keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Arvostelu: Aliens - paluu (Aliens - 1986)

ALIENS - PALUU

ALIENS



Ohjaus: James Cameron
Pääosissa: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Bill Paxton, William Hope, Jenette Goldstein ja Al Matthews
Genre: scifi, toiminta, kauhu
Kesto: 2 tuntia 17 minuuttia / Special Edition: 2 tuntia 35 minuuttia
Ikäraja: 18

Ridley Scottin scifikauhuelokuva Alien - kahdeksas matkustaja (Alien - 1979) oli todella suosittu, joten sille päätettiin tehdä jatkoa. 20th Century Fox -yhtiön johto kuitenkin vaihtui, eikä uusia johtajia kiinnostanut jatkaa sarjaa. Vasta 1983 jatko-osan teko saatiin aloittaa, mutta siinä kohtaa Scott oli jo siirtynyt muihin projekteihin, joten ohjaajaksi valittiin James Cameron. Aliens, eli suomalaisittain Aliens - paluu ilmestyi lopulta vuonna 1986 ja se oli kriitikoiden ylistämä menestys. Itse näin ensimmäisen Alienin jo ala-asteella ja innostuin siitä niin paljon, että katsoin Aliens - paluun heti seuraavana päivänä. Lapsena olin enemmän innoissani jatko-osasta, sillä se oli toimintaelokuva, eikä kauhua kuten ensimmäinen osa. Vuosien varrella mielipiteeni on kuitenkin alkanut muuttua. Sain viime jouluna ystävältäni lahjaksi kaikki Alien-elokuvat, joten päätin katsoa ne uudestaan ja arvostella ne.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä elokuvaa Alien - kahdeksas matkustaja!

57 vuotta Alienin tapahtumien jälkeen Ripley ajelehtii avaruudessa, mistä hänet löydetään ja pelastetaan. Ripleylle selviää, että vaarallinen planeetta LV-426 on nyt asutettu ja kun yhteys siellä sijaitsevaan siirtokuntaan katkeaa, hän joutuu palaamaan planeetalle, tällä kertaa mukanaan joukko eliittisotilaita. Valitettavasti tällä kertaa vastassa ei ole vain yksi olento...

Ellen Ripleynä nähdään tottakai Sigourney Weaver, josta tulee tässä yksi kovimmista naistoimintatähdistä ikinä! Läpi elokuvan Ripley osoittaa lujaa sisua ja on aivan mahtavaa nähdä, kun hahmo päättää lopussa lähteä toimintaan kunnolla mukaan. Aluksi on kamalaa seurata, kun kukaan ei usko Ripleyn kertomusta oliosta, mikä tappoi hänen miehistönsä, mutta kun muut vihdoin näkevät alienit, eli xenomorphit ensimmäistä kertaa, on Ripleyn "minähän sanoin" -ilme hyvin palkitseva. Weaverin roolisuoritus elokuvassa on niinkin vaikuttava, että hän sai tästä jopa parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden!
     LV-426:lle lähtee iso joukko sotilaita ja tietty monet heistä ovat mukana vain kuollakseen ensimmäisessä toimintakohtauksessa. Mainitsemisen arvoisia ovat lähinnä korpraali Hicks, jota näyttelee ohjaaja Cameronin edellisestä elokuvasta Terminator - tuhoajasta (1984) tuttu Michael Biehn; Hudson, jota näyttelee Bill Paxton, joka tuntuu joka leffassa esittävän samaa ärsyttävän äänekästä roolia; luutnantti Gorman (William Hope), joka on todella kehno johtaja; Vasquez (Jenette Goldstein), joka on todella kova mimmi; sekä kersantti Apone (Al Matthews), joka on paljon parempi johtaja kuin Gorman. Paria hauskaa vitsiä lukuunottamatta Paxton on kehnointa leffassa ja katsojana lähinnä odottaa, milloin joku alieneista hyökkää hänen kimppuunsa. Vaikka vain muutamalle sotilaalle onnistutaan luomaan persoonallisuutta, on joukon kaveruus saatu tuntumaan todella uskottavalta.
     Planeetalle mukaan lähtevät myös Paul Reiserin esittämä bisnesmies Burke, jonka todelliset kiinnostuksenkohteet eivät ole vaikeasti pääteltävissä, sekä Lance Henriksenin näyttelemä androidi Bishop. Burke on yksi elokuvan heikommista puolista, vaikka tavallaan myös sopii tarinaan. Hän on vain niin raivostuttavan typerä henkilö, että itseäni hän vain ärsyttää. Planeetalta joukko löytää pienen Newt-tytön (Carrie Henn), joka on mainio lisäys, vaikka välillä hänen jatkuva kiljumisensa alkaa käydä hermoille.




Aliens - paluu on siinä mielessä erikoinen jatko-osa, että se muuttaa sarjan genren lähes kokonaan. Siinä missä ensimmäinen Alien on scifikauhua, kallistuu jatko-osa enemmän toiminnan puolelle. Tämä on toki täysin ymmärrettävä ratkaisu, kun hahmoilla on vihdoin kunnon aseita mukana. Sotilasjoukolle yksi avaruusmörkö ei ole vielä mikään vastus, joten nimen mukaisesti elokuva sisältää useampia alieneita. Yksi hienoimmista asioista elokuvassa on, että vaikka se kuuluu eri genreen ja olentoja on käsitelty hyvin eri tavalla kuin ensimmäisessä osassa, on leffa silti selkeää jatkumoa Alien - kahdeksannelle matkustajalle. Elokuva ei todellakaan ole kopio edeltäjästään, eikä myöskään liian erilainen, vaan siinä löydetään upea tasapaino. Toinen elokuvan parhaimmista asioista on, miten se laajentaa sarjan maailmaa. Ensimmäisessä osassa tuli selväksi, että munasta kuoriutuu facehugger, mikä taas munii ihmisen sisälle xenomorphin, mikä syntyy kantajansa rintakehästä läpi. Aliens - paluu taas vastaa kysymykseen, mistä nämä munat oikein tulevat, minkä lisäksi se saa xenomorphit tuntumaan oikealta lajilta, sillä niitä verrataan hyvin esimerkiksi muurahaisiin. Ensimmäisessä elokuvassa kyseessä oli vain hirviö, mutta tässä olennoilla tuntuu olevan enemmänkin merkitystä elämässään.

Vaikka kyseessä on selkeästi toiminnallisempi elokuva kuin Alien - kahdeksas matkustaja, leffa sisältää silti karmivan ilmapiirin ja jännittäviä kohtauksia. Esimerkiksi yhdessä kohtaa Ripley tajuaa olevansa lukitussa tilassa, missä lymyilee facehuggereita, mikä johtaa hyvinkin piinaavaan kohtaukseen. Vaikka elokuvalla kestää kauan ennen kuin nähdään ensimmäinen toimintakohtaus tai ensimmäinen xenomorph (vasta noin tunnin kohdalla), elokuva rakentaa loistavasti tunnelmaansa ja esittelee hyvin hahmonsa. Mukana on useita hienoja hetkiä ja ikonisia repliikkejä, kuten "Get away from her, you bitch!" mikä on aina yhtä mahtavaa kuulla. Loppuhuipennus on todella jännittävä ja vaikka siitä löytyy samanlaisia ratkaisuja kuin ensimmäisestä osasta, on finaali tarpeeksi erilainen ja joka katselukerralla yhtä toimiva. Vaikka ilmapiiri on usein todella synkkä ja painostava, on mukaan saatu myös muutamia hauskoja juttuja.




James Cameron otti todella onnistuneesti Ridley Scottin paikan ohjaajana. Cameron onnistuu jatkamaan sarjaa, mutta tekee leffasta omannäköisensä, jolloin se tuntuu lähes yhtä raikkaalta kokemukselta kuin ensimmäinenkin elokuva. Tämä tekee Aliens - paluusta yhden kaikkien aikojen parhaimmista jatko-osista! Cameron taitaa jännityksen ja hänellä on silmää toimintakohtauksiin. Hän on myös hauskasti saanut viittauksia Terminator - tuhoaja -elokuvaansa. Sen lisäksi, että joidenkin kulkuneuvojen ulkoasut ovat kuin ryöstettyjä siitä leffasta, elokuvassa myös mainitaan Cyberdyne Systems -yhtiö, joka on vastuussa tappavista tuhokoneista. Vihjasiko Cameron tällä, että Alien ja Terminator tapahtuvat samassa maailmassa...?

Tämän elokuvan alienit ovat hieman erilaisia kuin ensimmäisen osan xenomorph. Sileän pään tilalla Aliens - paluun liskohirviöillä on kuvioita ja muita yksityiskohtia. Sama ihanan ilkikurinen hymy löytyy kuitenkin jokaiselta. Tehosteet ovat huomattavasti paremmat kuin ensimmäisessä osassa, mikä on ymmärrettävää - ilmestyihän elokuva seitsemän vuotta edellisen leffan jälkeen. Paikoitellen taustakankaan käyttö on nähtävissä, mutta pääasiassa efektit näyttävät yhä upeilta. LV-426:n siirtokunnan lavasteet ovat todella näyttävät ja hienosti toteutetut. Puvustus ja maskeeraus ovat myös mainioita. Lisäksi elokuva on taitavasti kuvattu, valaistu ja leikattu. Tällä kertaa musiikit sävelsi James Horner, joka on tehnyt erittäin oivallista työtä lisätunnelman luomisessa.

Elokuvasta on olemassa Special Edition -versio, mikä on noin 20 minuuttia teatteriversiota pidempi. Se sisältää mm. yhden toimintakohtauksen lisää, sekä kiinnostavan tiedon Ripleyn taustasta, mikä syventää erinomaisesti hänen ja Newtin välille syntyvää äiti-tytär-suhdetta.




Blu-rayn kuvanlaatu on hyvä. Blu-ray ei sisällä lisämateriaalia, mutta se sisältää sekä teatteriversion, että Special Edition -version elokuvasta.

Yhteenveto: Aliens - paluu on erinomaista scifitoimintaa yhdistettynä edellisestä osasta tuttuun kauhuun. Kyseessä on yksi parhaista jatko-osista ikinä ja se jää alkuperäisen Alienin jalkoihin vain muutaman ärsyttävän typerän hahmonsa takia. Ohjaaja James Cameron otti mahtavasti pohjan Ridley Scottilta ja työsti sen pohjalta oman elokuvansa, mikä on tarpeeksi erilainen, mutta samalla tarpeeksi samanlainen leffa, jolloin homma tuntuu todella raikkaalta. Toimintaelokuva on lähtökohtana mielenkiintoinen ja tekee elokuvasta heti erilaisen kokemuksen kuin Alien - kahdeksannesta matkustajasta. Elokuva laajentaa hienosti sarjan maailmaa ja saa xenomorphit tuntumaan todelliselta lajilta eikä vain monstereilta. Filmi myös näyttää todella hyvältä, minkä lisäksi Sigourney Weaver on jälleen täydellinen pääroolissa Ripleynä. Aliens - paluu on huikean upea jatko-osa ja suosittelen sitä erittäin lämpimästi scifi- ja toimintaelokuvien ystäville. Jotkut alkuperäisen elokuvan fanit eivät tykkää erilaisesta suunnasta, mutta itse nautin elokuvasta todella paljon. Siinä missä Alien - kahdeksas matkustaja oli kauhugenren parhaimmistoa, on Aliens - paluu toiminnan parhaimmistoa!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.1.2016 - Muokattu 10.8.2018
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.fanpop.com
Aliens, 1986, 20th Century Fox Film Corporation


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti