torstai 13. toukokuuta 2021

Arvostelu: Spiral: From the Legacy of Saw (Spiral: From the Book of Saw - 2021)

SPIRAL: FROM THE LEGACY OF SAW

SPIRAL: FROM THE BOOK OF SAW



Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Pääosissa: Chris Rock, Max Minghella, Marisol Nichols, Richard Zeppieri, Dan Petronijevic, Zoie Palmer, Genelle Williams, Edie Inksetter, Morgan David Jones ja Samuel L. Jackson
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia
Ikäraja: 18

James Wanin ohjaama kauhuelokuva Saw (2004) oli iso menestys, jolle päätettiin tietysti tehdä jatkoa. Kehnoista arvioistaan huolimatta myös Saw II (2005), Saw III (2006), Saw IV (2007), Saw V (2008), Saw VI (2009) ja Saw VII 3D (Saw 3D - 2010) olivat isoja hittejä, mutta Saw VII 3D:n jälkeen elokuvasarja päätettiin pistää joksikin aikaa tauolle. Vuonna 2017 ilmestynyt kahdeksas osa Jigsaw (2017) oli jälleen iso menestys ja heti sen ilmestyttyä alkoi yhdeksännen filmin suunnittelu. Alunperin tekijöiden oli tarkoitus jatkaa suoraan Jigsaw'sta, mutta kun koomikko Chris Rock esitteli ideansa uudesta Saw-elokuvasta Lionsgatelle, studio päätti tarttua hänen tarinaansa. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2019 ja elokuvan oli tarkoitus ilmestyä jo toukokuussa 2020, mutta alkaneen koronaviruspandemian takia ensi-iltaa on siirretty useasti. Kuitenkin nyt vihdoin ja viimein Spiral: From the Book of Saw tai kuten se jostain syystä kulkee Suomessa pienesti (mutta parempaan suuntaan) muutetulla nimellä Spiral: From the Legacy of Saw saapuu elokuvateattereihin. Itse pidin alkuperäisestä Saw'sta todella paljon, mutta kaikki sen jälkeen ilmestyneet leffat ovat olleet pääasiassa heikkoja ja kehnoja. En siis aluksi innostunut, kun kuulin uuden elokuvan olevan tekeillä, ennen kuin sain tietää, että sitä tähdittäisi Chris Rock ja että hän olisi vielä leffan idean isä. Tämä kuulosti niin veikeältä ajatukselta, että aloin vähitellen odottamaan Spiralin näkemistä. Meninkin positiivisin (vaikkakin edellisten osien takia varautunein) mielin katsomaan elokuvan sen lehdistönäytöksessä.

Kun poliisi löytyy raa'asti murhattuna metrotunnelista, komisario Zeke Banks ja hänen uusi parinsa William Schenk ryhtyvät tutkimaan tapausta. Todisteet viittaavat vahvasti siihen, että joku on ryhtynyt kopioimaan vuosia aiemmin toiminutta Jigsaw-murhaajaa. Uusi peli on alkanut!




Pääroolissa komisario Zeke Banksina nähdään tosiaan Chris Rock, joka tuntuu hyvin erikoiselta valinnalta Saw-elokuvan pääosaan Rockin koomikkotaustan takia. Mikä ihme siinä on, että viime vuosien aikana koomikot ovat näyttäneet yhtäkkiä taitonsa kauhun puolella? Jordan Peele Get Outin (2017) kanssa, John Krasinski Hiljaisella paikalla (A Quiet Place - 2018) ja nyt Chris Rock Spiral: From the Legacy of Saw'ssa. Jo Fargo-televisiosarjan uusimmalla, eli neljännellä tuotantokaudella Rock näytti hoitavansa ansiokkaasti myös vakavamman roolin ja jatkaa tässä samalla linjalla. Hän tuo hahmoonsa Zekeen myös paljon huumoria, mutta osaa aina vakavoitua, kun tarve oikeasti vaatii. Rock tasapainotteleekin taidokkaasti vekkulimaisen ja samalla synkistelevän poliisin roolissa. Roolisuorituksen lisäksi hahmo on myös hyvin kirjoitettu ja Zekelle on rakennettu mielenkiintoinen tausta, joka määrittää paljon hänen toimiaan leffassa. Kyseessä on ehdottomasti heti alkuperäisen Jigsaw-tappaja John Kramerin (Tobin Bell) jälkeen koko Saw-sarjan kiinnostavin ja ennen kaikkea pidettävin hahmo. Siinä, missä sarjan muissa elokuvissa katsoja vähät välittää hahmojen selviytymisestä, tässä oikeasti kannustaa Zekeä onnistumaan ja jännittää hänen puolestaan.
     Rockin lisäksi elokuvassa nähdään myös Max Minghella Zeken uutena työparina William Schenkinä, Marisol Nichols poliisipäällikkö Angiena, Richard Zeppieri, Edie Inksetter ja Dan Petronijevic muina poliiseina, sekä Samuel L. Jackson Zeken isänä, eläkkeelle jääneenä ex-poliisipäällikkö Marcus Banksina. Kaikki näyttelijät hoitavat hommansa vähintäänkin kelvollisesti ja Rockin lisäksi on muuten todella siistiä nähdä Samuel L. Jackson uudessa Saw-leffassa. Hänellä ei ole paljoa ruutuaikaa, mutta jo siinä pienessä ajassa hän osoittaa olevansa koko leffasarjan karismaattisin näyttelijä (ehkä juuri siksi hän ei ole mukana paljoa).




Kuten alussa kerroin, pidän todella paljon alkuperäisestä Saw-elokuvasta, mutta sen jatko-osat ovat olleet aika heikkoa settiä. Saw II ja Saw VI ovat ihan menevät, mutta silti aika keskinkertaiset rainat. Saw III, Saw IV ja Saw V ovat kehnoja, eikä Jigsaw'kaan kummoinen ollut, mutta oli se sentään parempi kuin sitä edeltänyt, aivan kammottavan surkea Saw VII 3D. Ja nyt meille tarjotaan jo yhdeksäs osa tästä gorepornoksi muuttuneesta kauhuelokuvien sarjasta. No, millainen Spiral: From the Legacy of Saw sitten on? Kaikeksi yllätyksekseni voin todeta heti, että kyseessä on ilman epäilyksen häivääkään sarjan paras jatko-osa. Toki se ei vielä yksinään kerro paljoa, kun leffaa vertaa aiempiin jatko-osiin, mutta silti olen suorastaan häkeltynyt, että vasta kauhuleffasarjan yhdeksäs osa voi nousta lähelle alkuperäisen elokuvan tasoa. Eihän sellaista tapahdu... siis koskaan. Mutta niin vain elokuvan ideoinut ja sitä tähdittävä Chris Rock kumppaneineen pääsee yllättämään.

Tähän väliin täytyy kuitenkin sanoa, että Spiral: From the Legacy of Saw tulee luultavasti jakamaan mielipiteet rajusti kahtia. Uskoisin, että toiset tulevat pitämään siitä, kuinka erilainen leffa on edeltäjiinsä verrattuna, mutta sitten taas sarjan tosifanit saattavat jopa inhota elokuvan poikkeavuutta sarjan muista osista. Toisin kuin aika lailla kaikki sarjan muut osat, leffa ei seuraa yhden tai useamman hahmon peliä, jossa he ovat jumissa ansoissa läpi elokuvan. Elokuva seuraa Zeken rikostutkimusta, kun näitä kammottavia murhia alkaa tapahtumaan. Samalla peli on kuitenkin käynnissä, mutta se tuntuu enemmän psykologiselta pelottelulta, eikä niinkään tyhjänpäiväiseltä ja puuduttavalta verimässäilyltä. Ei kuitenkaan hätää, kyllä niitä ansojakin on luvassa, eikä katsojaa todellakaan säästellä hirvittäviltä raakuuksilta. Mukana on parikin kuvaa, joissa näky on niin ällöttävä, että minun teki mieli katsoa muualle. Pidin kuitenkin siitä, että leffa on enemmän kuin pelkkää raakuuksilla hurjastelua. Niitä on mukana, mutta aika pienissä määrin. Juurikin tämä säästeleväisyys tekee niistä tehokkaita. Aiemmat Sawit ovat osoittaneet, että kun katsojaa vain tykitetään koko puolentoista tunnin ajan groteskilla kuvastolla, siihen on turtunut jo ennen puolta väliä. Maltillisuutensa ansiosta Spiral pitää tehonsa loppuun saakka.




Kenties vielä isompi kehu kuin "Spiral on paras Saw-leffa sitten alkuperäisen", on se, että Spiral tuntuu ja näyttää ihan oikealta elokuvalta. Ensimmäinen Saw oli luova kaikenlaisen kikkailunsa kanssa ja James Wan todella venytti pienen budjetin äärimmilleen elokuvassaan, tehden lopputuloksesta kieron tyylikkään. Jatko-osat yrittivät samanlaista kikkailua, mutta samalla lailla kuin ne eivät ymmärtäneet, mikä ensimmäisen leffan pointti on, ne eivät osanneet matkia Wanin teknistä työtä. Sawin jatko-osat näyttävät enemmän tai vähemmän amatöörimäisiltä fanifilmeiltä tai MTV:n musiikkivideoilta. Oli leffoista mitä mieltä tahansa muuten, elokuvan teknisiä puolia katsoen ne ovat aika kamalia. Spiralista löytyy vain muutama todella lyhyt hetki ansakohtausten aikana, jolloin kameratyöskentely ja leikkaus muuttuvat hyperaktiivisiksi, mutta muuten kyseessä on ehdottomasti koko sarjan teknisesti parhaiten tehty elokuva. Se on todella tyylikkäästi kuvattu, ihan sujuvasti leikattu kasaan, sekä hyvin valaistu ja värimääritelty. Alkupäässä, kun Zeke ja William ovat matkalla metrotunneliin tutkimaan ruumista, olin innoissani, että kamera seurasi heitä todella pitkän pätkän, samalla kun he rupattelivat sitä sun tätä. Ei hätäistä leikkausta näyttelijöiden välillä, vaan heidän annettiin ihan oikeasti näytellä. Se oli ensimmäinen monesta hetkestä, kun mietin Spiralin aikana, että nyt katson ihan kunnon elokuvaa.

Erityisen hämmentävää on, että elokuvan ohjauksesta vastaa Darren Lynn Bousman, joka ohjasi Saw II:n, Saw III:n ja Saw IV:n, jotka olivat toinen toistaan kehnompia tekeleitä. Kymmenen vuoden tauko on selvästi tehnyt hyvää ja Bousman on palannut täysin uuden vireen kanssa sarjan pariin. Aiemmin hänelle oli luultavasti sanottu, että hänen pitää kopioida Wanin tyyliä, mutta nyt hän pääsee tekemään täysin omaa juttuaan, mikä on hienoa. Bousman ja Rock ovat sanoneet David Fincherin Seitsemän-trillerin (Se7en - 1995) olleen iso inspiraatio Spiralia tehdessä ja se myös näkyy. Ei Spiral tietenkään ole sen mestariteoksen tasoinen leffa, mutta Fincherin työn vaikutteet ovat tyylikkäästi näkyvissä tässä. Bousman yhdistelee ohjauksessaan taidokkaasti painostavaa tunnelmaa, sekä aidosti hauskaa huumoria. Zeken ja Williamin väliset sanailut eivät välttämättä liity itse tapaukseen, mutta sillä saadaan onnistuneesti syvennettyä molempia hahmoja ja tekemään heistä pidettävän parivaljakon, jonka haluaa nähdä selviävän hengissä.




Viimeiseksi haluan vielä sanoa, että ei Spiral: From the Legacy of Saw mielestäni mikään erityisen ihmeellinen ole elokuvana. Seitsemän enemmän tai vähemmän kehnon Saw-jatko-osan jälkeen se vain erottuu niin positiivisesti edukseen, että sen katsominen tuntui kuin piristävältä tuulahdukselta raitista ilmaa. Muutamassa kohtaa kauhupuoli luottaa liikaa äkkisäikäytyksiin kovien äänitehosteiden kera ja katsoja voi arvata jokaisen säikäytyksen etukäteen. Erityisen yllättävä leffa ei muutenkaan ollut ja arvasin murhaajan henkilöllisyyden noin puolessa välissä elokuvaa. Käsikirjoituksesta löytyy heikkoutensa ja esimerkiksi takaumia hyödynnetään välillä vähän töksähtelevästi. Takaumissa häiritsevät myös kömpelöt yritykset nuorentaa näyttelijöitä aika huvittavien tekoviiksien sun muiden kautta. Mutta sitten taas samalla tekstissä on selvät vahvuutensa päähenkilöön ja vitseihin liittyen, minkä lisäksi filmillä on aidosti jotain sanottavanaan liittyen poliiseihin Yhdysvalloissa. Loppujen lopuksi varmaan eniten minua jäi lähinnä harmittamaan sarjalle todella ikonisen Billy-nuken puuttuminen koko leffasta. Tunnusmusiikki onneksi löytyy ja se jytisee lopussa ihanan lujaa.

Yhteenveto: Spiral: From the Legacy of Saw on positiivinen yllätys ja kirkkaasti paras Saw'n jatko-osista. Amatöörifilmien, suoraan DVD:lle tehtyjen leffojen ja MTV:n musiikkivideoiden sijaan Spiral näyttää ja tuntuu ihan oikealta elokuvalta. Siitä löytyy muutamia tutun korneja teknisiä Saw-juttuja ansojen aikana, mutta pääasiassa filmi on teknisesti huimasti edeltäjiään laadukkaampi. Onnistumiset eivät lopu vain siihen, vaan itse tarina pitää hyvin mukanaan, kertoen kieroa peliä eri vinkkelistä kuin edelliset leffat. Chris Rock on todella hyvä pääroolissa ja hahmo on sarjan paras sitten alkuperäisen Jigsaw-murhaajan. Pitkästä aikaa katsoja huomaa jopa välittävänsä päähenkilöstä ja toivoo hänen selviytyvän. Rock osaa olla erittäin hauska, mutta myös vakavoitua ja synkistellä kun tarve vaatii. Samaa tekee myös itse leffa ja vaihtelu kauhun ja komedian välillä on taidokasta. Muutaman Saw-leffan ohjaaja Darren Lynn Bousman tekee paluun sarjan pariin ja näyttää vihdoin osaavansa, jos niin haluaa. Raakuuksia on luvassa, mutta maltillisemmin kuin muissa jatko-osissa, mikä tekee raakuuksista entistä tehokkaampia. Elokuvasta löytyy omat ongelmansa mm. käsikirjoitukseen ja äkkisäikäytyksiin liittyen, minkä lisäksi koin murhaajapaljastuksen todella arvattavaksi. Heikkouksistaan huolimatta Spiral: From the Legacy of Saw on aikamoinen yllättäjä, sytyttäen toivon kipinän, että tässä totaalisen väsähtäneessä verimässäilyssä onkin potentiaalia tulevaisuudessa. Hienoa kuitenkin on, että ensimmäisen Saw-leffan tavoin tämä tuntuu siltä kuin se olisi tehty yhdeksi elokuvaksi, joka ei välttämättä edes tarvitse jatkoa. Saw 10, eli Saw X on kuitenkin jo nyt tekeillä, minkä lisäksi elokuvien pohjalta suunnitellaan myös televisiosarjaa. Jos taso pysyy tällaisena, niin antaa palaa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.5.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Spiral: From the Book of Saw, 2021, Twisted Pictures, Serendipity Productions, Dahlstar, Canadian Film or Video Production Tax Credit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti