LIKAINEN HARRY JA MURHAPOOLI
THE DEAD POOL
Ohjaus: Buddy Van Horn
Pääosissa: Clint Eastwood, Patricia Clarkson, Evan C. Kim, Liam Neeson, Michael Currie, David Hunt, Michael Goodwin, Anthony Charnota ja Jim Carrey
Genre: rikos, jännitys
Kesto: 1 tunti 31 minuuttia
Ikäraja: 16
Clint Eastwoodin tähdittämä rikoselokuva Likainen Harry (Dirty Harry - 1971) oli taloudellinen hitti, joten sille päätettiin tietysti tehdä jatkoa. Jatko-osat Magnum .44 (Magnum Force - 1973), Murskaaja (The Enforcer - 1976) ja Ratkaiseva isku (Sudden Impact - 1983) olivat saamastaan kritiikistä huolimatta jokainen edeltäjäänsä menestyneempiä lippuluukuilla, joten pian Ratkaisevan iskun ilmestymisen jälkeen alkoivat puheet viidennestä Likainen Harry -filmistä. Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 1988 ja lopulta The Dead Pool, eli suomalaisittain Likainen Harry ja murhapooli sai ensi-iltansa samaisen vuoden heinäkuussa. Elokuva sai muutaman edeltäjänsä tavoin ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta, minkä lisäksi leffa epäonnistui jatkamaan taloudellista voittokulkuaan. Elokuva jäi jopa koko sarjan heikoimmin menestyneeksi teokseksi. Itse olin nähnyt ensimmäisen Likaisen Harryn joitain vuosia sitten, mutten ollut aiemmin nähnyt sen jatko-osia. Kun viime vuonna huomasin elokuvan täyttävän 50 vuotta, päätin juhlan kunniaksi arvostella niin alkuperäisen filmin kuin sen jatko-osat. Pari viikkoa Ratkaisevan iskun jälkeen katsoin vihdoin sarjan päätösosan, Likainen Harry ja murhapoolin.
Eri alojen julkimoita löytyy kuolleena ja etsivä Harry Callahan saa käsiinsä murhapooli-listan, jolla on listattuna julkimoita. Listalta löytyy myös Harryn oma nimi. Harryn täytyy selvittää, kuka on murhannut nämä julkimot ja laatinut listan, ennen kuin tekijä lähtee hänen peräänsä.
Clint Eastwood palaa etsivä Harry Callahanin rooliin viidettä ja näillä näkymin viimeistä kertaa. Vaikka on toisaalta hienoa nähdä Eastwood jälleen varmaankin toiseksi tunnetuimmassa roolissaan, tiettyä väsymystä Harryn esittämistä kohtaan on näkyvissä. Karismaa selvästi löytyisi yhä, mutta Eastwood jaksaa näyttää vakuuttavuutensa vain silloin tällöin. Lähinnä hän kulkee leffan läpi äristen ja tuhahdellen, näyttäen koko ajan siltä, että hän olisi herännyt joka kuvausaamu väärällä jalalla.
Harryn lisäksi muita hahmoja elokuvassa ovat mm. poliisikapteeni Donnelly (Michael Currie), Harryn uusi työpari Al Quan (Evan C. Kim), toimittaja Samantha Walker (Patricia Clarkson), elokuvaohjaaja Peter Swan (Liam Neeson) ja näyttelijä Johnny Squares (Jim Carrey). Kyllä, luitte oikein. Ennen kuin Jim Carrey väänteli naamaansa Ace Ventura - lemmikkidekkarissa (Ace Ventura: Pet Detective - 1994), The Mask - naamiossa (The Mask - 1994) ja Nuijassa ja tosinuijassa (Dumb and Dumber - 1994), hän teki pienen roolin viimeisessä Likainen Harry -filmissä. Lyhyen ruutuaikansakin sisällä Carrey vilauttaa seuraavalla vuosikymmenellä kaikkien tuntemiksi tulevia maneereitaan ja on hilpeää nähdä hänet ennen suosiotaan. Myös nuoren Liam Neesonin näkeminen raakoja leffoja tekevänä ohjaajana yllätti mukavasti. Muista näyttelijöistä Clarkson sopii passelisti reportterin rooliin, mutta Kim on aika kehnosti hyödynnetty Harryn uutena työparina. Näyttelijän ja hahmon aasialaistaustan takia Al Quan pistetään tietty kertaalleen osoittamaan taitonsa itämaisten taistelulajien hallinnassa.
Päätähtensä tavoin itse leffakin Likainen Harry ja murhapooli kulkee alusta loppuun hyvin pitkälti perusvaihteella, tarjoten sen mitä kyseisen elokuvasarjan edustajalta voikin odottaa, eikä mitään sen enempää. Käsikirjoitus on rustattu kulkemaan täysin samoja latuja kuin edellisetkin osat, eikä tekijöiden tarkoituksena ole selvästi enää viidennessä osassa repiä mattoa katsojien jalkojen alta tai räjäyttää tajuntoja. Tiettyä kaavaa seurataan orjallisesti; välillä onnistuen ja toisinaan taas aika innottomasti. Tästä syystä katsojankin on vaikea innostua Harryn tämänkertaisista seikkailuista, eikä elokuva tarjoa edes vähäistä jännitystä. Oikeastaan vain nykyään maailmankuulujen näyttelijöiden näkeminen näin nuorina ja kokemattomina tarjoaa leffan ainoat riemut.
Vaikkei filmi onnistukaan olemaan jännittävä, eikä se saa murhaajastaankaan kehiteltyä mitenkään mielenkiintoista tai uhkaavaa tyyppiä, on murhapooli-listaan liittyvä juoni tarpeeksi menevä, jotta elokuvan katsoo sujuvasti loppuun. Hommaa auttaa paljon myös leffan lyhyt kesto. Vain puolentoista tunnin mitassa Likainen Harry ja murhapooli on sarjansa lyhyin osa ja toisaalta hyvä niin. Kahden tunnin kestoon venytettynä aika kävisi helpommin pitkäksi. Meno on tarpeeksi ytimekästä ja vaikka lopputuloksen voi arvata jo ennen kuin leffan pistää pyörimään, seuraa keskinkertaista tekelettäkin tarpeeksi mielellään.
Tämänkertaisena ohjaajana toimii Buddy Van Horn, joka oli toiminut sarjan toisen osan, Magnum .44:n apulaisohjaajana, sekä auttanut edellisten osien stunt-puolella. Van Horn ja Eastwood olivat selvästi hyvää pataa keskenään, sillä kaikki kolme Van Hornin ohjaustyötä ovat olleet yhteistyössä Eastwoodin kanssa. Likainen Harry ja murhapoolissa näkyy Van Hornin kokemattomuus ohjaajan puikoissa, eikä hän onnistu tekemään erityisen väkevää vaikutusta. Eipä tosin Steve Sharonin laiskasta käsikirjoituksesta paljoa edes saisi irti. Sentään Sharon on onnistunut kirjoittamaan mukaan parikin oivaa repliikkiä, kuten "You're shit outta luck" ja "Opinions are like assholes; everybody has one". Tekniseltä puoleltaan elokuva on toimiva, mutta se ei ole ihan yhtä elokuvallinen, vaan siitä löytyy tiettyä suoraan televisioon tehdyn produktion henkeä. Kuvaus, leikkaus, lavasteet, asut, maskeeraukset, äänimaailma - kaikki toimivat tarpeeksi hyvin. Lalo Schifrin tunnelmoi jälleen passelisti musiikkien kanssa, mutta tällä kertaa parhaiten jää mieleen pariin otteeseen kuultava Guns N' Rosesin Welcome to the Jungle -kappale. Yhtyeen jäsenet Axl Rose ja Slash jopa nähdään pienissä rooleissa leffassa.
Yhteenveto: Likainen Harry ja murhapooli on aika keskinkertainen rikosraina ja huipennus Likainen Harry -elokuvasarjalle. Päätähti Clint Eastwood näyttää kyllästymisen merkkejä roolia kohtaan, eikä hoida hommaansa samalla rautaisuudella kuin ennen. Muutenkin elokuva on vähän vasemmalla kädellä väsätty. Steve Sharonin käsikirjoitus kulkee laiskasti tuttuja latuja ja sen pohjalta Buddy Van Hornin ohjaus on ponnetonta ja jännityksetöntä. Murhapoolilista on toimiva idea tarinalle ja puolentoista tunnin kestossa aika ei ehdi käydä pitkäksi. Lopulta parasta elokuvassa on nähdä Liam Neeson ja Jim Carrey nuorina miehinä, ennen kuin heistä muodostui maailmankuuluja staroja.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.4.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
The Dead Pool, 1988, Warner Bros., Malpaso Productions
The Dead Pool, 1988, Warner Bros., Malpaso Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti