torstai 1. joulukuuta 2016

Arvostelu: Arrival (2016)

ARRIVAL (2016)



Ohjaus: Denis Villeneuve
Pääosissa: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker ja Michael Stuhlbarg
Genre: scifi, draama
Kesto: 1 tunti 56 minuuttia
Ikäraja: 12

Kun kuulin Arrivalista ensimmäisen kerran, mielenkiintoni heräsi samantien. Pidän kovasti elokuvista, joissa avaruusaluksia ja -olioita saapuu Maahan (no en nyt kaikista), joten halusin tietenkin nähdä myös tämänkin. Trailerin näkeminen ei saanut minua innostumaan erityisemmin paljon, mutta olin jo päättänyt, että menen katsomaan elokuvan joka tapauksessa. Kovin paljoa en pitänyt siitä, että pääosassa nähtäisiin Amy Adams, mutta toivoin vain, että muuten elokuva olisi toimiva. Arrival perustuu Ted Chiangin tarinaan "Story of Your Life" (1998). Elokuva oli saanut useista paikoista hyviä arvosteluja, joten kaikkein eniten halusin tietää, mikä Arrivalissa olisi niin ihmeellistä? Sen lisäksi minua kiinnosti tietää, millaisista avaruusmöröistä olisi tällä kertaa kyse.

Kaksitoista avaruusalusta laskeutuu ympäri maapalloa. Tohtori Louise Banks ja fyysikko Ian Donnelly alkavat tutkia yhtä aluksista ja yrittävät kommunikoida heptapodeiksi kutsuttujen muukalaisten kanssa.

Pääosassa tohtori Louise Banksina tosiaan nähdään Amy Adams, joka ei ole tätä ennen erityisemmin saanut minua vakuuttuneeksi hänen taidoistaan. Arrivalissa Adams vihdoin näyttää osaavansa, kun haluaa. Louise on menettänyt tyttärensä sairauden vuoksi, mikä painaa hänen elämäänsä. Hän toimii opettajana yliopistolla, mutta tutkii myös kieliä, minkä takia hänet otetaan mukaan kommunikoimaan avaruusolioiden kanssa.
     Ei-kenenkään-suosikki-Avenger Jeremy "Hawkeye" Renner esittää fyysikko Ian Donnellya, joka haluaa tutkia olioita hieman eri tavalla kuin Louise, mutta huomaa kuitenkin Louisen olevan oikeassa tutkimistavassa. Renner on roolissaan ihan hyvä, mutta jää selkeästi Adamsin varjoon. Hän on alkupuolella paljon innokkaampi.
     Forest Whitaker näyttelee eversti Weberia, joka saa Louisen ja Ianin mukaan tutkintaan. Eversti Weber haluaa tuloksia mahdollisimman nopeasti, muttei ymmärrä täysin, mitä Louise yrittää saada aikaan. Weber toimii katsojille henkilönä, jonka kysymysten kautta katsojat saavat vastauksia siihen, mitä päähenkilöt pyrkivät tekemään. Whitaker on mainio näyttelijä, mutta hänen lahjansa menevät hukkaan yksiulotteisessa hahmossa. Elokuvassa nähdään myös Michael Stuhlbarg agentti Halpernina, joka on enemmän radikaalimpien toimenpiteiden kannalla.

Elokuvan alku sisältää paljon tunteita, kun Louisen tytär menehtyy sairaalassa. Ei kestä kauaa, kun uutisissa raportoidaan oudoista, palkojen muotoisista avaruusaluksista. Aluksi niitä ilmestyy yksi ja yhtäkkiä niitä onkin jo kaksitoista ympäri maailmaa. Ongelmia alkaa syntyä, kun eri maat aikovat toimia eri tavoin muukalaisten kanssa; jotkut yrittävät saada selville, mitä ne haluavat, kun taas osa haluaa hyökätä niiden kimppuun. Louise ja Ian lähtevät tutkimaan yhtä avaruusalusta ja tapaavat kaksi heptapod-muukalaista, joiden kanssa kaksikon olisi tarkoitus kommunikoida. Kaksikko yrittää saada selville miksi ja miten heptapodit ovat tulleet Maahan?

On hienoa, että vaihtelun vuoksi avaruusoliot eivät saavu rytinällä Maahan. Empire State Building ei tuhoudu, Valkoinen talo ei räjähdä, eikä Golden Gate Bridge luhistu. Avaruusalukset vain yksinkertaisesti leijuvat ilmassa ja muukalaiset pysyvät niiden sisällä. Jotkut ihmiset tosin alkavat mellakoida ja aiheuttaa paniikkia kansan keskuuteen. Mitä kauemmin alukset leijuvat ilmassa ilman vastausta, sitä vaikeammaksi tilanne käy. Tällaisenaan lähtökohta on mielenkiintoinen ja elokuva onkin pääasiassa hyvä. Valitettavasti se ei tunnu oikeastaan etenevän mitenkään. Kohtaukset avaruusaluksessa ovat toimivia, mutta ne tuntuvat välillä toistavan itseään. Sillä on voitu vahvistaa katsojille kansan tunnetta siitä, millaista epätietoisuus kyseisessä tilanteessa on. Loppu ei ole kovin innostava ja tuntui paikoitellen köyhän miehen Interstellarilta (2014). Tavallaan ihmisten eri reaktiot muukalaisiin voi miettiä piiloviittauksena siihen, miten eri maat suhtautuvat pakolaisiin. Osa ottaa tulokkaat hyvin mielin vastaan ja osa haluaa pitää maansa itsellään. Suomessa ei tunnu elokuvan aikana olevan hätää, sillä meidän lähistölle ei ole (taaskaan) alusta laskeutunut.

Elokuvan on ohjannut Denis Villeneuve, joka on aiemmin ohjannut mm. painostavan Prisonersin (2013) ja ihan kivan Sicarion (2015). Villeneuve pitää selkeästi hidastempoisista elokuvista ja tämä elokuva todella on sellainen. Eihän hidastempoisuus pahasta ole, jos sillä on jokin ratkaiseva merkitys. Tämä voi tuntua paikoitellen jopa hieman puuduttavalta. Ei Arrival kuitenkaan huono ole, vaan ihan hyvä elokuva. Siitä vain tuntuu puuttuvan jotain, jotta se olisi tasaisesti hyvä pätkä. Kuvaus toimii, mutta välillä kuva heiluu hieman liikaa. Leikkauspöydällä olisi voitu tiivistää hieman enemmän. Aluksilla ja heptapodeilla on kivan yksinkertaiset ulkonäöt. Visuaaliset tehosteet eivät ole kovin huikeat ja heptapod-muukalaiset näyttävät paikoitellen heikommin tehdyiltä. Välillä tuntuu, että äänitehosteita on hyödynnetty, jotta visuaalisia tehosteita ei tarvitse käyttää budjettisäästön takia. Musiikista vastaa Jóhann Jóhansson, jonka sävellykset pauhaavat välillä huumaavan hienosti.

Yhteenveto: Arrival on ihan hyvä scifielokuva, jossa on mielenkiintoinen idea, joka ei tosin valitettavasti jaksa kantaa loppuun asti. On hienoa vaihtelua, etteivät muukalaiset tule tällä kertaa tuhoamaan maailmaa. Elokuva on hidastempoinen ja valitettavasti välillä se jopa hieman puuduttaa. Erityistä jännitystä ei oikein tunnu kokevan elokuvan aikana. Amy Adams on yllättävän mainio pääosassa ja Jeremy Rennerin suoritus on ihan hyvä. Forest Whitakerin taidot menevät hukkaan everstin roolissa. Jos elokuva kiinnostaa, niin kannattaahan se vilkaista ja jos Villeneuven aiempi tuotanto on uponnut, niin voi olla, että tämäkin toimii. Ihmeellinen pätkä Arrival ei ole, mutta tuohan se toisaalta jotain uutta genreensä. Loppuratkaisusta tuli hieman mieleen Interstellar, muttei valitettavasti hyvällä tavalla.




Kirjoittanut: Joonatan, 22.11.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
Arrival, 2016, 21 Laps Entertainment, FilmNation Entertainment, Lava Bear Films

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti