TV-sarja: Supergirl, kausi 3 (2017-2018)

SUPERGIRL - KAUSI 3Luojat: Greg Berlanti, Ali Adler ja Andrew Kreisberg
Pääosissa: Melissa Benoist, Chyler Leigh, Mehcad Brooks, Jeremy Jordan, David Harewood, Katie McGrath, Odette Annable, Chris Wood, Emma Tremblay, Carl Lumby, Floriana Lima, Amy Jackson, Jesse Rath, Adrian Pasdar, Erica Durance, Anjali Jay, Andrea Brooks, Chad Lowe, Calista Flockhart, David St. Lewis, Brit Morgan, Brenda Strong, Helen Slater, Grant Gustin, Stephen Amell, Caity Lotz, Victor Garber, Franz Drameh, Dominic Purcell, Emily Bett Rickards, Candice Patton, Carlos Valdes, Tom Cavanagh, Jesse L. Martin, Danielle Panabaker ja Keiynan Lonsdale
Genre: toiminta, seikkailu, scifi
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 40 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 20 minuuttia
Ikäraja: 12

DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja Supergirl nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2015, rinnakkaissarjana Arrow'lle (2012-2020) ja The Flashille (2014-2023). Toinen kausi piti suosiota yllä ja kolmoskauden kuvaukset käynnistyivätkin heinäkuussa 2017. Kolmas kausi alkoi pyöriä televisioissa jo muutamaa kuukautta myöhemmin, lokakuussa 2017. Kausi sai kehuja kriitikoilta ja faneilta, mutta sarjan katsojaluvut laskivat. Itse olin jo pitkään pohtinut sarjan katselua ja kun syksyllä 2022 ryhdyin katsomaan ja arvostelemaan Arrow-sarjaa läpi sen kymmenvuotisjuhlan kunniaksi, päätin ottaa käsittelyyn myös muut Arrowverse-saagan sarjat. Pidin Supergirlin kahdesta ensimmäisestä kaudesta ja ryhdyinkin positiivisin mielin katsomaan kolmoskautta muutamaa kuukautta kakkoskauden päättymisen jälkeen.

Mon-Elin lähdettyä Kara Danvers keskittyy pelkkään Supergirlinä oloon ja maailman suojeluun, jopa eroten CatCo-firmasta. Uutena uhkana Supergirl ja kumppanit kohtaavat maailmantuhoaja Reignin, jonka on tarkoitus tehdä Maasta uusi Krypton.
Melissa Benoist nähdään jo kolmatta kertaa kryptonilaisena Kara Zor-Elinä, eli CatCo-toimittaja Kara Danversina, eli National Cityn suojelijana Supergirlinä. Benoist jatkaa hyvää roolityötään, tuoden jälleen uusia puolia hahmoonsa. Mon-Elin (Chris Wood) lähdettyä kakkoskauden päätteeksi, Kara löytää itsensä uudenlaisista synkkyyksistä, eikä häntä kiinnosta enää muu kuin maailman pelastaminen erilaisilta vaaroilta.
     Muutkin tutut hahmot tekevät paluun ja heitäkin syvennetään onnistuneesti kauden aikana. Alex Danversin (Chyler Leigh) suhde Maggien (Floriana Lima) kanssa joutuu koetukselle, kun taas James Olsen (Mehcad Brooks) pohtii rooliaan Guardianina. Lena Luthor (Katie McGrath) kamppailee edelleen sukunimensä kanssa ja sen kanssa, mitä häneltä odotetaan Luthorina niin hyvässä kuin pahassa. Marsilainen J'onn J'onzz (David Harewood) saa tämän tuotantokauden kiinnostavimman sivujuonen, kun hän kohtaa tuttuja menneisyydestään. Winn (Jeremy Jordan) roikkuu mukana ja yrittää heittää vitsiä, usein siinä epäonnistuen. Uusina tuttavuuksina kaudella esitellään muun muassa yksinhuoltajaäiti Samantha Arias (Odette Annable) ja hänen tyttärensä Ruby (Emma Tremblay), aikamatkaajat Imra Ardeen (Amy Jackson) ja Brainiac 5 (Jesse Rath), Lenalle ongelmia tuottava Morgan Edge (Adrian Pasdar), sekä Supergirliä palvovan kultin luonut Thomas Coville (Chad Lowe). Niin sarjan konkarit kuin uudet näyttelijät suoriutuvat hyvin rooleistaan.
Supergirlin kolmas tuotantokausi jatkaa menevästi kakkoskauden linjalla. Kumpikaan ei ole yhtä mainio kuin ykköskausi, mutta ne jatkavat hyvin käynnistynyttä sarjaa varsin viihdyttävästi. Tältäkin tuotantokaudelta löytyy tylsempiä ja heikompia täytejaksoja, sekä kiertelyä ja kaartelua, jotta saadaan kahdenkymmenenkolmen jakson mitta saavutettua - eli sitä tuttua peruskauraa, mitä löytyy Arrowverse-saagan kaikista sarjoista. Kolmas kausi hakee itseään kauan, mutta kun se löytää vihdoin suuntansa, nappaa se mukavasti mukaansa ja paranee jakso jaksolta kohti oivaa finaaliaan.

Ennen finaalia on luvassa monenmoisia juonikuvioita ja hahmokaaria, joista osa ovat jopa yllättävän onnistuneita. Kauden varrella käsitellään useita erilaisia henkilösuhteita, oli kyse sitten Karan ja Mon-Elin suhteen kariutumisesta, Alexin ja Maggien parisuhteesta, Lena Luthorin ja hänen sukunsa välisestä suhteesta tai J'onn J'onzzin suhteesta marsilaiseen taustaansa. Kuten jo totesin, näistä jälkimmäinen oli mielestäni yksi kauden parhaista puolista ja juonikuvion huipennus osoittautui yllättävänkin tunteikkaaksi. Myös Karan ja Lenan välit ovat kiinnostavat, sillä Kara ja Lena ovat lähes parhaat kaverit, mutta Supergirl ja Lena eivät tule toimeen sitten millään. Tuotantokausi on täynnä vauhtia ja vaaratilanteita, erilaisia taisteluita erilaisten vastusten kanssa, mutta silti kausi on parhaimmillaan, kun se keskittyy näihin hahmoihin ja heidän väleihinsä. Yksi kauden vangitsevimmista jaksoista on kuudes, jossa keskitytään Karan ja Alexin teini-ikään ja tilanteeseen, mikä sai Karan piilottamaan voimansa vuosiksi, ennen kuin hänestä tuli Supergirl.
Kolmas tuotantokausi myös käynnistää Arrowversen toisen suuren crossover-tapahtuman nimeltä Crisis on Earth-X, missä yhdistyvät Supergirlin kolmas kausi, Arrow'n kuudes kausi, The Flashin neljäs kausi ja Legends of Tomorrow -sarjan (2016-2022) kolmas kausi. Crisis on Earth-X:ssä Kara ja Alex matkustavat omasta Maastaan Maa-1:een, juhlimaan Barry "Flash" Allenin (Grant Gustin), Oliver "Green Arrow" Queenin (Stephen Amell) ja Legendojen, Sara Lancen (Caity Lotz), Martin Steinin (Victor Garber), Jefferson Jacksonin (Franz Drameh) ja Mick Roryn (Dominic Purcell) kanssa, kun bileet keskeyttää natsien johtamasta Maa-X:stä saapuvat tunkeilijat, Dark Arrow (Amell), Overgirl (Benoist) ja Reverse-Flash (Tom Cavanagh). Jakso on erittäin vahva käynnistys lupaavalle crossover-tapahtumalle ja fanit ovat varmasti innoissaan, nähdessään tuttujen sankarien yhdistävän toistamiseen voimansa yhteistä pahaa vastaan. Jakson ainoa ongelma on oikeastaan se, että koska juhlat liittyvät vahvasti Barryyn, olisi ollut loogisempaa, jos Crisis on Earth-X:n avausjakso olisi esitetty osana The Flash -sarjaa.

Tuotantokauden ohjaajat tekevät pääasiassa hyvää työtä tunnelman kanssa, joskin ajoittain kepeä henki on hieman kiusallista ja välillä dramaattiset hetket ampuvat yli. Käsikirjoittajat onnistuvat hahmojen suhteissa ja loppupäässä myös tarinan kanssa, mutta kompuroivat ajoittain, yrittäessään keksiä täytettä koko kauden mitalle. Tekniseltä puoleltaan Supergirl ei vieläkään huimaa päätä. Kuvaus on kelvollista ja niin lavasteet kuin asut ja maskeerauksetkin pääasiassa oivalliset. Erikoistehosteet eivät kuitenkaan näytä kaksisilta, vaan niistä tulee usein mieleen vanhemmat videopelit ja 1990-luvun elokuvien kokeelliset digiefektit. Äänimaailma on hyvin rakennettu, joskin välillä äänityksestä voi huomata taustakohinan nousun ja laskun hahmojen puhuessa. Säveltäjä Blake Neely jatkaa mainiota työtään musiikkien parissa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Supergirl, Yhdysvallat, 2015-2021, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti