TV-sarja: Arrow, kausi 3 (2014-2015)

ARROW - KAUSI 3Luojat: Greg Berlanti, Marc Guggenheim ja Andrew Kreisberg
Pääosissa: Stephen Amell, Emily Bett Rickards, David Ramsey, Katie Cassidy, Willa Holland, Colton Haynes, Paul Blackthorne, John Barrowman, Brandon Routh, Matt Nable, Katrina Law, Caity Lotz, Charlotte Ross, Cynthia Addai-Robinson, Rila Fukushima, Karl Yune, Bex Taylor-Klaus, Kelly Hu, Grant Gustin, Carlos Valden, Danielle Panabaker, Nick E. Tarabay, Peter Stormare, Manu Bennett ja Colin Donnell
Genre: toiminta, jännitys
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 15 tuntia 44 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva televisiosarja Arrow nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi loppuvuodesta 2012. Sarjaa päätettiin tietty jatkaa ja vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen kausi vain kasvatti suosiota. Kolmannen tuotantokauden kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2014 ja kausi alkoi pyöriä televisioissa saman vuoden lokakuussa. Kausi piti hyviä katsojalukuja yllä, mutta sai ristiriitaisempaa palautetta kriitikoilta. Itse olin katsonut joitain vuosia sitten Arrow'n ensimmäisen jakson, mutten ollut saanut aikaiseksi katsottua sarjaa sen pidemmälle. Kun viime syksynä huomasin sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin palata sarjan pariin ja katsoa sen ja muut Arrowverseen liittyvät sarjat, kuten The Flashin (2014-) kokonaan. Vaikka pidin näkemästäni, minulta kesti jopa kolme kuukautta kakkoskauden päättymisen jälkeen, ennen kuin aloin katsoa Arrow'n kolmoskautta.

Arrow'na esiintyvä jousiampuja tappaa Oliver Queenille läheisen henkilön ja liikemies Ray Palmer ostaa Quinn-yhtiön. Oliver jatkaa yöllisiä sankaripuuhiaan Arrow'na, samalla kun hänen menneisyytensä Hongkongissa saapuu kummittelemaan.
Stephen Amell nähdään jälleen kerran rikkaana Oliver Queenina, eli naamiokostaja Arrow'na. Amell jatkaa vakuuttavaa työtään roolissa, muuttuen kausi kaudelta karismaattisemmaksi. Myös hahmo jatkaa vakuuttamistaan ja Arrow'n seikkailuihin hyppää yhä mielellään mukaan... joskin häntä on vaikea enää pitää uniikkina, kun ties kuka hahmo ryhtyy tämän kauden myötä ampumaan jousipyssyllä huppu päässään. Oliver joutuu tekemään yhä vain vaikeampia valintoja, näyttäen, ettei sankarin tie ole mitään ruusuilla tanssimista.
     Muutkin tutut hahmot aiemmilta kausilta tekevät paluun. Oliverin tukena ovat tietty Felicity (Emily Bett Rickards), Diggle (David Ramsey) ja Arrow'n tyyliä punaisena matkiva Roy (Colton Haynes). Oliverin sisko Thea (Willa Holland) on päättänyt lähteä Starling Citystä, saatuaan viime kaudella tietää Malcolm Merlynin (John Barrowman) olevan hänen todellinen isänsä. Poliisipäälliköksi ylennetty Quentin Lance (Paul Blackthorne) on vihdoin hyväksynyt Arrow'n kaupungin auttajana, hänen tytärtensä Laurelin (Katie Cassidy) ja Saran (Caity Lotz) sekaantuessa Arrow'n kuvioihin enemmän. Näyttelijät suoriutuvat yhä rooleistaan mainiosti ja useamman hahmoa viedään oivallisesti eteenpäin kauden aikana.
Uusina hahmoina kaudella taas esitellään bisnesmies ja tekniikkavelho Ray Palmer (Brandon Routh), sekä Starling Cityä tällä kertaa uhkaava Salamurhaajien liigan johtaja Ra's Al Ghul (Matt Nable) ja hänen tyttärensä Nyssa (Katrina Law). Nable sopii mainiosti rikollisryhmän johtohahmoksi ja on mukava nähdä Routhin saavan arvoisensa roolin DC-projektissa, Superman Returnsin (2006) oltua aikamoinen floppi. Viime kaudella pikaisesti esitelty ja oman sarjansa saanut Barry Allen, eli salamannopea Flash (Grant Gustin) käy myös piipahtamassa pari kertaa tuotantokauden varrella.

Arrow'n kolmas tuotantokausi onnistuu pitämään kakkoskaudelta tutun kelvollisen yleislinjan yllä, mutta kakkoskauden tavoin tämäkin tuotantokausi sisältää aika ajoin ailahtelua tasonsa puolesta. On selvää, ettei käsikirjoittajilta ihan riittänyt ideoita täyttämään kauden 23 jakson mittaa, joten hommaan tuodaan vähän väliä uusia mutkia ja kuvioita, jotta tarina on saatu venytettyä mahdollisimman pitkäksi. Alkaa käydä todella huvittavaksi, kuinka moni hahmoista päättää ottaa jonkinlaisen nuolia ampuvan aseen käyttöönsä, mikä muuttuu jossain kohtaa laiskaksi ja tylsäksi. On myös tylsää, että jotkut aidosti yllättävät käänteet vedetäänkin toisella U-käännöksellä pian takaisin, eivätkä kirjoittajat vaikuta uskaltavan edetä rohkeiden ratkaisujensa kanssa. Ja tälläkin kaudella jatkuva Oliverin menneisyyteen hyppiminen takaumien kautta saa menon välillä laahaamaan liiaksi. En pahemmin innostunut siitä, ettei Oliver viettänytkään kaikkia viittä vuotta autiosaarella, kuten kahden kauden ajan katsojille uskoteltiin.
Tuotantokaudelta löytyy kyllä paljon hyvääkin, mutta sen tietyt ongelmat saavat kokonaisuuden ontumaan, eikä kausi pääse juoksemaan täyden potentiaalinsa kanssa. Katsoessani samaan aikaan Arrow'n kolmoskauden kanssa päällekkäin julkaistua The Flashin ensimmäistä tuotantokautta, huomasin jatkuvasti innostuvani enemmän palatessani puna-asuisen pikajuoksijan pariin. Innostuin myös aina, kun Flash kiitää auttamaan Arrow'ta ja tämän kavereita. Ra's Al Ghulin tuominen kauden varrella uudeksi antagonistiksi auttaa nostamaan kauden tasoa ja loppupää petraa huomattavasti. Useammasta jaksosta koostuva huipennus kasvattaa toimivasti jännitettä ja kun Arrow ja Ra's Al Ghul pistetään tosissaan ottamaan miehestä mittaa, on kamppailu mukaansatempaavaa seurattavaa.

Ohjaajat ja käsikirjoittajat pitävät pakettia kasassa hieman epätasaisesti. Tunnelma pysyy oivallisen synkistelevänä, mutta kirjoitetut kuviot haahuilevat ja kääntyilevät vähän turhankin paljon. Teknisiltä ansioiltaan Arrow pysyy toimivana, vaikka erikoistehosteet eivät vieläkään ole erityisen hulppeita. Kuvaus on sujuvaa, samoin valaisu ja leikkaus. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot. Äänimaailma on toimivasti luotu ja Blake Neely tunnelmoi mainiosti musiikeillaan jälleen kerran.
Yhteenveto: Arrow'n kolmas tuotantokausi on kelpo jatkoa ihan menevästi etenevälle supersankarisarjalle. Täytettä mahtuu jälleen mukaan kauden 23 jakson varrelle ja osa käsikirjoittajien ratkaisuista juonikuvioiden venyttämiseksi turhauttavat. Lisäksi on huvittavaa ja hieman jopa tylsää, kuinka moni hahmoista alkaa matkia päähenkilön tyyliä kauden aikana. Seasta löytyy kuitenkin hyviä puolia ja kausi paranee edetessään, Ra's Al Ghulin noustessa pahiksena homman keskiöön. Useamman jakson mittaisesta loppuhuipennuksesta onkin saatu onnistuneen toimiva. Nopean Flash-sankarin vierailut nousevat kauden kirkkaisiin huippuhetkiin. Näyttelijät jatkavat hyvää työtään, Stephen Amellin vakuuttaessa kausi kaudelta enemmän pääroolissa. Kausi on oivallisesti kuvattu, mutta halvat efektit eivät vieläkään säväytä. Kokonaisuutena Arrow'n kolmas kausi on aika epätasainen, mutta se jää vielä plussan puolelle ja sarjan katsomisen jatkamista voikin suositella, jos aiemmista kausista innostui.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.3.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Arrow, Yhdysvallat, 2012-2020, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti