TV-sarja: Jurassic World: Kaaosteoria, kausi 1 (Jurassic World: Chaos Theory - 2024)

JURASSIC WORLD: KAAOSTEORIA - KAUSI 1

JURASSIC WORLD: CHAOS THEORYLuoja: Scott Kreamer ja Zack Stentz
Pääosissa: Paul-Mikél Williams, Sean Giambrone, Raini Rodriguez, Kausar Mohammed, Darren Barnet, Eugene Cordero, Carmen Moore ja Kiersten Kelly
Genre: seikkailu, jännitys, draama
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 23 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 50 minuuttia
Ikäraja: 7

Michael Crichtonin kirjaan Dinosauruspuisto (Jurassic Park - 1990) perustuva elokuva Jurassic Park (1993) oli kriitikoiden ylistämä jättimenestys, jonka ympärille rakentui suuri franchise. Elokuvien lisäksi Netflixissä julkaistiin animaatiosarja Jurassic World: Liitukauden leiri (Jurassic World: Camp Cretaceous - 2020-2022), joka keräsi hyvin katsojia viiden kauden varrellaan, joten sarjaa päätettiin jatkaa uuden animaation voimin. Aluksi Liitukauden leirin tekijät torjuivat idean, mutta saatuaan selville Jurassic World Dominion -elokuvan (2022) tarinan, he ryhtyivät kehittelemään siihen liittyvää tarinaa, jossa Liitukauden leiristä tutut hahmot seikkailevat. Osa vanhoista ääninäyttelijöistä palasivat uusimaan roolinsa ja animointiprosessi käynnistyi. Nyt Jurassic World: Kaaosteoria -nimen saaneen jatkosarjan ensimmäinen tuotantokausi on julkaistu Netflixissä ja itse odotin sarjaa skeptisenä. Olin pitänyt Liitukauden leiriä aluksi kelpo dinoviihteenä, mutta sarjan pari viimeistä kautta äityivät turhan villeiksi ideoidensa kanssa ja menettivät kiinnostukseni lähes täysin. Katsoin silti Jurassic World: Kaaosteorian ykköskauden läpi heti julkaisuviikonloppuna ja hyvä niin, sillä uskokaa tai älkää, mutta kyseessä on kenties kuluneen sarjavuoden suurin yllätys!

Liitukauden leirin lapset selvisivät takaisin kotiin Nublar-saarelta, mutta nyt dinosaurukset vaeltavat vapaana mantereella. Nuoret ovat vuosien varrella ajautuneet erilleen, mutta kun Brooklynn kuolee hämärissä olosuhteissa, muut viisi tulevat siihen tulokseen, että joku jahtaa heitä ja yhdistävät jälleen voimansa selviytyäkseen.
Jurassic World: Liitukauden leirin tutut hahmot tekevät paluun, joskin Brooklynn (ääninäyttelijä vaihtunut Jenna Ortegasta Kiersten Kellyyn) nähdään vain takaumissa, sillä hahmo on joutunut dinosauruksen syömäksi. Brooklynnin kuoleman taustalla vaikuttaisi kuitenkin olevan muutakin, mitä lähtee selvittämään muut Nublarin kuusikoksi kutsutusta kaveriporukasta, eli dinoekspertti Darius (Paul-Mikél Williams), dinosalaliittoihin hurahtanut Ben (Sean Giambrone), ryppyjä rakkaudessa kohdanneet Sammy (Raini Rodriguez) ja Yaz (Kausar Mohammed), sekä Brooklynnin entinen poikaystävä ja tytön kuoleman jälkeen muista erkaantunut Kenji (ääninäyttelijä vaihtunut Ryan Potterista Darren Barnetiin). Selvittyään Isla Nublarin Jurassic World -puistosta elävinä kotiinsa, kaverukset ovat vuosien varrella pitäneet yhä vain vähemmän yhteyttä toisiinsa ja lähteneet omille poluilleen. He tarvitsevat kuitenkin toisiaan, kun näyttäisi siltä, että joku haluaa kaikki selviytyjistä hengiltä. Tuttuja hahmoja syvennetään roimasti ja on kiinnostavaa palata Dariuksen, Benin, Sammyn, Yazin ja Kenjin elämään, kun nämä ovat jo varttuneet aikuisiksi. Hahmojen väliset konfliktit ovat hämmentävän hyvin rakennettuja ja jokaista hyödynnetään oivallisesti pitkin tuotantokautta. Vaikka hahmoihin tykästyikin Liitukauden leirillä, Kaaosteoriaa katsoessa hoksasin ensimmäistä kertaa, kuinka paljon oikeasti välitänkään näistä hahmoista.
Vau. Jurassic World: Liitukauden leirin lähdettyä täysin naurettaville teille parilla viimeisellä kaudellaan ja Jurassic World Dominionin oltua mitä se oli, ehdin jo tuumia, että kenties koko Jurassic-saaga olisi parempi vain jättää sinne historiaan. Uutuusanimaatiosarja Jurassic World: Kaaosteoria on kuitenkin häkellyttävän laadukas paluu näiden dinosaurusten maailmaan, käsitellen Dominionia huomattavasti paremmin konseptia siitä, että dinosaurukset mellastavat nyt vapaana mantereella. Ykköskausi on suorastaan mahtava avaus uudelle dinoseikkailulle, joka nappaa todella tehokkaasti koukkuunsa. Mistään puhtaasti koko perheen seikkailusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan tekijät ovat uskaltaneet tehdä yllättävänkin kypsän ja synkän sarjan, joka muistuttaa usein enemmän salaliittotrilleriä dinosauruksilla höystettynä. Hahmojen vainoharhaisuus tarttuu nopeasti katsojaan ja pian sitä itsekin kotisohvalla epäilee jokaista vastaantulevaa hahmoa uhkaksi nuorille. En usein meinannut uskoa näkemääni ja sitä, kuinka jännittäväksi meno vähän väliä äityi.

Kaaosteorian uskaliaan kypsä lähestymistapa käy selväksi heti alussa, kun paljastetaan Brooklynnin olevan kuollut. Tätä kautta sarja syventyykin hahmoihinsa ja näiden päiden sisäisiin demoneihin. Sarjassa pohditaan yllättävänkin onnistuneesti, millaiset traumat Isla Nublarille jääminen oli aiheuttanut ja mitä seurauksia oli sillä, kun lapset joutuivat kamppailemaan selviytyäkseen vuoden ajan dinosaurusten täyttämällä saarella? Vahva henkilödraama yhdistettynä vangitsevaan mysteeritarinaan ja erinomaisesti rakennettuun tunnelmaan tekevät Jurassic World: Kaaosteoriasta yhden vahvimmista lisäyksistä dinosaagaan, sekä ihan oikeasti yhden alkuvuoden parhaista sarjatulokkaista.
Tuotantokauden animaatiojälki on ainoa puoli, joka saa hieman moitteita. Osittain sarja näyttää upealta. Liitukauden leirin tapaan dinosaurukset on toteutettu myös Kaaosteoriassa fantastisen yksityiskohtaisesti. Dinoista ei ole tehty lapsiystävällisempiä, vaan raptorit ja tyrannosaurukset sun muut ovat juuri niin hurjia ilmestyksiä kuin elokuvissakin. Luontomaisemat ovat kanssa komeita. Ihmisten animointi on kuitenkin ajoittain hieman jäykkää ja jopa vähän viimeistelemättömän näköistä. Sama vika vaivasi myös Liitukauden leirin visuaalista ilmettä. Äänimaailma sen sijaan on läpikotaisin hyvin rakennettu efektejä ja Leo Birenbergin musiikkeja myöten.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 26.5.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Jurassic World: Chaos Theory, Yhdysvallat, 2024-, Universal Pictures, Universal Animation Studios, Amblin Entertainment, Amblin Television, Atomic Cartoons, DreamWorks Animation, DreamWorks Animation Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti