimman Potter-kysymyksen ja lupasi tietää vastaukset niihin kaikkiin. Televisiosarjojen puolelta Harington ei osannut valita mitään selvää suosikkia, mutta kehui Netflixissä suureen suosioon noussutta Baby Reindeeriä (2024).MISHA COLLINS

Näyttelijä: Supernatural (2005-2020), Gotham Knights (2023)
Haringtonin lisäksi Comic Conin odotetuin näyttelijävieras oli Supernatural-sarjasta tuttu Misha Collins. Collinsia odotettiin nähtävästi lopulta vielä enemmän, sillä jonottajia oli muutama tuhat. Jos jostain Comic Con -tapahtumaa täytyy kritisoida, niin siellä ei oltu jonotusasioita pohdittu juuri lainkaan. Muutaman työntekijän voimin he yrittivät pitää innokkaita Supernatural-faneja aisoissa ja jonon muodostamisesta muuttuikin lähes tappelu. Tämä johti siihen, että lopulta minä, Supernaturalia vasta yhden kauden verran nähnyt, olin jonon etupäässä, kun taas henkeen ja vereen Supernaturalia koko sydämensä pohjasta rakastava tyttöystäväni joutui satojen ihmisten päähän ja jopa koko messukeskuksen ulkopuolelle! Minä pääsin istumaan toiselle riville, hän hädin tuskin pääsi sisään perimmäiselle riville.

Koska en ole päässyt Supernaturalissa siihen pisteeseen, missä Collins tulee mukaan Castiel-enkelinä, enkä ollut nähnyt miestä muussa kuin Gotham Knights -sarjassa, mistä en pitänyt juuri yhtään, minun on myönnettävä, että en juuri odottanut Collinsin näkemistä. Ehkä juuri siksi hänen Q&A-tilaisuutensa oli valtava positiivinen yllätys, sekä kenties suosikkijuttuni koko Comic Conista.

Siinä, missä Matthew Maherin, Nolan Northin, Natalia Tenan ja Kit Haringtonin Q&A-sessiot olivat olleet formaatiltaan hyvin samanlaiset keskustelutilaisuudet, joita Miska Haakana juonsi, Misha Collinsia tällainen ei näyttänyt kiinnostavan lainkaan. Haakana saapuikin alussa lavalle kertomaan, että hänet on "erotettu" juontajan hommasta, minkä jälkeen Collins saapui lavalle valtavien aplodien saattelemana naureskelemaan jonottajille jaetuille, nähtävästi suositusta meemistä askarrelluille Misha Collins -paperinaamoille, joita yleisö heilutteli päidensä yläpuolella.

Collinsin esiintyminen oli enemmän stand up -komediakeikka kuin mikään keskustelupaneeli näyttelijän kanssa. Collins aloitti tilaisuutensa vertaamalla Suomea kotimaahansa Yhdysvaltoihin. Tenan tavoin hän oli ollut viikkoa aiemmin Ruotsin Comic Conissa ja matkannut sieltä risteilylaivalla Suomeen - tosin Turkuun, eikä Helsinkiin. Viettäessään viikkoa Suomessa Collins oli ihastellut Suomea, sen luontoa ja jopa ihmisten käytöstapoja huoltoaseman ravintolassa. Hän myös antoi runsaat kehut Suomen koulutuksen tasolle ja terveydenhoitojärjestelmälle, haukkuen taas Yhdysvaltojen vastaavat. Hän ylisti Suomea niin vuolaasti, että vitsaili työskentelevänsä nykyään Suomen matkailutoimiston edustajana.

Lisäksi hän oli innoissaan, päästessään vihdoin haukkumaan Yhdysvaltojen entistä presidenttiä, Donald Trumpia ja puhuikin Yhdysvalloista Trumplandina. Kun hän kysyi, miten suomalaiset suhtautuvat Trumpiin, Collins sai vastaukseksi lähinnä buuausta. Kun hän kysyi, onko salissa yhtä ainutta henkilöä, joka pitäisi presidentistä, joku takaa huusi rakastavansa häntä. Collins pyysi naureskellen henkilöä poistumaan salista. Suomessa ainoa Trumpista muistuttava asia oli rahapelikoneilla ja verovapaalla viinakaupalla varusteltu risteily Tukholmasta Turkuun.

Hän oli ennen matkaa pyytänyt sosiaalisessa mediassa ihmisiltä neuvoja siihen, miten risteilystä saisi kaiken irti. Hän ei ollut kuitenkaan niitä saanut. Kun Collins sitten pyysi paikalla olleilta neuvoja seuraavalle risteilylleen, hän sai pitkän ja hyvin tarkan vastauksen, mihin kuului tax free -kaupasta ison alkoholimäärän ostamista ja juomista, karaokessa Aikuisen naisen laulamista, discossa käyntiä ja sieltä seuralaisen etsintää. Jos hyttiin ei saa ketään, hytin ulkopuolella käytävällä olisi myös mahdollista juhlia.

Collins osoittautui sellaiseksi papupataksi, ettei hän pahemmin ehtinyt vastata ihmisten kysymyksiin. Hän otti kuitenkin reippaammin kontaktia yleisönsä kanssa kuin muut lavalla käyneet vieraat. Ensimmäinen kysyjä kertoi tulevansa köyhemmästä perheestä, ettei hänen Supernaturalia fanittava siskonsa päässyt paikalle ja ettei hänellä ole varaa ostaa siskolleen Collinsin nimikirjoitusta. Hän kysyikin, voisiko Collins mitenkään antaa nimikirjoitusta ilmaiseksi. Collins totesi, että tapahtumajärjestäjät luultavasti vihaavat häntä tästä hyvästä ja antoikin nimikirjoituksen siskolle omistettuna. Toinen kysyjä taas pyysi selfietä, tähänkin Collins suostui. Eräs fani saapui mikrofonille jännityksestä täristen ja myönsi olevansa todella hermostunut. Collins kysyi "auttaako tämä" ja käveli alas lavalta suoraan fanin eteen.

Sunnuntaina, jolloin Collins oli vieraana, vietettiin äitienpäivää. Collins halusi koko yleisön edessä soittaa äidilleen, toivottaakseen tälle hyvää äitienpäivää. Mies nolostui, kun puhelu menikin suoraan vastaajaan. Kun eräs kysyjistä kertoi äitinsä esittelleen Supernaturalin hänelle vuosia aiemmin, Collins ehdotti, että kysyjä yrittäisi myös tavoittaa äitinsä puhelimitse ja he voisivat yhdessä toivottaa tälle hyvää äitienpäivää, mutta turhaan, sillä tämäkään äiti ei ollut puhelimen päässä.

Kysymykset koskivat tietty pääasiassa Supernaturalia. Kuvauksissa näyttelijät yrittivät jatkuvasti saada toisiaan nauramaan kesken oton. Erityisesti Jared Padalecki nautti siitä, kuinka helposti sai Collinsin pokan pettämään vakaviksi tarkoitettuina hetkinä.

Collins muisteli viimeistä kuvauspäiväänsä sarjan parissa. He olivat kuvaamassa Kanadassa ja heidän oli tarkoitus matkustaa kuvauksista Yhdysvaltoihin fanitapahtumaan. Kuvaukset kuitenkin venyivät niin myöhäiseksi, ettei tavallisia lentoja ollut enää saatavilla, joten näyttelijöille varattiin yksityislentokone. Pian koneen lähdettyä liikkeelle sen moottori kuitenkin räjähti. Lentokone saatiin vietyä takaisin kentälle turvallisesti, mutta Collins kertoi tilanteen olleen niin pelottava, että jokainen oli soittanut kotiinsa ja kertonut perheelleen rakastavansa heitä. Collins oli pitkän työpäivän päätteeksi joutunut jättämään hyvästit kuvausryhmälle, mutta myös sen jälkeen perheelleen ja mielsi tämän yhdeksi tunteellisesti raskaimmista päivistä elämässään.

Viidentoista tuotantokauden jälkeen Supernaturalin vieminen kunnialla loppuunsa oli omanlaisensa haaste. Collins kertoi päätähti Jensen Acklesilta tulleesta ideasta, jossa veljensä menettänyt Dean Winchester olisi ajanut Impala-autolla risteykseen. Viereen olisi ajanut joku moottoripyörällä ja Dean ja tämä henkilö olisivat vaihtaneet kulkuneuvoja. Dean olisi huristanut pyörällä horisonttiin ja sarja olisi täten viety päätökseensä.

Finaalijaksoon kaavailtiin myös live-esiintymistä Kansas-yhtyeeltä, jonka kappale Carry On Wayward Son on muovautunut sarjan epäviralliseksi tunnuslauluksi, pärähtäen soimaan aina tuotantokausien finaalijaksoissa kertauspätkän ajaksi. Kun Collinsilta kysyttiin, minkä kappaleen hän valitsisi tähän tilalle, jos Carry On Wayward Sonia ei saisi käyttää, mies vastasi Muppeteista tutun Kermit-sammakon laulaman Why Are There So Many Songs About Rainbows.

Collinsia pyydettiin myös päättämään Jensen Acklesin ja Jared Padaleckin väliltä. Collins kysyi, että meinaako kysymys kumman kanssa hän mieluummin harrastaisi seksiä? Collins kertoi molemmissa olevan puolensa, Acklesin ollessa tarkka siisteydestä kotona ja Padaleckin olevan käytännöllinen raskasta kalustoa siirrettäessä. Pilke silmäkulmassa hän lisäsi, ettei missään nimessä haluaisi olla kummankaan kaveri.

Vitsailumieli tarttui myös yleisöön. Eräs kysyi, mikä on Collinsin suosikkihedelmä? Vastaus ei ollut yksinkertainen, vaan mies kertoi oikeasti pohtineensa tätä lapsensa kanssa. Hän kehui banaania huippuhedelmäksi sen kuoren ansiosta, mutta harmitteli, kuinka haastava tapaus päärynä on. Päärynä maistuu hyvältä, kun se on kypsä, mutta kypsyyttä on vaikea arvioida kaupassa maistamatta. Lisäksi päärynä menee nopeasti huonoksi, joten sitä ei ole fiksua ottaa mukaan matkalle. Collinsin lapsi oli saanut neronleimauksen avata banaanin, kaivaa sen sisukset ulos, työntää päärynän tilalle ja ommella banaaninkuoret sen ympäriltä kiinni.

Viimeisenä Collinsia pyydettiin kertomaan, ketä näyttelijää hän itse ihailee. Collins totesi, ettei hän suostu nimeämään ketään, mutta hän ihailee niitä näyttelijöitä, jotka eivät ole hänen mielestään yhtään lahjakkaita, mutta ovat silti nousseet suureen suosioon. "Jos ne paskiaiset pystyivät siihen, niin sitten pystyn minäkin!"TIMO VUORENSOLA

Ohjaaja: Star Wreck: In the Pirkinning (2005), Iron Sky (2012)
Varsinaisten päälavalla järjestettyjen Q&A-tilaisuuksien lisäksi pienemmällä keskustelulavalla järjestettiin myös ohjaaja Timo Vuorensolan haastattelu. Vuorensola on kotoisin Tampereelta, joten hänet otettiinkin vastaan avosylein oman kaupungin poikana.

Ohjaajana hän toimi ensimmäisen kerran kotikutoisessa Star Wreck: In the Pirkinning -parodiassa. Vuorensolaa oli pyydetty ohjaamaan, mihin hän oli suostunut... ja sitten mennyt kirjastoon tutkimaan, mitä elokuvaohjaus oikein meinaa. Vuosien varrella kokemusta on tullut lisää ja Iron Sky -projektiensa lisäksi Vuorensola pääsi ohjaamaan muun muassa kauhuleffa Jeepers Creepers: Rebornin (2022). Nyt hänellä on työn alla Altered-elokuva, jota tähdittää Harry Potter -leffojen Draco Malfoyna tunnettu Tom Felton. Elokuva kertoo tulevaisuudesta, jossa geenimanipulaatio on muuttunut todelliseksi villitykseksi ja vain kourallinen ihmisistä on enää "normaaleja". Pääsimme näkemään elokuvasta vielä hieman keskeneräisen trailerin, kuulemma ensimmäisenä yleisönä maailmassa. Elokuvan julkaisun Vuorensola uskoo tapahtuvan joko loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa. Suunnittelussa on myös mustan huumorin komedia sarjamurhaajien täyttämästä kaupungista.

Vuorensola pohti paljon tekoälyn käyttöä ja kuinka sen pelätään valtaavan eri alat, mukaan lukien elokuva-alan. Kun monet maalailevat synkkiä uhkakuvia ja kiroavat koko homman, Vuorensola taas näkee tekoälyssä potentiaalia hyväksi työkaluksi. Vuorensola vertaa tekoälyä aiempiin teknologisiin saavutuksiin ja kuinka niihinkin suhtauduttiin aluksi torjuvasti. Hän paljasti myös hyödyntävänsä Chat GPT:tä käsikirjoituksia työstäessään, lähinnä etsiäkseen esimerkiksi synonyymejä joillekin sanoille.
Vaikka Comic Conissa ehdinkin nähdä paljon, tehdä monenlaista ja tavata useita, paljon jäi myös kokematta. Minua harmitti, etten päässyt katsomaan cosplay-kisaa, enkä mahtunut mukaan Don Rosan Q&A-tilaisuuteen. Näin suosikki Aku Ankka -piirtäjäni vain muutaman kerran vilaukselta, jakamassa nimikirjoituksia monisatapäisen jonon edessä.

Ja mitäpä olisikaan popkulttuuritapahtuma ilman cosplay-porukkaa? Ihmisiä oli pukeutuneina suosikkihahmoikseen ties mistä elokuvasta, sarjasta, sarjakuvasta ja pelistä. Näin valtavan määrän toinen toistaan upeampia asuja ja joistakin pukeutujista uskaltauduin jopa kysäistä kuvaa tätä tekstiä varten.


Wolverine (Tommi) elokuvasta Deadpool & Wolverine (2024)


Doctor Strange (Instagram @harriluosuj) Marvelin elokuvauniversumista


Sylvie (@malwinabrzozka), Thor (@roihis78) ja Hela (@lady.of.light)
Loki-sarjasta (2021-2023) ja elokuvasta Thor: Ragnarok (2017)


Mantis (@falafelsalaatti) ja Loki (@evelinakaarela) Marvelin elokuvauniversumista


Shang-Chi (Benjamin) elokuvasta Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)


Anna ja Elsa (@twinstakalo) elokuvasta Frozen - huurteinen seikkailu (Frozen - 2013)


Professori Pimento (Minttu) elokuvasta Harry Potter ja Feeniksin kilta


Sophie (@kiiscosplay) ja Hauru (@middoessomething) elokuvasta Liikkuva linna
(ハウルの動く城 - 2004)


(Star Wars: Episode I - The Phantom Menace - 1999)


Wonder Woman (@claudiasundan) elokuvasta Wonder Woman (2017)


Arvuuttaja (Kimmo) elokuvasta Batman Forever (1995)


Kapteeni Jack Sparrow (@blurry_jade) ja Will Turner (@leevi_undead) elokuvasta Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest - 2006)


Leonardo (@telmanen_) Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat -sarjakuvista, -piirrossarjoista
ja -elokuvista


Jayne (Mikko), Hit-Girl (Raisa) ja Prinsessa Peach (Meeri) Firefly-televisiosarjasta (2002),
Kick-Ass -elokuvasta (2010) ja Mario-peleistä


Ken (@faronicosplay) elokuvasta Barbie


Sansa Stark (@lady.of.light), Daenerys Targaryen (@vilyacosplay), Lyanna Stark (@ilmacos)
ja Septa Unella (@tiinatupuna) Game of Thrones -sarjasta


Tässä näitte vain murto-osan kaikista niistä fantastisista puvuista, joita tapahtuma oli pullollaan. Minua harmittaa, etten saanut kuvaa esimerkiksi häkellyttävän hienosta Tohtori Mustekala -asusta, näyttävästä Daredevil-asusta, tyylikkäästä Rorschach-puvusta tai hauskasta BoJack Horseman -asusta.

Ajoittain heikoista jonotusjärjestelyistä huolimatta itselleni Suomen ensimmäinen Comic Con -tapahtuma oli upea kokemus, jonka tulen taatusti aina muistamaan. Pian tapahtuman päätyttyä järjestäjät ovat lupailleet toteuttavansa tapahtuman ensi vuonna uudestaan ja vielä isommissa tiloissa. Toivottavasti nämä kemut saadaan ensi kerralla siirrettyä Helsingin Messukeskukseen!Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.5.2024
Juliste: Heroes Comic Con
Kuvat tapahtumasta: Joonatan Porras

3 kommenttia:

 1. Aiotko tehdä Supernaturalista arvostelun joskus? Itse olen katsonut koko sarjan kolmisen vuotta sitten, pitäisi aloittaa uusi kierros.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! 13. syyskuuta 2025 Supernatural täyttää 20 vuotta. Sen kunniaksi arvostelen kaikki tuotantokaudet läpi. Ehkä myös Supernatural-animen ja The Winchesters -spinoffin siihen kylkeen.

   Poista
  2. Hyvä kuulla! Supernatural on niin uskomattoman hieno sarja, tulet näkemään vielä :D Ja onnea myös katselu- ja arvostelu-urakkaan!

   Poista