keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Arvostelu: Nocturnal Animals / Yön eläimet (2016)

NOCTURNAL ANIMALS (2016)

YÖN ELÄIMETOhjaus: Tom Ford
Pääosissa: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher, Ellie Bamber ja Armie Hammer
Genre: draama, trilleri
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Nocturnal Animals - eli suomalaisittain Yön eläimet - kuulosti jo nimenä mielenkiintoiselta. Kiinnostustani nosti myös näyttelijäkaarti, vaikken kovin ihmeellisenä päätähti Amy Adamsia pidäkään. Eniten minua kiinnosti nähdä Jake Gyllenhaalin ja Aaron Taylor-Johnsonin roolisuoritukset. Nocturnal Animals perustuu edesmenneen Austin Wrightin kirjaan "Tony and Susan" (1993). Katsoin elokuvan trailerin, joka näytti ihan kivalta ja luin myös elokuvan juonikuvauksen. Kovin paljoa en leffalta odottanut, mutta halusin mielenkiinnosta käydä vilkaisemassa, olisiko kyseessä jälleen elokuva, joka yllättäisi minut erityisen positiivisesti, mutta jota en mitä luultavimmin olisi tavallisesti mennyt katsomaan?

Huonossa suhteessa elävä Susan Morrow saa ex-mieheltään Edwardilta paketin, joka sisältää hänen kirjoittamansa "Yön eläimet" -teoksen käsikirjoituksen, jonka Edward haluaisi Susanin lukevan.

Elokuvan pääosassa tosiaan nähdään Man of Steelista (2013) tuttu Amy Adams, joka esittää Susan Morrowia. Susan on surullinen henkilö ja hän on tehnyt vääriä valintoja elämänsä aikana, mikä on johtanut siihen, että hän kokee olonsa onnettomaksi. Hän on töissä taidegalleriassa, mutta sekään ei tunnu tuovan hänen elämäänsä tarpeeksi. Susan esitetään aika tyhjänä hahmona, eikä Adams pääse kovin paljoa tuomaan rooliinsa nykyaikaan sijoittuvissa kohtauksissa. Menneisyydessä tapahtuvissa pätkissä Adamsin suoritus on parempi ja Susan on paljon eläväisempi tapaus. Suurimmaksi osaksi Susan vain lukee "Yön eläimet" -kirjaa. Susanin pettäjämies Huttonia näyttelee Armie Hammer.
     Jake Gyllenhaal näyttelee sekä Susanin ex-miestä Edwardia, että "Yön eläimet" -kirjan päähenkilö Tonya. Kaksi eri roolia sujuvat Gyllenhaalilta taidokkaasti ja hän kykenee esittämään roolit täysin erilaisina. Edward nähdään nuorena ja innokkaana kirjailijanalkuna, kun taas Tony on selkeästi synkempi tapaus. Pakko sanoa, että parta saa Gyllenhaalin näyttämään paljon vanhemmalta. Parrakkaana Tonyna hän näyttää noin kymmenen vuotta vanhemmalta kuin siloposkisena Edwardina. Jos on pakko valita, niin Tony on kuitenkin selvästi paremmin näytelty ja kuvattu hahmo kuin Edward, vaikka kummatkin ovat hyvin toteutettuja. Tonyn vaimoa Lauraa näyttelee Isla Fisher ja heidän tytärtään Indiaa esittää Ellie Bamber.
     Aaron Taylor-Johnson esittää Rayta, joka "Yön eläimet" -kirjassa sieppaa Tonyn vaimon ja tyttären, jonka takia Tony janoaa hänelle kostoa. Taylor-Johnson vetää yllättävänkin hyvän roolisuorituksen inhottavana, mutta silti uhkaavana henkilönä, joka on aika arvaamaton tapaus. Tiesin, että kyseessä on hyvä näyttelijä, mutta olin yllättynyt, kuinka onnistuneen roolisuorituksen Taylor-Johnson tässä vetää. Rayn apuna ovat Lou (Karl Glusman) ja Turk (Robert Aramayo).
     Amy Adams ei ole ainoa elokuvan näyttelijä, joka esiintyi Man of Steelissa, sillä Nocturnal Animalsissa nähdään myös Michael Shannon, joka esittää komisario Andesia. Andes auttaa Tonya löytämään tämän vaimon ja tyttären. Andes ei ole mikään puhtoisin poliisi, mikä teki hahmosta heti paljon mielenkiintoisemman. Shannon on oikein mainio ja jopa hauska roolissaan.

Susan Morrow on aikoinaan jättänyt Edwardin uuden miehen, eli Huttonin takia. Nykyään hän tuntuu katuvan päätöstään kaiken aikaa. Huttonin lähtiessä matkoille, Susan saa postista paketin, joka sisältää Edwardin kirjoittaman kirjan, "Yön eläinten" käsikirjoitusversion, jonka Edward haluaisi Susanin lukevan. Kyseessä on rankka teos Tonysta ja tämän perheestä, jotka joutuvat automatkalla tekemisiin epämiellyttävän kolmikon kanssa. Kolmikko nappaa Lauran ja Indian, ja jättää Tonyn yksin erämaahan. Tony päättää etsiä kolmikon käsiinsä ja viedä heidät oikeuden eteen, vaikka mikä olisi.

Elokuvassa seurataan kolmea eri osiota. Pääosio pyörii nyky-Susanin ympärillä, kun tämä lukee kirjaa, joka taas on toinen osio. Kolmantena ovat menneisyyspätkät, joissa näytetään Susanin ja Edwardin suhde. Menneisyysosio on mielenkiintoisempi kuin itse nykyajan tarina, sillä nykyajasta näytetään lähinnä vain kirjan lukemista. Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin "Yön eläimet" -kirja, jonka tarina esitetään visuaalisesti läpi elokuvan. Omasta mielestäni elokuva olisikin voinut olla vain Tonyn tarina ja siitä olisi voitu pudottaa Susanin osuudet pois, sillä ne eivät vain erityisemmin kiinnosta. Tonyn tarina on toimiva jännityspätkä, mikä voisi olla oikein mainio elokuva sellaisenaan. Joissain Susanin osuuksissa meinasin nukahtaa, mutta Tonyn osuudet pitivät hienosti otteessaan. Ymmärrän kyllä, että näin kyseessä olisi moniulotteisempi elokuva, jossa on useita kerroksia, mutta mielestäni kerroksia ei olisi välttämättä tarvittu. Voihan se tietenkin olla, että Tonyn tarina ei toimisikaan yksinään ja onhan se pakko tunnustaa, että "Yön eläimet" -kirjan tarina on hyvin yksinkertainen. Jos elokuvassa olisi muuten parempi rakenne ja nyky-Susan tekisi muutakin, eikä tunnelma olisi erittäin ankea, niin ehkä Nocturnal Animals olisi parempi kokonaisuus.

Elokuvan on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut Tom Ford, joka on tätä ennen tehnyt vain elokuvan A Single Man (2009). Ford tuntuu pääosin osaavan hommansa. Kuvaus on elokuvassa ihan sujuvaa liikkeiltään, mutta kuva itsessään on välillä hieman epätarkka. Leikkauksessa on muutamissa kohdissa tehty aika kummallisia ratkaisuja. Todellinen maailma on värimääritelty kylmäksi, kun taas kirjan tapahtumat ovat hieman lämpimän sävyisiä. Musiikista vastaa Abel Korzeniowski, joka on tehnyt hyvää työtä sävellysten kanssa. Musiikki tuo hyvin tunnelmaa mukaan elokuvaan.

Yhteenveto: Nocturnal Animals on ihan kiva elokuva, joka olisi parempi, jos se olisi ainoastaan "Yön eläimet" -kirjan sisältö. Tonyn tarina on jännittävä, mutta Susanin osuus on aika tylsää katsottavaa. Jake Gyllenhaal on erinomainen kahdessa roolissa ja Aaron Taylor-Johnson toimii todella hyvin uhkaavana kusipäänä. Michael Shannon on hyvä ja jopa hieman hauska komisario Andesina, mutta päätähti Amy Adams jättää hieman kylmäksi elottomana Susanina. Kuvat ovat välillä epätarkkoja ja leikkauksessa on tehty muutamia eriskummallisia päätöksiä. Jos Nocturnal Animals kiinnostaa, niin kannattaa se vilkaista Tonyn tarinan takia, sillä se on oikeasti hyvin toteutettu.
Kirjoittanut: Joonatan, 10.11.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.reddit.com
Nocturnal Animals, 2016, Fade to Black Productions, Focus Features, Universal Pictures

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti