lauantai 3. joulukuuta 2016

Arvostelu: Kick-Ass (2010)

KICK-ASS



Ohjaus: Matthew Vaughn
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Nicolas Cage, Mark Strong, Christopher Mintz-Plasse, Lyndsy Fonseca, Evan Peters ja Clark Duke
Genre: supersankarielokuva, toiminta
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Kun näin Kick-Assin trailerin ensimmäistä kertaa yli kuusi vuotta sitten, innostuin samantien. Kyseessä olisi supersankarielokuva, joka olisi rajumpi kuin Marvelin ja DC Comicsin sarjakuviin perustuvat leffat. Vielä silloin muut naamat kuin Nicolas Cage eivät sanoneet minulle mitään, enkä tiennyt, millainen nero ohjaaja Matthew Vaughn on. Valitettavasti minulla ei ollut ikää mennä katsomaan Kick-Assia elokuvateatteriin, joten jouduin odottamaan, että se tulisi vuokralle. Heti kun koitti mahdollisuus, elokuva vuokrattiin ja katsottiin. Pidin Kick-Assista niin paljon, että katsoin sen heti seuraavana aamuna uudestaan. Olen omistanut elokuvan aiemmin DVD:llä ja nyt pari vuotta Blu-raylla, ja olen katsonut sen useaan otteeseen - joko yksin tai kun olen näyttänyt sen muille. Nyt koitti taas sellainen kerta, että halusin näyttää sen jollekulle ja samalla päätin arvostella sen. Kick-Ass perustuu Mark Millarin ja John Romita Jr:n samannimiseen sarjakuvaan (2008-2010), jonka luin viime vuonna ensimmäistä kertaa.

Sarjakuvaintoilija Dave Lizewski päättää ryhtyä kaupungin suojelijaksi ja pukeutuu vihreään märkäpukuun, antaen itselleen samalla nimen Kick-Ass. Supersankarina olo ei olekaan niin hauskaa kuin Dave on kuvitellut ja huomaakin joutuneensa suuriin ongelmiin.

Dave Lizewskia/Kick-Assia näyttelee Aaron Taylor-Johnson (elokuvan ilmestymisvuonna ihan vain Aaron Johnson), joka on erinomainen valinta pääosaan. Dave Lizewski on nörtti supersankarifani, jonka ainoa supervoima on, etteivät koulun tytöt huomaa häntä. Hän haaveilee opettajastaan, mutta on hänellä myös samanikäinenkin ihastus. Daven äiti (Elizabeth McGovern) on kuollut, joten hän asuu isänsä (Garrett M. Brown) kanssa. Monet sarjakuvafanit voivat jollain tapaa samaistua johonkin Davessa ja todella useat ovat aivan varmasti miettineet supersankariksi ryhtymistä. Taylor-Johnson suoriutuu todella hyvin roolistaan ja hahmolla on loistava kaari, joka kulkee läpi elokuvan.




Elokuvassa nähdään myös muita sankareita, joista yksi on Chloë Grace Moretzin näyttelemä Hit-Girl. Tiedättekö, kun on niitä näyttelijöitä, jotka näkee vähän joka paikassa, mutta joiden nimet eivät jää mieleen? No sitten on Chloë Grace Moretz Kick-Assissa, joka jää samantien mieleen. Miksi? Koska kovin usein ei näe, kun vähän yli kymmenvuotias tyttö tappaa hullun määrän porukkaa elokuvassa. Hit-Girl on todellinen tappokone, jolle ei kannata ryttyillä. Elokuvassa tuodaan hienosti esille, kuinka aivopesty lapsi on kyseessä, sillä hänet pistetään tappamaan pahiksia pienestä pitäen. Vaikka Moretzin näyttelijätyö ei ole kovin ihmeellistä, niin hän suoriutuu toimintaosuuksista todella mallikkaasti.
     Hit-Girl ei ole yksin ja hänen kanssaan toimii hänen isänsä, eli Nicolas Cagen esittämä Big Daddy, jonka asu tuo helposti mieleen Batmanin. Big Daddya on hieman vaikea mieltää sankariksi ja kyseessä on enemmänkin antisankari, joka haluaa vain kostaa vaimonsa kuoleman. Big Daddy on ottanut tyttärensä mukaan kostoretkelleen. Cage ei ole näyttelijänä parhaasta päästä, mutta toimii tässä tarpeeksi hyvin.
     Pahiksena elokuvassa nähdään Frank D'Amico, jota esittää Mark Strong. D'Amico on kaupungin suurimman rikollisjärjestön pomo, jolle Big Daddy haluaa kostaa. Strong on erittäin hyvä valinta pahikseksi ja hän esittikin tämän lisäksi roistoa yhden vuoden sisällä elokuvissa Sherlock Holmes (2009) ja Robin Hood (2010). Pahis ei ole erityisen uhkaava, mutta toimiva versio rikollispomosta.




Frank D'Amicon poikaa, Chris D'Amicoa/Red Mistia näyttelee Christopher Mintz-Plasse, joka tuli kertaheitolla tunnetuksi Fogellin, eli McLovin'in roolista elokuvassa Superbad (2007). Chris D'Amico haluaisi ottaa paikan isänsä vierestä rikollispomona, mutta samalla tuntuu haaveilevan tavallisesta nuorisoelämästä. Mintz-Plasse on ihan hyvä roolissaan.
     Dave Lizewski on ihastunut koulunsa tyttöön, Katie Deuxmaan (Lyndsy Fonseca), joka ei tunnu huomaavan Davea. Fonsecan suoritus on hyvä. Hahmo ei ole onneksi "neito pulassa" -tyyppinen ratkaisu, mutta ei hän paljoa muutenkaan tee. Daven ystävinä nähdään Evan Peters Toddina ja Clark Duke Martyna. Hauska juttu on, että sekä Aaron Taylor-Johnson että Evan Peters ovat näytelleet Quicksilverin roolia; Peters elokuvissa X-Men: Days of Future Past (2014) ja X-Men: Apocalypse (2016), ja Taylor-Johnson elokuvassa Avengers: Age of Ultron (2015).

Dave Lizewski ihmettelee, miksei kukaan ole koskaan kokeillut supersankarina oloa, sillä niitähän näkee niin paljon sarjakuvissa, televisiossa ja elokuvissa. Eräänä päivänä Dave päättää tehdä muutoksen asiaan ja tilaa itselleen netistä vihreän märkäpuvun, josta hän tekee oman supersankariasunsa. Hommat eivät kuitenkaan mene niin kuin Dave oli kuvitellut ja hän saakin itse paljon enemmän turpaan. Kick-Ass nousee kuitenkin internetilmiöksi ja hänestä tulee supersuosittu. Kun Frank D'Amico alkaa kärsiä ongelmasta, että tuntematon supersankari tappaa hänen miehiään, Frank uskoo Kick-Assin olevan asialla ja pistää palkkion Kick-Assin päästä.




Elokuva lähtee todella nopeasti liikkeelle. Ei kestä kauaa, kun tärkeät hahmot ovat jo esitelty ja Dave on ensimmäisen kerran pukeutunut Kick-Assiksi. Läpi elokuvan kuullaan Daven kertojaääntä ja aina välillä ruudulle tulee sarjakuvatyylisiä tekstipalkkeja, joissa lukee asioita kuten "Toisaalla" ja "Samaan aikaan". Elokuva kulkee nopealla sykkeellä eteenpäin, muttei liian nopealla, jolloin se ei kiirehdi. Tylsiä kohtia elokuvasta ei löydy ja se jaksaa yllättää loppuun asti. Heti ensimmäisestä kohtauksesta voi päätellä, ettei kyseessä ole kovin tyypillinen supersankarielokuva. Kenellekään ei ole supervoimia, joten Kick-Assissa on pyritty ns. "maanläheisyyteen".

Kick-Ass on mustalla huumorilla höystetty ääriväkivaltainen toimintaelokuva. Toimintakohtaukset eivät ole vain sitä, että sankari pistää pahiksia kumoon ja tässä pääsankari saakin pahemmin pataansa kuin roistot. Jo ensimmäinen tappelu menee täysin mönkään ja Dave löytää itsensä sairaalasta. Sitten taas on vähän yli kymmenvuotias Hit-Girl, joka silpoo rikollisia kuin vihanneksia. Elokuva näyttää voimakkaasti katsojille, kuinka väärin on tapahtunut, minkä takia lapsi joutuu kylmäveriseksi tappajaksi. Verta roiskuu ja irtoraajojakin lentää. Yhdessä kohtaa nähdään kidutuskohtaus, jolloin katsoja kokee olonsa pahaksi nähdessään, kuinka hahmoja satutetaan. Elokuvassa kiroillaan kaiken aikaa ja siinä käytetään huumeita - lastenleffa ei siis ole kyseessä. Vanhemmat siis huomio: jos lapsenne ovat innostuneet supersankarielokuvista, niin tämä ei ole samaa "hömppää" kuin esimerkiksi Marvelin elokuvat. Varoituksena myös, että jos on erityisen herkkä välkkyville valoille, niin yksi kohtaus voi aiheuttaa helposti pahaa oloa.




Tämä elokuva ei varmasti toimi kaikille, mutta omasta mielestäni se on aivan nerokas. Siinä tehdään vitsiä supersankarielokuvista, mutta selkeästi ihaillen kyseistä genreä. Samalla se mullistaa koko lajityypin olemalla jotain ennennäkemätöntä. Ensimmäisellä katselukerralla ei voi muuta kuin hämmästellä, kuinka munakkaasti tekijät ovat tehneet todella erityisen elokuvan. Kick-Ass pistelee vain menemään, eikä pyytele mitään anteeksi. Herkimmille tämä voi olla ihan liikaa ja jotkut varmasti haukkuvat tämän täysin lyttyyn. Itse suosittelen silti kaikkia katsomaan tämän, etenkin niiden, joita supersankarigenre koskettaa. Jos muut genren elokuvat alkavat kyllästyttää, niin tässä on jotain erilaista piristämään koko juttua.

Kick-Ass on selkeästi ohjaaja Matthew Vaughnin rakkauslapsi. Tätä ennen hän oli ohjannut vain elokuvat Layer Cake (2004) ja Tähtisumua (Stardust - 2007), jotka eivät erityisemmin vielä vakuuta. Tämä elokuva kuitenkin näyttää, että Vaughn kuuluu elokuvantekijäksi. Kick-Ass on hyvin kuvattu elokuva, vaikka laajakuvalinssin käyttäminen useaan otteeseen hieman häiritseekin. Leikkaus on todella sujuvaa. Elokuva on tyylitelty kirkkaaksi, sekä hieman pelkistetyn ja oranssin näköiseksi. Veri on todella kirkkaan punaista. Puvustuksessa on päästy leikkimään supersankarien asujen kanssa ja lavasteet ovat hyvin toteutettuja. Äänitehosteilla on tuotu hienosti lisäystä tunnelmaan ja korostettu etenkin toimintakohtauksia. Elokuvan musiikista vastaavat Marius De Vries, Ilan Eshkeri, Henry Jackman ja John Murphy, mutta heidän sävellyksensä jäävät täysin kaikkien kappaleiden varjoon, joita elokuvassa on käytetty nokkelasti. Elokuvassa kuullaan mm. The Pretty Recklessin Make Me Wanna Die, The Prodigyn Omen, The Dickiesin Banana Splits, The Hit Girlsin Bad Reputation ja elokuvaa varten tehty MIKA:n Kick-Ass (We Are Young).




Blu-rayn kuvanlaatu on erinomainen ja korostaa elokuvan kirkkautta. Lisämateriaalina Blu-raylla on elokuvan teosta kertova A New Kind of Superhero: The Making of Kick-Ass, joka sisältää pätkät Pushing Boundaries, Let's Shoot This F***er!, Tempting Fate ja All Fired Up. Mukana on myös pätkä The Comic Book Origins of Kick-Ass, sekä galleria The Art of Kick-Ass. Katsottavaa on yhteensä yli kahdeksi tunniksi.

Yhteenveto: Kick-Ass on aivan loistava ääriväkivaltainen supersankarielokuva, jossa saa nauraa paljon. Aaron Taylor-Johnson on erinomainen pääosassa Kick-Assina ja Chloë Grace Moretz jää helposti mieleen kylmäverisenä Hit-Girlinä. Toimintakohtaukset ovat todella mainioita ja onkin hienoa, että välillä supersankarikin saa oikeasti turpaansa. Mustan huumorin ystäville tämä voi toimia todella hyvin ja elokuva jaksaa muutenkin naurattaa koko kestonsa ajan. Musiikkia on käytetty erilailla kuin yleensä, mutta tyyli on saatu toimimaan. Visuaalisesti elokuvan tyyli on hieman pelkistetty ja värimaailmaa on viety oranssin suuntaan. Verta roiskuu, hahmot kiroilevat, raajoja katkotaan ja sankareita kidutetaan... lastenelokuva tämä ei tosiaan ole, mutta suosittelen nuoria ja vanhempia katsomaan tämän. Jos supersankarielokuvat toistavat mielestänne itseään, kannattaa Kick-Ass vilkaista, sillä se tuo genreen jotain uutta ja ihmeellistä. Genren faneille tämä on "pakko katsoa" -elokuva. Matthew Vaughn on todella tiennyt, mitä on tekemässä ja onkin harmi, että hän ei jatkanut sarjan parissa ja Kick-Ass 2:sta (2013) ei tullut yhtä hienoa teosta...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.11.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.collider.com
Kick-Ass, 2010, Marv Films, Plan B Entertainment


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti