torstai 23. kesäkuuta 2016

Arvostelu: Chappie (2015)

CHAPPIE (2015)



Ohjaus: Neill Blomkamp
Pääosissa: Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yo-Landi Vi$$er, Hugh Jackman ja Sigourney Weaver
Genre: scifi, toiminta
Kesto: 2 tuntia
Ikäraja: 16

Ohjaaja Neill Blomkamp vakuutti minut taidoistaan heti ensimmäisellä elokuvallaan, District 9:llä (2009). Valitettavasti jo hänen toinen elokuvansa, Elysium (2013) jätti minut kylmäksi, vaikka olikin hieman parempi toisella katsomiskerralla. Erittäin varautuneena kävin vähän yli vuosi sitten katsomassa Chappien, toivoen että se olisi lähempänä District 9:ä kuin Elysiumia. Koska jotain muksuja oli päässyt katsomaan Fifty Shades of Greyn (2015), niin tuli hieman säätöä hakea koko meidän porukalle henkkareita, jotta pääsisimme varmasti katsomaan Chappien, Finnkinon tiukentaessa iän tarkastamista. Lopulta pääsimme katsomaan elokuvan ilman, että papereita edes kysyttiin. Sellainen jännä tarina minulla on elokuvan näkemisestä. Ostin Chappien Blu-raylle jo yli puoli vuotta sitten, mutta katsoin sen vasta nyt uudestaan.

Vuonna 2016 Johannesburgissa on otettu käyttöön robottiscouttipoliiseja. Scouttien luoja, Deon Wilson, päättää kokeilla uutta teknologiaa yhteen scouttiinsa, jolla se saisi tietoisuuden ja kykenisi ajattelemaan itse. Scoutti, joka nimetään Chappieksi, joutuu huonossa jamassa olevien rikollisten käsiin.

Jälleen on Blomkamp roolittanut Sharlto Copleyn elokuvaansa, toista kertaa pääosaan. Copley esittää nimikkohahmo Chappieta ja hän tuo scouttiin niin paljon sydäntä ja tunnetta mukaan, että kyseessä on inhimmillisempi hahmo kuin oikeastaan kukaan oikea ihminen koko elokuvassa. Chappien kehitys ja muuttuminen elokuvan aikana on hyvin rakennettu ja on hienoa nähdä, miten kylmä maailma vaikuttaa hahmoon, joka vain haluaa hyvää kaikille.
     Slumdog Millionairesta (2008) tuttu Dev Patel näyttelee Deon Wilsonia. Patel on hyvä näyttelijä ja hänen suorituksensa on mainio. Monien ongelmana oli, että mainosten perusteella Chappie ja Deon olisivat enemmän keskiössä, mutta näin ei olekaan.
     Etelä-afrikkalaisen rap-yhtye Die Antwoordin jäsenet Ninja ja Yo-Landi Vi$$er ovat mukana elokuvassa ja esiintyvät jostain kumman syystä omina itsenään. He ovat rikollisia, jotka ryöstävät Chappien tehdäkseen tästä rikolliskumppanin. Mainoksissa heitä ei näytetty lähes ollenkaan, minkä takia heidän mukanaolonsa tuotti hämmennystä. Toisaalta on hienoa, että elokuvat voivat yllättää. Kovin kummoisia näyttelijöitä eivät Ninja ja Yo-Landi ole, mutta toimivat ihan hyvin tässä elokuvassa. Heidän musiikkiaan kuullaan myös, mm. kappaleet "Cookie Thumper", "Baby's on Fire" ja "Enter the Ninja". (Hieno fakta: näin Die Antwoordin livenä viime vuonna Provinssirockissa.)
     Hugh "Wolverine" Jackman nähdään tässä pahiksena, Vincent Moorena. Hänellä on oma poliisirobottinsa, The Moose, jota yrittää saada käyttöön, mutta kukaan ei huoli kömpelöä Moosea, sillä kaupungilla on jo käytössään tehokkaat poliisiscoutit. Tämän takia Vincent tuntee voimakasta vihaa Deonia kohtaan. Inhimmillinen kateuden aiheuttama viha tekee Vincentistä toimivan pahiksen ja Jackmanin suoritus on hyvä.
     Sigourney Weaver vetää yhden latteimmista, unohdettavimmista ja heikoimmista suorituksista, mitä olen häneltä nähnyt. Hän esittää scoutteja tuottavan Tetravaal-yhtiön pomoa, Michelle Bradleyta ja menee sieltä, mistä aita on matalin. Kyllä vanhalta Alien (1979) -tähdeltä voisi odottaa parempaa.

Kuten jo mainitsin, niin monet odottivat elokuvaa, joka keskittyisi Chappieen ja Deoniin, mutta siinä vietetäänkin paljon aikaa Die Antwoordin jäsenten kanssa. Ninja ei ymmärrä, että Chappien pitää oppia ja haluaa tehdä tästä nopeasti gangsterin, kun taas Yo-Landi pitää Chappieta kuin omana poikanaan. Itse pidän siitä, minkä suunnan tarina ottaa ja pidän juuri siitä, että Chappie-parka joutuu niin koviin koettelemuksiin ja opit, mitä hän saa eri suunnilta, ovat ristiriidassa keskenään. Tämän takia Chappie ei kykene ymmärtämään tarkoitustaan. Pohjimmiltaan tarinassa on kyse oman paikkansa löytämisestä maailmassa ja kuinka ulkopuoliset vaikutteet voivat muuttaa kaiken, mitä itse olisi toivonut elämälleen.

Kuten District 9, myös Chappie tapahtuu Johannesburgissa. Muutamia viittauksia kyseiseen elokuvaan on myös, mikä pistää miettimään, kuuluvatko elokuvat samaan universumiin? Chappien maailma on karu ja hyvin realistinen scifielokuvaksi, mitä nyt robotteja juoksentelee kaduilla. Värimaailmaltaan elokuva on erittäin harmaa, sillä lähes kaikki paikat ovat hyvin ankeita. Ulkonäkönsä lisäksi Johannesburg on karu muutenkin. Ihmisiä ryöstetään ja tapetaan kaiken aikaa. Verta näkyy pieniä määriä, mutta olisin toivonut vielä rajumpaa meininkiä. Hahmot kiroilevat myös paljon, joten tämä ei ole mikään lasten scifielokuva. Chappie on selkeästi suunnattu varttuneemmille katsojille. Se on monin tavoin aika maanläheinen pätkä loppujen lopuksi, eikä niin mahtipontinen kuin monet nykypäivän scifirymistelyt.

Elokuva on kuvattu ja leikattu hyvin. Äänimaailma on hyvin suunniteltu ja etenkin pidin siitä, miten Copleyn ääntä on muokattu hieman robottimaisemmaksi. Värimaailma on tosiaan aika harmaa ja musiikkina kuullaan paljon pätkiä Die Antwoordin kappaleista. Elokuvaan on myös sävelletty omaa musiikkia, joka soi taustalla, muttei jää erityisemmin mieleen. Tehosteita ei ole paljoa; enimmäkseen tietokoneella toteutetut scoutit, jotka on tehty todella hyvin. Chappie on saatu näyttämään erittäin realistiselta tyypiltä.

Blu-rayn kuvanlaatu on hyvä. Lisämateriaalina Blu-raylla on pidennetty kohtaus, vaihtoehtoinen loppu, taidegalleria ja lähes puolitoista tuntia featuretteja, jotka käsittelevät elokuvan tekoa. Featurettet ovat nimeltään "From Tetravaal to Chappie", "Jozi: Real City and a Sci-Fi Setting", "Chappie: the Streetwise Professor", "We Are Tetravaal", "Keep it Gangster", "Rogue Robot: Deconstructing the Stunts and Special Effects", "Arms Race: The Weapons and Robots", "Bringing Chappie to Life: The Visual Effects" ja "The Reality of Robotics".

Yhteenveto: Chappie on erittäin mainio ja hieman erilainen scifielokuva. Se on hyvää vastapainoa massiivisille avaruusoliopätkille, joita vuosittain tulee. Vaikka se on yleisesti erittäin kritisoitu elokuva, niin minun mielestäni siinä on hyvä tarina ja sanoma, ja päähenkilön toteutus on kaikin puolin hieno. Suosittelen elokuvaa kaikille vakavamman scifin ystäville ja Blomkampin faneille. Chappie ei ole niin hieno elokuva kuin District 9, mutta se on paljon parempi kuin Elysium. Toivoisin, että Blomkamp palaisi pian elokuvien teon pariin ja saisimme nähdä uuden leffan häneltä. Chappie oli alunperin kirjoitettu trilogiaksi, mutta toivon, että se pysyy vain yksittäisenä omana elokuvanaan.




Kirjoittanut: Joonatan, 21.6.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.collider.com
Chappie, 2015,Columbia Pictures, Sony Pictures Entertainment, Media Rights Capital, LStar Capital, Kinberg Genre

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti