lauantai 10. joulukuuta 2016

Arvostelu: My Big Fat Greek Wedding / Kreikkalainen naimakauppa (2002)

MY BIG FAT GREEK WEDDING (2002)

KREIKKALAINEN NAIMAKAUPPAOhjaus: Joel Zwick
Pääosissa: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Andrea Martin, Louis Mandylor, Stavroula Logothettis, Fiona Reid ja Bruce Gray
Genre: romantiikka, komedia
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Ikäraja: S

En ollut kuullutkaan My Big Fat Greek Weddingista, ennen kuin näin sen jatko-osan (My Big Fat Greek Wedding 2, 2016) julisteen. Näin myös jatko-osan trailerin, mutten oikein ymmärtänyt sen juttua, kun en ollut nähnyt ensimmäistä osaa. Kuulin, että ensimmäinen ei olisi kovin kummoinen elokuva, joten päätin, etten mene katsomaan jatko-osaa elokuvateatteriin, vaan odotan sen tuloa vuokralle, jolloin katsoisin ja arvostelisin kummatkin osat. Nyt kun jatko-osan vuokraaminen on mahdollista, on aika katsoa kummatkin. Hieman jännityksellä pistin My Big Fat Greek Weddingin Netflixistä pyörimään ja toivoin vain, ettei kyseessä olisi huono elokuva. Sanon heti olevani huojentunut, eikä elokuva ole huono, vaan itseasiassa "kiva" termin hyvässä merkityksessä.

Kreikkalaistaustainen Toula Portokalos tapaa unelmiensa miehen, Ian Millerin. Valitettavasti Toulan perhe ei tunnu hyväksyvän Iania, sillä hän ei ole kreikkalainen.

Toula Portokalosia näyttelee Nia Vardalos, joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. Toula kokee aikamoisen muutoksen elokuvan aikana, sekä ulkoisesti että sisäisesti. Alkupuolella hänet nähdään hieman epävarmana naisena, mutta Toula päättää tehdä muutoksen, mikä johtaakin Ianin tapaamiseen. Nia Vardalos on mainio roolissaan.
     Välillä häiritsevän paljon Paul Ruddia muistuttava John Corbett esittää Ian Milleria, hurmuria, johon Toula iskee silmänsä. Ian ei tunnu kokevan erityisemmin paljon muutosta, vaan pysyy aika samanlaisena loppuun asti. Hahmo yrittää kaikkensa, jotta Toulan vanhemmat hyväksyisivät hänet. Corbettin roolisuoritus on hyvä.
     Toulan isä, Kosta "Gus" Portokalos (Michael Constantine) varastaa show'n lähes aina, kun hän on ruudulla. Gusille kreikkalaisuus on kaikki kaikessa ja hän yhdistääkin jokaisen asian jollain tapaa Kreikkaan. Gus on selkeästi elokuvan hauskin hahmo ja Constantine vetää roolin tunteella. Toulan Maria-äitiä näyttelee Lainie Kazan. Maria ei ole yhtä tiukka asioissa kuin miehensä ja yrittääkin saada tytärtään olemaan vapaampi. Kazan on hyvä, mutta jää selvästi Constantinen varjoon. Toulan Voula-tätinä nähdään Andrea Martin, joka tuo hieman hauskuutta mukaan, kuten myös Bess Meislerin esittämä Yiayia-isoäiti.
     Toulalla on veli nimeltä Nick (Louis Mandylor) ja sisko nimeltä Athena (Stavroula Logothettis). Nick kokee, ettei etene elämässään mihinkään, kun taas Athena on jo naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Elokuvassa nähdään myös Fiona Reid ja Bruce Gray Ianin vanhempina Harriet ja Rodney Millerina.

Toula Portokalosin perheellä on jonkinlainen Kreikka-obsessio. Toula haluaisi elää elämäänsä niin kuin haluaa, mutta hänen isänsä haluaisi Toulan perustavan perheen jonkun kreikkalaisen miehen kanssa. Toula päättää kuitenkin toteuttaa haaveitaan, mikä johtaa siihen, että hän tapaa töissä Ianin. Toula ja Ian alkavat tapailla, mistä koituu hankaluuksia, sillä Ian ei ole sellainen mies, jonka Toulan isä haluaa sukuun.

Kun elokuva alkaa ja Toulan kertojaääni selittää elämästään, mietin, että kyseessä on kuin onkin kehno pätkä, mutta saman tien kun Gus-isä ilmestyy mukaan heittämään kreikkajuttujaan, My Big Fat Greek Wedding löytää kivan tunnelmansa. En ole perehtynyt kreikkalaiseen perhekulttuuriin, mutta leffassa se esitetään erittäin sisäänpäin kääntyneenä. Paikoitellen tuntuu, että nyt tehdään liian julmaa pilaa, mutta toisaalta se toimii, joten eipä pidä valittaa. Elokuva kulkee nopealla temmolla eteenpäin, eikä ole edes kovin pitkä. Ennen kuin katsoja huomaakaan, lopputekstit rullaavat. Sitä ennen saa nauraa useaan otteeseen. Onneksi elokuvan romanttisuus ei ole kovin imelää ja sen kestää helposti katsoa läpi. En silti tiedä, tarvitseeko minun koskaan katsoa sitä uudestaan, mutten kieltäydy toisesta katsomiskerrasta, jos sellainen tulee kohdalle oikeassa tilanteessa. Ymmärrän, miksei se toimi kaikille ja siinä on selkeää "naisten leffa" -vibaa läpi kestonsa. Treffileffana tämä luultavasti menee kevyesti.

Elokuvan on ohjannut Joel Zwick, joka oli tätä ennen ohjannut lähinnä televisiosarjoja, mutta myös elokuvan Second Sight (1989). Käsikirjoituksesta tosiaan vastaa päätähti Nia Vardalos ja elokuvan käsikirjoitus oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2003, muttei voittanut palkintoa. Hieman ihmettelen ehdokkuutta, sillä ei käsikirjoitus mielestäni kovin ihmeellinen ole. Kuvaus on sujuvaa, kuten myös leikkaus, vaikka muutamat siirtymät ovatkin hieman tönkösti toteutettuja. Äänitehosteet eivät välillä ole parhaimmasta päästä, mutta Alexander Jankon ja Chris Wilsonin säveltämät musiikit tuovat elokuvaan todella hienosti lisätunnelmaa.

Yhteenveto: My Big Fat Greek Wedding on ihan viihdyttävä, kerran katsottava romanttinen hömppäleffa. Nia Vardalos ja John Corbett ovat hyviä pääosissa, mutta parasta on Michael Constantinen näyttelemä Gus-isä. Kreikkalaisista tehdään välillä aika julmasti pilaa, mutta vitsit toimivat ja elokuvassa saa nauraa useasti. Elokuva on lyhyt, joten se kulkee aika nopealla temmolla eteenpäin. Lopetus koittaa hieman yllättäen. Suosittelen elokuvaa treffi-iltaan tai tyttöjen leffahetkeen, mutten usko, että kovin monet miehet tästä innostuisivat. Toisaalta jos romanttiset komediat ovat teidän juttunne, niin sellaisena tämä toimii. My Big Fat Greek Wedding oli parempi kuin odotin ja toivon, että jatko-osassa taso pysyy samana tai parempana. Hieman tietysti mietityttää, onko kyseessä täysin turha rahastuspätkä, kun elokuvien ilmestymisien välissä on kulunut neljätoista vuotta.
Kirjoittanut: Joonatan, 3.12.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.collider.com
My Big Fat Greek Wedding, 2002, Gold Circle Films, Home Box Office, MPH Entertainment Productions, Playtone, Ontario Film Development Corporation

2 kommenttia:

  1. Tiesitkö, että Nia Vardalos on paikallinen stand-up koomikko ja elokuvan käsikirjoitus osittain pohjautuu hänen heittämiin stand-up juttuihinsa.

    VastaaPoista