tiistai 14. marraskuuta 2023

Arvostelu: Master and Commander: Maailman laidalla (Master and Commander: The Far Side of the World - 2003)

MASTER AND COMMANDER: MAAILMAN LAIDALLA

MASTER AND COMMANDER: THE FAR SIDE OF THE WORLDOhjaus: Peter Weir
Pääosissa: Russell Crowe, Paul Bettany, James D'Arcy, Edward Woodall, Chris Larkin, Robert Pugh, Max Benitz, Max Pirkis, Lee Ingleby, Billy Boyd, Ian Mercer, Richard McCabe, David Threlfall, Bryan Dick ja Joseph Morgan
Genre: draama, seikkailu, toiminta
Kesto: 2 tuntia 18 minuuttia
Ikäraja: 16

Master and Commander: The Far Side of the World, eli suomalaisittain Master and Commander: Maailman laidalla (joskus käytetty televisioesityksessä myös nimeä Kuninkaan mies: Maailman laidalla) perustuu Patrick O'Brianin Aubrey-Maturin -kirjasarjaan (1969-2004). 20th Century Foxilla työskentelevä Tom Rothman oli ollut jo vuosia halukas kääntämään O'Brianin kirjoja elokuvamuotoon, uskoen niissä olevan suurta potentiaalia filmatisointia varten. Kun Rothman nousi Foxin johtoon vuonna 2000, hän päätti, että kirjojen pohjalta todella tehtäisiin elokuva ja hankkikin kirjojen filmatisointioikeudet. Kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2002 ja lopulta Master and Commander: Maailman laidalla sai maailmanensi-iltansa 14. marraskuuta 2003 - tasan 20 vuotta sitten! Elokuva sai tienattua budjettinsa takaisin, muttei noussut erityiseksi menestykseksi, yleisöjen rynniessä mieluummin katsomaan toista meriseikkailua, Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirousta (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl - 2003). Elokuva sai kuitenkin paljon kehuja kriitikoilta ja historioitsijoilta, sekä sai muun muassa kymmenen Oscar-ehdokkuutta (mm. paras elokuva, ohjaus, lavastus, puvustus, maskeeraus, leikkaus, äänitys ja erikoistehosteet), joista se voitti parhaan kuvauksen ja parhaiden äänitehosteiden palkinnot, kolme Golden Globe -ehdokkuutta (paras draamaelokuva, ohjaus ja miespääosa), sekä kahdeksan BAFTA-ehdokkuutta (mm. paras elokuva, miessivuosa, kuvaus ja erikoistehosteet), joista se voitti parhaan ohjauksen, lavastuksen, puvustuksen ja äänen palkinnot. Itse katsoin Master and Commander: Maailman laidalla joskus lapsena, mutten pahemmin välittänyt elokuvasta, enkä ole katsonut sitä uudestaan. Nyt kun huomasin leffan täyttävän 20 vuotta, päätin juhlan kunniaksi antaa Master and Commanderille uuden mahdollisuuden ja katsoa ja arvostella elokuvan.

Vuonna 1805 Iso-Britannia on sodassa Napoleonin johtamaa Ranskaa vastaan. Kapteeni Jack Aubreyn komentama brittilaiva HMS Surprise saa käskyn etsiä ja vallata ranskalaisalus Acheronin Brasilian rannikolta.
Muutamaa vuotta aiemmin elokuvalla Gladiaattori (Gladiator - 2000) läpimurtonsa tehnyt Russell Crowe näyttelee brittikapteeni Jack Aubreyta, HMS Surprise -laivan komentajaa, joka miehistönsä kanssa lähtee ranskalaisen Acheron-laivan perään aina Brasilian rannikolle asti. Karismaattinen Crowe istuu rooliin täydellisesti. Hän uhkuu auktoriteettia ja katsojakin tekisi varmasti kaiken, mitä kapteeni Aubrey käskee. Crowe tulkitsee hahmonsa sinnikkyyttä, kun tämä haluaa todistaa kykynsä muille ja erityisesti itselleen. Silti koen, että elokuvan aikana mielenkiintoisimmaksi tapaukseksi kiilaa hiljalleen Paul Bettanyn näyttelemä Stephen Maturin, kirurgi, tutkija ja sellisti, joka on tehtävää kiinnostuneempi kaikenlaisista löydöistä, joita matkan varrella voi tupsahtaa vastaan ja mahdollisuudesta päästä ensimmäisenä ottamaan kunniaa vaikkapa uusien eläinlajien bongaamisesta. Bettany on myös nappivalinta omaan osaansa ja häneltä löytää hyvää kemiaa Crowen kanssa.
     HMS Surprisen miehistöön kuuluvat myös muun muassa Taru sormusten herrasta -trilogian (The Lord of the Rings - 2001-2003) Pippin-hobittina parhaiten tunnettu Billy Boyd perämies Bondenina, James D'Arcy yliluutnantti Pullingsina, Edward Woodall toisena luutnantti Mowettina, Robert Pugh purjehdusmestari Allenina, Max Benitz luutnantti Calamyna, Max Pirkis merikadetti Blakeneyna, Lee Ingleby merikadetti Hollomina, Ian Mercer venemies Hollarina, Tony Dolan puuseppä Lambina ja David Threlfall stuertti Killickinä. Näyttelijäkaarti suoriutuu läpikotaisin hyvin hommistaan. Erityismaininta täytyy antaa merikadetti Blakeneyta esittävälle Pirkikselle, joka oli vasta 13-vuotias elokuvaa kuvatessaan.
Ymmärrän hyvin, miksei Master and Commander: Maailman laidalla uponnut minulle, kun katsoin sen vuosia sitten ja vieläpä suosituksesta "sinähän tykkäät niistä Pirates of the Caribbeaneista, tässä olisi vähän samantyylinen meriseikkailu". Vauhdikkaan, viihdyttävän ja hauskan toimintaseikkailun sijaan vastassa olikin hidas historiallinen draamafilmi. Kuitenkin nyt, kun katsoin elokuvan uudestaan, tietäen, mitä oli edessä (mutta silti tosin unohtaneena lähes kaiken, mitä elokuvassa tapahtuu), pidin Master and Commanderista huomattavasti enemmän. Toki leffasta tulee mieleen Pirates of the Caribbeanit, kun HMS Surprise päätyy tykkituleen Acheronin kanssa, eikä vertailutilannetta auta se, että Master and Commander ilmestyi samana vuonna kuin Disneyn ensimmäinen merirosvoseikkailu. Muuten filmit ovat täysin erilaiset toisistaan.

Master and Commanderista tulee enemmän mieleen saksalainen sotaklassikko Sukellusvene U-96 (Das Boot - 1981). Kumpikin kertoo erään merialuksen miehistön edesottamuksista sodan aikaan. Taistelukohtaukset ovat harvassa ja säästellen sitäkin sähäkämpiä, mutta pääasiassa molemmat filmit keskittyvät kuvaamaan miehistöjen menoa ja arkea. Kuinka pitkä aika merellä samojen äijien ympäröimänä alkaa vähitellen vaikuttamaan itse kuhunkin. Elokuva on täynnä kohtauksia, jotka eivät niinkään edistä juonta, mutta syventyvät onnistuneesti erilaisiin mielenmaisemiin ja herättävät katsojalle tunteen kuin olisi itsekin paatilla seilaamassa. Välillä etsitty vihollinen sattuukin näkymään kaukoputkesta ja sitten on aika mennä tositoimiin. Laivojen väliset taistelut ovat onnistuneen näyttäviä ja tiivistunnelmaisia, mutta leffan parasta antia ovat silti pienemmät hahmohetket. Vitsailut ruokapöydässä, kapteenin ja kirurgin väliset musisoinnit ja hienostelevasti pukeutuneille komentajille välillä hapanta naamaa näyttävät sottaiset miehistön jäsenet.
Elokuvan ohjauksesta vastaa Peter Weir, jonka aiempiin töihin kuuluu esimerkiksi Jim Carreyn tähdittämä mahtava draama The Truman Show (1998) ja joka on Master and Commanderin jälkeen tehnyt vain yhden ainoan filmin, selviytymistarina The Way Backin (2010). Weir rakentaa tunnelmaa taidokkaasti, eikä aika oikeastaan käy pitkäksi, vaikkei tapahtumapaikka pahemmin vaihdu HMS Surprisesta mihinkään. Weirin ja John Colleen käsikirjoitus on myös onnistunut ja täynnä oivaa dialogia. Kirjoittajat eivät lähteneet suoraan sovittamaan yhtäkään Patrick O'Brienin kirjaa elokuvaksi, vaan nappasivat ja yhdistelivät pitämiään juttuja sieltä täältä uudeksi kokonaisuudeksi. Visuaalisesti Master and Commander: Maailman laidalla on komeaa katseltavaa. Se on kuvattu todella tyylikkäästi, eikä ihme, että elokuva voittikin siitä palkinnon Oscar-gaalassa. HMS Surprisen lavasteet ovat upeat ja voin vain kuvitella, kuinka haasteellista mutta varmaan myös hauskaa elokuvaa oli tehdä. Osa elokuvasta kuvattiin oikealla laivalla merellä, mutta suuri osa kohtauksista toteutettiin jättimäisessä altaassa, jossa laivalavaste huojui mekaanisen masiinan varassa. Myös puvustustiimi tekee loistotyötä. Erikoistehosteet ovat vakuuttavat ja äänimaailma on rakennettu taidokkaasti Iva Daviesin, Christopher Gordonin ja Richard Tognettin säveltämiä musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Master and Commander: Maailman laidalla on erittäin hyvä draamaelokuva, joka tarjoaa ajoittain vaikuttavia toimintakohtauksia. Vekkulin meriseikkailun sijaan elokuva keskittyy enemmän HMS Surprise -laivan miehistöön, mikä tarjoaa niin tehokasta henkilödraamaa kuin joitain hauskojakin hetkiä. On kiinnostavaa seurata, kuinka pitkä aika samalla aluksella samojen naamojen keskellä alkaa vaikuttamaan itse kuhunkin. Hahmojen väliset kanssakäymiset ovat niin hyvin kirjoitettuja kuin näyteltyjä. Russell Crowe on karismaattinen kapteeni Jack Aubreyna ja Paul Bettany nousee vähitellen tämän ohi Stephen Maturinin osassa. Visuaalisesti elokuva on todella näyttävä kuvausta, puitteita ja tehosteita myöten. Master and Commander: Maailman laidalla on oiva merimatka, jota voi lämpimästi suositella hieman hitaampien, enemmän ihmishahmoihin kuin vauhtiin ja vaaroihin keskittyvien kyytien ystäville.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.12.2022
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Master and Commander: The Far Side of the World, 2003, Twentieth Century Fox, Miramax, Universal Pictures, Samuel Goldwyn Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti