perjantai 21. toukokuuta 2021

Arvostelu: Those Who Wish Me Dead (2021)

THOSE WHO WISH ME DEAD



Ohjaus: Taylor Sheridan
Pääosissa: Angelina Jolie, Finn Little, Aidan Gillen, Nicholas Hoult, Jon Bernthal, Medina Senghore, Jake Weber ja Tyler Perry
Genre: trilleri
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia
Ikäraja: 16

Those Who Wish Me Dead perustuu Michael Korytan samannimiseen kirjaan vuodelta 2014. Taylor Sheridan alkoi työstämään elokuvaa kirjan pohjalta ja sai Tyler Perryn tuottamaan filmin. Kuvaukset käynnistyivät toukokuussa 2019 ja nyt Those Who Wish Me Dead on saanut ensi-iltansa. Itse sain tietää koko filmistä vasta pari viikkoa sitten, kun sen ilmoitettiin saapuvan Suomeen. Näin pelkästään yllä olevan julisteen ja päätin käydä vilkaisemassa, mistä oikein on kyse?

Savuhyppääjä Hannah päätyy suojelemaan nuorta poikaa kahdelta salamurhaajalta, jotka tappoivat pojan isän tämän tietojen vuoksi ja haluavat nyt saada pojankin hengiltä.

Pääroolissa savuhyppääjä Hannahina nähdään Angelina Jolie, joka tekee yhden pätevimmistä roolitöistään moniin vuosiin. Jolie sopii yllättävänkin hyvin metsäpalojen pelastusoperaatioihin erikoistuneeksi hahmoksi ja itse hahmo on vielä kelvollisesti kirjoitettu. Hannahia vaivaavat pieleen menneen pelastusoperaation haamut, joten kun hänen tielleen osuu peloissaan oleva ja takaa-ajettu Connor (Finn Little), hän kokee tarvetta suojella poikaa. Tulokasnäyttelijä Littlekin on oiva valinta osaansa, välittäen hyvin hahmonsa vaikeat tunteet. 




Connorin perässä ovat Aidan Gillenin ja Nicholas Houltin näyttelemä palkkamurhaajakaksikko ja paikoitellen jopa koin, että he ovat elokuvan kiinnostavimmat hahmot. Murhaajat eivät onneksi ole pelkät kylmät ja tunteettomat mutta tylsät tappajat, jotka ilmestyvät aina sinne, missä päähenkilötkin ovat, vaan leffa seuraa oikein tosissaan myös heidän juonikuviotaan. Gillenin ja Houltin esittämät tyypit ovat vielä erilaiset hahmot toisistaan, jotka suhtautuvat hommaansa hieman eri tavoin. Näyttelijäduo suoriutuu erittäin hyvin hommistaan, välittäen paljonkin pienillä eleillä ja ilmeillä.
     Lisäksi elokuvassa nähdään myös Jon Bernthal paikallisena sheriffinä Ethanina ja Medina Senghore hänen raskaana olevana vaimonaan Allisonina, jotka todella yllättivät sillä, että heistä oli saatu aikaiseksi oikeat hahmot. Tällaisessa tyypillisessä trillerissä heidän kaltaisensa hahmot ovat mukana vain nostattaakseen elokuvan ruumissaldoa, mutta Ethanille ja erityisesti Allisonille keksitään oikein miellyttävästi tehtävää filmin aikana.




Juurikin se, kuinka paljon näistä hahmoista saadaan irti, on isoin syy sille, miksi Those Who Wish Me Dead toimii oikein mainiosti. Elokuva on pieniä poikkeuksia lukuunottamatta mukaansatempaava ja ihan jännittäväkin trilleri, jonka eri näkökulmia seuraavat juonikuviot nivoutuvat hyvin yhteen. On mielenkiintoista, kuinka tarina todella rakentuu useasta vinkkelistä ja jos leffa seuraisi yksinään Hannahia ja Connoria, olisi se luultavasti jo huomattavasti heikompi. Niin käsikirjoittajana kuin myös ohjaajana toimiva Taylor Sheridan kuitenkin ymmärtää, kuinka luoda oivallisen tiivistunnelmainen ja koukuttava jännäri. Sheridan on aiemmin mm. käsikirjoittanut molemmat Sicario-leffat (2015-2018) ja vaikkei Those Who Wish Me Dead ylläkään niiden tasolle, Sheridan jatkaa hyvää putkeaan.

Jos käsikirjoituksesta pitää jotain ongelmallista nostaa esille, niin noin puolessa välissä filmiä yksi juonikuvioista kiertää hieman kehää, hahmojen poistuessa tietystä paikasta kulkeakseen eri paikkaan, vain päättääkseen puolessa välissä matkaa palata lähtöpisteeseen, kunnes heidän täytyy lähes heti uudestaan lähteä tekemään samaa matkaa. Tätä osiota olisi voinut hiota ja välttää turhaa edestakaisin kulkemista. Sitten taas käsikirjoitus onnistuu siinä, ettei koskaan oikeastaan käy selville, mitä tarkalleen ottaen ikävää Connorin isä (Jake Weber) on tiennyt, jotta hänen peräänsä on lähetetty tappajia, mutta silti homma toimii hyvin. Tunnelma ei erityisemmin tee laskuja, vaan se pysyy mukavan tiiviinä loppuun asti. Tietyt yllättävät ratkaisut nostavat filmin tasoa korkeammalle. Toisissa käsissä tästä olisi luultavasti muodostunut totaalisen tyhjänpäiväinen ja geneerinen trilleri.




Tekniseltä puoleltaan Those Who Wish Me Dead on muuten osaavasti tehty, mutta paikoitellen on erittäin selvää, että metsäpalot ovat digitaalisesti toteutettuja. Liekit ovat nähtävästi edelleen vaikeita animoida täysin uskottavan näköisiksi. Silti paloilla onnistutaan luomaan hyvää lisäjännitettä palkkamurhaajien lisäksi. Filmi on hyvin kuvattu ja sujuvasti leikattu. Lavasteet ja asut toimivat hyvin ja maskeeraajat ovat tehneet aika häijyjäkin ruhjeita ja vammoja hahmoille, joita he saavat takaa-ajon aikana. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Brian Tylerin säveltämät musiikit tuovat oman lisänsä jännitykseen.

Yhteenveto: Those Who Wish Me Dead on yllättävän toimiva trilleri, jossa Angelina Jolie tekee parasta työtään moniin vuosiin. Jolieta vielä parempaa työtä taitavat silti tehdä sivunäyttelijät, jotka saavat yllättävänkin hyvin ruutuaikaa ja oikeasti toimivasti kirjoitetut hahmot, joita esittää. Nuori Finn Little suoriutuu oivallisesti jahdatun pojan osasta, kun taas Aidan Gillen ja Nicholas Hoult ovat nappivalinnat palkkatappajiksi. Jon Bernthal ja Medina Senghorekin pääsevät yllättämään hahmojensa kanssa. Tarina seuraa onnistuneesti useampaa juonikuviota, antaen kaikille tilaa nousta esille leffan aikana. Elokuva on tarpeeksi napakka, jotta jännitys ei pääse laantumaan ja lisäuhkaa tuo hyvin metsäpalon vaara. Taylor Sheridan hoitaa hommansa niin ohjaajana kuin käsikirjoittajana mallikkaasti, vaikka puolessa välissä löytyykin turhaa edestakaisin haahuilua yhden juonikuvion puolesta. Liekkien erikoistehosteet eivät aina vakuuta, mutta muuten kyseessä on oikein mainio ja pätevä jännäri, jota suosittelen lämpimästi genren ystäville.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.5.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Those Who Wish Me Dead, 2021, BRON Studios, Creative Wealth Media Finance, Film Rites


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti