TV-sarja: Invasion, kausi 1 (2021)

INVASION - KAUSI 1Luojat: Simon Kinberg ja David Weil
Pääosissa: Golshifteh Farahani, Shioli Kutsuna, Shamier Anderson, Firas Nassar, Billy Barratt, India Brown, Paddy Holland, Azhy Robertson, Tara Moayedi, Aziz Capkurt, Daisuke Tsuji, Sam Neill ja Rinko Kikuchi
Genre: scifi, draama, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 33 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 27 minuuttia
Ikäraja: 16

Invasion on Simon Kinbergin ja David Weilin luoma scifitelevisiosarja. Kinberg ja Weil saivat Applen kiinnostumaan ideastaan ja sarjan teosta ilmoitettiin alkuvuodesta 2019. Kuvausten oli tarkoitus alkaa samaisena kesänä, mutta kun Kinberg tuli kiireiseksi Agentit 355 -elokuvan (The 355 - 2022) kanssa, kuvauksia viivästytettiin. Kuvaukset käynnistyivät loppuvuodesta 2019, mutta ne jouduttiin keskeyttämään alkuvuodesta 2020 alkaneen koronaviruspandemian takia. Kuvaukset jatkuivat taas alkuvuodesta 2021 ja lopulta Invasionin ensimmäinen tuotantokausi saatiin valmiiksi ja se alkoi pyöriä Apple TV+ -palvelussa lokakuussa 2021. Sarja keräsi hyvin katsojia, mutta se ei saanut erityisen positiivista vastaanottoa kriitikoilta, eikä edes katsojilta. Itse kuulin koko sarjasta vasta tänä kesänä, kun Apple TV+ ryhtyi mainostamaan tulevaa kakkoskautta. Avaruusolentojen hyökkäykset kiinnostavat minua aina ja ryhdyinkin uteliaana katsomaan Invasionia.

Kummallisia asioita alkaa tapahtua ympäri maailman ja pian ihmiset kauhukseen huomaavat joutuneensa avaruusolentojen hyökkäyksen kohteeksi.
Invasion seuraa avaruusolentojen hyökkäystä useiden eri hahmojen vinkkelistä. Yhdysvalloissa asustaa Malikin perhe, johon kuuluvat vanhemmat Aneesha (Golshifteh Farahani) ja Ahmed (Firas Nassar), sekä heidän lapsensa Luke (Azhy Robertson) ja Sarah (Tara Moayedi), jotka joutuvat pakosalle kodistaan, kun olennot hyökkäävät. Maassa seurataan myös seriffi Jim Belliä (Sam Neill), joka ryhtyy tutkimaan erikoisia tapahtumia. Isossa-Britanniassa taas keskitytään koululaisten ryhmään, johon kuuluvat hiljainen Caspar (Billy Barratt), kiusaajaluonne Monty (Paddy Holland) ja reipas Jamila (India Brown). Afganistanissa merijalkaväen sotilas Trevante (Shamier Anderson) on suorittamassa tehtävää, kun hänen tiiminsä kohtaa odottamattomia vastuksia. Japanissa paikalliselle avaruusjärjestölle työskentelevä Mitsuki (Shioli Kutsuna) valvoo, että hänen astronauttityttöystävänsä Hinatan (Rinko Kikuchi) matka sujuisi ongelmitta. On erinomainen ratkaisu näyttää hyökkäystä useista eri vinkkeleistä ja vielä useasta eri maasta, eikä pelkästään Yhdysvalloissa. Tällä luodaan heti kättelyssä ajatus globaalista uhkasta. Näyttelijät ovat pääasiassa oivallisia rooleissaan, etenkin Farahani perheenäitinä ja Anderson sotilaana. Jurassic Parkista (1993) tuttu Sam Neill on varmasti myyntivaltti monille katsojille ja veikkaan lähes kaikille tulevan pettymyksenä, kuinka pieni rooli Neillillä lopulta onkaan. Hahmot ovat tarpeeksi pidettäviä, jotta heidän puolesta jaksaa jännittää. Paitsi Monty. Montyn haluaa joutuvan olentojen riepoteltavaksi ja mitä enemmän nulikka on äänessä, sitä kivuliaammaksi hänen toivotun kohtalonsa haluaisi käyvän.
Jos Invasionilta odottaa Independence Day - Maailmojen sodan (Independence Day - 1996) kaltaista viihdepläjäystä, jossa avaruusolennot saapuvat ryminällä Maahan ja pistävät maamerkkejä näyttävästi tuusan nuuskaksi, vastassa on takuulla pettymys. Invasion on hidastempoisempi (ajoittain turhankin hidastempoinen) kuvaus avaruusolioiden hyökkäyksestä, joka tykkää enemmän kypsytellä asioita kaikessa rauhassa kuin hypätä suoraan toimintaan. Alkupää kaudesta käytetään lähinnä hahmojen esittelyyn, jotta katsoja olisi kannustamassa heitä, kun hyökkäys tosissaan käynnistyy. Ykkösjakso esittelee osan porukasta ja kakkosjakso heittää lisää pelinappuloita sekaan. Kärsimättömille meno voi olla turhan puuduttavaa ja sitä saattaa herkästi hypätä jonkin toisen scifisarjan pariin. Itse pääasiassa tykkäsin Invasionin rauhallisemmasta lähestymistavasta.

Kun kausi on käyttänyt puolet ajastaan kypsyttelyyn, nostaa se pöydälle tehokkaan jännittävän kuutosjakson, joka seuraakin vain yhtä porukkaa laajasta hahmogalleriasta, kun nämä ensi kertaa kohtaavat avaruusolennot kunnolla. Kauden lyhyimmäksi jäävä jakso on napakka jännitysnäytelmä, joskin ajoittain myös turhauttava, yöllisen jakson tapahtuessa niin pimeässä, että tapahtumista on välillä vaikea saada selvää. Kauden toisella puoliskolla onkin huomattavasti enemmän monien takuulla toivomia alienkohtaamisia. Osa toimii ja osa taas saa nostelemaan kulmakarvoja. Nimettömät sivuhahmot roiskahtavat välittömästi veriläiskiksi seinille, mutta päähenkilöt pystyvät huiputtamaan olioita ja selviävät lähes vammoitta pienestä riepottelustakin. Loppupäässä itseäni rupesi häiritsemään, kuinka sarja kokee pakottavaa tarvetta yhdistää eri puolille maailmaa ripotellut hahmot toisiinsa. Lisäksi finaalijakso on kaiken nostattelun jälkeen yllättävän pitkäveteinen, täynnä hieman outoja ratkaisuja.
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa kelvollisesti, saaden ajoittain toimivan jännittäviä kohtauksia aikaiseksi. Ihmisdraama jää kuitenkin kädenlämpöiseksi ja lopun nostattelu kakkoskautta kohti ei säväytä toivotulla tavalla. Käsikirjoittajat kuljettavat kertomusta pääasiassa toimivasti, mutta pysähtyvät ajoittain jaarittelemaan turhia ja kiertämään kehää etenkin aluksi todella kiinnostavan Mitsukin kanssa. Invasion on hyvin kuvattu, mutta valaisussa sarja syyllistyy usein ärsyttävään nykytrendiin, missä yökohtaukset pitää esittää niin pimeinä, ettei kuvasta oikein ota tolkkua. Lavasteet ovat oivalliset ja erikoistehosteet pääasiassa mainiot. Avaruusolentojen ulkonäkö on erikoinen ja varsin vekkuli, joskin ei lopulta järin uhkaava. Äänimaailma on myös hyvin luotu ja Max Richterin säveltämät musiikit säestävät tapahtumia pätevästi.

Yhteenveto: Invasionin ensimmäinen tuotantokausi on kelpo avaus hitaammin itseään kypsyttelevälle avaruusolentojen hyökkäyksestä kertovalle sarjalle. Sarjan rauhallinen etenemistahti on taatusti luotaantyöntävä joillekin katsojille, jotka räväkämpien mainosten takia odottivat villimpää menoa, mutta toisille taas juuri se hiljainen kasvattelu voi iskeä lujaa. Toisaalta pidin siitä, että sarja käyttää aikansa esitelläkseen hahmojaan ja heidän juonikuvioitaan, sekä kasvattamaan jännitettä itse avaruuden muukalaisia kohtaan, mutta toisinaan kauden kyllä toivoisi kulkevan hieman ripeämmin. Etenkin kauden finaalijakso on oudon pitkäveteinen ja lattea. Kauden parasta antia taas on tiukka ja jännittävä kuudes jakso, jonka ainoa ongelma on, että yöllä tapahtuva jakso on toisinaan ihan liian pimeä. Kauden varrella saattaa häiritä myös se, kuinka nimettömiä sivuhahmoja voidaan niittää rajusti ja helposti, mutta päähahmot onnistuvat toki jatkuvasti olemaan ovelampia tai kestävämpiä kuin avaruusoliot. Näyttelijät suoriutuvat hyvin osistaan, alienit ovat vekkulin näköisiä ja tehosteet toimivat. Jos pidät hiljalleen kypsyttelevistä scifitarinoista, voi Invasion olla passeli sarja sinulle. Räjähtävämmän menon ystäviä suosittelen pistämään Independence Dayn uudelleen pyörimään.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.7.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Invasion, Yhdysvallat, 2021-, Genre Films, K Films, Platform One Media


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti