ARROW - KAUSI 5
Luojat: Greg Berlanti, Marc Guggenheim ja Andrew Kreisberg
Pääosissa: Stephen Amell, Emily Bett Rickards, Willa Holland, David Ramsey, Paul Blackthorne, Echo Kellum, Josh Segarra, Rick Gonzalez, Joe Dinicol, Chad L. Coleman, Madison McLaughlin, David Nykl, Dolph Lundgren, Tyler Ritter, Audrey Marie Anderson, Katie Cassidy, John Barrowman, Juliana Harkavy, Lexa Doig, Katrina Law, Michael Rowe, Manu Bennett, Nick E. Tarabay, Grant Gustin, Melissa Benoist, Caity Lotz, Brandon Routh, Carlos Valdes, Nick Zano ja Susanna Thompson
Genre: toiminta, jännitys, draama
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 42 minuuttia - Yhteiskesto: noin 16 tuntia 4 minuuttia
Ikäraja: 16
DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja Arrow nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2012. Toinen, kolmas ja neljäs kausi pitivät suosiota yllä, samalla kun sarjaa pyörittänyt The CW -kanava rakensi sarjan ympärille isompaa franchisea, Arrowverseä, sarjojen The Flashin (2014-2023), Supergirlin (2015-2021) ja Legends of Tomorrow'n (2016-2022) myötä. Arrow'n neljännen kauden kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2016 ja kauden esitys alkoi saman vuoden lokakuussa. Kausi sai positiivista palautetta kriitikoilta, mutta katsojaluvut laskivat aiempiin kausiin verrattuna. Itse tutustuin sarjaan joitain vuosia sitten katsomalla sen avausjakson, mutta tuolloin projekti jäi saman tien kesken. Kun viime vuonna huomasin Arrow'n täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi katsoa ja arvostella koko Arrowverse-sarjakokonaisuuden läpi. Pari kuukautta neljännen kauden jälkeen aloin katsoa Arrow'n viidettä kautta, yhdessä The Flashin kolmannen kauden kanssa.
Oliver Queen yrittää tasapainotella uuden pormestariuransa ja naamiokostaja Green Arrow'n välillä. Felicity kehottaa Oliveria kokoamaan itselleen uuden tiimin, samalla kun Star Cityyn saapuvat uudet rikolliset Tobias Church ja Prometheus.
Pääroolissa Oliver Queenina, eli Green Arrow'na nähdään taas kerran Stephen Amell, joka jatkaa vakuuttamistaan. Miljonäärin ja supersankarin virat eivät enää riitä Oliverille, vaan nyt hän on myös Star Cityn pormestari, mikä tuntuu jotenkin väärältä ja hämärältä. Voi olla, että tämän kautta sarja pyrkii sanomaan jotain johtorooleissa olevien salaisuuksista ja kaksinaamaisuuksista, mutta hahmon asema tuntuu silti väärältä, antaen jo valmiiksi omankädenoikeutta suorittavalle Oliverille liikaa valtaa. Amell toimii edelleen roolissa niin maskissa kuin ilmankin sitä.
Viime kausilta tutut sivuhahmot, Thea-sisko (Willa Holland), tekniikkavelho Felicity (Emily Bett Rickards), entinen turvamies Diggle (David Ramsey) ja entinen poliisi Quentin (Paul Blackthorne) ovat mukana, joskin he eivät enää auta Oliveria samalla lailla sankaripuuhissa, Laurel Lancen (Katie Cassidy) kuoleman jälkeen. Felicity suositteleekin Oliveria jakamaan taakkaansa ja keräämään uuden sankaripoppoon ympärilleen. Hetken tätä pohdittuaan Oliver ottaa tarkkailuun potentiaaliset ehdokkaat, edelliskaudelta tutun Curtis Holtin (Echo Kellum), herkällä liipaisinsormella varustetun Rene Ramirezin (Rick Gonzalez), mystisillä vaatteilla varustetun Rory Reganin (Joe Dinicol) ja jousiampuja Evelyn Sharpin (Madison McLaughlin). Siinä, missä vanhat tutut toimivat edelleen, eivät uudet tuttavuudet vakuuta, onnistuneen perhedraaman keskellä tuskailevaa Reneä lukuun ottamatta.
Pahiksia taas kaudella edustavat roistojengiään johtava Tobias Church (Chad L. Coleman), sekä jälleen yksi huppupäinen jousiampuja Prometheus. Tobias on ihan kelpo rikollinen, jonka roolissa Coleman pitää sopivasti hauskaa. Prometheus jättää kuitenkin kylmäksi. Hahmo tuntuu tässä kohtaa sarjaa turhankin tutulta ja tylsältä, eikä menosta jaksa oikein kiinnostua, kun Prometheus nostetaan vitoskauden päävastustajaksi. Näyttelijät suoriutuvat kuitenkin jälleen vähintään passelisti rooleistaan.
Arrow'n viides tuotantokausi alkaa muutenkin tuntua jo liian tutulta ja ajoittain tylsältä. Erittäin mainiosti käynnistyneen sarjan teho on hiljalleen hiipunut kausi kaudelta ja viides kausi on jo varsin keskinkertaista supersankarirymistelyä. Siinä, missä Arrowverseä laajentavat sarjat The Flash, Supergirl ja Legends of Tomorrow tehoavat tässä kohtaa edelleen oikein mukavasti, Arrow näyttää jo merkkejä siitä, että sarja kannattaisi pistää pakettiin. Onneksi sentään tuotantokaudella viedään vihdoin ja viimein päätökseen takaumatarina Oliverin ajasta ei-niin-autiolla-saarella. Yllättäen tällä kertaa tämä juonikuvio on ajoittain jopa mielenkiintoisempi kuin nykyhetkeen sijoittuva. Se avaa enemmän, kuinka Oliver tietää rikollisten tavoista niin paljon, minkä lisäksi siinä nähdään ruotsalainen toimintastara Dolph Lundgren pahana venäläisgangsterina.
Arrow'n viides tuotantokausi alkaa muutenkin tuntua jo liian tutulta ja ajoittain tylsältä. Erittäin mainiosti käynnistyneen sarjan teho on hiljalleen hiipunut kausi kaudelta ja viides kausi on jo varsin keskinkertaista supersankarirymistelyä. Siinä, missä Arrowverseä laajentavat sarjat The Flash, Supergirl ja Legends of Tomorrow tehoavat tässä kohtaa edelleen oikein mukavasti, Arrow näyttää jo merkkejä siitä, että sarja kannattaisi pistää pakettiin. Onneksi sentään tuotantokaudella viedään vihdoin ja viimein päätökseen takaumatarina Oliverin ajasta ei-niin-autiolla-saarella. Yllättäen tällä kertaa tämä juonikuvio on ajoittain jopa mielenkiintoisempi kuin nykyhetkeen sijoittuva. Se avaa enemmän, kuinka Oliver tietää rikollisten tavoista niin paljon, minkä lisäksi siinä nähdään ruotsalainen toimintastara Dolph Lundgren pahana venäläisgangsterina.
Tuotantokauden kahteenkymmeneenkolmeen jaksoon mahtuu monenlaista kuviota, kiertelyä ja kaartelua, toimintakohtausta, draamaa ja täytettä. Välillä muuten synkistelevän menon keskeltä löytyy vitsinpoikanenkin. Silloin tällöin kausi pääsee yllättämään positiivisesti vaikkapa toimintakohtauksen mainion koreografian kautta, kun taas toisinaan se pistää ihmettelemään, mitä tekijät oikein hakivat takaa vaikkapa Yhdysvaltojen lepsua aselakia käsitellessään. Renen vaikea perhedraama on yksi tuotantokauden vahvimmista puolista. Tuttujen hahmojen perhedraamat taas tuntuvat jo liian moneen kertaan käsitellyiltä ja on sääli, että kauden kahdeksas jakso, joka jatkaa The Flashin kolmoskaudella käynnistynyttä Arrowversen ensimmäistä isoa crossover-tapahtumaa, Invasionia, keskittyy juurikin tähän draamailuun. Katsoja haluaisi mieluummin nähdä lisää, kun Green Arrow yhdistää voimansa Flashin, Supergirlin ja Legends of Tomorrow -tiimin kanssa taistellakseen ulkoavaruuden mölliäisiä vastaan. Kauden finaali on muuten aika mitäänsanomaton, mutta sen viimeinen minuutti jättää katsojan mielenkiinnolla odottamaan, kuinka kuudes kausi jatkaa tarinaa?
Sarjan ohjaajat pitävät tuimaa sävyä edelleen yllä, mikä erottaa Arrow'n toimivasti kevyemmistä sisarsarjoistaan. Paikoitellen tämä ylidramaattisuudessa patsastelu käy kuitenkin raskaaksi. Käsikirjoittajat takeltelevat, keksiessään tarpeeksi sisältöä suurelle jaksomäärälle. Tuotantokausi on kuitenkin sujuvasti kuvattu. Lavasteet ja asut ovat hienot. Käytännön tehosteet näyttävät hyviltä, digiefektien näyttäessä lähinnä viimeistelemättömiltä. Äänitehosteet toimivat varsin mainiosti ja Blake Neely tunnelmoi yhä oivallisesti musiikkiensa kanssa.
Yhteenveto: Arrow-sarja alkaa viidennellä kaudellaan kulkemaan viimeisillä huuruilla. Tekijät kokevat selvästi suuria vaikeuksia keksiä viherasuisen jousiampujan päänmenoksi enää mitään uutta ja niinpä kausi tuntuu usein vain kiertävän kehää. Oliverin uusi asema pormestarina tuo jotain poikkeavaa sekaan, mutta se saa katsojan lähinnä pohtimaan hahmon moraaleja, kun tämä omaa jo liikaa valtaa Star Citystä. Green Arrow'n uusi tiimi ei ole edeltäjänsä veroinen ja uusista tuttavuuksista vain hyvän perhedraaman kanssa kamppaileva Remy nousee kiinnostavaksi hahmoksi. Uusi pahis Prometheus on sen sijaan todella tylsä tapaus, ollessaan jälleen yksi jousella ammuskeleva hyyppä lisää. Kauden 23 jaksoa sisältävät yksittäisiä tähtihetkiä, mutta myös paljon raskasta kiertelyä, kaartelua ja täytettä. The Flashin kolmoskaudella tehokkaasti käynnistynyt crossover-tapahtuma Invasion kokee Arrow'n vitoskaudella aikamoisen kyykkäyksen, kun sankarien yhteentörmäyksen sijaan jakso keskittyy lähinnä oman sarjansa draamaan. Yllättäen Oliverin viiden vuoden poissaoloon liittyvät takaumat ovat tällä kertaa jopa ihan kiinnostavaa seurattavaa ja tämä osio viedään viimeinkin päätökseensä ja yhdistetään siihen, mistä koko sarja lähti käyntiin. Arrow-sarjan vitoskautta voi suositella enää vain kovan luokan Green Arrow -faneille. Meiningin laiskistuessa viides kausi osoittaa, että sarjan kannattaisi jo pikkuhiljaa pistää pillit pussiin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.11.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Arrow, Yhdysvallat, 2012-2020, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti