TV-sarja: The Flash, kausi 4 (2017-2018)

THE FLASH - KAUSI 4



Luojat: Greg Berlanti, Andrew Kreisberg ja Geoff Johns
Pääosissa: Grant Gustin, Candice Patton, Carlos Valdes, Danielle Panabaker, Jesse L. Martin, Tom Cavanagh, Hartley Sawyer, Neil Sandilands, Danielle Nicolet, Keiynan Lonsdale, Kim Engelbrecht, Jessica Camacho, Donna Pescow, Violett Beane, Katee Sackhoff, Patrick Sabongui, Richard Brooks, Mark Sweatman, Dominic Burgess, Britne Oldford, Danny Trejo, Sugar Lyn Beard, Chelsea Kurtz, Kendrick Sampson, Leonardo Nam, Arturo Del Puerto, Wentworth Miller, Stephen Amell, Melissa Benoist, Caity Lotz, Franz Drameh, Victor Garber, Emily Bett Rickards, Chyler Leigh, Katie Cassidy, Paul Blackthorne, John Wesley Shipp ja Jessica Parker Kennedy
Genre: toiminta, scifi, seikkailu
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 50 minuuttia
Ikäraja: 12

DC Comicsin sarjakuviin perustuva sarja The Flash nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2014 Arrow-sarjan (2012-2020) rinnalla. Toinen ja kolmas kausi pitivät suosiota yllä, joten neljättä kautta ryhdyttiin heti työstämään. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2017 ja lopulta The Flashin neljännen tuotantokauden esitys alkoi jo kolme kuukautta myöhemmin. Kausi piti suosiota edelleen yllä ja keräsi positiivista palautetta kriitikoilta ja faneilta. Itse olin jo pitkään pohtinut sarjan katselua ja kun pari syksyä sitten ryhdyin katsomaan ja arvostelemaan Arrow'ta läpi sarjan kymmenvuotisjuhlan kunniaksi, päätin myös tehdä saman muille Arrowverse-saagan televisiosarjoille. Pidin The Flashin kolmesta ensimmäisestä kaudesta ja aloitinkin neloskauden katselun positiivisin mielin, yhdessä Arrow'n kuudennen ja Supergirlin (2015-2021) kolmannen kauden kanssa.

Pelastettuaan Barry Allenin nopeusvoimasta, Flash-tiimi saa vastaansa uuden supervihollisen, huippuälykkään Thinkerin.




Grant Gustin nähdään jälleen kerran Barry Allenina, eli vauhtiveikko Flashina. Sarjan kolmannen kauden päätteeksi Barry päätti antautua nopeusvoimalle, sen suututtua hänen aikamuutoksistaan Flashpointissa. Kun Barry pääsee pakoon vankeudestaan, on nopeusvoimalla ollut vaikutuksensa hänen mieleensä. Gustin jatkaa hyvällä mallilla sarjan keulakuvana, tuoden hahmosta esille niin hupaisampaa puolta kuin myös alati kasvavaa vakavuutta, Barryn tajuttua, ettei supersankaruus ole mitään ruusuilla tanssimista.
     Muutkin tutut hahmot tekevät paluun. Barryn oltua poissa, hänen kihlattunsa Iris (Candice Patton) pitää poppoota kasassa, Wallyn (Keiynan Lonsdale) auttaessa Central Cityä Kid Flashina. Cisco (Carlos Valdes) ja Harry (Tom Cavanagh) lyövät viisaita päitään yhteen, yrittäessään keksiä keinoja päihittää vihollisia ja Joe (Jesse L. Martin) seuraa menoa usein pöllämystyneenä vierestä, samalla kun hänen ja Cecilen (Danielle Nicolet) suhde syventyy entisestään. Caitlin (Danielle Panabaker) taas kamppailee siviiliminänsä ja alter egonsa, hyytävän Killer Frostin tasapainottamisessa. Kolmoskaudella esitelty, Tom Feltonin näyttelemä Julian Albert loistaa kuitenkin poissaolollaan ja hänet on korvattu uudella hahmolla, vitsiniekka Ralph Dibnyllä (Hartley Sawyer), joka on aluksi aika ärsyttävä tapaus, mutta jolle lämpenee tuotantokauden edetessä. Vanhat tutut ovat pääasiassa mainioita, mutta Irisin kohdalla tehdään useita kyseenalaisia ja myötähäpeällisiä ratkaisuja, jotka ovatkin saaneet monet fanit kääntymään aiemmin oivaa hahmoa vastaan. Esimerkiksi heti kauden alussa hänen tapansa lähes huijaten taivutella Barry parisuhdeterapiaan oikein huutaa varoittavia punaisia lippuja. Lisäksi Irisin "me olemme Flash" -repliikit ovat enemmän kiusallisen imeliä romanttisten sijaan.




Tällä kertaa Flash ja kumppanit saavat vastaansa Clifford DeVoen, eli superälykkään Thinkerin, jota näyttelee Neil Sandilands. Hahmo jää toisaalta hieman tylsäksi ja geneeriseksi, maailmanvalloituksesta haaveilevaksi vihulaiseksi, mutta hänestä löytyy myös hyvät puolensa. On todella kiva, että Flash saa vihdoin vastaansa ison pahiksen, joka ei ole vauhtiveikko Flashin tapaan, kuten aiempien kausien päävastukset tuppasivat olemaan. Lisäksi hahmosta tekee uhkaavamman hänen tapansa imeä itseensä muiden metaihmisten voimia, mikä tekee hänestä tietty alati vaarallisemman vastustajan.

The Flashin neljäs tuotantokausi jatkaa sarjan kelpoa linjaa, mutta jää sarjan tähän asti heikoimmaksi kaudeksi. Kauden varrella sarjan (ja samalla koko Arrowversen) ongelmat nostelevat taas päitään. Kaksikymmentäkolme jaksoa sisältävät jälleen aimo annoksen tyhjäkäyntiä, täytettä ja kiertelyä ja kaartelua, mikä tekee tuotantokaudesta ajoittain hieman raskassoutuisen kokemuksen. Lisäksi tällä kaudella ohjaajatiimillä ei ole ollut yhtä selvää visiota siitä, millä tunnelmalla kausi etenee ja osa jaksoista ovat hieman tyylitajuttomia, niiden hyppiessä kömpelösti haudanvakavasta menosta kieli poskessa hupsutteluun. Osa huumorista toimii ja osa taas aiheuttaa lähinnä myötähäpeää, kuten todella kömpelö yritys ujuttaa mukaan DC Comics -brändiä.




Pääasiassa kausi kuitenkin pitää mukavan viihdyttävää henkeään yllä ja tarjoaa aina silloin tällöin onnistuneen mukaansatempaavia juonikuvioita tai ihan vain yksittäisiä hetkiä. Pakotetun kiertelyn ja kaartelunkin kanssa pääjuoni hahmojen yrityksistä päihittää Thinker pitää mielenkiintoa yllä, etenkin kun pahis haalii kaiken aikaa lisää voimia, mikä tekee joka kohtaamisesta haastavamman. Lopputaistelu hahmoa vastaan on kuitenkin pienoinen pettymys, tuoden lähinnä mieleen The Matrix Reloadedin (2003) ja The Matrix Revolutionsin (2003) tappelut useita agentti Smithejä vastaan. Jotkut yhden jakson mittaiset kuviot ovat myös oivallisia, kuten kauden alkupään jakso, jossa Gypsyn (Jessica Camacho) isä (Danny Trejo) saapuu Maa-1:een jahtaamaan Ciscoa vuorokauden ajaksi, päättääkseen, onko mies sopiva tyttärensä poikaystäväksi. Tuotantokauden parasta antia itselleni olivat lopulta riemastuttavat kohtaukset, joissa nähdään useita eri maailmojen versioita Harrison Wellsistä.

Oman kertomuksensa lisäksi tuotantokaudella nähdään myös kolmas jakso Supergirlin kolmannella kaudella käynnistyneestä ja Arrow'n kuudennella kaudella jatkuneesta Crisis on Earth-X -crossover-tapahtumasta, missä Barry, Oliver "Green Arrow" Queen (Stephen Amell), Kara "Supergirl" Danvers (Melissa Benoist) ja Legendat taistelevat natsien valtaamasta Maa-X:stä hyökänneitä tunkeilijoita vastaan. Tapahtuman kolmas jakso pitää edelleen kiinnostusta ja jännitettä yllä. Toiminnallinen jakso esittelee lisää Maa-X:ää ja jättää katsojan tiukkaan paikkaan, ennen Legends of Tomorrow -sarjan (2016-2022) kolmoskaudelta löytyvää crossoverin finaalijaksoa.




Teknisiltä ansioiltaan sarjan taso pysyy ennallaan. Kameratyöskentely on kelvollista ja leikkauskin toimii tarpeeksi hyvin. Lavasteet ovat jälleen oivalliset, asut pääasiassa mainiot ja maskeerauksetkin onnistuneet. Erikoistehosteet eivät tälläkään kaudella huimaa päätä, vaan digiefektit näyttävät edelleen halvoilta ja keskeneräisiltä. Toisinaan on jopa vaivaannuttavaa, kuinka paljon tekijät luottavat näiden efektien varaan. Äänimaailma on sen sijaan taitavasti rakennettu ja Blake Neelyn säveltämät musiikit jumputtavat edelleen reippaasti taustalla.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
The Flash, Yhdysvallat, 2014-2023, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti