THE KARATE KID
Ohjaus: Harald Zwart
Pääosissa: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson, Wenwen Han, Zhenwei Wang, Yu Rongguang, Luke Carberry, Ji Wang, Zhensu Wu ja Zhiheng Wang
Genre: draama, urheilu
Kesto: 2 tuntia 20 minuuttia
Ikäraja: 12
Kasariklassikko The Karate Kid (1984) oli kehuttu menestys, joka sai useamman jatko-osan, sekä animaatiosarjan. Vuonna 1994 ilmestynyt Karate Kid saa seuraajan (The Next Karate Kid) oli kuitenkin haukuttu jättifloppi, joten elokuvasarja jätettiin yli vuosikymmenen ajaksi siihen. 2000-luvun alkupäässä alkoi kuitenkin uuden Karate Kid -leffan työstäminen, joka vuosituhannelle perinteisesti olisi uudelleenfilmatisointi alkuperäisestä. Hollywood-tähdet Will Smith ja Jada Pinkett Smith ryhtyivät elokuvan tuottajiksi, sillä ehdolla, että pääroolissa nähtäisiin heidän poikansa Jaden. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2009 ja koko työryhmä viittasi elokuvaan nimellä "The Kung Fu Kid", sillä karaten sijaan siinä harjoitetaan kungfua. Sony-studiolla jopa pohdittiin, että se jäisi elokuvan viralliseksi nimeksi, mutta alkuperäisen elokuvan tuottaja Jerry Weintraub vaati, että vanha nimi pidettäisiin. Niinpä The Karate Kid -nimen pitänyt uudelleenfilmatisointi julkaistiin toukokuussa 2010 ja se oli niin kriitikoilta kuin alkuperäisleffojen faneilta saamista ristiriitaisista arvioistaan huolimatta taloudellinen hitti. Itse en ollut aiemmin nähnyt tätä The Karate Kid -leffaa, ainoastaan alkuperäisen. Kuitenkin nyt, kun alkuperäiselokuvia jatkanut Cobra Kai -televisiosarja (2018-) on saamassa viimeisen tuotantokautensa ja tämä uudelleenfilmatisointi on saamassa jatko-osan ensi vuonna, päätin katsoa koko leffasarjan läpi. Puolitoista kuukautta Karate Kid saa seuraajan -elokuvan jälkeen pistin vihdoin The Karate Kid -uudelleenfilmatisoinnin pyörimään.
Amerikkalaispoika Dre Parker muuttaa äitinsä töiden takia Kiinaan, missä hän joutuu paikallisten poikien kiusaamaksi. Maansa myynyt Dre saa apua yllättävältä taholta, kun perheen talonmies Han ryhtyy opettamaan hänelle kungfua.
Pääroolissa Daniel LaRussona... ei kun siis Dre Parkerina nähdään tosiaan näyttelijäpariskunta Will Smithin ja Jada Pinkett Smithin poika Jaden Smith. Tämä oli sitä aikaa, kun pariskunta yritti todella kovasti luoda pojalleen uraa Hollywoodissa. Smithien tuottaman The Karate Kidin lisäksi Jaden näytteli isänsä kanssa leffoissa Onnen potkuja (The Pursuit of Happyness - 2006) ja After Earth (2013). Ei ole mikään ihme, ettei Jadenista tullut koskaan vanhempiensa kaltaista leffastaraa. Ilman nepotismia hän ei olisi luultavasti saanut yhtäkään näistä rooleista - niin huono näyttelijä Jaden on. The Karate Kidissä hänen esiintymisensä on ajoittain tuskastuttavan myötähäpeällistä seurattavaa. Hän yrittää kopioida alkuperäisleffoja tähdittänyttä Ralph Macchiota, sekä vekkuleita rooleja tekevää isäänsä, mutta kiusallisin lopputuloksin. Jaden ei saa tehtyä jatkuvasti valittavasta hahmostaan pidettävää, eikä hän myöskään saa luotua tunnetta yhtenäisestä persoonasta, vaan Dre saattaa olla täysin erilainen tyyppi kohtauksesta riippuen. Ainoa kehuttava juttu Jadenin työssä onkin hänen rankka fyysinen valmistautumisensa roolia varten.
Elokuvassa nähdään myös muun muassa Taraji P. Henson Dren äitinä, Wenwen Han Dren ihastuksenkohteena Alina, ei kun siis Meiyinginä, Zhenwei Wang Dretä kiusaavana Johnnynä, ei kun siis Chenginä, Yu Rongguang karatea, ei kun siis kungfua Cobra Kai -ryhmälle, ei kun siis Fighting Dragon -ryhmälle kouluttavana Kreesenä, ei kun siis mestari Linä, sekä elokuvan jonkin sortin pelastavana enkelinä toimiva Jackie Chan Drelle kungfua opettavana talonmies Miyagina, ei kun siis Hanina. Chan on elokuvan parasta antia, vaikkei hän tee mentorihahmostaan yhtä tykättävää kuin Pat Morita. Henson on myös kelpo valinta äidin rooliin, mutta muut näyttelijät, etenkin lapset Han ja Wang ovat aika kehnoja osissaan.
Kuten etukäteen odotin, en pahemmin piitannut The Karate Kid -uudelleenfilmatisoinnista. Jackie Chan ansaitsee leffalle lisäpisteen ja tarinan siirtäminen Yhdysvalloista Kiinaan tuo edes hieman kulttuurista eroa, mutta muuten kyseessä on todella pitkästyttävä ja ponneton kierrätysversio mahtavasta kasariklassikosta. Vaikka hahmojen nimet on muutettu ja kamppailulajikin on vaihdettu karatesta kungfuun (mutta silti elokuvan nimessä on pidetty sana "Karate"), leffa kulkee tylsän orjallisesti alkuperäiselokuvan latuja. Pari selvästi uutta juttua on tuotu mukaan Dren ja Hanin luostarivisiitin ja Meiyingin viulunsoittokuvion kautta, mutta muuten alkuperäiselokuvan nähnyt vain tuijottaa tapahtumia ja toteaa, että "seuraavaksi tapahtuu näin ja sitten tapahtuu noin, minkä jälkeen tapahtuu sillä lailla". Ikoninen "wax on, wax off" -kohtaus on pistetty uuteen uskoon, mutta eipä uusi versio tarjoa vastaavaa huvittuneisuutta mentorin koulutuksen nokkeluudesta.
Yksi elokuvan käsittämättömimmistä jutuista on, että se on venytetty lähes kahden ja puolen tunnin mittaiseksi. Leffasta löytyisi jatkuvasti karsittavaa ja vaikka alkuperäinenkin elokuva kulki seesteisesti ja rauhassa omalla painollaan eteenpäin, se imaisi mukaansa ja sai katsojan kiinni tunnepuoleen. Vuoden 2010 The Karate Kid ei tarjoa juuri mitään. Jaden Smith ei tee Drestä pidettävää, eikä hänen edesottamuksiaan siis jaksa seurata. Komediapuoli jättää erityisen kylmäksi, eikä draamaosastokaan toimi kaksisesti. Loppuhuipennuksena toimiva kungfu-turnaus kopioi niin tarkkaan alkuperäisleffan finaalia, ettei siitä löydy pienintäkään jännityksen ripettä. Jos alkuperäiselokuvaa ei ole katsonut, voi tämä The Karate Kid tarjota edes jotain, mutta en millään lähtisi suosittelemaan katsomaan tätä ensin. Asiaa ei auta yhtään se, kuinka selvää on, että koko elokuva tehtiin vain, jotta Smithit saisivat tehtyä pojastaankin Hollywood-tähden.
Elokuvan on ohjannut Harald Zwart, joka oli tätä ennen tehnyt muun muassa koko perheen vakoojaseikkailu Agentti Cody Banksin (Agent Cody Banks - 2003) ja vanhojen hittikomedioiden pohjalta tehdyn uudelleenfilmatisoinnin jatko-osan Vaaleanpunainen pantteri 2:n (The Pink Panther 2 - 2009). Zwart ei vakuuta The Karate Kidillään yhtään sen enempää kuin noilla. Hänen työtään ei ole varmasti helpottanut, että hänen on pitänyt ohjata puhtaan nepotismin takia keulakuvana potkivaa Jaden Smithiä ja että tietyistä muutoksistaankin huolimatta Christopher Murpheyn käsikirjoitus on tylsä kopio alkuperäisleffasta. Sentään The Karate Kid -uudelleenfilmatisointi on hyvin kuvattu. Lavasteet ja asut ovat tyylikkäät, ja tappeluissa nähtävä stunt-työ taidokasta. Äänimaailma on kelvollisesti rakennettu ja James Horner tunnelmoi ihan kivasti taustalla, vaikkei hän saakaan yhtä mainioita melodioita aikaiseksi kuin alkuperäiselokuvan säveltänyt Bill Conti.
Yhteenveto: Vuoden 2010 The Karate Kid -uudelleenfilmatisointi on maisemanvaihdoksesta, itse kamppailulajin vaihdoksesta ja hahmojen nimien muutoksesta huolimatta tylsä ja laiska uudelleenfilmatisointi mahtavasta kasariklassikosta. On selvää, että elokuva tehtiin lähinnä Jaden Smithille toivotun uran ponnahduslaudaksi. Smith on kiusallisen kehno roolissaan ja tekee Dre-hahmostaan usein tuskastuttavan ärsyttävän. Jackie Chan pelastaa sen, minkä pystyy Dretä kouluttavana Hanina, mutta muuten näyttelijöissä ei ole paljoa kehumista. Käsikirjoituksesta löytyy pieniä muutoksia, mutta pääasiassa se seuraa tylsän orjallisesti alkuperäisleffaa. Harald Zwartin ohjaus on ponnetonta ja leffa muuttuu nopeasti pitkäveteiseksi. Asiaahan ei auta täysin tarpeeton kahden ja puolen tunnin kesto. Sentään tekniseltä puolelta löytyy ansionsa esimerkiksi kuvauksesta, mutta siihen se sitten jääkin. The Karate Kid vuosimallia 2010 on osa tarpeettomien ja kehnojen uudelleenfilmatisointien pitkää jonoa, enkä käsitä, miksi sille nähtävästi tehdään nyt yli kymmenen vuoden jälkeen jatkoa. Ennen kuin päästään siihen, on aika kuitenkin hypätä elokuvista television puolelle ja katsoa, onko alkuperäistrilogiaa jatkanut Cobra Kai -sarja askel kohti parempaa, vai olisiko koko Karate Kid -saaga kannattanut lopettaa jo vuosia sitten...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.8.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
The Karate Kid, 2010, Columbia Pictures, Overbrook Entertainment, Sony Pictures Releasing, China Film Group Corporation, Emperor Film Production, Jerry Weintraub Productions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti