TV-sarja: Legends of Tomorrow, kausi 1 (2016)

LEGENDS OF TOMORROW - KAUSI 1Luojat: Greg Berlanti, Marc Guggenheim, Andrew Kreisberg ja Phil Klemmer
Pääosissa: Arthur Darvill, Victor Garber, Brandon Routh, Caity Lotz, Franz Drameh, Wentworth Miller, Ciara Renée, Dominick Purcell, Falk Hentschel, Amy Pemberton, Casper Crump, Martin Donovan, Alex Duncan, Matthew Nable, Stephen Amell, Paul Blackthorne, Emily Bett Rickards, Carlos Valdes, Katie Cassidy, Joseph David-Jones, Neal McDonough, Johnathon Schaech ja Patrick J. Adams
Genre: scifi, seikkailu, toiminta
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 11 tuntia
Ikäraja: 12

Legends of Tomorrow perustuu DC Comicsin sarjakuvahahmoihin. DC:n sarjakuviin pohjautuvan televisiosarja Arrow'n (2012-2020) noustua suosituksi, sarjan luoja Greg Berlanti ryhtyi suunnittelemaan muita sarjoja DC:n sarjakuvien pohjalta, jotka yhdistyisivät kaikki toisiinsa. Ensimmäisenä niistä ilmestyi The Flash (2014-2023), jota seurasi vuotta myöhemmin Supergirl (2015-2021). Samaan aikaan Berlanti ryhtyi työstämään aikamatkustussarjaa, jossa nähtäisiin Arrow'n ja The Flashin sivuhahmoja merkittävämmissä rooleissa. Kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2015 ja lopulta Legends of Tomorrow -sarjan ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa tammikuussa 2016. Kausi keräsi hyvin katsojia ja se sai positiivista palautetta kriitikoilta. Itse en ollut aiemmin katsonut sarjaa, mutta kun huomasin viime syksynä Arrow'n täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi katsoa koko siihen liittyvän Arrowverse-sarjakokonaisuuden läpi. Aloinkin katsoa Legends of Tomorrow'ta samanaikaisesti Arrow'n neljännen kauden, The Flashin toisen kauden ja Supergirlin ensimmäisen kauden kanssa ja katsoin koko avauskauden läpi muutamassa viikossa.

Vuonna 2166 Vandal Savage on valloittanut maailman ja pitää sitä tyrannimaisessa otteessaan. Aikamatkustaja Rip Hunter matkaa vuoteen 2016 ja kokoaa ympärilleen tiimin erityiskykyjä omaavia henkilöitä taistellakseen Savagea vastaan eri ajoissa.
Arthur Darvill näyttelee Rip Hunteria, aikamatkustajaa, josta tulee usein mieleen Doctor Who -tieteissarjan (1963-) Tohtori-hahmo. Ripin perheen kuoltua vuonna 2166, hän päättää matkustaa ajassa 150 vuotta menneisyyteen ja haalia kasaan erityistiimin, avukseen taistelussa pahaa vastaan. Ripin kokoama joukko koostuu Arrow- ja The Flash -sarjoissa esitellyistä hahmoista, Ray Palmerista eli Atomista (Brandon Routh), Sara Lancesta eli White Canarysta (Caity Lotz), roistokaksikko Leonard Snartista eli Captain Coldista (Wentworth Miller) ja Mick Rorysta eli Heat Wavesta (Dominic Purcell), supersankari Firestormin muodostavasta tohtori Martin Steinistä (Victor Garber) ja Jefferson Jacksonista (Franz Drameh), sekä muinaisista rakastavaisista Kendra Saundersista eli Hawkgirlistä (Ciara Renée) ja Carter Hallista eli Hawkmanista (Falk Hentschel). On oiva idea hyödyntää jo aiemmin esiteltyjä hahmoja, jolloin katsoja on heti perillä Ripiä lukuun ottamatta tämänkertaisesta sankarikatalogista - jos siis on seurannut Arrow'ta ja The Flashia. Aiemmin sivuhahmoiksi jääneistä tyypeistä saadaan paljon enemmän irti ja hahmot toimivat oivallisesti niin yksin kuin pareina ja tiiminä - joskin osa tiimin toimivuudesta muodostuu erittäin ailahtelevasta ryhmädynamiikasta, jota hyödynnetään mainiosti läpi kauden. Näyttelijät suoriutuvat vähintään kelvollisesti osistaan ja omiksi suosikeikseni nousivat kokoaan muuttava Atom ja kieron naljaileva Captain Cold, jonka osassa Miller herkuttelee kunnolla.
     Vastaansa tämä "huomisen legendojen" joukko saa Casper Crumpin näyttelemän Vandal Savagen, joka esiteltiin The Flashin toisella tuotantokaudella Hawkgirliä ja Hawkmania vuosituhansien ajan jahdanneena vihulaisena. Savagesta saadaan enemmän irti tässä sarjassa ja hahmo muodostaa kelpo vastuksen sankareille. Crump istuu hyvin häijyn hahmon rooliin.
Legends of Tomorrow vie Arrowverseä onnistuneesti yhä uusiin sfääreihin. Koko homman käynnistänyt Arrow-sarja pysytteli varsin maanläheisenä toimintana, The Flash toi mukaan yliluonnollisia kykyjä omaavia metaihmisiä ja rinnakkaisulottuvuuteen sijoittuva Supergirl lisäsi pakkaan avaruusolentoja. Legends of Tomorrow vie katsojansa nyt aikamatkalle. Aiempiin sarjoihin verrattuna täysin erilainen konsepti istuu menoon hyvin mukaan, tarjoten tosiaan sopivasti valokeilaa aiemmin pieniin sivurooleihin tyytyneille, mutta silti mielenkiintoisille tyypeille. Tuttujen hahmojenkaan kanssa sarja ei syyllisty kierrättämään menoa ja meininkiä muista Arrowverse-sarjoista. Näistä positiivisista puolista huolimatta Legends of Tomorrow on mielestäni tähän asti Arrowversen heikoin sarja.

Ensimmäinen kausi on kyllä oivallinen ja siitä löytyy omat erityishetkensä, mutta tiimin aikataistelu Savagea vastaan ei koskaan napannut itseäni mukaan niin hyvin kuin olisin toivonut. Katsoessani tätä lomittain Arrow'n, The Flashin ja Supergirlin kanssa, huomasin jatkuvasti katsovani mieluummin niitä kolmea. Vaikka jaksoja on vähemmän kuin noiden kolmen kausilla (eli kuusitoista), mukaan mahtuu silti täytettä. Yritykset voittaa Savage tuntuvat jatkuvasti pakotetuilta epäonnistumaan, jotta kautta saisi venytettyä pidemmäksi. Toki tämä mahdollistaa sen, että katsoja pääsee näkemään monenlaisia aikakausia tulevaisuudesta villiin länteen, jossa kohdataan riemukseni Jonah Hex (Johnathon Schaech), joka ansaitsisi ympärilleen paljon paremman proggiksen kuin hahmon kaamea soololeffa vuodelta 2010.
Kauden kaksijaksoinen pilotti toimii hyvänä käynnistyksenä aikaseikkailulle, mutta sen jälkeen taso ailahtelee reippaasti. Välillä on tarjolla toimivaa menoa ja toisinaan taas tylsää haahuilua, jonka tekisi mieli hypätä yli. Lähes jokainen jaksoista toimii omana miniseikkailunaan, osana isompaa kokonaisuutta ja niinpä ei välttämättä edes haittaisi, vaikka pitkäveteisemmän jakson päättäisikin jättää kesken ja hypätä suoraan seuraavaan. Loppua kohti meno onneksi paranee. Kun aikakikkailut linkitetään toisiinsa ja päästään lopulliseen kamppailuun Savagen kanssa, sarja pitää hyvin mielenkiintoa yllä ja muutaman viimeisen jakson ahmiikin helposti vaikka yhtä kyytiä. Silti viimeiset minuutit eivät onnistuneet herättämään minussa erityistä intoa jatkaa välittömästi toiselle kaudelle.

Sarjan ohjaajat rakentavat ihan toimivasti tunnelmaa, pitäen meiningin The Flashin ja Supergirlin tapaan pääasiassa kepeänä, vakavoituen tarvittaessa enemmän. Käsikirjoittajat hyödyntävät hahmoja mainiosti ja antavat kaikille hyvin aikaa patsastella parrasvaloissa, mutta kokonaisuutena kauden tarina on paikoin kömpelösti rakennettu. Eipä Legends of Tomorrow'n teknisissä ansioissakaan paljoa kehumista ole. Sarja on hyvin kuvattu ja siitä löytyy toimivia lavasteita ja asuja, mutta jo niistä näkyy, ettei budjetti ole ollut kovinkaan iso. Erikoistehosteet saavat sarjan näyttämään usein joko keskeneräiseltä tai videopeliltä. Tiettyjä hetkiä on vaikea ottaa tosissaan, kun ne luottavat niin vahvasti heikkoihin efekteihin. Äänimaailma on ihan hyvin työstetty ja aiemmat Arrowverse-sarjat säveltänyt Blake Neely jatkaa oivaa työtään musiikkien kanssa.
Yhteenveto: Legends of Tomorrow on ensimmäisen tuotantokautensa perusteella kelpo lisäys kasvavaan Arrowverse-saagaan, jonka aikamatkaseikkailu ei kuitenkaan nappaa ihan niin hyvin mukaansa kuin voisi toivoa. Avauskausi sisältää välillä todella viihdyttävää menoa ja meininkiä, hauskoja hetkiä ja veikeää hyppelyä vuosikymmeniltä ja -sadoilta toisille. Osa jaksoista taas tuntuu tylsemmältä täytteeltä, eikä kausi ole kokonaisuutena yhtä hyvä kuin mihin sillä olisi potentiaalia. Pääasiassa tutuista hahmoista koostuva tiimi toimii passelisti ja ryhmän ailahtelevaa dynamiikkaa on hupaisaa seurata. Pahishahmo Vandal Savage ajaa asiansa, mutta taistelut häntä vastaan käyvät hieman yhdentekeviksi kauden edetessä, kun tekijöiden pitää jatkuvasti keksiä mutkia matkaan, jotta kaudelle saataisiin lisää pituutta. Näyttelijät hoitavat tonttinsa hyvin, mutta teknisiltä ansioiltaan kausi ei ole kummoinen. Puitteet näyttävät ajoittain halvoilta ja erikoistehosteet viimeistelemättömiltä videopeligrafiikoilta. Heikkouksineenkin Legends of Tomorrow'n ykköskausi ajaa mukavasti asiansa ja jos tykästyit näihin hahmoihin Arrow'ssa ja The Flashissa, ja pidät aikamatkustustarinoista, suosittelen sarjaa mukavana viihteenä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.8.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Legends of Tomorrow, Yhdysvallat, 2016-2022, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions, Bonanza Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti