TV-sarja: Twisted Metal, kausi 1 (2023)

TWISTED METAL - KAUSI 1Luojat: Rhett Reese, Paul Wernick ja Michael Jonathan Smith
Pääosissa: Anthony Mackie, Stephanie Beatriz, Thomas Haden Church, Joe Seanoa, Will Arnett, Neve Campbell, Mike Mitchell, Tahj Vaughans, Richard Cabral, Jared Bankens, Jamie Neumann, Diany Rodriguez, Angel Giuffria, Jason Mantzoukas, Chelle Ramos ja Michael Carollo
Genre: toiminta, seikkailu, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 24 minuuttia - 33 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 58 minuuttia
Ikäraja: 16

Twisted Metal perustuu samannimiseen videopelien sarjaan, joka käynnistyi vuonna 1995. 2010-luvulla Sony-yhtiö alkoi kehittelemään televisiosarjaa pelien pohjalta. Rhett Reese ja Paul Wernick käänsivät pelit sarjamaisen tarinan muotoon, minkä pohjalta Michael Jonathan Smith alkoi kirjoittamaan sarjaa. Kuvaukset käynnistyivät toukokuussa 2022 ja Yhdysvalloissa Twisted Metalin ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin jo heinäkuussa 2023 Peacock-kanavan kautta. Suomeen sarja saapui vasta tämän vuoden tammikuussa. Itselleni Twisted Metal -pelit eivät ole tuttuja, mutta kiinnostuin sarjasta, kun se julkaistiin täällä Amazon Prime Video -suoratoistopalvelun kautta. Katsoin sarjan ensimmäisen kauden läpi vähän yli viikossa.

Postapokalyptisessä maailmassa isoista kaupungeista on muodostunut korkeiden muurien ympäröimiä linnoituksia ja rikolliset on heivattu ajamaan ympäri vaarallista erämaata. Muistinsa menettänyt John Doe työskentelee maitomiehenä, kuljettajana, joka vie paketteja kaupungista toiseen. Eräänä päivänä hän saa parhaan työtarjouksensa: jos hän onnistuu kuljetuksessaan, hän saa muuttaa asumaan kaupunkiin.
Marvel-elokuvien Falcon-sankarina parhaiten tuttu Anthony Mackie nähdään Twisted Metalin pääroolissa John Doena, muistinsa menettäneenä maitomiehenä, jonka tehtävänä on kuljettaa paketteja läpi Amerikan Hajavaltioiden vaarallisen erämaan huippuvartioidusta suurkaupungista toiseen. Lähinnä dramaattisia rooleja vakavasti patsastellen ja tuimasti tuijotellen näyttelevä Mackie pääsee irrottelemaan sarjassa ilahduttavasti. Olen pitänyt Mackieta kelpo näyttelijänä, mutta paikoin turhankin totisena ja olin yllättynyt, kuinka hyvin hän sopii moottoriturpaisen ja virnuilevan maitomiehen osaan. Mackie tekee John Doesta heti pidettävän hepun, jonka kyytiin vaarallisille kuljetusreissuille lähtee mielellään.
     Matkansa varrella John Doe kohtaa monenlaisia tyyppejä, kuten huimaa palkkiota uudesta kuljetuskeikasta tarjoavan Ravenin (Neve Campbell), hiljaisen rosvo Quietin (Stephanie Beatriz), psykopaattiklovni Sweet Toothin (kuvassa Joe Seanoa, äänenä Will Arnett), häijyä virkavaltaa johtavan agentti Stonen (Thomas Haden Church) ja tätä seuraavat Stun (Mike Mitchell) ja Miken (Tahj Vaughans), rakastavaiset Wattsin (Jamie Neumann) ja Amberin (Diany Rodriguez), sekä omaa kulttiaan johtavan Saarnaajan (Jason Mantzoukas). Sivuhahmot toimivat myös pääasiassa oivallisesti ja heidän näyttelijänsä suoriutuvat hyvin rooleistaan - etenkin Church julmana agenttina. John Doen matkaan päätyvä Quiet on hiljaisuudessaan hyvä vastakohta jatkuvasti äänessä olevalle Johnille ja pellekammoisille Sweet Tooth on takuulla erittäin karmiva vastus.
Twisted Metal osoittautui yllättävänkin kelpo viihteeksi, joka onnistui pitämään mukanaan pääasiassa hyvin läpi kestonsa. Kuten alussa kerroin, en ole itse pelannut Twisted Metal -pelejä koskaan, mutta käsittääkseni ne rakentuvat aika lailla vain vekkulin romurallin ympärille tuhoutuneissa ympäristöissä. Televisiosarjasovituksesta löytyy autokaahailua, erilaisilla aseilla tuunattuja kaaroja, vauhtia ja vaaratilanteita, sekä jopa kekseliäs tapa ujuttaa huijauskoodit mukaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että tämän autoilun ympärille on saatu rakennettua menevä tarina. Mitään päätä huimaavaa Twisted Metal ei todellakaan tarjoa, mutta kuljetuskeikkakertomus ajaa passelisti asiansa ja se vie vekkuleita hahmoja erilaisesta pinteestä toiseen ja uusien vekkuleiden hahmojen luokse.

Pidin erityisesti ensimmäisen tuotantokauden ensimmäisestä puoliskosta, joka rakentuu enemmän komedian ja tämän postapokalyptisen maailman esittelyyn. Repliikit ovat lennokkaita ja hupaisia, ja John Doe joutuukin sanavalmiutensa takia niin ongelmiin kuin myös keplottelemaan itsensä ulos ongelmista. Erilaiset kaahailut viihdyttävät ja kohtaaminen Sweet Toothin kanssa on jopa ihan jännittävä myös niille, joilla ei ole pellekammoa. Enemmän draaman puoleen kääntyvä toinen puolisko kuitenkin menettää hieman tehoaan. Toisaalta hahmoja syvennetään enemmän ja sarjaan tuodaan monipuolisuutta, mutta draama ei ole läheskään yhtä hyvin tehtyä kuin sarjan komediaosasto. Heikkouksineenkin Twisted Metalin avauskausi pysyy loppuun asti menevänä ja parhaillaan työn alla olevaa kakkoskautta jää odottamaan positiivisin mielin.
Tuotantokauden ohjaajat pitävät kepeää ilmapiiriä hyvin yllä ja tarjoavat menevää viihdettä, joskin draamapuolella heidän osaamisensa on kompuroivampaa. Teknisiltä ansioiltaan Twisted Metal on tarpeeksi toimiva. Se on hyvin kuvattu ja pääasiassa sulavasti leikattu. Postapokalyptisen maailman lavasteet ovat oivat ja autoja on tuunailtu tyylikkäästi. Asuista ja maskeerauksista noteerattavin on tietty Sweet Tooth. Äänimaailma rymisee mainiosti ja Leo Birenbergin ja Zach Robinsonin säveltämät musiikit toimivat taustalla. Sarjan digitehosteista kuitenkin huokuu pienehkö budjetti.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.3.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Twisted Metal, Yhdysvallat, 2024-, Sony Pictures Television, Universal Television, PlayStation Productions, Inspire Entertainment, Artists First, Electric Avenue


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti