ASSASSIN'S CREED (2016)
Ohjaus: Justin Kurzel
Pääosissa: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Ariane Labed, Michael Kenneth Williams ja Charlotte Rampling
Genre: fantasia, seikkailu
Kesto: 1 tunti 48 minuuttia
Ikäraja: 12
Tunnustan heti alkuun, etten ole kertaakaan elämäni aikana pelannut Assassin's Creed -pelejä (2007-). Silti minulla oli jonkinlainen käsitys, mistä pelisarjassa suunnilleen on kyse. Kun kuulin, että pelisarjasta tehtäisiin elokuva, kiinnostukseni heräsi, mutta olin aika skeptinen koko jutun suhteen, sillä yleensä pelielokuvat eivät ole laadukkaimmasta päästä (köh, Warcraft, 2016, köh!). Kiinnostustani piti lähinnä yllä se, että pääosassa nähtäisiin mainio Michael Fassbender. Assassin's Creed -elokuvan oli tarkoitus ilmestyä jo keväällä 2015, mutta sen julkaisua siirrettiin ja siirrettin, ja jossain kohtaa unohdin jo koko leffan. Oli myös ajanjakso, jolloin epäilin, ilmestyisikö elokuva koskaan. Lopulta trailerit ja julisteet saapuivat, ja elokuvan julkaisuksi Suomessa ilmoitettiin joulukuun loppu. Elokuva sai hyviä arvioita ja jotkut kehuivat, että kyseessä olisi paras pelileffa koskaan. Siinä kohtaa kiinnostukseni heräsi jälleen ja kävin mielenkiinnolla katsomassa elokuvan. Sanon jo nyt, etten suosittele tekemään sitä.
Yhtiö haluaa lopettaa väkivallan maailmasta kytkemällä ihmisiä Animus-ohjelmaan, jolla ihmiset voivat nähdä assassiiniesi-isiensä muistoja. Muistojen avulla yhtiö yrittää paikantaa Eedenin Omenan, joka sisältää tiedon, miksi ihmiset ovat niin väkivaltaisia?
Yleensä juonikuvauksen jälkeen kirjoitan näyttelijöistä, mutta tällä kertaa minun on pakko aloittaa itse tarinasta. Se että ihmisiä kytketään koneeseen, jolla he voivat elää esi-isiensä muistoja, on kiehtova aihe. Näin voisi helposti tutkia tarkkaan historiallisia tapahtumia. Siihen se sitten jääkin. Kaikki muu elokuvan ideassa on typerää. Juttu voi toimia pelinä, mutta elokuvamuotoon siirrettynä siitä tulee todella tyhmä. Jos Assassin's Creed olisi komedia, typeryyden voisi perustella sillä, mutta kun ei se ole. Elokuva ottaa itsensä todella vakavasti, eikä siinä saa kertaakaan nauraa. Kaikki on todella totista koko ajan. Tarina keskittyy mieheen nimeltä Callum Lynch, jonka esi-isä on assassiini nimeltä Aguilar. Assassiinit ja temppeliherrat ovat sodassa keskenään, ja kumpikin yrittää saada itselleen Eedenin Omenan. Nykypäivänä Abstergo-yhtiö yrittää saada Omenan itselleen lopettaakseen väkivallan. Sitä varten yhtiö jäljittää assassiinien väkivaltaiset lapsenlapsenlapsenlapset (tai jotain) ja kaappaa heidät mukaan Animus-projektiinsa, jolla he voivat elää esi-isiensä muistoja. Yhtiö ajattelee, että kun he paikantavat Omenan 1400-luvulla, he pystyvät paikantamaan sen myös nykypäivänä. Sillä eihän Omenaa varmaan siirretä kuudensadan vuoden aikana minnekään...
Vaikka tarinan hölmöyden voisi perustella jollain tapaa, niin silloin voi takertua siihen, mikä käsikirjoituksessa on pielessä. Pelkästään tarina ei ole huono, vaan niin on myös sen kertomistapakin. Koko homma poukkoilee sinne ja tänne, ja jossain kohtaa siitä on vaikea enää ottaa kiinni. Yhdessä kohtaa päähenkilö ei halua olla Animuksessa mukana ja yhtäkkiä hän haluaakin. Ja jossain kohtaa käännytään yhtiötä vastaan. Ja jossain kohtaa nykypäivän hahmot saavat esi-isiensä ninjavoimat. Elokuva ei oikeastaan selittele mitään ja kulkee eteenpäin heitellen outoja juonenkäänteitä välillä mukaan. Kokonaisuus on erittäin eloton ja tunteeton sekasotku. Nykyajassa tapahtuvat osuudet eivät ole kovin mielenkiintoisia ja menneisyydessä olevia tapahtumia ei oikeastaan selitetä, vaan ne vain näytetään. Loppupuolella ajattelin, että ehkä lopputaistelu olisi viihdyttävä, mutta ei. Elokuva yrittää loppua eeppiseen kuvaan, jolloin katsoja janoaisi lisää, mutta lähinnä sitä vain miettii, että mitäköhän vittua juuri tapahtui ja että tähänkö tämä nyt päättyi? Assassin's Creedista haaveillaan elokuvasarjaa ja todella toivon, ettei niin tapahdu. Tämä on nimittäin omasta mielestäni vuoden huonoin elokuva. Assassin's Creedin ansiosta The Legend of Tarzan (2016) pääsee pois vuoden huonoimman elokuvan paikalta pois. Siinä oli sentään käsikirjoitus - huono sellainen, mutta siinä oli ainakin jonkinlaista järkeä. Noh, lohdutuksena on, että pari toimintapätkää Assassin's Creedissa olivat ihan viihdyttäviä. Siihen se jääkin. Jättäkää tämä elokuva väliin.
Sitten vihdoin näyttelijöistä. Kai se Michael Fassbender yrittää pääroolissa Callumina ja Aguilarina (koska varmasti hahmon esi-isä näyttää täsmälleen samalta kuin päähahmo), mutta elokuva ei anna hänelle mahdollisuutta osoittaa taitojaan. Callumin äiti murhattiin, kun Callum oli vasta lapsi, mikä on ajanut hänet rikollisuuden polulle. Hahmon pitäisi kai olla jollain lailla vihainen, mutta Callum vaikuttaa vain ontolta tapaukselta. Hän tuntuu myös vaihtavan tahtoaan vähän väliä, vaikkei hänellä ole motiiveja mihinkään.
Itseni yllätti, että mukana on myös mainio Marion Cotillard. Pakko vain kysyä, että miksi hän lähti tähän mukaan? Cotillard esittää tohtori Sofia Rikkinia, joka johtaa Animus-projektia. Sofiakin on aika ontto hahmo, mutta Cotillard yrittää parhaansa. Cotillard on hyvä näyttelijä, mutta Fassbenderin tavoin hänen lahjansa eivät pääse näkyviin.
Vielä enemmän ihmettelin, miten konkarinäyttelijä Jeremy Irons on saatu mukaan? Vetikö hän roolin rahan takia? Saivatko näyttelijät edes lukea käsikirjoitusta (jos sellainen oli) ennen kuin he allekirjoittivat sopimukset? Irons haukkui aiemmin tänä vuonna ilmestynyttä Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvaa (2016), jossa hän esittää hovimestari Alfredia, mutta tähän verrattuna kyseinen supersankarisekoilu on taideteos. Irons esittää Sofian isää, Alan Rikkinia, joka on Abstergo-yhtiön johdossa.
Elokuvassa nähdään myös mm. Ariane Labed yhtenä assassiinina, Michael Kenneth Williams assassiinin lapsenlapsenlapsen jne. lapsi Moussana, Brendan Gleeson Callumin isänä ja Charlotte Rampling Ellen Kayena, jonka rooli jää aika epäselväksi.
Elokuvan on ohjannut Justin Kurzel, joka on tätä ennen ohjannut Fassbenderia elokuvassa Macbeth (2015). Käsikirjoitus tehtiin eri henkilöiden kautta useasti uudestaan, mikä voi olla paras selitys sille, miksi tarina menee minne sattuu. Kuvaus ei ole mistään parhaasta päästä ja kamera heiluu välillä ihan liikaa. Leikkaus on useasti sujuvaa, mutta joissain toimintakohtauksissa kuva vaihtuu liian nopeasti. Voi myös olla, että leikkauspöydällä kokonaisuudesta on saksittu useat tärkeät osiot pois. Äänitehosteet ovat hyviä, mutta visuaaliset tehosteet eivät niinkään. Kun efektejä on käytetty, kuvaan on tungettu mukaan pöllyävää hiekkaa ja sumennusta, jolloin heikot tehosteet peittyvät. Assassiinien puvustus on kyllä hyvin toteutettu ja asut näyttivät siltä, millaiset ne ovat pelikuvissa, jotka olen nähnyt. Musiikista vastaa ohjaajan pikkuveli Jed Kurzel, mutta hänen sävellyksensä eivät jää mieleen.
Yhteenveto: Assassin's Creed on kauhea sekasotku ja tähän mennessä vuoden 2016 huonoin elokuva. Voi olla, että jokin niistä, mitkä minulta on jäänyt väliin, vie tittelin - esimerkiksi Gods of Egypt (2016), mutta tällä hetkellä tämä elokuva vie paikan. Näyttelijät yrittävät kyllä, mutta huonon juonen ja olemattoman käsikirjoituksen kanssa lopputulos ei toimi ollenkaan. Elokuvalla on ollut useita käsikirjoittajia, mutta kokonaisuutta ei silti olla saatu toimimaan. Ehkä siinä kohtaa olisi kannattanut vain jättää koko projekti tekemättä. Muuten antaisin elokuvalle kaksi pistettä, mutta parin viihdyttävän toimintakohtauksen takia pisteet pääsevät juuri ja juuri kolmeen. Päähenkilöllä ei ole ollenkaan motiiveja, eikä elokuva selitä, miksi asioita tapahtuu. Tarina on tyhmä, mutta kertaakaan ei saa nauraa. Kaikki on todella vakavaa ja paikoitellen jopa masentavaa. Pelisarjan fanien on tietty pakko käydä katsomassa tämä ja luultavasti elokuva aukeaakin paremmin, jos pelien maailma on tuttu. Muille en suosittele tätä ollenkaan. Älkää katsoko Assassin's Creedia. Se olisi pelkkää aikanne ja rahojenne tuhlausta. Toivottavasti tämä ei menesty, eikä jatkoa tulisi.
Kirjoittanut: Joonatan, 21.12.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.comingsoon.net
Assassin's Creed, 2016, Regency Enterprises, Ubisoft Entertainment, New Regency Pictures, Ubisoft Motion Pictures, DMC Film, The Kennedy/Marshall Company, RatPac Entertainment, Alpha Pictures, CatchPlay, Monarcy Enterprises S.a.r.l., Latina Pictures
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti