TV-sarja: Invasion, kausi 2 (2023)

INVASION - KAUSI 2Luojat: Simon Kinberg ja David Weil
Pääosissa: Golshifteh Farahani, Shioli Kutsuna, Shamier Anderson, Billy Barratt, Azhy Robertson, Tara Moayedi, India Brown, Paddy Holland, Enver Gjokaj, Nedra Marie Taylor, Naian González Norvind, Moshidi Motshegwa, Louis Toghill ja Cache Vanderpuye
Genre: scifi, draama, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 39 minuuttia - 58 minuuttia - Yhteiskesto: noin 8 tuntia 18 minuuttia
Ikäraja: 16

Simon Kinbergin ja David Weilin luoma scifisarja Invasion ei saanut erityisen positiivista vastaanottoa kriitikoilta tai katsojilta, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Apple TV+ -palvelussa loppuvuodesta 2021. Kausi sai kuitenkin tarpeeksi hyvin katsojia, jotta Apple päätti tehdä sarjalle jatkoa. Kuvaukset käynnistyivät kesällä 2022 ja nyt Invasionin toinen tuotantokausi on pyörinyt loppuun asti. Itse pidin sarjan avauskautta kelvollisena scifijännärinä ja odotinkin jatkoa positiivisin mielin. Kun kakkoskausi oli kokonaan saatavilla, ryhdyin vihdoin katsomaan sitä.

On kulunut neljä kuukautta avaruusolentojen hyökkäyksen alkamisesta ja ihmiskunta yrittää niin selviytyä kuin taistella vastaan.
Invasionin tutut hahmot tekevät paluun, yrittäen selvitä kaaoksen keskellä erilaisin tavoin. Aneesha (Golshifteh Farahani) matkaa ympäriinsä lastensa Luken (Azhy Robertson) ja Sarahin (Tara Moayedi) kanssa, varastellen tarvikkeita pysyäkseen hengissä ja piilotellen virkavallalta, joka on kiinnostunut perheestä heidän hallussaan olevan avaruusaseen takia. Mitsuki (Shioli Kutsuna) jatkaa yritystään löytää rakkaan Hinatansa (Rinko Kikuchi), jonka hän uskoo olevan yhä elossa ja päätyy samalla auttamaan tieteilijöiden yrityksessä oppia avaruusolennoilta. Sotilas Trevante (Shamier Anderson) etsii elämälleen uutta tarkoitusta, samalla kun nuori Jamila (India Brown) pyytää kiusaajapoika Montyn (Paddy Holland) apua Casparin (Billy Barratt) löytämisessä. Uusina merkittävinä hahmoina menoon hyppäävät Mitsukin kanssa työskentelevä tutkija Maya (Naian González Norvind), Aneeshan kohtaama Clark (Enver Gjokaj) ja Trevanten tapaama Rose (Nedra Marie Taylor). Ykköskaudella toiminut hahmokattaus jättää hieman kylmäksi tällä kertaa. Oli mielenkiintoisempaa seurata, kun tavantallaajat yrittivät selviytyä äkilliseltä hyökkäykseltä kuin sitä, kun he yrittävät selviytyä kaoottisessa maailmassa. Hahmot ovat kehittyneet roimasti (lapset ulkoisesti niinkin roimasti, että on vaikea uskoa sitä, että kakkoskausi tapahtuisi vain neljä kuukautta edellisen jälkeen). Joidenkin hahmojen kehitykset saivat sarjan mielestäni heikkenemään, enkä pidä siitä, että kaikki merkittävät hahmot pitää pikkuhiljaa linkittää toisiinsa, sillä ykköskausi toimi niin hyvin, kun kaikilla hahmoilla oli täysin omat juttunsa täysin eri puolilla planeettaa. Näyttelijät suoriutuvat kuitenkin varsin menevästi rooleistaan.
Jo Invasionin ensimmäinen tuotantokausi jätti monet katsojista kylmiksi. Itse pidin sen hitaasta rakentelusta ja tilanteen näyttämisestä useiden eri puolilla Maata asuvien hahmojen vinkkeleistä. Toinen tuotantokausi ei kuitenkaan voittanut minua enää puolelleen. Kyseessä on varsin pitkäveteinen kausi, jossa toisaalta tapahtuu enemmän kuin viimeksi, mutta tapahtumat eivät napanneet minua mukaansa. Avaruusolentojen kohtaamiset ovat ajoittain ihan jännittäviä, mutta toisinaan taas aika latteita. Todellista jännitettä päähahmojen selviämisestä ei tunnu löytyvän. Erityisen turhauttavaa on, kun kausi alkaa edetessään kulkea aikoinaan niin oivaltavia, mutta nyt jo tylsän kliseisiä latuja siitä, että kenties pahimmat viholliset ovat sitten kuitenkin ne muut ihmiset, jotka ryhtyvät tekemään pahoja kriisin keskellä.

Isoin syy, miksi en pahemmin piitannut Invasionin kakkoskaudesta on kuitenkin se, että edetessään se muuttuu lähinnä teinipainotteiseksi fantasiasarjaksi. Yhä useammalla nuorella hahmolla huomataan jokin psyykkinen yhteys olentoihin ja meno alkaa muistuttamaan pikkuhiljaa jotain supersankaritarinaa. Jakso jaksolta ja ratkaisu ratkaisulta Invasion vähensi kiinnostustani tapahtumia kohtaan, kunnes lopulta pari viimeistä jaksoa alkoivat jo käydä työstä. Kauden finaali yrittää olla mahtipontinen, mutta minut se jätti täysin kylmäksi. Moni ihmetteli jo sitä, että sarja sai ylipäätään kakkoskauden, mutta itse olen todella yllättynyt, jos Invasionia tehdään enää tämän enempää.
Sarjan ohjaajien työ on lepsumpaa tällä kertaa ja heidän yrityksensä luoda eeppisiä hetkiä tuntuvat ponnettomilta. Asiaa ei auta käsikirjoittajien turhauttavat ratkaisut. Invasionin kakkoskausi on sentään hyvin kuvattu. Valaisu on kuitenkin myös tällä kaudella heikkoa. Joko yökohtauksissa on niin vähän valoa, että tapahtumista on vaikea saada tolkkua tai sitten selvästi päivällä kuvattuja kohtauksia on yritetty jälkikäteen muokata näyttämään pimeämmiltä. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat mainiot ja erikoistehosteet näyttävät pääasiassa hyviltä. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu. Uutena säveltäjänä toimivan Bobby Krlicin työt eivät pahemmin nouse esille, mutta Max Richterin säveltämä tunnusmusiikki on edelleen mainio, yksi kauden parhaista puolista.

Yhteenveto: Invasionin toinen tuotantokausi on harmillisen latteaa jatkoa kelvollisesti käynnistyneelle scifisarjalle. Käsikirjoittajat ovat rustanneet kauden täyteen turhauttavia juttuja, oli kyse sitten täysin eri puolilla planeettaa asuvien, toisilleen tuntemattomien hahmojen lyöttämisestä pakotetusti yhteen, keskittymisestä tylsiin ihmispahiksiin avaruusolentojen sijaan tai muuttumisesta fantasiapainotteiseksi teinisarjaksi. Pidin ykköskauden hitaasti rakentuvasta kerronnasta ja kaiken kasvattelusta, mutta kakkoskauden koin ajoittain varsin pitkäveteisenä. Oli mielenkiintoisempaa seurata, kuinka hahmot alun perin suhtautuivat avaruusolentojen hyökkäykseen kuin sitä, kun hahmot ovat jo muutaman kuukauden tottuneet elämään olioiden kanssa. Näyttelijät jatkavat hyvin rooleissaan, mutta joidenkin hahmojen kanssa tehdään kehnoja ratkaisuja. Sarja pysyy muuten teknisiltä ansioiltaan oivallisena, mutta valaisu on edelleen kehnoa ja kohtauksista on usein vaikea saada selvää. Jos et pitänyt Invasionin ykköskaudesta, toinen kausi tuskin enää voittaa sinua puolelleen. Enpä lähtisi suosittelemaan kakkoskautta edes niille, jotka pitivät ensimmäisestä. Itseäni ei ainakaan haittaisi, vaikka Apple ilmoittaisi, ettei kolmoskautta enää tule.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Invasion, Yhdysvallat, 2021-, Genre Films, K Films, Platform One Media


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti