TV-sarja: Legends of Tomorrow, kausi 3 (2017-2018)

LEGENDS OF TOMORROW - KAUSI 3Luojat: Greg Berlanti, Marc Guggenheim, Andrew Kreisberg ja Phil Klemmer
Pääosissa: Caity Lotz, Brandon Routh, Dominic Purcell, Nick Zano, Franz Drameh, Maisie Richardson-Sellers, Victor Garber, Tala Ashe, Amy Louise Pemberton, Arthur Darvill, Jes Macallan, Neal McDonough, John Noble, Matt Ryan, Christina Brucato, Adam Tsekhman, Hiro Kanagawa, Wentworth Miller, Simon Merrells, Billy Zane, Katia Winter, Jonathan Cake, Bar Paly, Nils Hognestad, Lovell Adams-Gray, Johnathon Schaech, David Sobolov, Stephen Amell, Grant Gustin, Melissa Benoist, David Ramsey, Emily Bett Rickards, Tom Cavanagh, Carlos Valdes, Danielle Panabaker, Chyler Leigh ja Candice Patton
Genre: scifi, seikkailu, toiminta, komedia
Jaksomäärä: 18
Jakson kesto: noin 41 minuuttia - Yhteiskesto: noin 12 tuntia 20 minuuttia
Ikäraja: 12

DC Comicsin sarjakuviin perustuva sarja Legends of Tomorrow nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa tammikuussa 2016, DC:n sarjakuviin perustuvien sarjojen Arrow (2012-2020), The Flash (2014-2023) ja Supergirl (2015-2021) rinnalle. Toinen kausi piti suosiota yllä, joten sarjan teko jatkui. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2017 ja Legends of Tomorrow'n kolmannen tuotantokauden esitys alkoi saman vuoden lokakuussa. Katsojaluvut laskivat, mutta sarja pysyi yhä suosittuna ja keräsi positiivista palautetta niin DC-faneilta kuin kriitikoilta. Kun ryhdyin syksyllä 2022 arvostelemaan Arrow-sarjaa sen kymmenvuotisjuhlan kunniaksi, päätin samalla katsoa ja arvostella läpi myös sen rinnakkaissarjat. Pidin Legends of Tomorrow'n kahta ensimmäistä kautta ihan kelvollisena huttuna ja parisen kuukautta kakkoskauden katsomisen jälkeen ryhdyin katsomaan sarjan kolmatta tuotantokautta, yhdessä Supergirlin kolmannen, Arrow'n kuudennen ja The Flashin neljännen kauden kanssa.

Aiheutettuaan vakavan aikasekaannuksen, Legendat lakkautetaan anakronismeja korjaavan, Rip Hunterin perustaman Aikaviraston toimesta. Myöhemmin Legendat sattuvat kuitenkin törmäämään Julius Caesariin vuodessa 2017 ja päättävät osoittaa Ripille taitonsa korjaamalla anakronismit ennen Aikavirastoa.
"Huomisen legendat" palaavat jälleen seikkailemaan halki aikojen pääasiassa samalla kokoonpanolla kuin viime kaudella. Mick "Heat Wave" Rory (Dominic Purcell) on yllättäen tällä kertaa se, joka pistää poppoon kasaan uutta tehtävää varten, Sara "White Canary" Lancen (Caity Lotz) toimiessa jälleen Aallonmurtaja-aluksen kapteenina. Ray "Atom" Palmer (Brandon Routh) hyppää mukaan innoissaan, kun taas Jefferson Jackson (Franz Drameh) ja Martin Stein (Victor Garber), eli Firestorm vaativat hieman enemmän suostuttelua. Kakkoskaudella esitellyt Nate "Steel" Heywood (Nick Zano) ja Amaya "Vixen" Jiwe (Maisie Richardson-Sellers) ovat myös menossa mukana ja he muuttuvat merkittävämmiksi osiksi ryhmää. Tiimiä saapuvat auttamaan myös The Flash -sarjasta tuttu Wally West (Keiynan Lonsdale) ja uusi hahmo, hakkeri-aktivisti Zari Tomaz (Tala Ashe), jota fasistinen A.R.G.U.S. jahtaa vuodessa 2042. Hahmot ovat edelleen oivallisia ja pidettäviä ja Legendojen uuteen aikasotkuseikkailuun lähtee ihan mielellään mukaan.
     Muita hahmoja tuotantokaudella ovat uuden Aikaviraston perustanut Rip Hunter (Arthur Darvill), Aikavirastossa työskentelevät Ava (Jes Macallan) ja Gary (Adam Tsekhman), demoneita jahtaava John Constantine (Matt Ryan), jälleen kerran paluun tekevä Damien Darhk (Neal McDonough), hänen tyttärensä Nora (Courtney Ford), sekä paha Mallus-aikademoni (äänenä John Noble, joka nähdään kaudella myös omana itsenään). Aikamatkansa varrella Legendat kohtaavat myös tietty monia historiallisia hahmoja, kuten Julius Caesarin (Simon Merrells), kuningas Arthurin (Nils Hognestad), sirkustirehtööri P. T. Barnumin (Billy Zane), Troijan Helenan (Bar Paly), merirosvo Mustaparran (Jonathan Cake), laulajatähti Elvis Presleyn (Luke Bilyk) ja viikingit Leif Erikinpojan (Thor Knai) ja Freydis Erikintyttären (Katia Winter). Näyttelijäkaarti ampuu toisinaan yli, mutta suoriutuu pääasiassa mainiosti rooleistaan.
Legends of Tomorrow'n kolmas tuotantokausi jatkaa hyvin samanlaisella linjalla kahden edellisen kautensa kanssa, menettäen jälleen hieman tehoaan. Samaan aikaan pyörineiden Arrowverse-sarjojen, Arrow'n kuutoskauden, The Flashin neloskauden ja Supergirlin kolmoskauden tapaan tämäkin kausi on aika keskinkertaista supersankarirymistelyä, jota seuratessa alkaa väkisinkin tuntua siltä, että Arrowverse-saaga alkaa kulkea jo viimeisillä höyryillään. Seasta löytyy muutama ihan menevä jakso, mutta kokonaisuutena sinne tänne rönsyilevä kolmas tuotantokausi rupeaa kyllästyttämään jo ennen puoltaväliään. Iso ongelma on Damien Darhkin palauttaminen pahikseksi. Ylikäytetty Darhk menettää viimeisetkin uhkaavuutensa rippeet, eikä valitettavasti taustapiruna toimiva Mallus-demonikaan oikein vakuuta.

Tämä tuotantokausi panostaa entistä enemmän eri elokuvien parodioimiseen. Leffoja ahmivat voivatkin huomata selviä viittauksia, sekä suoraan ryöstettyjä juonikuvioita elokuvista, kuten E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Predator - saalistaja (Predator - 1987), Aliens - paluu (Aliens - 1986), Päiväni murmelina (Groundhog Day - 1993) ja jopa Yksi lensi yli käenpesän (One Flew Over the Cuckoo's Nest - 1975). Ajoittain nämä parodiat ovat ihan hassuja, mutta jossain kohtaa alkaa käydä tylsäksi, kun jaksoilla ei tunnu olevan muuta tarjottavanaan kuin parodiaa muista jutuista. Omaksi suosikikseni kauden tarjonnasta nousi yhdeksäs jakso, jossa Isäni on Turbomiestä (Jingle All the Way - 1996) parodioiva tapahtumaketju johtaa siihen, että viikingit onnistuvatkin valtaamaan Pohjois-Amerikan, joka kulkee nyt nimellä Uusi-Valhalla. Toiseksi viimeinen jakso taas on kumma poliittinen kannanotto, kun Grodd (äänenä David Sobolov) yrittää tappaa nuoren Barack Obaman (Lovell Adams-Gray). Telepaattigorilla jopa tokaisee "It's time to make America Grodd again".
Oman tarinansa ohessa Legends of Tomorrow'n kolmas kausi huipentaa Arrowversen toisen ison crossover-tapahtuman, Supergirlin kolmoskaudella käynnistyneen ja Arrow'n kuutoskauden ja The Flashin neloskauden jatkaman Crisis on Earth-X:n. Barry "Flash" Allenin (Grant Gustin) ja Iris Westin (Candice Patton) hääjuhlat keskeytyivät natsien valtaamasta Maa-X:stä hyökänneiden Dark Arrow'n (Green Arrow'takin esittävä Stephen Amell), Overgirlin (Supergirliäkin näyttelevä Melissa Benoist) ja Reverse-Flashin (Tom Cavanagh) takia. Nyt Legendat, Green Arrow, Flash ja Supergirl ryhtyvät viimeiseen taistoon näitä natsiversioita vastaan. Vahvasti käynnistynyt Crisis on Earth-X onneksi myös huipennetaan mallikkaasti, vaikkakin Barryn ja Irisin hääkuvion vieminen loppuun ontuu kiusallisilla ratkaisuillaan. Crossover-tapahtuman päätösjakso nostaa Legendat isommin keskiöön ja johtaa yllättävänkin tunteikkaisiin hetkiin. Viimeistään tässä jaksossa on selvää, että Crisis on Earth-X on onnistuneempi crossover kuin edellisiltä kausilta löytynyt kelpo Invasion. Näiden hahmojen yhteistyöt ovat tuotantokausien huippuhetkiä ja odotankin jo innolla, mitä seuraavaksi on luvassa.

Tuotantokauden ohjaajat ovat päättäneet nostaa kierroksia ja niinpä lähes kaikki toteutetaan kieli poskessa. Näyttelijät ovat teatraalisempia ja jaksot vaativatkin jo valmiiksi lupsakan mielentilan, jotta niiden parissa voi viihtyä. Käsikirjoittajat kuitenkin kompuroivat niin pienempien juonikuvioiden kuin isomman tarinakaaren kanssa, eivätkä heidän kirjoittamat, itseään toistavat keskustelut tai vitsit ole kummoisia. Tuotantoarvoiltaankaan Legends of Tomorrow'n kolmas kausi ei ole kaksinen. Se on kelvollisesti kuvattu, mutta lavasteiltaan ja asuiltaan meno näyttää aika halvalta. Erikoistehosteet ovat parhaimmillaankin keskinkertaiset ja kun lopussa pääsemme vihdoin näkemään Mallusin, on digiörkki enemmän koominen kuin pelottava ilmestys. Äänimaailma on kuitenkin menevästi rakennettu ja Blake Neelyn musiikit säestävät menoa taas kerran toimivasti.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Legends of Tomorrow, Yhdysvallat, 2016-, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions, Bonanza Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti