sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Arvostelu: Kick-Ass 2 (2013)

KICK-ASS 2 (2013)



Ohjaus: Jeff Wadlow
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Jim Carrey, Lindy Booth, Donald Faison, Morris Chestnut, Clark Duke, Augustus Prew, Garrett M. Brown, John Leguizamo, Olga Kurkulina ja Claudia Lee
Genre: supersankarielokuva, toiminta, komedia
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia
Ikäraja: 16

Kick-Ass (2010) oli ilmestyessään jonkin sortin hitti, joka loksautti leuat auki useilta katsojilta. Se loi jotain todella hämmentävää ja uutta supersankarigenreen, ja mullisti tavan tehdä lajityypin elokuvia. Ja koska se oli niin suosittu, tottakai sille täytyi tehdä jatkoa. Olin innoissani, kun Kick-Ass 2 ilmoitettiin ja minua harmitti suuresti, kun en päässyt katsomaan elokuvaa teattereihin (mikä ei tosin johtunut iästäni, vaan siitä, ettei elokuvalla ollut näytöksiä oikeastaan muulloin kuin myöhään illalla). Lopulta näin Kick-Ass 2:n alkuvuodesta 2014, kun vuokrasin sen ja petyin todella pahasti. En voinut käsittää, miten niin hienosta elokuvasta kuin Kick-Ass oli vajottu näin alas. En sen jälkeen suostunut katsomaan elokuvaa uudestaan ja pidin sitä jonkinlaisena pyhäinhäväistyksenä, mutta tänä vuonna minun alkoi tehdä mieli antaa elokuvalle uusi mahdollisuus. Tallensin elokuvan, kun se tuli televisiosta ja katsoin sen uudestaan, toivoen, että Kick-Ass 2 toimisi toisella kerralla paremmin...

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Kick-Ass!

Motherfuckeriksi itseään kutsuva Chris D'Amico aikoo kostaa Kick-Assille isänsä kuoleman. Samaan aikaan Kick-Ass ja Hit Girl ovat innoittaneet useita uusia supersankareita.

Aaron Taylor-Johnson jatkaa Dave Lizewskin/Kick-Assin roolissa ja on edelleen yhtä toimiva pääosassa. Hahmo ottaa sankarina olemisen totisempana kuin ensimmäisessä osassa ja on parempi tappeluissa kuin aiemmin. Lizewski ei ole yhtä nörtti kuin ennen, mutta hahmossa on yhä samanlaisia piirteitä. Suuren osan ajasta hahmo viettää sankariasussaan. Taylor-Johnson on rääkännyt kehonsa aikamoiseen kuntoon kakkososaa varten, mistä on pakko nostaa hattua. Läpi elokuvan kuullaan Daven kertojaääntä. Daven isänä nähdään edelleen Garrett M. Brown.
     Kun Dave nähdään pääasiassa naamio päällä, niin tällä kertaa Chloë Grace Moretzin näyttelemä Mindy Macready/Hit Girl esiintyy enemmän ilman maskia kuin ensimmäisessä elokuvassa. Hit Girl kyllä vetää yhtä kovaa turpaan, muttei yhtä usein. Mindyna hahmo päätyy ensimmäistä kertaa kokeilemaan normaalimpaa teinityttöelämää, mutta se ei tunnu sopivan Mindylle yhtään. Moretzin suoritus on jälleen hyvä ja hän on selkeästi kasvanut edellisestä elokuvasta. Hit Girlin asua on hieman muokattu, eikä hänen naamionsa ole enää pelkkä huivi.
     Ensimmäisessä elokuvassa Red Mistiksi itseään kutsunut Chris D'Amico (Christopher Mintz-Plasse) on ottanut pahiksen suunnan ja kutsuu itseään tällä kertaa Motherfuckeriksi. Chris D'Amicolla on jokin ruuvi päässä löystynyt hieman liikaa ja hän on sekaisin koko elokuvan ajan. Hän yrittää olla kaikista mahtavin pahis, mutta hänestä ei tunnu löytyvän "sitä jotakin". Mintz-Plasse on paikoitellen ärsyttävä, mutta se johtuu lähinnä hahmosta, eikä näyttelijästä. Motherfuckerin Javier-avustajaa esittää Ice Age -elokuvista (2002-) Sidin äänenä tuttu John Leguizamo ja yhtenä tärkeimpänä pahishahmona nähdään Olga Kurkulinan näyttelemä Mother Russia, jonka kanssa ei kannata haastaa riitaa.
     Elokuvassa nähdään myös Jim Carrey, joka esittää hölmösti nimettyä Colonel Stars and Stripesia. Carrey on maskeerattu todella voimakkaasti, minkä takia monet eivät edes tienneet hänen olevan elokuvassa. Hän ei myöskään vääntele naamaansa tuttuun tapaan, joten Colonelista ei näe selkeästi tuttuja piirteitä. Carrey on hyvä roolissaan. Hahmo toimii johtajana uusille supersankareille ja hänellä on koira nimeltä Eisenhower, jonka voi helposti pistää pureksimaan vastustajien sukukalleuksia. Ennen elokuvan ilmestymistä Carrey moitti Kick-Assin 2:n ääriväkivaltaisuutta, mikä pistää hieman miettimään, miksi hän alunperin edes suostui rooliin? Oliko hän lukenut käsikirjoitusta tai nähnyt ensimmäistä osaa ennen sopimuksensa tekoa?
     Muina uusina supersankareina nähdään mm. Dr. Gravity (Donald Faison), Insect Man (Robert Emms), sekä kadonneen Tommy-pojan vanhemmat (Monica Dolan ja Steven Mackintosh), jotka pukeutuvat tyylikkäisiin tuulipukuihin. Tärkein uusista sankareista on kuitenkin Lindy Boothin näyttelemä Night Bitch, jonka kanssa Kick-Assilla tulee juttua. Myös Daven kaveri Marty (Clark Duke) on päättänyt ryhtyä sankariksi ja kulkee Battle Guy -nimen alla. Jostain syystä Daven toista kaveria, Toddia näytellyt Evan Peters ei palannut jatko-osaan, joten hänet on korvattu Augustus Prewilla.
     Mindy asuu Marcus-poliisin luona, joka oli aikoinaan Mindyn isän ystävä. Ensimmäisessä elokuvassa Marcusta näytteli Omari Hardwick, mutta tässä rooliin on vaihtunut Morris Chestnut. Mindy päätyy tutustumaan teinityttömaailmaan hieman Mean Girlsin (2004) mieleen tuovan porukan kautta, jota johtaa itserakas Brooke (Claudia Lee). Katsojana toivoo kaiken aikaa, että jossain kohtaa Mindy vain vetäisi Brookea kunnolla lättyyn.

Hit Girl auttaa Davea treenaamaan oikeaan supersankarikuntoon ja kouluttaa Davesta paremman taistelijan. Samaan aikaan kaupunkiin on ilmestynyt uusia supersankareita, jotka kuuluvat Colonel Stars and Stripesin johtamaan ryhmään Justice Forever. Kick-Ass liittyy ryhmään mukaan, mutta Marcus ei hyväksy Mindyn toimintaa sankarina ja pakottaa Mindyn elämään tavallisempaa elämää. Chris D'Amico haluaa kostaa Kick-Assille isänsä kuoleman ja tekee itsestään ensimmäisen superpahiksen, Motherfuckerin ja perustaa oman pahisryhmänsä. Supersankaritiimi ja superpahistiimi päätyvät tietenkin taistelemaan kunnolla.

Kick-Ass 2 on selkeä kostotarina, mikä on helppo ratkaisu jatko-osan juonelle. Spider-Man 2:n (2004) ja The Dark Knightin (2008) tavoin tämäkin supersankarijatko-osa sisältää paljon päähenkilöiden mietiskelyä: "Pitäisikö minun vain lopettaa nämä hommat?" Vaikka kyseessä on rajumpi elokuva kuin millaisia supersankarielokuvat yleensä ovat, Kick-Ass 2 on paljon lähempänä perinteisempää supersankarileffaa kuin ensimmäinen osa. Elokuvasta puuttuu se hienous ja erilaisuus, mikä ensimmäiseen oli luotu. Ääriväkivaltaisuutta löytyy kyllä, mutta sitäkin on selkeästi vähennetty. Verta lentää, mutta useita kohtia on jostain syystä peitelty katsojilta. Kiroilua kyllä löytyy, mutta huumoria on yllättävän vähän. Elokuva ei jaksa naurattaa ja onkin lähinnä "normaali" toimintarymistely. Tyylikkäitä kohtia löytyy, mutta niistä puuttuu se tunnelma, mikä ensimmäisessä elokuvassa oli. Pariin otteeseen päästään siihen, mutta lopputuloksesta jää uupumaan se huikeus. Hauskoina juttuina elokuvassa ovat lähinnä supersankarien luovat nimet ja heidän hölmöt, kotitekoiset asunsa, kuten myös heidän AA-kokousta muistuttava tapaamisensa, jossa he esittelevät itsensä ja kertovat, miksi ovat päätyneet sankarin hommiin.

Vaikka oli kiinnostavaa nähdä Hit Girl tällä kertaa lähinnä Mindyna, niin paikoitellen koko ilkeä tyttöryhmä tuntui irralliselta muusta elokuvasta. Elokuva ei myöskään erityisen paljoa kiinnitä huomiota siihen, että jälleen kerran alaikäinen tappaa todella paljon jengiä. Kick-Ass 2 ei pistä katsojaa samalla lailla hämmästelemään kuin ensimmäinen osa ja välillä tuntuukin siltä, että jatko-osa väännettiin hieman kiireellä, eivätkä tekijät osanneet jäljitellä samaa boogieta, mikä Kick-Assissa oli läpi elokuvan. Sarjakuvamaiset tekstipalkit esiintyvät onneksi muutamaan otteeseen ja uutuutena elokuvassa nähdään myös pari kertaa puhekuplia, jotka toimivat mainiosti. Eikä elokuva siis huono ole, vaikka niin muistelinkin. Ensimmäisen osan jälkeen se vain tuntuu pettymykseltä. Ihan kivana toimintapätkänä Kick-Ass 2:n katsoo helposti.

Ohjaus on vaihtunut nerokkaalta Matthew Vaughnilta Jeff Wadlow'lle, joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. En usko, että ongelmia olisi samalla lailla, jos Vaughn olisi pysynyt ohjaajana. Uskoisin, että Wadlow on innoissaan lähtenyt työstämään jatko-osaa, mutta hän on jäänyt jossain kohtaa eksyksiin siitä, mitä hänen kuuluisi tehdä. Uskoisin myös, että Universal Studiosin ilmestyminen mukaan on myös vaikuttanut lopputulokseen. Elokuva on kuvattu hyvin ja leikattu sujuvasti. Visuaaliset tehosteet ovat hieman parempia kuin ensimmäisessä osassa. Äänitehosteilla leikitään etenkin taistelukohtauksissa. Musiikkia ei elokuvassa olla käytetty läheskään yhtä luovasti kuin Kick-Assissa ja sen soundtrack pohjautuukin lähinnä Henry Jackmanin ja Matthew Margusonin sävellyksiin.

Yhteenveto: Kick-Ass 2 on ihan toimiva supersankaripätkä, mutta jää todella pahasti ensimmäisen osan varjoon. Elokuva on kaikessa väkivaltaisuudessaankin lähempänä tavallisia supersankarielokuvia. Kostotarina tuntuu hieman liian helpolta ratkaisulta juoneen ja Mean Girlsia jäljittelevä tyttöryhmä tuntuu paikoitellen irralliselta. Roolisuoritukset ovat mainioita läpi elokuvan, vaikka Christopher Mintz-Plassen sekoilu onkin välillä aika ärsyttävää. Toimintakohtaukset ovat viihdyttäviä, mutta elokuvassa ei erityisemmin saa nauraa. Kiroilua ja verta löytyy, joten lastenelokuva ei ole kyseessä. Suosittelen katsomaan tämän, jos pitää toimintaleffoista ja supersankaripätkistä. Jos ensimmäisen on nähnyt, niin pitäähän tämä katsoa, mutta varoitan, ettei kyseessä todellakaan ole niin huikea pätkä kuin Kick-Ass. Ohjaajan vahtuminen ja suuren tuotantoyhtiön mukana olo ovat selkeästi vaikuttaneet lopputulokseen. Kick-Ass 2 on parempi elokuva kuin muistin ja aion kyllä jossain kohtaa ostaa sen omakseni. Älkää pistäkö elokuvaa pois vielä, kun lopputekstit alkavat, sillä niiden jälkeen nähdään vielä lyhyt kohtaus.




Kirjoittanut: Joonatan, 23.11.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.itsokguys.com
Kick-Ass 2, 2013, Universal Pictures, Marv Films, Plan B Entertainment, Dentsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti