Halloween-spesiaali: Lego Star Wars Terrifying Tales (2021)

LEGO STAR WARS TERRIFYING TALESOhjaus: Ken Cunningham
Pääosissa: Jake Green, Dana Snyder, Raphael Alejandro, Tony Hale, Mary Elizabeth McGlynn, Matt Sloan, Trevor Devall, Sam Witwer, Matthew Wood, James Arnold Taylor, Eric Bauza, John DiMaggio, Shelby Young, Danny Jacobs, Christian Slater ja Barbara Goodson
Genre: animaatio, komedia, scifi, seikkailu, kauhu
Kesto: 46 minuuttia
Ikäraja: 6

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...

George Lucasin luomaa Tähtien sota -saagaa (Star Wars - 1977-) on alkuperäisen elokuvan, Tähtien sota: Episodi IV - Uuden toivon (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1977) ilmestymisestä lähtien laajennettu eri tavoin mm. elokuvien, animaatioiden, sarjojen, kirjojen, pelien, sarjakuvien ja lelujen voimin. Vuonna 1999 ilmestyi ensimmäinen Tähtien sota -teemainen Lego-setti, joka johti täysin uudenlaiseen oheistuotteiden sarjaan, mikä taas johti lukuisiin animoituihin Lego Star Wars -lyhytelokuviin. Viime vuonna Disney+ -suoratoistopalveluun ilmestyi jouluinen Lego Star Wars Holiday Special (2020) ja nyt palveluun on tehty halloween-teemainen lyhytanimaatio Lego Star Wars Terrifying Tales. Itse olen suuri Tähtien sota -fani ja olen intoillut Legosta lapsesta asti, omistaen yhä hurjan määrän juurikin Lego Star Wars -settejä. Katsoin viime vuonna ilmestyneen Lego Star Wars Holiday Specialin ja arvostelin sen jouluspesiaalina. Kun huomasin, että samoilta tekijöiltä oli tulossa uusi kauhuteemainen lyhytelokuva, päätin tietty katsoa ja arvostella Lego Star Wars Terrifying Talesin, tällä kertaa halloweenin kunniaksi!

Poe Dameron ja droidi BB-8 tekevät pakkolaskun laavaplaneetta Mustafarille ja etsiessään korjaajaa alukselleen, he päätyvät vanhaan Darth Vaderin linnoitukseen. Siellä he tapaavat bisnesideaa kehittelevän Graballa the Huttin, nuoren ja innokkaan Deanin, sekä kauhistuttavia tarinoita pimeästä puolesta kertovan Vanéen.
Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa (2015) esitellyt vastarinnan pilotti Poe Dameron (äänenä Jake Green) ja hänen uskollinen droidinsa BB-8 tekevät paluun uudessa seikkailussa, joka vie heidät Mustafar-planeetalla sijaitsevaan Darth Vaderin (Matt Sloan) entiseen linnoitukseen. Yhä hieman ylimielinen ja koppava Poe sopii oikein passelisti lyhytelokuvan päähenkilöksi, yrittäessään piilotella pelkojaan, kun nimenmukaiset kauhutarinat alkavat. BB-8 on jälleen mahtava tapaus ja tämän kaksikon seikkailuja on viihdyttävää seurata.
     Mustafarilla tutut hahmot kohtaavat uusia tuttavuuksia; Graballa the Huttin (Dana Snyder), Jabban serkun, jolla on aikomuksena muuttaa Darth Vaderin linnoitus hotelliksi, tätä auttavan Dean-pojan (Raphael Alejandro), joka haaveilee jonain päivänä pääsevänsä Poen kaltaiseksi pilottisankariksi, sekä Vanéen (Tony Hale), Darth Vaderin entisen palvelijan, jolla on kerrottavanaan kolme hurjan kauhistuttavaa kauhutarinaa pimeästä puolesta. Hahmot ovat veikeät ja palvelevat hyvin tarinaa. Graballa tarjoaa koomisuutta, Dean on hyvin tavanomainen Tähtien sota -nuorukainen ja Vanée toimii mysteerisenä tarinankertojana, jolla on päivänselvästi omat salaiset tavoitteet mielessään.
Vaikkei Lego Star Wars Terrifying Tales lopulta ylläkään viimevuotisen hauskan Lego Star Wars Holiday Specialin tasolle, on se oikein kelvollinen ja tarpeeksi veikeä lyhytelokuva, josta voivat ilahtua kaikenikäiset Tähtien sodan ja Legon fanit. On hilpeä idea kertoa kauhutarinoita Tähtien sodan maailmasta ja vieläpä lapsille pääasiassa suunnatun Lego-animaation kautta. Aikuiset kauhufanit voivat bongailla ovelia viittauksia kauhuklassikoista, kuten esimerkiksi Hohdosta (The Shining - 1980), Tähtien sota -faneille tuottaa riemua nähdä eri aikakausille sijoittuvia kertomuksia ja lapset voivat intoilla Lego-ukkojen seikkailuista Tähtien sota -maailmassa. Perheen pienemmille katsojille lyhytelokuva voi paikoitellen olla hieman jännittävä, vaikka pääasiassa kauhupuoli toki hoidetaan huumorin kautta.

Vanéen kertomat hyytävät kauhutarinat ovat kaikki kolme viihdyttävää seurattavaa. Ne avaavat hieman lisää Ben Solon (Matthew Wood) kääntymistä pimeälle puolelle (tai ainakin yhdenlaisen version siitä), sekä kertovat hupaisan mitä-jos-skenaarion siitä, jos Luke Skywalker (Eric Bauza) olisikin liittynyt Imperiumiin. Erityisesti tämä jälkimmäinen tarina tarjoaa makeat naurut, Darth Vaderin kouluttaessa Lukea kuin Yodaa, istumalla poikansa reppuselässä, kun tämä juoksee ja loikkii pitkin Kuolemantähden käytäviä. Tarinoiden jälkeen nähtävä koheltaminen ei enää ole yhtä menevää, vaikka loppuhuipennuksessa nähtävät zombimaiset droidit ovatkin vekkulimainen lisä. Noin kolmen vartin kestossa Lego Star Wars Terrifying Tales ei ole liian pitkä, vaan aika menee suhteellisen nopeasti lyhytleffaa katsoessa. Kuitenkin siinä, missä Lego Star Wars Holiday Specialista voisi hyvin tehdä jokavuotisen jouluperinteen, tätä kauhukertomussessiota tuskin jaksaa uudelleen vilkaista.
Lyhytelokuva on animoitu mainiosti. Lego-palikoista rakennettuja hahmoja, aluksia ja esimerkiksi huonekaluja hyödynnetään oivallisesti ja taustatkin näyttävät tarpeeksi hyviltä, vaikka jäin toivomaan, että kaikki olisi jaksettu animoida palikoiksi. Värimaailma on myös onnistunut ja vaikka visuaalinen anti onkin kauhutunnelmissa hieman synkistelevää, lyhytelokuva on silti miellyttävän värikäs. Äänimaailma on tietty pullollaan ikonisia Tähtien sota -ääniä laserammuksista valosapeleihin, Darth Vaderin hengitykseen ja avaruusaluksiin. Musiikeista vastaava Michael Kramer hyödyntää John Williamsin klassisia sävelmiä melodioissaan, mutta tuo myös sujuvasti omaa panostaan mukaan.

Yhteenveto: Lego Star Wars Terrifying Tales on kelpo animaatiolyhytelokuva kaikenikäisille Tähtien sodan ja Legon faneille. Myös kauhufanit voivat riemastua hilpeistä viittauksista erilaisista klassikoista. Noin 45 minuutin kestossaan leffa ehtii tarjota hilpeää huumoria, kuten myös hieman jännittäviäkin hetkiä - tosin lähinnä perheen pienimmille katsojille. Kolme hurjan kauhistuttavaa tarinaa ovat vekkulimaisia, erityisesti Luke Skywalkeriin liittyvä vaihtoehtoinen todellisuus, mutta kokonaisuus jää silti hieman vaisuksi, eikä loppuhuipennus enää jaksa innostaa. Animaatiojälki on sujuvaa ja lyhytelokuvaa on mukava katsoa. Lego Star Wars Terrifying Tales sopii tänä vuonna varsin passelisti hieman lapsiystävällisempään halloweenin viettoon, mutta tuskin tästä mitään jokavuotista perinnettä saa kehiteltyä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.10.2021
Lähteet: tiedot www.imdb.com ja juliste www.impawards.com
Lego Star Wars Terrifying Tales, 2021, Lucasfilm, Lucasfilm Animation, The LEGO Group, Atomic Cartoons


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti