TV-sarja: The Flash, kausi 1 (2014-2015)

THE FLASH - KAUSI 1Luojat: Greg Berlanti, Andrew Kreisberg ja Geoff Johns
Pääosissa: Grant Gustin, Tom Cavanagh, Candice Patton, Carlos Valdes, Danielle Panabaker, Jesse L. Martin, Rick Cosnett, Wentworth Miller, John Wesley Shipp, Robbie Amell, Victor Garber, Clancy Brown, Malese Jow, Patrick Sabongui, Roger Howarth, Michelle Harrison, Mark Hamill, Stephen Amell, Emily Bett Rickards, David Ramsey, Katie Cassidy, Paul Blackthorne ja Brandon Routh
Genre: toiminta, scifi, seikkailu, komedia
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 49 minuuttia
Ikäraja: 12

The Flash perustuu DC Comicsin sarjakuvahahmo Flashiin, joka teki ensiesiintymisensä vuonna 1956. Työstäessään DC Comicsin sarjakuviin perustuvaa Arrow-sarjaa The CW -kanavalle, Greg Berlanti ja Andrew Kreisberg alkoivat suunnittelemaan rinnakkaissarjaa Flashista. Hahmo esiteltiin pikaisesti Arrow'n toisella tuotantokaudella ja hahmon oman sarjan kuvaukset käynnistyivät maaliskuussa 2014. The Flash alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2014 ja sarjan avausjakso oli yksi The CW -kanavan katsotuimmista ikinä. Suosio pysyi yllä läpi kauden ja fanien lisäksi myös kriitikot kehuivat tuotantokautta. Itse olin pitkään pohtinut sarjan katselua, pitäessäni hahmosta jo vuosia. Kun huomasin Arrow-sarjan täyttävän tänä vuonna kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi alkaa vihdoin arvostella niin sitä kuin muitakin Arrowverse-sarjauniversumiin kuuluvia sarjoja läpi. Muutama kuukausi Arrow'n toisen kauden katsomisen jälkeen siirryin vihdoin The Flashin avauskauteen.

Kun hiukkaskiihdyttimen tehostama salama osuu rikospaikkatutkija Barry Alleniin, hän huomaa pystyvänsä juoksemaan yli-inhimillisellä nopeudella. Uusien voimiensa ja S.T.A.R. Labsin tutkijoiden avustuksella Barrysta muodostuu Central Cityn uusi suojelija, Flash.
Arrow-sarjan toisella tuotantokaudella parissa jaksossa piipahtanut Grant Gustin pääsee tähdittämään omaa sarjaansa Barry Allenina, eli salamannopeana Flashina. Jo Arrow'ssa nähtiin, kun kummallisen ilmiön aiheuttama salama iski Barryyn, mutta nyt tähän tapahtumaan ja sen jälkiseurauksiin syvennytään enemmän. Pidin Gustinin tulkinnasta Barryna jo Arrow'ta katsoessani ja minua kiinnosti kovasti, kuinka hän pärjäisi oman sarjansa tähtenä. Gustin osoittautuu nappivalinnaksi rooliin, esittäen taidokkaasti hahmonsa monet puolet. Barrya vaivaa hänen äitinsä (Michelle Harrison) mysteerinen kuolema Barryn ollessa vielä lapsi, mistä syyt niskoilleen sai Barryn isä Henry, jota näyttelee vanhaa The Flash -televisiosarjaa (1990-1991) tähdittänyt John Wesley Shipp. Nuorena aikuisena Barry työskentelee rikospaikkatutkijana, mutta uudet voimat saatuaan hän päättää käyttää niitä hyvään ja suojella ihmisiä vauhdikkaana puna-asuisena supersankarina.
     Muita hahmoja sarjassa ovat Barryn kasvatti-isänä toiminut poliisi Joe West (Jesse L. Martin), tämän tytär ja Barryn ihastuksenkohde Iris (Candice Patton), poliisi Eddie (Rick Cosnett), sekä S.T.A.R. Labsin tutkijat Wells (Tom Cavanagh), Cisco (Carlos Valdes) ja Caitlin (Danielle Panabaker), joista kaksi jälkimmäistä olivat Barryn tavoin käyneet esittäytymässä jo Arrow'n kakkoskaudella. Itse Arrow, eli Oliver Queen (Stephen Amell) käy vastapalveluksena piipahtamassa The Flashissa ja tuo myös parit tuttunsa mukanaan. Vastaansa Flash ja kumppanit saavat mm. Captain Coldin (Wentworth Miller), Firestormin (Robbie Amell), Multiplexin (Michael Cristopher Smith), Mistin (Anthony Carrigan), Tricksterin (Mark Hamill toistaa roolinsa vanhasta The Flash -sarjasta), sekä mysteerisen keltapukuisen miehen. Sivuhahmotkin toimivat hyvin ja heidän näyttelijänsä suoriutuvat osistaan mainiosti.
The Flashin avauskausi pääsi yllättämään minut varsin positiivisesti ja jäin nopeasti koukkuun seuraamaan Barryn muovautumista ikoniseksi supersankariksi. Kauden huimat 23 jaksoa pitävät mukanaan mainiosti ja vaikka seasta löytyykin muutamia tyhjänpäiväisiä täytejaksoja, ovat nekin viihdyttäviä. Vaikka mukana on omat dramaattiset puolensa, on The Flash huomattavasti kevyempää katsottavaa kuin yhä vain synkistelevämmäksi käyvä Arrow. Tuotantokauden huippuhetkiin toki kuuluu ne jaksot, joissa Arrow käy piipahtamassa Central Cityssä ja yllätyin, kuinka paljon innostuinkaan nähdessäni vihdoin nämä kaksi sankaria taistelemassa yhdessä pahiksia tai jopa toisiaan vastaan.

Yksi suosikkijutuistani tuotantokaudella on nähdä Barryn jatkuvasti kokeilevan rajojaan voimiensa kanssa. Ensimmäisestä jaksosta viimeiseen hän puskee yhä vain pidemmälle, testaten, kuinka nopea hän voikaan olla. Pitkin tuotantokautta hän pystyy uusiin asioihin nopeutensa ansiosta, mistä avautuu jaksojen vieriessä täysin uudenlaisia ja kiehtovia mahdollisuuksia. On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka hän kehittyy taistelijana. Toisin kuin viisi vuotta autiosaarella itseään treenannut Oliver, Barryn voima on enemmän pään sisällä kuin fyysisyydessä. Niinpä hänen täytyy jatkuvasti keksiä keinoja päihittääkseen erilaiset vastustajansa. Paikoitellen, varsinkin loppua kohti, meno käy näillä tiimoilla aika jännittäväksikin. Kaikki kulkee kohti tiivistunnelmaista loppuhuipennusta, jonka päätyttyä katsoja suorastaan vaatii näkevänsä jatkoa.
Sarjan ohjaajat pitävät tunnelman oivallisena ja mukaansatempaavana, samalla kun käsikirjoittajat pitävät pakettia toimivasti kasassa. Välillä kirjoittajien on pitänyt tuoda ylimääräisiä mutkia matkaan, jotta kausi saadaan venytettyä pitkään mittaansa. Homma ei kuitenkaan pääse käymään tylsäksi, vaan jaksoja ahmii helposti useamman putkeen. Teksteissä on hieman hupaisaa, kuinka kirjoittajat eivät selvästi ole luottaneet katsojan muistavan kaikkea kaudella tapahtuvia, kun hahmot käyvät välillä muka-huomaamattomia kertauskeskusteluja jostain, mikä tapahtui muutamia jaksoja sitten. The Flash on lisäksi hyvin kuvattu ja sujuvasti leikattukin kasaan. Lavasteet ja asut toimivat pätevästi ja puvustajilta on ollut hauska veto pukea Ciscolle Rillit huurussa -sarjan (The Big Bang Theory - 2007-2019) paita, kunnianosoituksena sille, kuinka usein Flash on ollut esillä kyseisessä komediasarjassa. Erikoistehosteet eivät kuitenkaan ihan vakuuta. On toki ymmärrettävää, ettei sarjaan ole syydetty niin paljoa mammonaa kuin isoihin Hollywood-elokuviin, mutta välillä tuntuu siltä, että tekijöillä on ollut vähän liiankin hurjia ideoita verrattuna siihen, millaisia resursseja heillä on ollut käytössään. Vaikka pääasiassa Flashin supernopea juoksu on tehty hyvin, muutamissa hidastuksissa on kiusallisen selvää, että kyseessä on täysin tietokoneella luotu ihminen. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu ja Arrow'nkin musiikeista vastannut Blake Neely jatkaa hyvää työtään sävellysten parissa. Lopputeksteissä nopeatempoisesti jumputtava melodia on erityisen toimiva.

Yhteenveto: The Flashin ensimmäinen tuotantokausi tarjoaa erittäin mainiota ja mukaansatempaavaa supersankariviihdettä, joka laajentaa toimivasti Arrow'n käynnistämää televisiosarjamaailmaa. Yleishengeltään kepeämpi sarja on myös oivan erilainen synkistelevän jousipyssyhemmon tarinasta. Grant Gustin on nappivalinta päärooliin Barry Alleniksi, eli vauhtiveikko Flashiksi, jonka kasvutarinaa Central Cityn sankariksi on kiinnostavaa seurata. Kauden 23 jakson varrelle mahtuu monenlaisia koettelemuksia ja konflikteja, joita päähahmo joutuu kohtaamaan ja joiden parissa aika kuluu varsin nopeasti. Selviä täytejaksoja mahtuu mukaan, mutta ne toimivat kaiken keskellä passelisti. Yksittäisten seikkailujen ohessa taustalla rakennetaan isompaa kertomusta kohti oivaa loppuhuipennusta, joka jättää katsojan haluamaan lisää. Teknisestä puolesta huomaa pienemmän televisiobudjetin, mutta vähitellen heikkoja digiefektejä alkaa katsoa sormien läpi, sarjan ollessa muuten niin toimivaa viihdettä. The Flashin avauskausi lupailee hyvästä supersankarisarjasta, toimien mainiona rinnakkaistarinana Arrow'n ohelle ja katson kyllä mielelläni lisää. Suosittelenkin sarjaa kaikille hahmon faneille ja rehdin supersankarihömpän ystäville.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.3.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
The Flash, Yhdysvallat, 2014-, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti