TV-sarja: The Flash, kausi 2 (2015-2016)

THE FLASH - KAUSI 2



Luojat: Greg Berlanti, Andrew Kreisberg ja Geoff Johns
Pääosissa: Grant Gustin, Carlos Valdes, Jesse L. Martin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Tom Cavanagh, Teddy Sears, Shantel VanSanten, Keiynan Lonsdale, John Wesley Shipp, Violett Beane, Patrick Sabongui, Stephen Amell, Emily Bett Rickards, David Ramsey, Victor Garber, Wentworth Miller, Dominic Purcell, Ciara Renée, Falk Hentschel, Casper Crump, Franz Drameh, Adam Copeland, David Hayter, Kett Turton, Neal McDonough, John Barrowman, Willa Holland, Michael Rowe, Mark Hamill, Robbie Amell ja Tony Todd
Genre: toiminta, scifi, komedia
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 41 minuuttia
Ikäraja: 12

DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja The Flash nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2014 Arrow-sarjan (2012-2020) rinnalla. Jatkokauden kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2015 ja lopulta The Flashin toinen tuotantokausi alkoi pyöriä saman vuoden lokakuussa. Kausi vain kasvatti sarjan suosiota ja keräsi lisää kehuja niin kriitikoilta kuin faneilta. Itse olin pohtinut jo vuosia sarjan katselua ja kun viime syksynä huomasin Arrow-sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi katsoa ja arvostella läpi kaikki tähän Arrowverse-sarjakokonaisuuteen kuuluvat televisiosarjat. Muutamaa kuukautta ensimmäisen kauden katselun jälkeen aloitin vihdoin The Flashin kakkoskauden ja katsoin sen läpi kuukaudessa.

On kulunut puoli vuotta siitä, kun Flash pysäytti singulariteetin ja nyt Central City juhlistaa häntä sankarinaan. Flash ja S.T.A.R. Labsin apurit kohtaavat uusia tuttavuuksia ja vihollisia, kun rinnakkaistodellisuudesta saapuvat oman maailmansa vauhtisankari Jay Garrick, paha Zoom, sekä tutkija Harrison Wells.




Grant Gustin palaa rooliinsa Barry Allenina, eli maailman nopeimpana miehenä, Flashina. Pysäytettyään ystäviensä avulla singulariteetin ykköskauden päätteeksi, Flashia juhlistetaan nyt ympäri Central Cityä kaupungin sankarina, eikä häntä kohdella kuin rikollista, kuten hänen naamiomiesystäväänsä Arrow'ta (Stephen Amell), joka tekee tietty cameon kaudella. Gustin suoriutuu toistamiseen roolistaan mainiosti. Hänestä löytyy ykköskaudelta tuttua riemukkuutta, mutta hän myös vie Flashia kaudella hieman synkempään suuntaan.
     Monet muutkin tutut hahmot tekevät paluun, kuten Flashin kaverit S.T.A.R. Labsilla, Cisco (Carlos Valdes) ja Caitlin (Danielle Panabaker), etsivä Joe West (Jesse L. Martin) ja tämän tytär Iris (Candice Patton), sekä supersankari Firestormin muodostavat tohtori Stein (Victor Garber) ja Ronnie (Robbie Amell). Osa tutuista pahiksistakin, kuten Captain Cold (Wentworth Miller), Heat Wave (Dominic Purcell), Grodd-gorilla (David Sobolov) ja Trickster (Mark Hamill) ovat menossa mukana myös. Näiden tuttujen hahmojen pariin on ilo palata ja hieman puista Panabakeria lukuun ottamatta näyttelijät jatkavat hyvää työtään - erityisesti Valdes ja Martin. Sivuhahmotkin saavat hyvin ruutuaikaa ja heitä syvennetään entisestään.




Paluun tekee lisäksi Tom Cavanagh Harrison Wellsinä, mutta tällä kertaa kyseessä ei ole Harrisoniksi naamioituva Eobard Thawne, eli Reverse-Flash, vaan ihka oikea Harrison - tosin toisesta ulottuvuudesta. Rinnakkaistodellisuudesta menoon mukaan hyppäävät myös toisen maailman Flash, eli Jay Garrick (Teddy Sears) ja paha vauhtimies Zoom (äänenä Tony "Candyman" Todd). Muita uusia hahmoja ovat mm. Central Cityn poliisivoimien tulokas Patty (Shantel VanSaunten), muinaiset rakastavaiset Hawkgirl (Ciara Renée) ja Hawkman (Falk Hentschel) ja heitä jahtaava Vandal Savage (Casper Crump), sekä tieteellisen kokeen mutaatioima King Shark (David Hayter). Cavanagh hoitaa hommansa hyvin Harrisonina, tehden hahmosta hitusen erilaisen kuin viime kaudella. Sears suoriutuu passelisti toisen ulottuvuuden Flashin osasta ja Zoomista on onnistuttu tekemään Reverse-Flashia huomattavasti vaativampi vihollinen.

The Flash jatkaa tyylikkäästi ykköskauden aloittamalla erittäin mainiolla linjalla, onnistuen kenties jopa hieman nousemaan avauskauden yläpuolelle. Vaikka avauskaudella oli mielenkiintoista seurata Barryn yrityksiä testailla vauhtivoimiaan, on miellyttävää päästä seuraamaan tarinaa, jossa sankari on jo perillä kyvyistään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Barry olisi nyt täydellinen nopeutensa kanssa. Vieläkin nopeampi Zoom pakottaa Flashin venyttämään itseään äärirajoille ja puskemaan yhä vain pidemmälle, millä saadaan aikaiseksi oivaa jännitettä. Zoomin tuoma uhka onkin yksi tuotantokauden voimavaroista ja on hienoa, etteivät käsikirjoittajat paljoa säästele iskujaan siinä, mitä tämä uusi vihollinen voi ja ei voi päähenkilöille tehdä.




Tästäkin tuotantokaudesta on onnistuttu saamaan todella mukaansatempaava kokonaisuus, eikä ihme, jos jaksoja ahmii useamman putkeen. Toki kauden 23 jakson varrelle mahtuu ylimääräiseltä tuntuvaa täytettä, kiertelyä ja kaartelua, mutta silti homma toimii. Mukana on useita erilaisia koukkuja ja käänteitä, jotka sekoittelevat tehokkaasti pakkaa ja pitävät katsojan kiinnostuneena, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miten ihmeessä Flash voi tällä kertaa selvitä pinteestä? Vaikka pääasiassa kausi keskittyykin Zoomin tuomaan vaaraan, on mukana myös hieman irrallisilta tuntuvia yksittäisiä jaksoja, joissa keskitytään johonkin muuhun vihulaiseen. Loppua kohti kausi muuttuu yhtenäisemmäksi ja viimeiset jaksot haluaa tuijottaa yhtä kyytiä, vaikka olisikin todella myöhä ja seuraavana aamuna olisi aikainen herätys.

Sarjan ohjaajat (mm. nörttikuningas Kevin Smith) pitävät hyvin kepeää tunnelmaa yllä, joskin he synkentävät menoa enemmän silloin tällöin, etenkin kauden loppua kohti. Käsikirjoittajat kokevat pieniä vaikeuksia saada jaksomäärää täytettyä hyvällä materiaalilla, mutta suurimmaksi osaksi jaksot ovat toimivasti kirjoitettuja... lukuun ottamatta liki jokaisen jakson alusta löytyvää Flashin monologia, jotka muuttuvat kiusallisista korneiksi. "Viime aikoina olen juossut paljon..." "Jokainen meistä juoksee pakoon jotakin..." Varautukaa siihen, että näitä litanioita kuullaan kyllästymiseen asti. Teknisiltä ansioiltaan tämäkään kausi ei ole päätähuimaava. Kuvaus, leikkaus, lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat kelvolliset, mutta erikoistehosteista paistaa pieni budjetti. Esimerkiksi King Shark on paikoillaan hieno luomus, mutta liikkuessaan hurja haimies muuttuu jopa koomiseksi. Maa-2 ei näytä yhdessäkään otoksessa aidolta maisemakuvalta, vaan videopeliltä ja digitaalisesti tehdyn Flashin huomaa joka kerta kumiselta näyttävän naamansa kanssa. Äänimaailma on kuitenkin hyvin rakennettu ja Blake Neely tykittelee jälleen hyvin musiikkien parissa.




Yhteenveto: The Flashin toinen tuotantokausi on vielä edeltäjäänsä mainiompi ja mukaansatempaavampi paketti. 23 jaksonsa aikana kakkoskausi tarjoaa monenlaista vauhdikasta seikkailua, sekä edelliskautta uhkaavamman pahishahmon, synkeän Zoomin. Zoomia hyödynnetään oivallisesti ja vihollinen puskee tehokkaasti vauhtisankaria ja tämän kavereita äärirajoilleen. Ajoittain kausi nappaa niin hyvin mukaansa, että jaksoja haluaa ahmia useamman putkeen. Seasta löytyy myös hieman ylimääräiseltä tuntuvaa täytettä, jotta korkea jaksomäärä saadaan täyteen. Zoomin lisäksi hahmot kohtaavat yksittäisiä vihulaisia, joiden jaksot vaihtelevat viihdyttävistä heikkoihin. Näyttelijät jatkavat pääasiassa hyvää työtään, mutta tekninen puoli ei vieläkään vakuuta halpojen erikoistehosteidensa kanssa. Blake Neelyn musiikit tykittelevät tälläkin kertaa innostavasti. The Flash jatkaa vauhdikasta menoaan hyvin ja sarja nousee omissa kirjoissani aavistuksen Arrow-pääsarjan yläpuolelle. Jos siis pidit sarjan avauskaudesta, suosittelen lämpimästi jatkamaan The Flashin viihdyttävässä kyydissä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.8.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
The Flash, Yhdysvallat, 2014-, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti