keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Arvostelu: Allied / Liittoutuneet (2016)

ALLIED (2016)

LIITTOUTUNEETOhjaus: Robert Zemeckis
Pääosissa: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Lizzy Caplan, August Diehl ja Simon McBurney
Genre: draama, trilleri
Kesto: 2 tuntia 4 minuuttia
Ikäraja: 12

Kun näin ensimmäistä kertaa Alliedin, eli suomalaisittain Liittoutuneet-elokuvan trailerin, mielenkiintoni heräsi. Ensinnäkin elokuvassa ovat pääosissa Brad Pitt ja Marion Cotillard, ja toiseksi elokuvan on ohjannut sama henkilö kuin Back to the Future -trilogian (1985-1990) ja Forrest Gumpin (1994), eli Robert Zemeckis. Hieman kyllä jännitti, että paljastiko trailer oikeasti koko elokuvan juonen alusta loppuun, mutta menin silti katsomaan sen ja toivoin, että näkisin edes ihan kivan pätkän. Allied yllätti olemalla paljon parempi kuin vain "ihan kiva". Kyseessä on siis elokuva, joka rikkoi Brad Pittin ja Angelina Jolien suhteen.

Vuonna 1942 Max Vatan ja Marianne Beauséjour soluttautuvat Marokossa natsien alueelle suorittaakseen salamurhatehtävän. He rakastuvat ja perustavat perheen. Ongelmat alkavat, kun Mariannen epäillään olevankin vihollisten vakooja.

Max Vatania näyttelee Brad Pitt, jolta olen nähnyt selkeästi huonompia roolisuorituksia, mutta myös todella hyviäkin, kuten Inglourious Basterdsissa (2009). Tässä Pitt on oikein mainio ja uskottava Yhdysvaltain salaisena tappajana. Pittillä on elokuvassa muutamia heikompia osuuksia, mutta pääosin hän suoriutuu osastaan toimivasti. Pitt puhuu elokuvassa aika sujuvan kuuloisesti ranskaa ja käsittelee korttipakkaa yllättävän taidokkaasti.
     Marianne Beauséjourina nähdään Marion Cotillard, joka on todella hyvä näyttelijä. Cotillardilta ei löydy heikkoja osuuksia ja hän vetääkin suorituksensa erinomaisesti läpi elokuvan. Cotillard on Pittiä uskottavampi salamurhaajana ja vakuuttava aseiden kanssa.
     Elokuvassa nähdään myös Jared Harris Maxin esimiehenä, eversti Frank Heslopina, Lizzy Caplan Maxin Bridget-siskona, August Diehl Hobar-nimisenä natsina ja Simon McBurney miehenä, joka alkaa epäillä Mariannea.

Elokuvan ensimmäinen puolisko tapahtuu Ranskan Marokossa vuonna 1942, jolloin Max ja Marianne kohtaavat ja aloittavat salamurhaoperaationsa. Alkupuoli ei vielä erityisemmin paljasta, mistä heidän tehtävässään on kyse, mutta katsoja saa heti oikean käsityksen, että heidän on tarkoitus tehdä vahinkoa natseille. Toinen puolisko taas tapahtuu tehtävän jälkeen, jolloin pari on mennyt naimisiin ja perustanut perheen. Maxin esimiehet alkavat epäillä, että Marianne olisikin oikeasti natsien vakooja, joka välittää vihollisille tärkeitä tietoja. Maxin tehtävänä on ottaa selvää Mariannesta ja hän haluaakin saada vaimonsa nimen puhdistettua.

Alliedin salamurhaosio olisi jo sellaisenaan mielenkiintoinen elokuva. Alliedin toinen puolisko, jossa jännitys koostuu siitä, ettei katsoja tiedä, onko Marianne hyvä vai paha, olisi jo sellaisenaan mielenkiintoinen elokuva. Tekijät ovat kuitenkin päättäneet pistää nämä kaksi juttua yhteen, jolloin lopputuloksena on erittäin mielenkiintoinen ja hyvä elokuva. Alussa pääsee rauhassa tutustumaan hahmoihin ja heidän suhdettaan rakennetaan, jolloin loppupuolella katsojana haluaa, että Max saa todistettua, ettei Marianne olekaan vakooja. Tavallaan silti toivoisi, että lopputulos ei olisikaan onnellinen, joten ei voi muuta kuin jännityksellä odottaa, mitä tuleman pitää. Kun elokuvassa on tavallaan kaksi tarinaa peräkkäin, aika tuntuu kuluvan todella nopeasti, eikä Allied edes tunnu kestävän kahta tuntia. Muutamia hitaampia osuuksia on, mutta ne eivät jää mieleen, sillä muuten elokuva on niin toimiva. Kyseessä onkin paljon parempi elokuva kuin odotin ja aion todellakin katsoa sen uudestaan. Koko toinen tunti on enemmän tai vähemmän jännittävä. Paljoa ei saa nauraa, mutta muutama ihan huvittava juttu on saatu mukaan. Yllätyin positiivisesti, että elokuvassa nähdään verta ja siinä kiroillaan.

Elokuvan on tosiaan ohjannut Robert Zemeckis, joka on tehnyt hyvää työtä ohjauksen parissa. Zemeckis todella hallitsee näyttelijäohjauksen ja hän kykenee pitämään isojakin kokonaisuuksia kasassa. Vaikka Allied on todella onnistunut työ häneltä, niin silti toivon, että häneltä tulisi välillä jotain Back to the Futuren (1985) kaltaista seikkailuakin. Motion capture -animaatioiden teon hän voisi jo lopettaa, sillä vaikka A Christmas Carol (2009) olikin elokuvana ihan hyvä, niin The Polar Express (2004) ja Beowulf (2007) eivät yksinkertaisesti toimineet. Allied on hyvin kuvattu ja leikattu elokuva. Toisen maailmansodan aika on tuotu hyvin visuaalisuuteen mukaan ja sotakohdat ovat tyylikkään näköisiä, vaikka suurin osa niistä tapahtuukin taustalla. Äänimaailmalla on tuotu mukaan lisäystä eri tunnelmiin. Koska kyseessä on Zemeckisin elokuva, niin musiikeista vastaa tietysti Alan Silvestri.

Yhteenveto: Allied on yllättävän mainio jännitysdraama. Elokuva tuntuu lyhyemmältä kuin se on, mikä voi johtua juurikin siitä, että se tuntuu tavallaan kahdelta erilliseltä jutulta, jotka lopulta yhdessä muodostavat todella hyvän kokonaisuuden. Aluksi katsoja pääsee tutustumaan hahmoihin, jolloin heistä ja heidän suhteestaan välittää loppuleffan ajan. Brad Pitt ja Marion Cotillard ovat hyviä rooleissaan, mutta muut näyttelijät jäävät selkeästi taka-alalle. On hienoa, että ohjaaja Robert Zemeckis on vihdoin tehnyt onnistuneen elokuvan ja toivon, että hän jatkaisi samalla lailla. Ajankuva on onnistuneesti toteutettu. Jos elokuva kiinnostaa, niin suosittelen katsomaan sen. Jos kaipaat jännityselokuvaa tai jollain lailla erilaista kuvausta toisen maailmansodan ajasta, niin katsokaa ihmeessä. Itse aion katsoa sen vielä uudestaan ja voi olla, että ehkä joskus jopa ostan Alliedin.
Kirjoittanut: Joonatan, 20.11.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.traileraddict.com
Allied, 2016, GK Films, Huahua Media, ImageMovers, Paramount Pictures

2 kommenttia:

  1. Brad oli epäuskottava. Jos avioliittonsa kaatui tähän, niin oli heikoissa kantimissa. Cotillard on aina hyvä. 4/10.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enpä keksi kovin montaa syytä olla parisuhteessa Angelina töröhuuli Jolien kanssa, että parempi varmaan Pittille näin.

      Poista