STAR WARS: VISIONS - KAUSI 2
Pääosissa: Úrsula Corberó, Luis Tosar, Eva Whittaker, Alex Connolly, Molly McCann, Noah Rafferty, Anjelica Huston, Julia Oviedo, Valentina Muhr, Charithra Chandran, Maxine Peake, Bebe Cave, Daisy Haggard, Denis Lawson, Ashley Park, Eugene Lee Yang, Jonella Landry, Daniel Dae King, Albert Kong, Camille Cottin, Kaycie Chase, Lambert Wilson, Sonal Kaushal, Suraj Sharma, Neeraj Kabi, Lillete Dubey, Rajeev Raj, Daveed Diggs, Anika Noni Rose, Jordyn Curet, Steve Blum, Matthew Wood, Mpilo Jantjie, Faith Baloyia ja Cynthia Erivo
Genre: animaatio, scifi, seikkailu, toiminta
Jaksomäärä: 9
Jakson kesto: 14 minuuttia - 20 minuuttia - Yhteiskesto: noin 2 tuntia 36 minuuttia
Ikäraja: 9
Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa...
George Lucasin luomaa Tähtien sota -saagaa (Star Wars - 1977-) on laajennettu alkuperäisen elokuvan, Tähtien sota: Episodi IV - Uuden toivon (Star Wars: Episode IV - A New Hope - 1977) ilmestyttyä niin leffojen kuin televisiosarjojen, animaatioiden, pelien, kirjojen, sarjakuvien, lelujen ja muiden oheistuotteiden kautta. Syyskuussa 2021 ilmestyikin antologiasarja Star Wars: Visions, jonka ensimmäisellä tuotantokaudella eri animeyhtiöt yhdistivät voimansa tehdäkseen yhdeksän animelyhytelokuvaa, jotka sijoittuivat Tähtien sodan maailmaan. Sarjan saavuttaman suosion takia sitä päätettiin jatkaa, mutta sen sijaan, että kaikki jaksot olisi toistamiseen tehty vain Japanissa, Lucasfilm pyysi useita eri animaatioyhtiöitä ympäri maailman tekemään omat Tähtien sota -lyhytelokuvansa. Nyt Star Wars: Visionsin toinen tuotantokausi on julkaistu Disney+ -suoratoistopalvelussa ja itse en pahemmin odottanut sen ilmestymistä. Olin odottanut innoissani sarjan ykköskautta, mutta se tuotti minulle ison pettymyksen, joten suhtauduin varauksella, kun kuulin lisää olevan tulossa. Päätin silti katsoa kakkoskauden heti sen julkaisupäivänä, eli virallisena Tähtien sota -päivänä 4. toukokuuta.
Ensimmäisen tuotantokautensa tapaan myös Star Wars: Visionsin kakkoskausi tarjoaa yhdeksän erilaista tarinaa, jotka sijoittuvat kaukaiseen galaksiin. Tälläkään kaudella tarinat eivät liity toisiinsa, vaan ne ovat irrallisia pienseikkailuja. Tällä kertaa poikkeuksena on kuitenkin se, etteivät kaikki jaksot ole japanilaisia animelyhytelokuvia, vaan jaksoista vastaavat useat eri animaatioyhtiöt ympäri maailman. Japanin lisäksi menossa ovat mukana myös Chile, Irlanti, Ranska, Yhdysvallat, Intia, Etelä-Korea, Etelä-Afrikka ja Yhdistynyt kuningaskunta, joista jälkimmäistä on edustamassa Aardman, eli Wallacen ja Gromitin ja Late Lampaan luonut yhtiö. Eri yhtiöt, eri maat ja eri kulttuurit johtavat siihen, että Star Wars: Visionsin kakkoskausi on nimensä veroisesti pullollaan erilaisia visioita Tähtien sodan maailmasta ja täytyy todeta, että siinä, missä sarjan ykköskausi tuotti minulle pettymyksen, kakkoskausi onnistui yllättämään minut todella positiivisesti.
Star Wars: Visionsin ensimmäisen kauden arvostelussani harmittelin sitä, kuinka visuaalisesti komeat jaksot olivat sisällöllisesti aika tyhjiä, eivätkä monet niistä tuntuneet millään lailla Tähtien sodalta. Sen sijaan, että jaksot olisivat olleet Tähtien sotaa animena, ne tuntuivat pikemminkin scifianimelta Tähtien sota -lainauksin. Kakkoskausi korjaa otetta mojovasti. Eri maiden kulttuurit ovat selvästi esillä kauden jaksoissa, mutta sen sijaan, että niistä heräisi tunne, että nyt seikkaillaan vaikkapa Intiassa, se todella tuntuu siltä kaukaiselta galaksilta, johon on saatu ujutettua mukaan vivahteita intialaisesta kulttuurista. Lopputulos onkin ilahduttava rakkauskirje Lucasin luomukselle, joka näyttää, että yhä yli 45 vuotta alkuperäisen elokuvan ilmestymisen jälkeen Tähtien sota -saaga jatkaa ilahduttamista ja mielikuvituksen ruokkimista ympäri maailman.
Jos jostain ykköskaudella ei oikeastaan ollut valittamisen aihetta, niin sen visuaalisessa toteutuksessa ja sama koskee myös kakkoskautta. Jo ykköskaudella nähtiin monenlaisia tyylittelyjä, vaikka kaikki jaksot olivatkin animea, mutta kakkoskausi on todellista animaation juhlaa. Animen lisäksi esille pääsee niin käsin piirretty animaatio, tietokoneanimaatio kuin myös eri materiaalein toteutettu stop motion -animaatio. Kauden avausjakso näyttää suorastaan maalaukselliselta. Erityisesti stop motion innosti minua suuresti. Aardmanin tekemä nelosjakso I Am Your Mother on yhtiölle ominaisen veikeä ja sympaattinen. Sitä edeltävä stop motion -jakso, Punkrobot-yhtiön tekemä In the Stars taas on vaikuttavan synkkäsävyinen niin visuaalisesti kuin aiheiltaan.
Kakkoskausi tasapainottelee onnistuneesti ilahduttavien ja värikkäiden scifiseikkailujen ja tummanpuhuvien ja dramaattisten tieteiskertomusten välillä. Useassa jaksossa vastuksena toimii paha Galaktinen Imperiumi ja muutamassa jaksossa Imperiumin hirmuvalta pääsee tosissaan esille. Toiseksi viimeinen jakso The Pit kertoo Imperiumin orjuuttamasta kansasta, joka louhii heidän käyttöönsä kyberkristalleja, joita käytetään niin valosapeleiden kuin Kuolemantähtien voimavarana. Jaksoja tekevät eri maat heijastavat Imperiumia omien historioidensa vihollisiin. Osalla jaksoista on voimakasta sanottavaa, mutta yhtä lailla myös lapsiystävällisempien jaksojen teemat perheen ja ystävien merkityksestä iskevät lujaa. Vaikka jaksot kestävät vain vartista kahteenkymmeneen minuuttiin, parhaimmat niistä onnistuvat sisällyttämään voimakkaita tunteita, sekä mielikuvan tarkkaan pohdituista hahmoista taustoineen ja tulevaisuuksineen. Useita jaksoista jäisi mielellään katsomaan kokonaisen oman sarjan ajan, kun taas jotkut toimivat parhaimmillaan juuri pientarinoina.
Yhteenveto: Star Wars: Visionsin toinen tuotantokausi on valtava parannus keskinkertaiseen ykköskauteen verrattuna. Se on todellinen rakkauskirje Tähtien sodalle eri puolilta maailmaa, sekä aitoa animaation juhlaa. Oli loistava idea, että tällä kertaa animaatioita on tekemässä useampi maa ja niinpä kakkoskausi on edeltäjäänsä rikkaampi myös visuaalisen puolensa kautta. Jaksot ovat visuaalisesti toinen toistaan upeampia, mutta niistä löytyy myös väkevää sisältöä. Lyhyistä kestoistaankin huolimatta jaksojen pientarinat tuntuvat rikkailta niin hahmojensa kuin kertomustensa puolesta. Moni maa tuo mukaan omaa kulttuuriaan ja historiaansa, mutta saaden tarinat silti tuntumaan ehdalta Tähtien sodalta. Osa jaksoista ovat yllättävänkin synkkiä, kun taas toiset ovat ilahduttavaa seurattavaa koko perheelle. Star Wars: Visionsin kakkoskausi oli itselleni todella riemastuttava yllätys ja suosittelenkin sitä kaikille saagan ja ennen kaikkea animaation ystäville. Ykköskautta katsoessani toivoin homman jäävän siihen, mutta nyt kakkoskauden jälkeen odotan innolla näkeväni lisää eri maiden animoituja seikkailuja kaukaisessa galaksissa. Erityisesti toivon, että animen kuningasyhtiö Studio Ghibli olisi mukana kolmoskaudella ihan kunnon lyhytelokuvan kanssa, sillä viimevuotinen Zen - Grogu and Dust Bunnies -lyhäri (2022) oli todella iso pettymys ja jotenkin nolon hätäisesti kyhätty pätkä yleensä fantastiselta studiolta.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 4.5.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Star Wars: Visions, 2021-, Lucasfilm, Lucasfilm Animation, El Guiri, Cartoon Saloon, Punkrobot, Aardman, Studio Mir, Studio La Cachette, 88 Pictures, D'Art Shtajio and Lucasfilm, Triggerfish
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti