torstai 6. toukokuuta 2021

Arvostelu: Things Heard & Seen (2021)

THINGS HEARD & SEEN



Ohjaus: Shari Springer Berman ja Robert Pulcini
Pääosissa: Amanda Seyfried, James Norton, Ana Sophia Heger, Alex Neustaedter, Natalia Dyer, Rhea Seehorn, F. Murray Abraham, Michael O'Keefe, Karen Allen, Jack Gore ja Emily Dorsch
Genre: kauhu, draama
Kesto: 2 tuntia 1 minuutti
Ikäraja: 16

Things Heard & Seen perustuu Elizabeth Brundagen kirjaan All Things Cease to Appear vuodelta 2016. Ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Shari Springer Berman ja Robert Pulcini kiinnostuivat kirjan sovittamisesta elokuvamuotoon ja saivat Likely Story -yhtiön tarttumaan projektiin. Kuvaukset käynnistyivät lokakuussa 2019 ja nyt Things Heard & Seen on julkaistu Netflixin suoratoistopalvelussa. Itseltäni leffa meni täysin ohi, ennen kuin se oli jo julkaistu ja vasta pari päivää ilmestymisen ja pienen pohdinnan jälkeen päätin ryhtyä katsomaan sitä.

Aviopari Catherine ja George Claire muuttavat tyttärensä Frannyn kanssa Saginawiin Georgen uuden opettajatyön perässä. Pian perheelle kuitenkin käy selväksi, että heidän uudessa talossaan on jotain pahasti pielessä, kun valot välkkyvät, huonekalut liikkuvat itsekseen ja pelokas Franny näkee kalpean naisen öisin.




Päärooleissa Clairen perheen vanhempina, Catherinena ja Georgena nähdään Amanda Seyfried ja James Norton, joista ensimmäinen on pätevä roolissaan ja toinen taas ei. Jokin Nortonin roolityössä ei onnistunut vakuuttamaan minua ja hän tuntui vain heikkenevän roolissaan, mitä pidemmälle leffa kulki. Seyfried hoitaa hommansa tasaisen varmasti ja sujuvasti, mutta harmillisesti elokuva vaatisi kummankin toimimista. Catherinen ja Georgen suhde ei ole mitään ruusuilla tanssimista. Paperilla hahmojen vaikea suhde saattaa toimia, mutta tämän näyttelijäparin esittämänä ei. Parin tytärtä Frannya esittää Ana Sophie Heger, joka joutuu lähinnä vain pelästymään yö toisensa perään aavemaista naista hänen huoneessaan.
     Lisäksi leffassa esiintyvät myös Michael O'Keefe ja Indiana Jones -elokuvista (1981-) tuttu Karen Allen Catherinen vanhempina, Better Call Saul -sarjasta (2015-) tuttu Rhea Seehorn Georgen uutena työkaverina, Stranger Things -sarjassa (2016) näyttelevä Natalia Dyer yksinäisenä Willisinä, Alex Neustaedter ja Jack Gore Clairen perheen lähellä asuvina veljeksinä Eddynä ja Colena, sekä F. Murray Abraham Georgen pomona. Osa näyttelijöistä tekee kelpo työtä, mutta Dyer ja Seehorn tunnutaan heittävän täysin hukkaan heikosti kirjoitettujen hahmojensa kanssa.




Things Heard & Seen on elokuvia, joiden voisi kuvitella iskevän minuun. Paperilla filmi vaikuttaa todella lupaavalta, mutta jokin toteutuksessa vain tökkii ja pahasti. Kyseessä on kauhuteos, mikä alkaa hyvin tyypillisenä kummitustarinana, mutta muovautuu joksikin "syvällisemmäksi". Tämä voisi olla vuoden parhaimpia edustajia genressään. Mutta jostain syystä lopputulos lävähtää suoraan naamalleen ja jättää jopa hieman katkeran tunteen. Kauhuosasto on todella kehnosti rakennettu. Vaikka on hyvä, että ohjaajaduo yrittää enemmänkin luoda painostavaa ilmapiiriä kuin luottaa pöljiin äkkipelästyksiin (joita on silti pari mukana), leffaa on vaikea kutsua pelottavaksi. Monet hetket ovat myös aivan liian tavanomaista meininkiä jopa taiteellisemman kauhudraaman vinkkelistä. Siinä on pari lyhyttä hetkeä, jotka ovat hieman karmivia, kun ei vielä tiedä, millaista kummittelua on luvassa, mutta leffan edetessä se karmivuus katoaa täysin ja lähinnä sitä vain tylsistyy, kun elokuva vain laahaa... ja laahaa... 

Tähän taas vaikuttaa suuresti se, kuinka tönkösti pääparin vaikea suhde esitetään. Se ei onnistu hetkauttamaan toivotulla tavalla, vaan lähinnä se vain tympii. Kun meno lähtee kolmio- ja jopa neliödraaman puolelle, tunnelma on enemmänkin melodramaattinen. Rakkauskuvioista on vaikea saada tarttumapintaa, jotta homma alkaisi kiinnostamaan. Turhautumista lisää se, että leffa paljastaa heti alussa, kuinka filmissä tulee käymään (ainakin osan siitä), enkä sen jälkeen ollut liiemmin kiinnostunut selvittämään, miten lopputulokseen päädytään? Ja se lopputulos vasta jättikin hölmistyneen tunteen. Toisaalta se istuu hyvin filmin metaforallisuuteen ja teemoihin, mutta samalla se on tahattoman naurettava. Ei Things Heard & Seen mikään läpimätä tekele ole, mutta Seyfriediä lukuunottamatta en keksinyt oikein mitään positiivista sanottavaa sen sisällöstä.




Koska en ole lukenut Brundagen kirjaa, johon filmi perustuu, en osaa sanoa, juontavatko leffan ongelmat juurensa jo siihen, vai ovatko ne vain ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Berman-Pulcinin epäonnistumisia. Duon rakentama tunnelma on todella hutera, eikä jaksa kantaa parituntisen filmin loppuun saakka. Käsikirjoitus taas ei tunnu tietävän, haluaisiko se olla selvä kummitustarina vai kuvaus rankasta suhteesta. Yhdistäminen voisi ajatuksena kuulostaa hyvältä, mutta Berman ja Pulcini eivät yrityksessään onnistu. Sentään Things Heard & Seen on kuvattu todella tyylikkäästi. Mukana on useita pitkiä otoksia, jotka antavat näyttelijöille tilaa ja rauhaa oikeasti näytellä ja tehdä asioita kameran edessä. Talon lavasteet ovat hienot ja samoin myös puvustus ja maskeeraus toimivat hyvin. Äänimaailma on kanssa sujuvasti rakennettu ja Peter Raeburnin säveltämät musiikit säestävät kelvollisesti taustalla.

Yhteenveto: Things Heard & Seen on suuresta potentiaalistaan huolimatta todella harmillisen vaisu ja jopa kehno kummituskertomus. Elokuvan yritykset olla niin pelottava kummitustarina kuin syvällisempi kuvaus rikkinäisestä parisuhteesta ovat heikosti toteutetut. Leffa ei saa jännittämään, eikä myöskään kiinnostumaan pääparin ongelmista. Amanda Seyfried suoriutuu hyvin roolistaan Catherinena, mutta James Norton ei vakuuta aviomies Georgena. Leffa tuntuu myös heittävän hukkaan sivunäyttelijät, kuten Rhea Seehornin ja Natalia Dyerin. Koin filmin todella tylsäksi tekeleeksi, eikä se onnistunut hetkauttamaan edes metaforiensa tai teemojensa puolesta. Jokin Shari Springer Bermanin ja Robert Pulcinin käsikirjoituksessa ja ohjauksessa tökkii. Sentään leffa näyttää todella hyvältä tyylikkään kuvauksensa puolesta. Sitä ja Seyfriediä lukuunottamatta Things Heard & Seenistä on vaikea keksiä positiivista sanottavaa. En voi edes todeta, että "kyllähän sen nyt mulkaisi", sillä jo se mulkaisu alkoi jossain kohtaa olla todellista työskentelyä.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 2.5.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Things Heard & Seen, 2021, Likely Story, Netflix


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti