TV-sarja: The Flash, kausi 3 (2016-2017)

THE FLASH - KAUSI 3



Luojat: Greg Berlanti, Andrew Kreisberg ja Geoff Johns
Pääosissa: Grant Gustin, Candice Patton, Carlos Valdes, Jesse L. Martin, Danielle Panabaker, Keiynan Lonsdale, Tom Cavanagh, Tom Felton, Violett Beane, Danielle Nicolet, Jessica Camacho, John Wesley Shipp, Anne Dudek, Matt Letscher, Michelle Harrison, Wentworth Miller, Joey King, David Dastmalchian, Mark Hamill, Stephen Amell, Emily Bett Rickards, David Ramsey, Willa Holland, Caity Lotz, Brandon Routh, Victor Garber, Franz Drameh, Dominic Purcell, Melissa Benoist, David Harewood, Chris Wood, Jeremy Jordan ja Tobin Bell
Genre: toiminta, scifi, seikkailu
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 42 minuuttia - Yhteiskesto: noin 16 tuntia 4 minuuttia
Ikäraja: 12

DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja The Flash nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2014 Arrow-sarjan (2012-2020) rinnalla. Toinen kausi vain kasvatti suosiota, joten jatkoa oli tietty luvassa. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2016 ja The Flashin kolmannen tuotantokauden esitys käynnistyi saman vuoden lokakuussa. Katsojaluvut kääntyivät pieneen laskuun, eikä kausi saanut ihan yhtä positiivista palautetta kuin kaksi aiempaa kautta. Itse olin jo pitkään pohtinut The Flashin katselemista ja kun viime vuonna huomasin Arrow-sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi katsoa ja arvostella koko Arrowverse-sarjakokonaisuuden läpi. Pidin The Flashin kahdesta ensimmäisestä kaudesta, kokien sarjan Arrowversen parhaimpana ja aloitinkin positiivisin mielin kolmannen kauden katselun pari kuukautta kakkosen jälkeen.

Matkattuaan menneisyyteen ja pelastettuaan äitinsä pahalta Reverse-Flashilta, Barry Allen, eli vauhtiveikko Flash huomaa joutuneensa aikaparadoksiin, Flashpointiin. Yrittäessään korjata aiheuttamaansa aikasotkua, Flash kohtaa uudet vastustajat, Alchemyn ja Savitarin.




Grant Gustin jatkaa tietty edelleen Barry Allenin, eli nopean supersankari Flashin roolissa, suoriutuen osastaan edelleen mainiosti. Gustin tulkitsee hyvin hahmonsa muovautuvia tuntemuksia, kun hän tajuaa tekojensa seuraukset. Aikamatkustuksen seurauksena Barry päätyy myös kohtaamaan itsensä eri ajoista, jolloin Gustin pääsee esittämään samaa hahmoa eri tavoin. Tulevaisuudesta löytyvä emosynkistelijä-Barry on kuitenkin lähinnä huvittava kaikessa melodramaattisuudessaan.
     Muutkin tutut hahmot tekevät paluun. Barryn tyttöystävä Iris (Candice Patton), hänen poliisi-isänsä Joe (Jesse L. Martin) ja innokas veljensä Wally (Keiynan Lonsdale), sekä S.T.A.R. Labsilla työskentelevät Cisco (Carlos Valdes) ja Caitlyn (Danielle Panabaker) auttavat jälleen sankaria tämän pyrkimyksissä, vaikka joutuvatkin aika ajoin pyörittelemään silmiään tämän päätöksille. Jos Gustin nähdään useampana versiona samasta hahmosta, hänet kyllä päihittää Tom Cavanagh, joka nähdään tällä kaudella taas uutena versiona Harrison Wellsistä. Kyseessä on jälleen täysin erilainen Wells ja Cavanagh hoitaa tälläkin kertaa hommansa taidokkaasti.




Vastaansa hahmot saavat useita erilaisia pahiksia, joista merkittävimmät tällä kaudella ovat mystinen Alchemy, sekä vauhtivoiman jumalaksi itseään kutsuva Savitar, joiden molempien äänenä kuullaan Saw-kauhuleffoista (2004-) tuttu Tobin Bell. Molemmat ovat ihan toimivia vihollisia, mutta jo tässä kohtaa sarjaa alkaa käydä tylsäksi, että Flashin päävastukset tuntuvat olevan pelkkiä toinen toistaan nopeampia tyyppejä. Ykköskaudella oli Reverse-Flash, kakkoskaudella Zoom ja nyt Savitar. Pahisten lisäksi uusina merkittävinä hahmoina esitellään myös ulottuvuuksien välillä hyppivä Gypsy (Jessica Camacho) ja poliisivoimien uusi tutkija Julian Albert, jota näyttelee Harry Potter -elokuvista (2001-2011) tuttu Tom Felton. Julian on mainio lisäys ja Felton oiva valinta rooliin.

The Flashin kakkoskauden päätteeksi Barry päätti pelastaa äitinsä (Michelle Harrison) hengen ja matkustaa ajassa taaksepäin pysäyttämään Reverse-Flashin (Matt Letscher) katalat murha-aikomukset. Kuten arvata saattaa, ei aikajatkumoon sekaantumisesta seuraa pelkkää hyvää ja pian Barry löytää itsensä aikaparadoksin keskeltä, eikä näitä virheitä korjata noin vain. Flashpoint Paradox on sarjakuvien sivuilla yksi tunnetuimmista Flash-tarinoista, eikä siis ihme, että se on päätetty ottaa osaksi televisiosarjaa. Ideana tämä on erinomainen, mutta toteutus ontuu hieman, lähtien jo siitä logiikkavirheestä, että tällä uudella aikajatkumolla pitäisi olla kaksi Barrya; se Barry, joka matkustaa ajassa pelastamaan äitinsä, sekä Barry, joka on muutoksen myötä elänyt koko elämänsä rakastavien vanhempiensa kanssa.




Flashpoint-paradoksin toteutus ei ole ainoa kompasteleva juttu tällä kaudella. Kolmoskausi on hyvien ideoiden juhlaa, mutta ideat jäävät jatkuvasti hieman takelteleviksi. Caitlynille keksitään vihdoin kunnon tekemistä ja ajatuksen tasolla hahmoon liittyvä juonikuvio voisi olla erittäin toimiva. Toteutus kuitenkin kompuroi oikein tosissaan, eivätkä Panabakerin näyttelijänlahjat riitä tulkitsemaan hahmonsa muovautumista onnistuneesti. Alchemy-kuvio toimii alusta loppuun, mutta Savitar jättää hieman kylmäksi. Sen lisäksi, että hahmo tuntuu tylsältä ja mielikuvituksettomalta aiempien vauhtipahisten jälkeen, hänen muodostaman uhkan estämisyritystä venytetään aivan liian pitkäksi. Tältäkin kaudelta löytyy 23 jaksoa, mihin mahtuu paljon venyttämistä ja erilaista kiertelyä ja kaartelua, jotta pituus saadaan täyteen. Loppua kohti tämä kuvio saa jälleen otettua kiinni katsojasta, mutta menevän finaalinkin kanssa kausi tuntuu jäävän vaisuksi edellisiin verrattuna.

Väliin mahtuu onneksi toimivia piristysruiskeita, kuten jokseenkin irralliselta tuntuva ja kököillä efekteillä varusteltu, mutta silti varsin mainio uusi kohtaaminen pahantahtoisen Grodd-gorillan (David Sobolov) kanssa, sekä ihan hilpeä musikaalijakso Melissa Benoistin näyttelemän Supergirlin kera. Lisäksi The Flashin kolmas tuotantokausi käynnistää kahdeksannessa jaksossaan Arrowversen ensimmäisen ison crossover-tapahtuman, Invasionin. Avaruusolentolaji dominoijat hyökkäävät Maahan ja Barry toteaa uhkan olevan liian suuri hoidettavaksi yksin ja hän käy hakemassa mukaansa hahmoja Arrow'sta, Legends of Tomorrow'sta (2016-2022) ja Supergirlistä (2015-2021). On innostavaa ja suorastaan palkitsevaa nähdä hahmot vihdoin tekemisissä toistensa kanssa.




Tuotantokauden ohjaajat (muun muassa Tom Cavanagh) pitävät kepeää supersankariseikkailun henkeä yllä, synkentäen menoa tarpeen vaatiessa. Ajoittain meno muuttuu hieman korniksi ja melodramaattiseksi, mutta onneksi tärkeä hetki kauden loppupäässä on saatu aidon liikuttavaksi. Käsikirjoittajat takeltelevat, yrittäessään keksiä sisältöä yli kahteenkymmeneen jaksoon, mutta onnistuvat aika ajoin tavoittamaan kahden edellisen kauden oivallisuuksia. Tuotantokausi on kelvollisesti kuvattu. Siitä löytyy hyviä lavasteita ja asuja (Savitarin puku on erityisen tyylikäs sinisten valojen kera) ja äänimaailma on toimivasti työstetty Blake Neelyn musiikkeja myöten. Ongelmaksi muodostuvat usein kehnot efektit, jotka vievät paljon tehoa muuten viihdyttävistä toimintakohtauksista.

Yhteenveto: The Flashin kolmannella tuotantokaudella sarjan taso tippuu hieman, mutta homma pysyy silti oikein kelvollisena supersankariviihteenä. Fanien takuulla odottama Flashpoint-paradoksikuvio hoidetaan kauden alussa harmillisen vauhdikkaasti pois alta ja sen ympärille olisi varmasti voitu rakentaa ainakin puolet kaudesta. Ratkaisu herättää ihmetystä etenkin, kun kauden edetessä voi huomata, että uusiin pahiksiin liittyvät kuviot ovat tylsää täytettä ja kierrätystä täynnä. 23 jakson mitta tuntuu jälleen pakotetulta. Sentään seasta löytyy joitain yksittäisiä oikein mainioita juttuja, kuten Groddin jakso, sekä Invasion-tapahtuma, jossa vihdoin ja viimein The Flashin, Arrow'n, Supergirlin ja Legends of Tomorrow'n hahmot kohtaavat. Kausi paranee taas loppua kohti ja saa positiivisin mielin odottamaan jatkoa. Näyttelijäkaarti hoitaa tonttinsa jälleen oivallisesti, joskin Danielle Panabaker ei ihan vakuuta, kun hänen Caitlyn-hahmostaan esitellään uusia puolia. Visuaalisesta ilmeestä paistaa taas läpi halpuus, mutta sentään Blake Neely tykittelee tuttuun tapaansa oivallisesti musiikeillaan. The Flashin kolmoskausi ei ole yhtä onnistunut kuin kaksi edellistä, mutta se tarjoaa silti pääasiassa menevää viihdettä, jolloin sitä voi suositella aiemmista kausista pitäneille.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
The Flash, Yhdysvallat, 2014-2023, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti